Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-05-04@03:08:51 GMT

رکود ۱۳ ساله راه آهن اردبیل شکست

تاریخ انتشار: ۱۹ بهمن ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۶۷۵۰۲۵

رکود ۱۳ ساله راه آهن اردبیل شکست

عملیات ساخت خط ریلی اردبیل ـ میانه که تا چند سال قبل به چیزی شبیه معجزه تبدیل شده بود، با پیگیری و اتحاد مسئولان استان جان دوباره گرفته و با این وجود به تعبیر کارشناسان تامین مالی، ابتدای راه بهره‌برداری مطلوب از پروژه است. ۱۹ بهمن ۱۳۹۷ - ۰۳:۵۵ استانها اردیبل نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اردبیل، اردبیل که به عنوان استان مرزی، قطب کشاورزی و قطب گردشگری شناخته می‌شود، با غفلتی تاریخی هنوز صاحب خط ریلی نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تمامی حمل و نقل عمومی کالا و مسافر در این استان از طریق جاده‌ها و بخشی نیز از طریق فرودگاه اردبیل و به تازگی فرودگاه پارس‌آباد انجام می‌شود.

نبود راه دریایی، مشکلات فرودگاه اردبیل که به دلیل مکان‌یابی اشتباه هر روز متوجه مراجعان آن می‌شود و ضعف محورهای مواصلاتی، موجب شد تا یک دهه قبل کارشناسان به ضرورت احداث خط ریلی در این استان تاکید کنند، در آن مقطع زمانی استارت کار به شکل مطلوبی زده شد اما بازی‌های سیاسی و انتخاباتی، کشمکش‌ها و اظهار نظرهایی که مصلحت کلی استان را نادیده می‌گرفت موجب شد تا خط ریلی اردبیل سردراز داشته باشد و بی آنکه صدای سوت قطار شنیده شود، مردم اردبیل بیش از یک دهه در انتظار بهره‌برداری از آن گوش به تریبون‌ها بسپارند.

قرارگاه خاتم‌الانبیاء مطالعات راه‌آهن اردبیل به پارس‌آباد را انجام می‌دهد4000 میلیارد ریال به پروژه راه‌آهن اردبیل اختصاص می‌یابدزیرسازی راه‌آهن اردبیل تا پایان سال آینده به اتمام می‌رسد‌260 میلیارد تومان اعتبار دولتی به پروژه راه‌آهن اردبیل تزریق می‌شود

نکته قابل توجه این است که به موازات آغاز این پروژه، در استان‌های دیگر نیز احداث خط ریلی آغاز شد و از قضا برخی به مراتب با پیشرفت مطلوب تری نیز همراه شد؛ این مهم موجب شد تا ادعای استانداران و نمایندگان هم در خصوص تامین مالی و هم در خصوص پیشرفت فیزیکی پروژه محل سوال بوده و به همت رسانه‌ها راه آهن به عنوان مطالبه زنده و جریان‌داری پیگیری شود.

برخی مسئولان راه آهن را اولویت ندانستند

تنها در یک سال اخیر اخبار مرتبط با راه‌آهن با افزایش کمی و کیفی قابل توجهی همراه شده است؛ زمانی در نشست‌های خبری  استانداران اگر از راه آهن سوال می‌شد، کمبود مالی فصل ختام پاسخ‌ها بود اما در نهایت به گفته نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی راه آهن با اولویت ویژه در دستور کار نمایندگان قرار گرفت و هنگامی که استاندار جدید برای اردبیل انتخاب می‌شد، رویکرد عمرانی استاندار را به کارنامه سیاسی ترجیح دادیم تا پروژه‌های زیربنایی به ویژه راه‌آهن به اتمام برسد.

صدیف بدری که خود بارها زمینه ساز سفر کمیسیون عمران و مسئولان وزارت راه و شهرسازی به اردبیل شده است و همواره راه آهن را یک مطالبه جدی تعریف کرده است، افزود: زیرساخت‌های فعلی حمل و نقل مطلوب نبوده و به عنوان مثال اردبیل هیچ آزاد راهی ندارد و لازم است حداقل برخی محورهای اصلی چهار خطه شود.

وی اظهار کرد: اهمیت راه آهن بارها در جلسات مختلف مجلس عنوان شده و خوشبختانه با اتحاد و همدلی نمایندگان به حوزه راه‌های استان اعتبار مناسبی در سال‌های اخیر اختصاص یافته است.

بدری تصریح کرد: حتی در انتخاب استاندار نیز از انتخاب اکبر بهنام‌جو به دلیل سابقه فعالیت عمرانی حمایت کردیم و وی مطابق قولی که داده بود پروژه راه‌آهن را فعال کرده و اعتبارات مناسبی در یک سال اخیر به این پروژه جذب شده است.

