Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-04-27@01:03:58 GMT

آسیب‌های فضای مجازی تهدیدی جدی برای خانواده‌ها

تاریخ انتشار: ۲۰ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۵۹۳۴۳

آسیب‌های فضای مجازی تهدیدی جدی برای خانواده‌ها

واکاوی آسیب‌های فضای مجازی و سوءاستفاده در فضای سایبری- بخش پایانی


 فریده شریفی

 پسرم پس به تکالیف درسی‌ات کی می‌رسی؟ الآن ساعت‌هاست که مشغول بازی با رایانه هستی و از درس و مشق غافل شده‌ای...! اگر تا 10 دقیقه دیگر بازی را تمام نکنی رایانه را جمع می‌کنم و نمی‌گذارم هرگز رنگ رایانه‌ رادر خانه ببینی...!.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

..؟
این تهدیدها و مکالمه‌های توأم با تهدید و عصبانیت در اکثر منازلی که فرزندان کودک و نوجوان دارند شنیده می‌شود و نشان‌دهنده مشکلات و معضلاتی است که اینترنت و فضای مجازی به خانه‌ها آورده است.
فضای مجازی قلمرویی فارغ از مکان و زمان است که همه ابعاد زندگی بشر را تحت تاثیر خود قرار داده است. در این قلمرو، جهانی انباشته از دانش، سرگرمی، مقیاس‌ها و اطلاعات شکل گرفته است که زندگی انسان‌ها را به نحوی موذیانه و مرموزانه شکل می‌دهد و در واقع جنبه‌های خطرناک استفاده از فضای مجازی شامل همین شکل‌گیری و جهت‌دهی به افکار و دیدگاه‌های انسانی است.
اعتیاد به اینترنت
استفاده از فضای مجازی و اینترنت به دلیل جذابیت‌هایی که دارد با استقبال گسترده‌ای روبه‌رو شده است، با اتصال یک رشته سیم و فشار یک دکمه می‌توان با دنیایی از اطلاعات و داده‌ها مواجه شد ماهیت گمنام اینترنت افراد را ترغیب می‌کند که هرچه در فکر دارند را بیان کنند و محدودیتی برای خود احساس نکنند همین مسئله واگیردار است و کاربران را معتاد به اینترنت می‌کند. بیماری اعتیاد به اینترنت ماهیتی بسیار فراگیر دارد و بیماری بسیار جدی و خطرناکی است که اگر به موقع جلوی آن گرفته نشود پیامدهای خطرناک و کشنده‌ای در بر خواهد داشت.
«رامین کاملی» مهندس کامپیوتر در این باره می‌گوید: «اعتیاد به اینترنت مسئله‌ای بسیار جدی و واقعی است که به تدریج به یک معضل ملی و فراگیر تبدیل شده است.»
وی اضافه می‌کند: «اعتیاد به اینترنت و استفاده بیش از حد از فضای مجازی نوعی بیماری در کاربران ایجاد می‌کند که روانشناسان آن را «اختلال اعتیاد به اینترنت»، «بیماری‌واگیردار قرن» یا «سرطان فضای مجازی» نامگذاری کرده‌اند، چرا که هیجان در به کارگیری اینترنت و فضای مجازی آنچنان است که روح انسان‌ها را مورد تاخت و تاز قرار داده است.
منظور از اعتیاد اینترنتی موارد متعدد می‌تواند باشد از تایپ کردن گرفته تا گپ‌زنی یا به اصطلاح چت‌کردن، خریدهای آنلاین، بازی‌های دو یا چندنفره، وب گردی و... می‌توانند به عنوان  بیماری واگیردار اینترنتی محسوب شوند.»
به گفته این کارشناس، اعتیاد به اینترنت آنقدر جدی و واقعی است که در برخی از کشورها برای درمان آن مراکز بازپروری ایجاد کرده‌اند از طریق مشاوره درمانی، نشست‌های گروهی، کارگاه‌های روان‌درمانی تلاش می‌کنند افرادی را که به اینترنت معتاد شده‌اند درمان کنند.
کنترل ساعات استفاده از اینترنت در منزل
پدری که خود را «مصطفی کیانی» معرفی می‌کند در گفت‌وگو با گزارشگر کیهان درباره مضرات استفاده از اینترنت می‌گوید: «دو فرزند پسر دارم که یکی 8 ساله و دیگری 12 ساله است و به جرأت می‌توانم بگویم روزی 8-7 ساعت را مشغول بازی‌های رایانه‌ای و استفاده از اینترنت هستند و توصیه‌ها و گوشزدهای من و همسرم در آنها تاثیری ندارد.»
