Web Analytics Made Easy - Statcounter

نعمت‌الله خوانساری، عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران، در گفت‌وگو با ایکنا؛ با اشاره به عدم سلامت محصولات تراریخته اظهار کرد: هیچ‌گاه در ایران آزمایش سلامت محصولات تراریخته انجام نمی‌شود، تا اثرات یا سوء سلامت این محصولات را تأیید یا رد کند. برای اینکه اثر سوء این ژن‌های تراریخته به ویژه در محصولات کشاورزی که چند نوع باکتری را منتقل کردند مشخص شود، باید اثرات درازمدت آن بر روی حیوانات به صورت دراز مدت بررسی شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


وی ادامه داد: اگر قرار است این تأثیرات مورد ارزیابی قرار گیرد، باید آزمایش‌ها در درازمدت انجام شده و به تأثیرات در زمان طولانی توجه کنند، نه اینکه نگاه یک یا دو روزه و حتی 20 روزه به این محصولات داشته باشند؛ چرا که این محصولات در درازمدت اثرات آلرژی‌زای خود را نشان می‌دهند.
بیماری‌های خطرناک در تراریخته‌ها   این متخصص علوم آزمایشگاه بالینی و ایمونولوژی بیان کرد: کارخانه‌ای که این محصولات را برای نخستین بار تولید و به بازار جهانی عرضه کرد، آزمایش‌های 20 روزه را انجام داد و طبیعی است که این نوع آزمایش‌ها چیزی را نشان نمی‌دهد اما وقتی دانشمندان آمدند این‌ نمونه‌ها را به مدت طولانی و درازمدت مورد آزمایش قرار دادند، اثرات و عوارض ناخواسته‌ای مانند التهاب روده، نازایی، اثرات بر روی تخمدان و سرطان در آن‌ها مشاهده شد.
مدیرکل اسبق آزمایشگاه‌های مرجع سازمان غذا و دارو ادامه داد: تا جایی که من خبر دارم در ایران تحقیقاتی را روی برنج برای بررسی تأثیر تراریخته‌ها بر روی سلامت انسان به آزمایشگاهی در دانشگاه یزد فرستاند، آن‌ها نیز در مدتی کوتاه تنها پروتکل کارخانه اصلی که در کانادا است را مورد بررسی قرار دادند و طبیعتا چیزی مشاهده نکردند.   وی تأکید کرد: تحقیق درازمدتی نیز تاکنون در این زمینه در ایران انجام نشده و جایی را نداریم که این کار انجام شود. اصلا هیچ آزمایشگاهی برای این کار آماده نشده است و آنچه را که نشان می‌دهند به عنوان تحقیقات سلامت در حقیقت نتایجی است که از سوی کارخانه تولید بذر برای برنج و پنبه ارائه شده است که این اشتباه است!
امکانات برای آماده‌ کردن آزمایشگاه بررسی سلامت محصولات وجود دارد، اما تمایل نه؟   عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران تصریح کرد: امکانات برای آزمایشگاه جامع و پیشرفته وجود دارد، اما تمایلی برای انجام این کار نیست. مواد تراریخته نیاز به سمی به نام گلایفوسیت دارند که همه می‌دانند این سم اثر آلرژی‌زایی زیادی دارد. طرفدار تولید محصولات تراریخته خود این سم را وارد کرده و بنابراین اصلا نیازی نمی‌بینند که آن را مورد آزمایش قرار دهند.   آزمایشگاه ایمنی زیستی در اختیار توسعه‌دهندگان تراریخته است   وی همچنین در رابطه با عملکرد آزمایشگاه‌های ایمنی زیستی در بررسی سلامت محصولات تراریخته بیان کرد: این آزمایشگاه‌ها توسط افرادی اداره می‌شود که خود توسعه‌دهنده این محصولات هستند، چاقو دسته خود را نمی‌برد و هرگز به ضرر خود اقدامی انجام نمی‌دهد.   