بهره‌برداری از فاز نخست در سال 99

راه‌آهن اردبیل به طول 175 کیلومتر از ایستگاه زاویه تهران- تبریز آغاز شده و بعد از عبور از فیروزآباد و گنجگاه به اردبیل متصل می‌شود.

این پروژه به تعبیر پیمانکاران از پروژه‌های سخت و پیچیده ریلی کشور است و در طول مسیر حرکت قطار 4584 متر پل و 24 هزار و 638 متر تونل احداث می‌شود؛ تنها 20 درصد از این پروژه در دشت و 45 درصد در تپه ماهور است، بطوریکه 35 درصد از پروژه در منطقه کوهستانی قرار گرفته و 35 میلیون متر مکعب خاکبرداری و خاک ریزی در طول مسیر انجام شده است.

راه آهن اردبیل در 11 قطعه توسط 9 پیمانکار و 6 مشاور ایرانی در حال اجرا است و سرعت قطارهای مسافرتی آن 160 کیلومتر بر ساعت و قطارهای باری 120 کیلومتر برساعت تعیین شده است.

در سفر اعضای کمیسیون عمران مجلس مطرح شد که این پروژه در اولویت برنامه کاری وزارت راه و شهرسازی است و عملیات زیرسازی تا پایان سال 98 به اتمام می‌رسد.

به طوری که قائم مقام معاونت ساخت و توسعه راه آهن، بنادر و فرودگاه‌ها پیشرفت فیزیکی راه آهن اردبیل- میانه را 50.47 درصد عنوان کرد.

عباس خطیبی با بیان اینکه به دلیل تامین مطلوب مالی از مرداد ماه سال جاری پیشرفت فیزیکی مطلوبی دارد، افزود: از مردادماه تاکنون این پروژه با وجود وضعیت نامطلوب جوی 5.6 درصد پیشرفت دارد و فعال‌ترین پروژه ریلی کشور محسوب می‌شود.

خطیبی اظهار کرد: در وضعیت فعلی 1358 نفر در این پروژه مشغول به کار هستند و با استفاده از 606 دستگاه ماشین آلات سنگین پیش‌بینی می‌شود فاز نخست آن در سال 99 به اتمام برسد و بتوان اولین بخش از ریل‌گذاری را انجام داد.

ضرورت اتصال راه آهن اردبیل به آذربایجان

اما این همه مطالبه مطرح شده پیرامون راه آهن اردبیل- میانه نیست؛ در مقطعی مسیر پیشنهادی برای راه آهن اردبیل از سوی یکی از نمایندگان وقت نامناسب و هزینه‌بر عنوان شد تا جایی که بازنگری در مسیر راه آهن و مطالعه مجدد آن از سوی برخی مسئولان مطرح شده است.

هرچند طرح این موضوعات خود به تاخیر راه آهن دامن زد اما در نهایت تمامی مسئولان به ضرورت اتصال آن به شمال استان تاکید کرده‌اند.

به طوری که مسیر فعلی برای توسعه گردشگری، کشاورزی و صنعتی استان ابتر خواهد بود و ضروری است با اتصال خط ریلی اردبیل- میانه به مغان در واقع فرصت اتصال به شبکه ریلی کشور جمهوری آذربایجان فراهم شود.

نماینده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین در مجلس شورای اسلامی در این خصوص تصریح کرد: انتظار ما مطالعه و خط ریلی اردبیل ـ مغان و احداث با مشارکت بخش خصوصی است.

بدری معتقد است در وضعیتی که احداث راه آهن اردبیل جان دوباره گرفته است باید به موازات آن ایرادات طرح نیز برطرف شده و این مهم به زمان دیگری واگذار نشود.

امتیاز قطار باید ارجح از سایر زیرساخت‌های حمل و نقل باشد

سخنگوی کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: اردبیل در آینده می‌تواند به قطب ترانزیت شمال کشور تبدیل شود و به همین دلیل افزایش سرعت قطار اردبیل از 160 کیلومتر بر ساعت تا 250 کیلومتر بر ساعت لازم است از هم اکنون بررسی شود.

این اظهارات به جا، حلقه‌های کم رنگ پروژه ریلی اردبیل است که بی‌توجهی به آن موجب خواهد شد هزینه قابل توجه برای ساخت راه آهن که علاوه بر اسناد خزانه از طریق فاینانس بانک ملی انجام شد، به ثمره مطلوب دست نیابد.

راه آهن اردبیل- میانه در وضعیتی با هزینه هنگفت در حال احداث است که می‌تواند صرفا سرعت جابه جایی مسافر و کالا به پایتخت را افزایش دهد و با توجه به سرعت انتخابی قطارهای مسافرتی این امکان که در بیشتر مواقع به سفر با هواپیما ترجیح داده نشود، وجود دارد.

