Web Analytics Made Easy - Statcounter

تین‌نیوز | 

مدیرعامل شرکت واحد اتوبوس‌رانی گفت: قیمت یک دستگاه اتوبوس نو، ۱.۴ میلیارد تومان است و باوجودآنکه اولویت ما نوسازی ناوگان است، اما خرید اتوبوس‌های دست‌دوم را نیز بررسی می‌کنیم.

به گزارش تین‌نیوز و به نقل از شرکت واحد اتوبوس‌رانی، پیمان سنندجی در خصوص جزئیات درخواست مدیران شهری از صمت برای خرید اتوبوس‌های دست‌دوم، افزود: سال‌هاست در حوزه نوسازی ناوگان اتوبوس‌رانی اتفاق جدیدی رخ نداده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اولویت اصلی ما نوسازی ناوگان اتوبوس‌رانی است اما در حال حاضر قیمت خرید یک اتوبوس نو یک میلیارد و ۴۰۰ میلیون تومان است. وقتی نمی‌توانیم نوسازی کنیم، باید به دنبال راهکارهای دیگر باشیم.

وی بابیان اینکه استاندارد اتوبوس در دنیا یورو6 است، گفت: دیگر به اتوبوس‌های با استاندارد یورو ۴ مجوز نمی‌دهند، این در حالی است که ما در کشور سوخت مناسب یورو ۶ نداریم، بنابراین اتوبوس با استاندارد یورو ۴ مناسب شهر ما است و می‌توانیم برای جبران کمبود ناوگان اتوبوس‌رانی به دنبال خرید این اتوبوس‌ها باشیم که زیر ۵ سال سن دارند، استاندارد یورو ۴ رادارند و قیمت بسیار پایین‌تری نسبت به اتوبوس‌های نو دارند و می‌توانیم چند سالی از آن‌ها استفاده کنیم اما در اصل هدف ما نوسازی است.

سنندجی بابیان اینکه در خرید اتوبوس‌های دست‌دوم خدمات پس از فروش موردتوجه و تأکید است، گفت: در حال بررسی هستیم که می‌توانیم از کدام کشورها این اتوبوس‌ها را تهیه کنیم.

وی در خصوص اینکه گفته می‌شود ۲۲۲ دستگاه اتوبوس بی آر تی متوقف است، گفت: اتوبوس‌های ما به دلیل مشکلاتی همچون خرابی لاستیک، روغن و سایر موارد فنی متوقف می‌شوند اما دائما در حال تعمیر هستند و در حال حاضر ۸۰ دستگاه اتوبوس بی آر تی بیشتر متوقف نیست.

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: اتوبوس فرسوده شرکت واحد اتوبوسرانی اتوبوس بی آر تی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۰۲۳۲۱۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آذربایجان شرقی مشکل تامین اتوبوس و حمل و نقل عمومی دارد

به گزارش خبرنگار مهر، مالک رحمتی روز جمعه در جلسه راهبری کاهش تصادفات رانندگی آذربایجان شرقی اظهار کرد: قبلاً در استان یکهزار و ۲۰۰ دستگاه اتوبوس برون شهری داشتیم اما در سه سال گذشته این تعداد به ۴۰۰ دستگاه کاهش یافته است و حمل و نقل جاده‌ای ما وضعیت خوبی ندارد.

وی تاکید کرد: در شأن استان نیست که میزان تلفات درون و برون شهری سالانه هزار نفر باشد ولی این واقعیت تلخی است که اتفاق می‌افتد.

وی با بیان اینکه با افت رام قطارهای استان نیز رو به و هستیم و باید در کنار ایمنی راه‌ها به آن توجه شود، از وزیر راه و شهرسازی خواست تا نسبت به حمل و نقل عمومی و ریلی در تخصیص اتوبوس و رام قطار دستور لازم را صادر کند.

رحمتی با درخواست حداقل ۲ رام قطار برای استان، گفت: امروز سه دستور جهادی از وزیر داشتیم. برای قطعه شش آزادراه تبریز-ارومیه تزریق نقدینگی و اختصاص قیر داشتند و یکی از آرزوهای دیرینه مردم، کمربندی ایلخچی نیز مورد بازدید قرار گرفت و دستورات لازم صادر شد و مقرر شد تا یک باند آن تا تیرماه نکمیل شود.

کد خبر 6089358

دیگر خبرها

  • مجهز بودن ۹۷ درصد ناوگان اتوبوسرانی مشهد به سیستم سرمایشی
  • مدیریت ششم تکمیل خط ۶ و ۷ است سال گذشته ایستگاه های مهمی در این دو خط راه اندازی شد
  • رقم پرداختی ما به حوزه حمل و نقل ۳۴ همت است
  • از آغاز عملیات احداث خط ۱۱ تا نوسازی ۱۴۵۷ تاکسی
  • افزایش و نوسازی ناوگان حمل و نقل عمومی احترام به شهروندان است
  • اضافه شدن ۵۰۰ دستگاه آمبولانس به ناوگان اورژانس کشور
  • پایان حفاری خطوط مترو مشهد تا پایان سال ۱۴۰۴
  • اعطای تسهیلات خرید به سرمایه گذاران جهت اصلاح خطوط تولیدی
  • آذربایجان شرقی مشکل تامین اتوبوس و حمل و نقل عمومی دارد
  • همراهی دولت و شهرداری باعث شکستن قفل واردات واگن های مترو