Web Analytics Made Easy - Statcounter

«دو و دو و دو و دو  و دو/ بوم. بوم. بوم»، «لی لولا، لی لولا/ دستا همه بالا»، این دو عبارت مطلع ترانه‌های یکی از پُرطرفدارترین برنامه‌های رسانه ملی است، برنامه «خندوانه» که هم‌اکنون شاهد پخش فصل ششم آن از شبکه نسیم هستیم و البته معدود ترانه‌های دیگری که بیشتر از اینکه بخواهد محتوایی داشته باشند، ریتمی که ایجاد می‌کنند، مهم است تا حضار و به تبع آن مردم پای گیرنده‌ها همراه با شور و نشاط کاذب این برنامه شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این محتوای ترانه و شعری برنامه تلویزیون کشوری است که همچنان به تمدن و فرهنگ چندهزارساله‌اش به خود می‌بالد و حداقل در زمینه شعر منظوم و فاخر پیشینه ادبی آن به قرن سوم و چهارم هجری مقارن با ظهور رودکی پدر شعر پارسی یعنی چیزی بالغ بر هزار سال می‌رسد.

این محتوای بی‌مغز و سطحی مربوط به برنامه‌ رسانه رسمی کشور زادگاه حافظ شیرازی است که گوته آلمانی، خود را واله و شیدای او می‌داند و البته کل کشور آلمان غنای ادبی کشورشان را مدیون او هستند، اما چه می‌توان کرد که ظرفیت‌های ساختاری برنامه‌سازی در رسانه ملی اینگونه حیف و میل می‌شود و برنامه‌سازان بی‌توجه به اینکه باید در عرصه فرهنگی جریان‌ساز باشند و نسبت به نسل آینده که همچنان در حال فاصله گرفتن از این فخامت فرهنگی هستند، همچنان بر همان مناسبات توخالی و بی‌مایه خود پافشاری می‌کنند.

هم‌اکنون اگر از برنامه‌سازان خنداونه این مطلب پرسیده شود که چرا چندان به آنچه که پیشینه فرهنگی ما در مظاهری همچون علم و ادب و هنر بی‌توجه هستند، غالباً این پاسخ داده می‌شود که جای چنین مباحث و طرح چنین مطالبی شبکه نسیم نیست. علاقه‌مندان به چنین مباحثی باید کانال تلویزیونی خود را تغییر داده و پیگیر چنین مسائلی مثلاً در شبکه چهارم سیما باشند.

اما واقعیت چیز دیگری است، همواره این گلایه مطرح بوده و هست که بستر و ایده مناسبی برای جذب بیننده تلویزیونی فراهم نیست وگرنه که به فرض جذب مخاطب، محتوای مناسب وجود دارد. «خنداونه» در طول این شش فصلی که از پخش آن می‌گذرد نشان داد که سازندگان آن هم در بُعد ساختاری و هم بُعد محتوایی وا داده و برنامه‌ای را تولید و به روی آنتن می‌فرستند که طابق نعل به نعل رسانه‌های خارجی است، همان‌هایی که سیطره بی‌جنگ و جدل آنها را بر فضای فرهنگی جامعه حداقل دو دهه‌ای هست که تعبیر به تهاجم فرهنگی می‌کنیم، اما همیشه هم موضعی منفعلانه نسبت به آنها داشته و داریم.

شاید عده‌ای دیگر که مدافع فضای شاد و مفرح برنامه‌ای همچون خنداونه باشند، چنین تلقی داشته باشند که صحبت از یکی از هزاران برنامه رسانه ملی است و چرا راجع به باقی برنامه‌های بی‌محتوای تلویزیون ایران چنین نقد و نظری وجود ندارد که در جواب باید گفت بله، ممکن است خنداونه در میان حجم فزاینده برنامه‌های رنگارنگ رسانه ملی درصد کمی از آنتن پخش را به خود اختصاص دهد، اما به سبب استقبال چند ده میلیونی از آن، قطعاً هر ثانیه و هر دقیقه‌ای از آن می‌تواند جریان فرهنگی را به سمتی نیت و ایده نه‌چندان صواب تولیدکنندگان آن ببرد، کمااینکه این برنامه همچنان با وجود گذشت شش فصل که آمار پخش برنامه‌های شبانه آن تصور می‌شود از 700 برنامه نیز تجاوز کرده باشد، بر موازین خود که آنها را تجربه کرده است و البته بازخورد خوبی از سوی مخاطب عام دارد نیز اصرار و پافشاری دارد و هیچگاه خود را ملزم به تغییر و تحولی در بخش‌های خود نمی‌داند.

پخش ترانه‌های به ظاهر جذاب خندوانه براساس شعر بی‌محتوای آن اگرچه تنها چند دقیقه بیشتر از زمان برنامه خندوانه را به خود اختصاص می‌دهد، اما تکرار آن در روند پخش این برنامه‌ در فصل‌های متوالی، آن را تبدیل به یک حافظه ماندگار در ذهن مخاطب خواهد کرد، به ویژه نسل کودک و نوجوان که این روزها دیگر این ترانه‌ها را از حفظ هستند و آن را ملکه ذهن خود کرده‌اند.