وی اضافه می‌کند: «من و همسرم شاغل هستیم و با اینکه از زمانی که به خانه می‌آییم سعی می‌کنیم ساعت‌های استفاده از اینترنت را برای آنها کنترل کنیم و تلاش نماییم که بیش از حد مجاز از اینترنت استفاده نکنند، اما باز مطمئن هستیم وقتی که ما در خانه نیستیم سریع به سراغ کامپیوتر می‌روند و مشغول بازی می‌شوند.»
به گفته آقای کیانی کنترل بچه‌ها در این سنین بسیار مشکل است و انرژی مضاعفی می‌طلبد چرا که رسیدن به توافق با آنها در مورد مسائلی از جمله عدم استفاده بیش از حد از رایانه مشکل است و لجاجت می‌کنند و حتی سعی می‌کنند که کار خودشان را انجام دهند. ممکن است به ظاهر حرف‌شنوی هم داشته باشند و جلوی پدر و مادر از رایانه یا گوشی تلفن همراه استفاده نکنند اما در غیاب پدر و مادر بلافاصله از رایانه استفاده می‌کنند...!
آیا به راستی راه مبارزه با اعتیاد به اینترنت دوری از فضای اینترنت است؟ آیا بهتر نیست از روش‌های دیگری برای مقابله با این بیماری فراگیر استفاده شود؟
راه‌حل جلوگیری از ناهنجاری‌های فضای مجازی
مشکلات و معضلاتی که در دنیای مجازی برای جوانان و نوجوانان ایجاد شده باعث نگرانی بسیاری از خانواده‌ها شده است. چرا که نوجوانان هنوز قدرت تشخیص خوب و بد را ندارند و به صورت مداوم در معرض موارد غیراخلاقی در محیط‌های مجازی قرار می‌گیرند.
وحید سیدی یک کارشناس اجتماعی در این‌باره می‌گوید: مهم‌ترین و ساده‌ترین راهکار جلوگیری از این مشکلات آموزش درست و فرهنگ سازی فرزندان است. می‌توان به فرزندان آگاهی داد و آنان را از مخاطرات فضای مجازی مطلع کرد. ممکن است جوانان ابتدا به این آگاهی‌ها و توصیه‌های والدین گوش نکنند و این آموزش‌ها را دستوراتی آمرانه و نصیحت‌وار تلقی کنند اما با اندکی تعمق پی می‌برند که والدین توصیه‌های مناسبی داشته‌اند و آنان را با حقیقت استفاده از دنیای مجازی و خطراتی که در این مسیر وجود دارد آشنا کرده‌اند.
ناصر آشتیانی یک استاد رشته ارتباطات نیز راهکار مقابله با چالش‌های اینترنتی را در برنامه‌ریزی‌های فرهنگی برای نوجوانان و جوانان عنوان می‌کند و می‌گوید: «راهکار برخورد با این معضل برخورد فیزیکی نیست، بلکه باید به ارتقای فرهنگی جامعه فکر کرد و سازمان‌های مردم‌نهاد و برنامه‌ریزان فرهنگی باید در زمینه تولید محتوا و گوشزدکردن چالش‌ها کارهای فرهنگی انجام دهند تا مسئولان بتوانند بهتر و بیشتر به آسیب‌های فضای مجازی رسیدگی کنند.»
به گفته این استاد دانشگاه، گفت‌وگوهای خانوادگی، بحث‌های علمی و فرهنگی در محیط خانواده و برنامه‌ریزی صحیح والدین برای فرزندان از مهم‌ترین راهکارهایی است که خانواده‌ها می‌توانند از همان ابتدا با توجه به این راهکارها بر روی فرزندانشان کار فرهنگی انجام دهند و آنان را از خطرات و آسیب‌های موجود در فضای اینترنتی آگاه سازند.
وی همچنین می‌گوید: «دولت، سازمان‌ها، نهادهای مردمی، والدین هر کدام نقش‌های مهمی در راستای جلوگیری از آسیب‌ها و مشکلات فضای مجازی ایفا می‌کنند و بهتر است هر کدام از این نهادها به مسئولیت و تعهد خود در آگاه‌سازی نوجوانان، جوانان و خانواده‌ها عمل کنند.»
رامین کاملی مهندس کامپیوتر نیز در این باره می‌گوید: «والدین می‌توانند برای جلوگیری از کشیده شدن فرزندانشان به مسائل غیراخلاقی در فضای مجازی از نرم‌افزارها و سیستم‌های نظارتی بر روی رایانه‌های فرزندان خود استفاده کنند و اصطلاحا سایت‌ها و شبکه‌های غیراخلاقی را فیلترسازی کنند، در واقع با این روش می‌توان بر فعالیت‌های فرزندان نظارت و از بروز مسائل غیراخلاقی تا حد زیادی جلوگیری کرد.»
برخی از روانشناسان نیز معتقدند راهکار مؤثر دیگری نیز در این حوزه وجود دارد و آن همراه شدن والدین با فرزندان به هنگام حضور در فضای مجازی است به گونه‌ای که بتوان به صورت دوستانه و در کنار یکدیگر از این فضا استفاده کرد.

