Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-03@21:50:53 GMT

گذر به IPv6 ، لازمه تحقق اینترنت اشیا

تاریخ انتشار: ۳ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۸۴۶۸۸۵

گذر به IPv6 ، لازمه تحقق اینترنت اشیا

رئیس سازمان فناوری اطلاعات در سمینار گذر به IPv6 گفت: پیش بینی برای سال 2025 ، اتصال 50 میلیارد شیء مختلف به اینترنت است که این رقم بیش از ده برابر وضعیت موجود است، به همین دلیل جهان به سمت IPv6 حرکت کرده‌ است.

امیر ناظمی افزود: در اینترنت اشیا موجودات زنده و اشیا به هم متصل می‌شوند و اطلاعات بسیاری بین آنها رد و بدل می‌شود پس احتیاج به آی پی هایی داریم که ظرفیت این حجم تبادل اطلاعات را داشته باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی اتمام آی پی های نسخه 4 را یکی از دلایل گذار به آی پی نسخه 6 عنوان کرد و افزود: فضا برای آدرس‌های بیشتر، افزایش ظرفیت امنیتی و دریافت تعداد سرویس‌های بیشتر، تعدادی از ویژگی‌های آی پی های نسخه 6 نسبت به نسخه 4 آن است.

ناظمی با اشاره به اینکه 25 درصد تجهیزات شبکه در جهان IPv6 است، افزود: 49 کشور جهان بیش از 5درصد از ترافیک خود را بر روی IPv6  انتقال می دهند. در 24 کشور، این ترافیک بیش از 15 درصد است و 29 درصد از ترافیک اینترنت جهان در IPv6  منتقل می شود. وی تصریح کرد: 17 درصد وب سایت های دنیا نیز بر بستر IPv6 قرار دارد و کاربران در هند با 44 درصد به عنوان نخستین و آمریکا به عنوان دومین کشور با 21 درصد کشورهایی هستند که از IPv6 استفاده می کنند.

وی افزود: آی پی های نسخه 4 در کشور بیش از 12 میلیون است که بخشی از آپی های ما به IPv6 گذر کرده است و در حدود یک میلیون دامنه .Ir  وجود دارد.

معاون وزیر ارتباطات با اشاره به اسناد بالادستی و آیین نامه های سازمان تنظیم مقررات، تاکید کرد: سازمان فناوری اطلاعات براساس این اسناد وظیفه مهیا سازی فضا برای گذار از نسخه 4 به نسخه 6 است و در این حوزه اقداماتی را انجام داده که اجرای 4 پروژه بخشی از این برنامه ها است.

رئیس سازمان فناوری اطلاعات با اعلام آمادگی برای کمک به سازمان ها و شرکت ها برای گذر به IPv6، تاکید کرد: بر اساس اساسنامه سازمان فناوری اطلاعات این خدمت به عنوان یکی از خدمات این سازمان می تواند در اختیار فعالان این حوزه قرار بگیرد.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۸۴۶۸۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین وضعیت سرعت و قطعی اینترنت در اپراتورهای مختلف

به گزارش خبرنگار مهر، سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در آخرین شماره از فصلنامه این سازمان، گزارش شاخص‌های آماری بخش ارتباطات و فناوری اطلاعات مربوط به پاییز ۱۴۰۲ را منتشر کرده است که بر اساس این گزارش، سهم بازار مشترکین تلفن ثابت، تعداد خطوط شهری و روستایی، تعداد خطوط منصوبه و دایری و ضریب نفوذ تلفن ثابت اعلام شد.

سهم بازار مشترکین تلفن ثابت

شرکت مخابرات ایران (TCI) حدود ۶۶۶/‏۹۸ درصد از سهم بازار مشترکین تلفن ثابت، شرکتهای دارای پروانه FCP که ارائه دهنده سرویس‌های اینترنتی و ارتباطی ثابت هستند، ۰۱/‏۱ درصد و SERVCO تنها ۰۰۴/‏۰ درصد را در اختیار دارد.

بر اساس این گزارش از پاییز سال ۱۴۰۱ تا پاییز سال ۱۴۰۲، تعداد اشتراک‌های روستایی ۳۱/‏۰ درصد کاهش داشته است اما تعداد روستاهای دارای ارتباط و تعداد روستاهای دارای تلفن خانگی ۰۱/‏۰ درصد رشد داشته است.