روغن تراریخته عامل تهدید نیست   خوانساری در رابطه با سلامت روغن‌های تراریخته گفت: روغن و کلزای تراریخته، چون در فرآیند روغن‌گیری ژن تراریخته را از دست می‌دهند خطر و تهدید چندانی ندارند و چیزی هم مشاهده نشده است؛ ما به عنوان افرادی که دغدغه سلامت محصولات غذایی داریم حساسیتی چندانی بر روی روغن نداریم. روغن و کلزا، با ذرت و برنجی که مصرف خوراکی دارد متفاوت است؛ این محصولات ژن تراریخته را منتقل می‌کنند، به همین دلیل ما بر روی آن‌ها حساسیت داریم، آن‌ها بیان می‌کنند که برنج تراریخته در کشور کشت نشده است، اما من یادم می‌آید مزرعه‌ای را به صورت پایلوت افتتاح کردند، ریاست وقت سازمان حفاظت محیط زیست که از این مزرعه بازدید کرده بودند یک کیسه برنج از آن‌ها گرفته و به یک آزمایشگاه برای آزمایش دادند.
خوانسازی بیان کرد: وجود این مزارع رسما اعلام نشده اما ما تصاویری از مزارع دیگری نیز داریم. تولید این محصولات، چون مجوز ندارد هرگز رسمی اعلام نمی‌کنند، اما از سوی دیگر تصاویری به مردم نشان می‌دهند که این بذر‌ها دارای محصول زیادی بوده و مردم از آن راضی هستند.
وی یادآور شد: تحقیقی در ایران وجود دارد که ۵۰ نمونه برنج را تست کرده و به این نتیجه رسیده بودند که درصد زیادی از آن آلودگی دارد. از نظر ما نیز که در حوزه پزشکی فعال هستیم مطمئن هستیم این محصولات ناسالم هستند به ویژه روی التهاب روده و نازایی .. اثر مخرب دارند مقالات آنهم موجود است.   این متخصص علوم آزمایگاهی بالینی و ایمونولوژی ادامه داد: کشور‌هایی مانند آمریکا و کانادا این مسأله را نادیده می‌گیرند، متأسفانه بسیاری از کشور‌های جهان سوم آلوده به محصولات تراریخته هستند.
خوانساری تصریح کرد: برخی از دولت مدار‌های ما علاقه زیادی دارند که این محصولات تولید شود، اما سلامت این محصولات به لحاظ پزشکی کاملا مردود و حتی اروپا هم زیر ۱ درصد را تولید می‌کنند که آنهم فقط روغن است.
ادعای پر محصولی تراریخته‌ها درست نیست
وی در رابطه با ادعای پر محصولی تراریخته‌ها بیان کرد: اینکه می‌گویند کشاورزی تراریخته پر محصول است هنوز اثبات نشده است؛ شاید در همان سال‌های اول به دلیل مقاوم شدن در برابر آفت، بازده زیادی داشته باشد، طرفداران توسعه تراریخته‌ها وقتی می‌خواهند این محصولات را تبلیغ کنند از هر ابزاری استفاده می‌کنند تا آن را تبلیغ کنند، اما اصل داستان را نمی‌گویند، سال اول آفت را کشته و محصول زیاد می‌شود، اما سال‌های بعد خیر، بسیاری از دانشمندان که پنبه تراریخته را تولید کرده به اشتباه خود اذعان کرده‌اند.
وی همچنین در مورد مسئولیت سازمان غذا و دارو در این رابطه بیان کرد: اخیرا غذا و دارو قدم‌های خوبی در این حوزه برداشته و اگر قانونی که وجود دارد را رعایت کنند ما مشکلی در حوزه غذا نخواهیم داشت، هر چند در حوزه تراریخته جدیت به خرج داده نمی‌شود، اما وضعیت تا حدودی بهتر شده است.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا تراریخته ایمنی زیستی ایمنی غذایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۲۸۵۵۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیماری‌های مُخِل سلامت کارگران

به گزارش «تابناک»، دکتر حسن اصیلیان مهابادی در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان اینکه مشاغل گوناگونی در جوامع انسانی وجود دارد، اظهار کرد: بررسی وضعیت مشاغل بیانگر این است که هرکدام از گروه‌های شغلی بنا به ماهیت خود با مشکلات سلامت و ایمنی مواجه هستند.