-----------------------------------------------------------------------------

برای ورود به گلبرگها بعنوان جامع‌ترین مجله اینترنتی در حوزه سلامت و خانواده بر روی تصویر ذیل کلیک کنید!

تذکر: کاربر محترم! انتشار مطالب دیگر رسانهها از سوی پایگاه خبری تحلیلی بی‌باک لزوما به معنای صحت و تایید محتوای آنها نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. در ضمن شما می توانید اخبار و مطالب وزین خود را که تا کنون در هیچ رسانه‌ای منتشر نشده است از طریق بخش "تماس با ما" یا پل ارتباطی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید برای ما ارسال نمایید تا در صورت دارا بودن مولفه‌های لازم، منتشر گردد.

------------- با کلیک بر روی لینکهای ذیل تمامی روزنامه‌های کشور را رایگان مطالعه کنید -------------

روزنامه‌های عمومی | روزنامه‌های اقتصادی | روزنامه‌های ورزشی | سایر روزنامه‌ها| هفته‌نامه و ماهنامه | نشریات استانی

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۵۹۳۴۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ

دهمین کنفرانس بین المللی وب پژوهی با حضور مهدی باصولی، رئیس دانشگاه علم و فرهنگ از روز گذشته در دانشگاه علم و فرهنگ آغاز به کار کرد و تا امروز، ۶ اردیبهشت ماه ادامه دارد.

به گزارش ایسنا، محمدجواد شایگان فرد، دانشیار دانشگاه علم و فرهنگ و دبیرکنفرانس بین المللی وب پژوهی با اشاره به اهمیت برگزاری این رویداد بین‌المللی، به شرح گزارش مختصری از دوره‌های قبل پرداخت.

وی در خصوص انتخاب محورهای این کنفرانس خاطرنشان کرد: کمیته علمی کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی ۱۵ محور اصلی را برای کنفرانس انتخاب کرد که از جمله آنها می‌توان به یادگیری ماشین، یادگیری عمیق در وب، وب‌کاوی، وب معنایی و تحلیل وب، اینترنت اشیا، بازیابی اطلاعات، شبکه‌های اجتماعی، سکوهای ابری، انبوه و توزیع شده، بلاک‌چین و رمزارز، تعامل انسان و رایانه، کیفیت وب، سکوها و ابزارهای نرم‌افزاری وب، کسب‌وکار و بازاریابی الکترونیکی، امنیت وب، تحلیل رفتار و شخصی‌سازی، پردازش تصویر در وب، رسانه و ارتباط‌شناسی وب، وب و جامعه اشاره کرد.

دبیر کنفرانس بین‌المللی وب پژوهی در ادامه افزود: ما در این کنفرانس به‌ تمامی موضوعاتی که مربوط به حوزه وب می‌شد نیز توجه کردیم و صرفاً به دنبال ابعاد فناوری آن نبوده و نویسندگان حوزه علوم‌انسانی و… را نیز تشویق کردیم تا در این حوزه ورود کنند.تعداد ۱۴۲ مقاله پذیرش شده است که ۴۵ مورد شفاهی است، البته نکته حائز اهمیت این است که هر مقاله دو داور داشته و بعد اعلام نتایج شده است.

وی عنوان کرد: مقالات و پژوهش‌هایی متعددی به زبان‌هایی فارسی و انگلیسی به دبیرخانه کنفرانس ارسال شده است که آثار پذیرفته شده در پایگاه‌هایی معتبر علمی داخلی نظیر SID و ISC و خارجی نظیر IEEE Xplore نمایه شده است. گفتنی است امسال حدود ۷۵ درصد مقالات به زبان انگلیسی بوده است و این نشان از تمایل پژوهشگران به تعاملات بین‌المللی است.

*مسئله اجتماعی، راه حل اجتماعی دارد

همچنین در ادامه این کنفرانس آرش حیدری عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ به عنوان سخنران ویژه درباره شکاف دیجیتال(گفتاری درباره نسبت فضای مجازی و فضای اجتماعی) نکاتی را مطرح کرد.
حیدری گفت: «مسئله اجتماعی، راه حل اجتماعی دارد» این گزارۀ کلیدی محوریتی اساسی در فهم علوم اجتماعی دارد. فقدان مواجهه با این گزاره موجب می‌شود که برای حل مسائل اجتماعی مسیرهایی غیر اجتماعی پیموده شود و این مسیر ضرورتاً با شکست مواجه خواهد شد.