به قلم امیرسجاد دبیریان

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا خنداونه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۲۲۲۸۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه پیشرفت فرهنگی استان یزد به‌زودی رونمایی می‌شود

به گزارش گروه استان‌های ایسکانیوز، احسان عابدی در مورد برنامه‌های اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد در راستای با سند یزد نوین اظهار کرد: سند یزد نوین ابتکار خوبی از سوی مسئولان اجرایی استان است که در حال حاضر به‌خوبی پیگیری می‌شود، برنامه پیشرفت فرهنگی استان یزد عنوان برنامه‌ای است که در رابطه با بخش فرهنگی سند یزد نوین در حال تدوین است.

وی ادامه داد: طبق پیگیری‌هایی که استاندار و در اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد انجام شده، قرار است بخش فرهنگی سند به‌طور ویژه دیده شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد گفت: برنامه پیشرفت فرهنگی استان هم‌ زمان به موازات برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی پیش میرود، تاکنون به موازات تدوین نقشه مهندسی فرهنگی استان کار را پیش برده‌ایم، پیش‌نویسی از نقشه مهندسی فرهنگی استان تهیه و در شورای فرهنگ عمومی مطرح شده تا متخصصان نظرات، پیشنهادها و انتقادات خود را ارائه دهند، مجدد در حال اصلاح و ویرایش آن هستیم و مراحل پایانی خود را میگذراند.

وی عنوان کرد: در نقشه مهندسی فرهنگی کشوری، هر استان موظف به تهیه برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی است، در این طرح، سیاست‌گذاری‌ها، طبق وضعیت فرهنگی هر استان، تدوین می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد ادامه داد: این برش باید از سال ۱۳۹۷ انجام می‌شد، اما تا سال ۱۴۰۱ انجام نشده بود، اکنون تدوین آن به پایان رسیده و در مرحله تأیید شورای عالی انقلاب فرهنگی است.

عابدی گفت: برش استانی نقشه مهندسی فرهنگی یزد به‌زودی رونمایی می‌شود.

وی ادامه داد: این دو برنامه از لحاظ مفاد تقریباً یکسان است، اما به خاطر اهمیت به ثمر رسیدن پروژه‌های کوتاه‌مدت و میان‌مدت، برنامه پیشرفت فرهنگی استان بیشتر متناظر با رویکردهای یزد نوین در حال تدوین است. هر دو برنامه مراحل پایانی خود را دارند و به‌زودی منتشر خواهد شد.

وی با بیان اینکه در بخش فرهنگی سند یزد نوین به طرح سامان خانواده پرداخته شده است، ادامه داد: از آنجایی‌که طرح سامان خانواده، بعد اجتماعی و فرهنگی دارد، این طرح از سوی دستگاه‌های اجرایی که در زمینه اجتماعی و فرهنگی شرح وظیفه دارند، پیگیری می‌شود.

مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان یزد تصریح کرد: به‌منظور اجرای طرح سامان خانواده، کمیته‌هایی فعال شده است که اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی یزد، تقریباً در همه کمیته‌ها عضو بوده و بر طبق جمع‌بندی‌ها و مصوباتی کمیته‌ها دارند، اقداماتی را طی دو سال اخیر انجام داده‌ایم.

وی گفت: این وظایف بیشتر در حوزه فرهنگ‌سازی با موضوع خانواده، ازدواج و جمعیت بوده است که اقداماتی صورت گرفته است.

خبرنگار: فاطمه صادقیان

انتهای خبر/

کد خبر: 1228253 برچسب‌ها وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی فعالیت فرهنگی عدالت فرهنگی برنامه فرهنگی

دیگر خبرها

  • زیرساخت‌های گردشگری شهر دژکرد اقلید تقویت و توسعه می‌یابد
  • گردشگری و صنایع دستی،‌ مردمی‌ترین نوع اقتصاد است
  • برنامه پیشرفت فرهنگی استان یزد به‌زودی رونمایی می‌شود
  • مخاطب ۶۹.۲درصدی ثمره تحو ل رسانه ملی
  • موزه ها گنحینه فاخر علم و هویت ایرانیان هستند
  • تداوم فرهنگی ایران از دیدگاه اسلامی ندوشن
  • برنامه‌های تولیدی رادیو بوشهر کیفی شود
  • نگاهی به «مست عشق» از تعطیلی تا اکران/ حواشی بی‌پایان یک اثر فاخر
  • نگاهی به «مست عشق» از تعطیلی تا اکران/حواشی بی‌پایان یک اثر فاخر
  • فرهنگ مشترک؛ سرمایه دو ملت