وی با بیان اینکه سازمان بین‌المللی کار، «سلامت» را در کانون توجه قرار داده، خاطرنشان کرد: به طور قطع، رعایت‌نکردن اصول ایمنی و بهداشت در محیط‌های کار منجر به بروز مشکلات فراوان برای جامعه کارگری می‌شود که در صنایع مختلف مشغول به فعالیت هستند. براساس آخرین برآوردهای سازمان بین‌المللی کار، سالانه حدود ۳ میلیون کارگر به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار، جان خود را از دست‌ می‌دهند.

استاد گروه مهندسی بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار دانشگاه تربیت‌مدرس ادامه داد: میزان مرگ و میر کارگران به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار در سال جاری میلادی نسبت به سال ۲۰۱۵ بیش از ۵ درصد افزایش یافته است. بنابر بر گزارش سازمان بین‌المللی کار، بیشترین میزان مرگ‌ومیر کارگران به دلیل حوادث و بیماری‌های ناشی از کار مربوط به بیماری‌های شغلی می‌شود که معادل ۲.۶ میلیون از ۳ میلیون مرگ‌ومیر سالانه حوادث و بیماری‌های ناشی از کار در دنیا است. همچنین حوادث ناشی از کار که جزو مقوله ایمنی به حساب می‌آید باعث مرگ ۳۳۰ هزار کارگر در هر سال می‌شود.  
بیماری‌هایی که سلامت کارگران را تحت تاثیر قرار می‌دهند

رئیس انجمن بهداشت حرفه‌ای ایران با بیان اینکه برخی از بیماری‌ها تاثیر بیشتری بر سلامت کارگران دارند، اظهار کرد: بیماری‌های قلبی_عروقی، سرطان و بیماری‌های تنفسی جزو مواردی هستند که سلامت کارگران را تحت تاثیر قرار می‌دهند؛ به نحوی که سه‌چهارم مرگ‌ومیرهای ناشی از کار مربوط به این بیماری‌های است.

وی با بیان اینکه «ساخت‌وساز»، «جنگل‌داری»، «کشاورزی» و «ماهیگیری» جزو پرخطرترین مشاغل هستند، افزود: ۶۳ درصد از آسیب‌های شغلی منجر به مرگ برای مشاغل «ساخت‌وساز»، «جنگل‌داری»، «کشاورزی» و «ماهیگیری» است.  
وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار در ایران

اصیلیان درباره وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار کشور اظهار کرد: وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار کشور نسبت به روزهای نخست انقلاب از وضعیت خوبی برخوردار است. بررسی وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار ایران در مقایسه با برخی از کشورهای منطقه بیانگر این است که این مولفه، شرایط نسبتا خوبی دارد اما در مقایسه با کشورهای پیشرفته، با وضعیت مطلوب فاصله زیادی دارد.

لزوم به‌روزرسانی قوانین سلامت محیط کار

وی با بیان اینکه قوانینی در زمینه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار تدوین شده، افزود: اگرچه قوانین حوزه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار کشور طی سال‌های گذشته بهبود یافته، اما با سطح مطلوب فاصله دارد. وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور نسبت به ابلاغ قوانین سلامت محیط کار اقدام کرده و علاوه بر قوانین ابلاغی وزارت بهداشت، «قانون کار» نیز تدوین شده است. اگرچه قوانین ابلاغی وزارت بهداشت و قانون کار در کشور اجرا می‌شود اما این قوانین باید به‌روزرسانی شوند.  

ضرورت فرهنگ‌سازی در حوزه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار

این استاد دانشگاه با بیان اینکه فرهنگ‌سازی در حوزه بهداشت حرفه‌ای و سلامت کار یک امر ضروری قلمداد می‌شود، خاطرنشان کرد: به طور قطع، فرهنگ‌سازی سبب بهبود وضعیت بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار می‌شود. فرهنگ توجه به نکات ایمنی می‌بایست در وهله نخست در میان کارفرمایان جاری شود؛ پس از ساری و جاری شدن فرهنگ‌سازی در میان کارفرمایان، کارگران باید به نکات ایمنی و بهداشتی خود توجه ویژه داشته باشند. فرهنگ‌سازی در زمینه توجه به نکات ایمنی می‌بایست در کانون توجه قرار گیرد و تلاش‌های فراوانی در این راستا باید محقق شود.  