 با توجه به انتخاب شمال- جنوب به عنوان محور جدید توسعه گردشگری اردبیل، سهم چندانی در رونق گردشگری نخواهد داشت و تنها اتصال آن به شبکه بین‌المللی ریلی می‌تواند بن بست گردشگری خارجی اردبیل را درهم شکند.

همچنین با توجه به احداث پروژه سد مرزی عظیم خداآفرین که می تواند 62 هزار هکتار از اراضی دیم را به آبی تبدیل کرده و تولید محصولات کشاورزی را به چند برابر افزایش دهد، موضوع صادرات کالاهای تولید شده احداث خط ریلی را ضروری ساخته است.

در عین حال در منطقه آزاد تجاری استان اردبیل نیز تنها زیرساخت پیش بینی شده فرودگاه پارس آباد نبوده و آینده موفق آن منوط به اتصال اردبیل به راه آهن آذربایجان عنوان شده است.

در وضعیتی که به تعبیر مسئولان استانی و کشوری دغدغه بزرگ تامین مالی راه آهن اردبیل مرتفع شده، لازم است ضرورت‌های دیگر آن در دستور کار قرار گرفته و پروژه‌ای جامع تحویل مردم استان شود تا بتواند تلخی تاخیر قابل توجه آن را جبران کند.

گزارش از ونوس بهنود و بهرام آدشیرین پور

انتهای پیام/ش

راه آهن اردبیلبازدید کمیسیون عمرانی مجلس از پروژه راه آهن اردبیلصدیف بدریبازدید کمیسیون عمرانی مجلس از پروژه راه آهن اردبیلبازدید کمیسیون عمرانی مجلس از پروژه راه آهن اردبیلبازدید کمیسیون عمرانی مجلس از پروژه راه آهن اردبیل R41374/P/S6,49/CT6

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۶۷۵۰۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رشد اقتصادی اردبیل بالاتر از میانگین کشوری است

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان اردبیل گفت: رشد اقتصادی استان اردبیل ۳.۷ درصد است که این رقم بالاتر از میانگین کشوری است. - اخبار استانها -

داود شایقی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اردبیل، اظهار داشت: استان اردبیل در شاخص بهره‌وری نیروی کار رتبه پنج کشور را دارد و نرخ بیکاری در این استان 12.9 درصد است.

وی تصریح کرد: نرخ شهرنشینی در این استان 68 درصد بوده و نرخ روستانشینی نیز 32 درصد محاسبه شده است.

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان اردبیل به جذب صد درصد اعتبارات هزینه‌ای و جبران پرداختی کارکنان اشاره کرد و گفت: با توجه به اعمال فوق‌العاده ویژه کارکنان در سال گذشته، تمام تلاشمان را انجام دادیم تا پایان سال گذشته کمبود اعتبارات را در این زمینه جبران کرده و با پیگیری‌های هفتگی تأمین اعتبار و پرداختی را به حساب کارکنان انجام دهیم.

شایقی در مورد توزیع اعتبارات عمرانی نیز افزود: سال گذشته 2 هزار و 224 میلیارد تومان برای پروژه‌های سفر و پیشران توسعه استان اعتبار اختصاص یافت هر چند که سفر دوم رییس جمهور به استان اردبیل انجام نشده است.

وی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: از این میزان اعتبار برای راه آهن اردبیل یک‌هزار و 500 میلیارد تومان اعتبار تخصیص یافت که 200 درصد بیشتر از رقم پیش‌بینی شده 730 میلیارد تومان بوده است.

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان اردبیل اضافه کرد: برای باند دوم راه‌‌های استان از پارس‌آباد تا سربند، سربند به سمت مشگین، بیله‌سوار به گرمی، رضی به امیرکندی، سرچم به تونل حیران و سایر طرح‌های توسعه بزرگراهی بیش از 640 میلیارد تومان منابع تخصیص یافته است.

شایقی بیان کرد: برای سدهای معیشتی استان و پروژه‌های زیربنایی بخش کشاورزی 256 میلیارد تومان از محل منابع ملی اختصاص یافت و از اعتبارات استانی نیز 46 میلیارد تومان در نظر گرفته شد تا شاهد تکمیل و بهره‌برداری 46 سد معیشتی در سطح استان باشیم.

وی از اختصاص 124 میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل بیمارستان نجف‌زاده خبر داد و یادآور شد: صد درصد اعتبارات این حوزه در نظر گرفته شده است.