بیشترین آمار شکایت کاربران در حوزه ارتباطات ثابت

در این گزارش، جزئیات شکایت کاربران از خدمات ارتباطی و وضعیت شکایات ثبت شده در حوزه ثابت و سیار در سامانه ۱۹۵ اعلام شده است به طوری که ۷۵ درصد شکایات مربوط به حوزه ثابت و ۲۵ درصد شکایات مربوط به حوزه سیار است.

همچنین در این گزارش تعداد شکایات ثبت شده تلفن ثابت و تلفن همراه در ۴ دوره زمانی (سال ۹۹، ۱۴۰۰ و ۱۴۰۱ و۱۴۰۲) مورد بررسی قرار گرفته است که بر اساس آن شکایات ثبت شده تلفن ثابت و تلفن همراه با نوسان زیادی همراه بوده است.

در بخش تلفن ثابت در پاییز سال ۱۳۹۹، ۱۳ هزار و ۳۰۲ شکایت ثبت شده که در پاییز سال ۱۴۰۲، تعداد ۲۰ هزار و ۷۹۷ شکایت ثبت شده است.

همچنین در بخش تلفن همراه، در پاییز سال ۱۳۹۹، ۸ هزار و ۷۴۶ شکایت ثبت شده که در پاییز سال ۱۴۰۲، تعداد ۱۰ هزار و ۳۶۵ شکایت ثبت شده است.

سرعت اینترنت و قطعی در اپراتورهای مختلف

شاخص‌های کیفیت شبکه سیار از جمله سرعت انتقال داده مشترکین، میزان قطعی سرویس داده و میزان برقراری موفقیت‌آمیز سرویس داده در نسل سوم و چهارم تلفن همراه در اپراتورهای مختلف طی آخرین گزارش به شرح زیر اعلام شده است.

در سرعت انتقال داده مشترکین در نسل سوم، اپراتور اول تلفن همراه عملکرد بهتری داشته است اما در سرعت انتقال داده در نسل چهارم رایتل پیشی گرفته است.

میزان قطعی سرویس داده نسل سوم در اپراتور دوم از همه بیشتر و بیش از ۰.۴ درصد است و پس از آن میزان قطعی سرویس نسل سوم در اپراتور سوم (رایتل) و پس از ان اپراتور اول است.

بررسی میزان قطعی سرویس نسل چهارم در اپراتورها نشان می‌دهد که در نسل چهارم اپراتور اول قطعی بیشتری دارد و کمترین قطعی سرویس داده نسل چهارم به اپراتورسوم (ایرانسل) مربوط می‌شود.

بر این اساس میزان برقراری موفقیت‌آمیز سرویس داده 3G در اپراتور اول حدود ۹۹.۵ درصد و از دیگر اپراتورها بیشتر است و همچنین میزان برقراری موفقیت‌آمیز سرویس داده 4G، در اپراتور دوم بیش از ۹۹.۵ درصد است که پس از آن اپراتور اول قرار دارد و اپراتور سوم (رایتل) ،۹۹ درصد است.

کد خبر 6093274 هنگامه فروغی

دیگر خبرها

  • تقویت بنیه تولید داخلی کشور لازمه توسعه اقتصادی است
  • دوران حفظ دروس گذشته است/ مطالعات باید مبتنی‌بر اطلاعات روز، ارتباطات و اینترنت باشد
  • دوران حفظ کردن دروس گذشته است/ مطالعات باید مبتنی‌بر اطلاعات روز، ارتباطات و اینترنت باشد
  • نسخه‌نویسی مرد مهاجر افغان با مهر پزشک زن | تیراندازی و زخمی شدن یک نفر دکتر قلابی را رسوا کرد
  • آخرین وضعیت سرعت و قطعی اینترنت در اپراتورهای مختلف
  • اینترنت رایگان برای معلم‌ها
  • افزایش ۱۰۰ برابری سرعت اینترنت با اجرای موفق پروژه فیبرنوری
  • روستای حسین آباد شهرستان جم به اینترنت نسل چهارم متصل شد
  • معلم‌های «شاد» ۳۰ گیگابایت اینترنت رایگان دریافت می‌کنند
  • معلمان «شاد» ۳۰ گیگابایت اینترنت رایگان دریافت می‌کنند