اصیلیان گفت: سازمان بین‌المللی کار،  موضوع فرهنگ‌سازی توجه به سلامت را با توجه به میزان مرگ‌ومیر بیماری‌های و حوداث ناشی از کار در کانون توجه قرار داده و در این مسیر گام برمی‌دارد. سازمان بین‌المللی کار با توجه به ضرورت و اهمیت بهداشت حرفه‌ای و سلامت کار، ۲۷ آوریل را به عنوان روز جهانی «ایمنی و بهداشت حرفه‌ای» لحاظ کرده و هر ساله شعاری برای این روز تعیین می‌کند.  سال گذشته، شعار «محیط کار سالم و ایمن، حق مسلم هر نیروی کار است» را انتخاب کرد.

تاثیر تغییرات اقلیمی بر محیط کار

وی درباره شعار روز جهانی ایمنی و بهداشت حرفه‌ای نیز به ایسنا اظهار کرد:  «تغییرات آب و هوایی» در کانون توجه شعار سال جاری قرار گرفته است. دخل ‌و تصرف و توسعه فعالیت‌های انسانی در کره زمین سبب تغییرات اقلیمی و گرم‌شدن کره زمین شده و سبب بروز سیلاب، طوفان، کولاک و سونامی در نقاط مختلف کره‌زمین شده است. افزایش دمای کره زمین، تغییرات اقلیمی، افزایش اشعه ماورای بنفش خورشید و همچنین افزایش حشرات که عامل بیماری به حساب می‌آیند، می‌تواند برخی از محیط‌های کاری را تحت تاثیر قرار دهد.   

رئیس انجمن بهداشت حرفه‌ای ایران ادامه داد: کارگرانی که در مناطق رو باز فعالیت می‌کنند تحت تاثیر تغییرات اقلیمی قرار می‌گیرند. موضوع تاثیر تغییرات اقلیمی بر محیط‌های کار در کانون توجه سازمان بین‌المللی کار قرار گرفته است و با توجه به اهمیت این موضوع باید در داخل کشور نیز مهم قلمداد شود. سازمان محیط زیست، وزارتخانه‌های «بهداشت» و «کار» و انجمن بهداشت حرفه‌ای می‌توانند دست به دست یکدیگر دهند و در این زمینه اقداماتی انجام دهند.  

وی در پایان گفت: طرح جدید سازمان بین‌المللی کار، محیط کار سالم از سال جاری تا سال ۲۰۳۰ اجرا می‌شود و برای تحقق این منظور سه هدف در نظر گرفته است. نخستین راهبرد برای تحقق این موضوع، «بهبود چارچوب ایمنی و بهداشت کار» است. همچنین ۲ راهبرد «تقویت هماهنگ، مشارکت و سرمایه‌گذاری در زمینه ایمنی و بهداشت کار» "OSH" و "تقویت OSH"  نیز به عنوان دیگر راهبردهای سازمان بین‌المللی کار در زمینه ارتقای سلامت محیط کار به حساب می‌آید. اگر به سه راهبرد سازمان بین‌المللی کار توجه کنیم به حد مطلوبی در زمینه بهداشت حرفه‌ای و ایمنی کار نائل می‌آییم.  

دیگر خبرها

  • ​​​​​​​توسعه همکاری محیط زیستی ایران و آفریقای مرکزی
  • حضور صد‌ها شرکت تولیدی و دانش بنیان در همایش ارتقای کیفیت خدمات آزمایشگاهی
  • آزمایشگاه ها پایگاه اصلی نظام سلامت هستند
  • آزمایشگاه های بالینی پایگاه اصلی نظام سلامت هستند
  • بیماری‌های مُخِل سلامت کارگران
  • نوآوری و کیفیت در مسیر سلامت؛ با حضور وزیر علوم تحقیقات و فناوری بخش تحقیق و توسعه شرکت آوان بهمن شیمی افتتاح شد
  • اپل با هوش مصنوعی به میدان می‌آید
  • ارائه راهکارهای محیط زیستی برای توسعه صنایع در سواحل «مکران»
  • دارندگان کارت سوخت بخوانند/ این هشدار وزارت نفت را جدی بگیرید؛ وگرنه زیان سنگین می‌بینید
  • کلاهبرداری از کارت سوخت شخصی/ مراقب تراشه های کارت سوخت باشید