وی افزود:  فهم امر اجتماعی همواره نسبتی با مفهوم فضا دارد. فضای اجتماعی در حدفاصل کنش‌ها، تعامل‌ها و روابط میان افراد شکل می‌بندد و چیزی را خلق می‌کند که «حوزه عمومی» نامیده می‌شود. حوزه عمومی عرصه تعاملات نمادین و معنادار انسان‌ها است و مجموعه وسیعی از الگوهای تعاملی را در بر می‌گیرد.

عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ در ادامه تشریح کرد: این شبکه تودرتو که حاصل کنش و واکنش میان انسان‌هاست ساختاری نظام‌مند به خود می‌گیرد و به سیستمی سیال بدل می‌شود. این سیستمِ سیال واجد کلیتی می‌شود که چیزی بیش از تک تک اجزای آن است. این تبیین بدان معناست که «جامعه جمع جبری تک تک افراد نیست» بلکه نظامی است که در نتیجۀ تعاملات جزئی واجد یک کلیت می‌شود و امور اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و… را در بر می‌گیرد. از این حیث جامعه یک کلیت است، یک فضای خلق شده است که بخش‌ها، اجزا و خرده‌نظام‌هایی دارد.
حیدری عنوان کرد:  با این مقدمه، فضای مجازی را باید زیرمجموعه فضای اجتماعی دانست. خطای رایج در فهم رابطه میان فضای اجتماعی و فضای مجازی آنجاست که گاه این دو را اینهمان فرض می‌کنند و فهم امر اجتماعی و فضای اجتماعی را به فهم فضای مجازی تقلیل می‌دهند. درست در این نقطه است که مفهوم شکاف دیجیتال موضوعیت می‌یابد.

وی همچنین عنوان کرد: جنس و نوع و کیفیت دسترسیِ کاربران به فضای مجازی تابع شرایط اجتماعی آنهاست. نابرابری‌ها، تضادها و تعاملات اجتماعی در فضای مجازی بازتولید می‌شوند. به عبارت دقیق‌تر شکاف‌هایی که در قلمرو اجتماعی در سطوح مختلف (سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی) تولید می‌شوند در قلمرو مجازی تکرار و تثبیت می‌شوند. درست در همین نقطه است که درباره فهمِ نسبت فضای اجتماعی و فضای مجازی نیاز به بازاندیشی اساسی وجود دارد.

عضو هیئت علمی گروه مطالعات فرهنگی دانشگاه علم و فرهنگ خاطرنشان کرد: فروکاست فهم فرایندهای اجتماعی، مسائل اجتماعی، و فضای اجتماعی به فضای مجازی به معنای نادیده گرفتن منطق درونیِ امر اجتماعی است. فضای مجازی مبتنی بر بازنمایی است، اینکه چه کسی در چه جایگاهی توان بازنمایی بیشتری دارد بیش از آنکه به فضای مجازی مرتبط باشد به فرصت‌ها و امکاناتی وابسته است که در فضای اجتماعی کسب شده است. بنابراین بازنمایی فضای مجازی همواره واجد شکافی بنیادینی است با آنچه در فضای اجتماعی در حال رخ دادن است. بنابراین این مبحث برای مفهوم‌پردازیِ نسبت میان این دو فضا و توضیح چگونگی بازتولید روابط نابرابر اجتماعی در فضای مجازی است.

روز اول این مراسم با حضور اساتید و مهمانانی از مرکز تحقیقات مخابرات، وزارت علوم،تحقیقات وفناوری، ایرانداک، جهاددانشگاهی، دانشگاه علم و صنعت، دانشگاه تهران، دانشگاه شهید بهشتی و علامه طباطبایی و….حضور داشتند و در این کنفرانس جایزه پرفسور کامبیز بدیع اهدا خواهد شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • استان‌های برتر اجرای پویش ستاره‌های زمین معرفی شدند
  • پربیننده‌ترین مسابقات ورزشی تاریخ در اینترنت
  • سوژه جدید فضای مجازی؛ اشک‌های سردار رادان در قم بعد از یک شعار! | فیلم
  • معرفی متخلفان فضای مجازی در قم به مراجع قضایی
  • فضای مجازی باید باعث افزایش انسجام جامعه شود
  • برگزاری کنفرانس بین المللی وب پژوهی در دانشگاه علم و فرهنگ
  • دستگیری بیش از ۵۰ هزار کلاهبردار فروش سوالات کنکور/ اینترنت در زمان برگزاری آزمون قطع نمی‌شود
  • چرا نباید نگران نسل Z بود؟
  • اجرای هوشمندانه طرح نور در فضای مجازی
  • نشست علمی«تبلیغ دین؛ آسیب ها و بایسته ها» برگزار می شود