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان اردبیل در ادامه سخنان خود تصریح کرد: برای سایر پروژه‌های فرهنگی شامل تکمیل مجتمع‌های فرهنگی، هنری عنبران، هشتجین و سایر پروژه‌های این حوزه امسال 25 میلیارد تومان تخصیص یافته که امیدواریم شاهد تکمیل و بهره‌برداری از این پروژه‌ها باشیم.

شایقی تکمیل کتابخانه‌ها، مدارس و توسعه فاضلاب‌های شهری را از دیگر پروژه‌های اولویت‌دار استان برشمرد و گفت: در این زمینه نیز تخصیص منابع به صورت ویژه در اولویت برنامه‌ریزی‌ها و هدف‌گذاری‌ها قرار گرفته است.

 تحقق شعار سال با تکمیل طرح‌های نیمه‌تمام 

دبیر شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان اردبیل افزود: در تحقق شعار سال فضای عمومی استان اردبیل، فضای همت و تلاش مضاعف است تا میانگین رشد اقتصادی استان از 3.7 دهم درصد نیز بالاتر برود.

شایقی در بخش دیگری از سخنان خود خاطرنشان کرد: امسال سعی خواهیم کرد تا در کنار جهت‌دهی مناسب به رشد اقتصادی و اشتغال استان زمینه و بستر جهش تولید را با رویکرد مناسب مهیا کنیم.

وی به زیرساخت‌های فراهم شده اعم از تدوین سند آمایش استان، توسعه شهرستان‌ها و اشتغال 330 روستا با نگاه عدالت‌محور اشاره کرد و ادامه داد: همه این اسناد فرصتی را فراهم کرده تا ما بتوانیم فعالیت‌های اقتصادی مؤثر را با نگاه جهش تولید، کاهش نرخ بیکاری و اشتغال مؤثر انجام دهیم.

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان اردبیل اضافه کرد: در بودجه سال 1403 که به تصویب مجلس رسیده برای استان اردبیل منابع اعتباری خوبی پیش‌بینی شده تا با تلاش مؤثر مدیران، جذب اعتبارات ملی را در تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام شاهد باشیم.

شایقی بیان کرد: 645 میلیارد تومان اعتبار سال گذشته بین شهرستان‌ها توزیع شده که 14 شاخص مد نظر بوده و فراتر از شاخص جمعیتی سعی کردیم تا جهت‌دهی مناسبی را در تکمیل پروژه‌‌های نیمه‌تمام و مؤثر انجام دهیم.

وی در ادامه سخنان خود یادآور شد: با وجود اینکه 50 درصد جمعیت استان اردبیل در شهر اردبیل ساکن هستند اما توزیع اعتبارات به نحوی بوده که تنها 21 درصد اعتبارات سهم شهرستان اردبیل بوده و مابقی در بین سایر شهرستان‌ها با توجه به محرومیت آنها توزیع شده است.

دبیر شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان اردبیل تصریح کرد: در کنار محرومیت، جمعیت بیکار، فاصله از مرکز استان، جمعیت روستایی و کمبود زیرساخت‌های زیربنایی در توزیع اعتبارات مد نظر قرار گرفته تا شاهد جبران برخی عقب‌ماندگی‌ها و عدم توسعه نامتوازن باشیم.

شایقی گفت: در توزیع اعتبارات سال‌جاری نیز سعی ما بر این خواهد بود تا محرومیت در اولویت نگاه توزیع اعتبارات بوده و ممنوعیت آغاز پروژه‌های جدید را نیز مورد توجه قرار دهیم.

رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی استان اردبیل افزود: سعی ما بر این است تا از خرد شدن اعتبارات جلوگیری کرده و توزیع اعتبارات به نحوی باشد تا پروژه‌های اولویت‌دار و پیشران استان در کوتاه‌ترین زمان به سرانجام برسد.

انتهای پیام/131

 

دیگر خبرها

  • دولت سیزدهم طلسم بهره‌ برداری از خط ریلی شلمچه-بصره را می شکند؟
  • بررسی مجدد پروژه توسعه شرقی خط 2 مترو تهران
  • رشد اقتصادی اردبیل بالاتر از میانگین کشوری است
  • بررسی پروژه‌های ریلی از جمله خط‌آهن سریع‌السیر تهران-مشهد
  • حذف امیر حسین هدایی با شکست برابر بازیکن ١٩ ساله
  • کشتی‌گیر ۳۲ ساله آذربایجانی؛ آزادکار ماه UWW
  • بسیج سازندگی اردبیل ۵۰۸ میلیارد تومان پروژه اجرا کرد
  • بانوی ۶۱ ساله اردبیلی نجات بخش جان همنوعانش شد
  • بررسی مجدد پروژه توسعه شرقی خط ۲ مترو تهران
  • سرانجام پروژه توسعه شرقی خط ۲ مترو تهران