Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار مهر، الله مراد غفیفی پور در حاشیه همایش بین المللی توسعه بندر چابهار در جمع خبرنگاران اظهار داشت: از آنجا که استان هرمزگان ظرفیت های بی شماری در حوزه گردشکری دریایی و مسافرت های دریایی دارد و در طول سال گردشگران زیادی استان هرمزگان را مقصد خود انتخاب می کنند، سازمان بنادر و دریانوردی برای استفاده بهینه و توسعه ظرفیت گردشگری برنامه های متعددی در سال های اخیر اجرا کرده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ادمه داد: در این باره می توان به ساخت و نصب اسکله های شناور در ۹ نقطه اشاره کرد که در سال گذشته انجام شد ضمن آنکه در ۷ نقطه هم در حال ساخت و نصب اسکله های شناور جدید هستیم؛ در ۶ نقطه دیگر هم در حال تکمیل زیرساخت های هستیم که ۹۰ درصد آن انجام شده و مابقی هم تا پیش از شروع سفرهای نوروی انجام خواهد شد.

مدیرکل بنادر و دریانوردی استان هرمزگان افزود: همه اینها توانسته است کمک کند پتانسیل و ظرفیت بالقوه گردشگری استان به بالفعل تبدیل شود و امروز با تقاضای زیاد گردشگری در ایام پیک گردشگری در استان روبه رو هستیم.

عفیفی پور یادآور شد: در تعطیلات دهه فجر امسال بیش از ۱ میلیون نفر ـ سفر گردشگر دریایی در استان داشتیم و بیش از ۵۰۰ هزار تردد خودرویی به جزایر استان انجام شد.

وی بیان کرد: این نشان می دهد ظرفیت گردشگری در استان بسیار مطلوب است و سازمان بنادر و دریانوردی برای استفاده از این طرفیت ها زیرساخت های بهینه ای انجام داده است البته ما توسعه این ظرفیت ها را متوقف نکرده ایم و برنامه های دیگری هم داریم باید سایر دستگاه مانند سازمان گردشگری این ظرفیت ها را بیشتر معرفی و در توسعه زیرساخت ها تلاش کند تا مردم در استفاده از ان ظرفیت ها بیشتر بهره مند شوند.

مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان گفت: در نوروز ۹۸ پیش بینی می شود بیش از نوروز ۹۷ تقاضای گردشگری در استان داشته باشیم. سال گذشته رکورد تردد روزانه ۱۳ هزار نفر از بندر شهید حقانی بود اما در همین تعطیلات دهه فجر به رقم ۱۴ هزار و ۲۰۰ نفر در روز رسیدیم که در روز ۱۹ بهمن امسال از بندر شهید حقانی به سمت جزیره هرمز و قشم محقق شد.

وی با بیان اینکه هرمز به مقصد جدید گردشگری تبدیل شده است که به دلیل ایجاد زیرساخت های گردشگری از سوی سازمان بنادر در این جزیره است، گفت: در برخی مواقع حتی تا بیش از دو برابر جمعیت جزیره هرمز، گردشگر به آنجا می رود.

وی با بیان اینکه سازمان بنادر درباره قیمت گذاری حمل خودرو، عوارض ورود به مناطق آزاد، سال ساخت خودروهایی که به منطقه آزاد وارد می شود و میزان ماندگاری خودروها در مناطق آزاد دخل و تصرفی ندارد گفت: هیچ برنامه ای برای افزایش قیمت ها نداریم ما تعرفه های بندری داریم که در ابتدای هر سال اعمال می شود اساسا فعایت بنادر ما هیچ آورده ای از نظر درآمدی برای سازمان بنادر ندارد و صرفا در راستای ادای تکالیف و مسئولیت های اجتماعی سازمان است. تعرفه های بخش مسافری سازمان بنادر بسیار اندک و نزدیک به صفر است.

عفیفی پور یادآور شد: ۱۲ مسیر دریایی گردشگری و مسافرتی در استان هرمزگان داریم تا امروز بیش از ۵ هزار و ۷۰۰ صندلی شناور آماده کرده ایم و ظرفیت حدود ۳ هزار حمل درجای خودرو داریم. البته این ظرفیت متغیر است برخی از کشتی ها در این ایام تعمیرات انجام می دهند یا کشتی های جدید از مسیرهای دیگر به اینجا می آوریم.

وی با بیان اینکه دو مسیر بین المللی هم از بندر شهید باهنر به امارات و بند بهمن قشم به عمان داریم گفت: البته تعداد سفرهای بندر بهمن به عمان کم است در هفته سه برنامه سفر از بندر شهید باهنر به بنادر امارات داریم.

مدیرکل بنادر و دریانوری هرمزگان درباره درخواست افزایش قیمت شناورها گفت: تا کنون من درخواستی از سوی شرکت های کشتیرانی مسافری برای افزایش قیمت دریافت نکرده ام.

وی درباره نرخ و میزان ارائه سوخت به شناورها گفت: شناورهایی که بین جزیره هرمز و قشم تردد می کنند مشکلی برای نرخ سوخت ندارند در سفرهای داخلی شرکت پخش فرآورده های نفتی بر اساس فرمولی میزان سوخت آنها ر تعیین می کند و مشکل سوخت نداریم.

عفیفی پور گفت: سفرهای خارجی هم با شناور ثانی توسط کشتیرانی والفجر انجام می شود که آن هم بر مبنای فرمول های شرکت نفت سوخت دریافت می کند.

وی درباره تورهای دریایی اظهار داشت: تشکیل تورهای دریایی بر عهده سازمان میراث فرهنگی و گردشگری است اما امکانات و زیرساخت های آن موجود است.

وی با تأکید بر اینکه ظرفیت بندر شهید حقانی ۱۲ میلیون نفر در سال است، افزود: در حال حاضر ظرفیت مناسبی در این بندر برای خدمات دهی گردشگری وجود دارد و مسیرهای آن به جزیره قشم و هرمز است.

عفیفی پور درباره فروش الکترونیکی بلیت شناورها تصریح کرد: در حال حاضر در جزیره قشم هرمز و بندر شهید حقانی امکان خرید الکترونیکی بلیت وجود دارد خرید اینترنتی هم از طریق سایت سازمان بنادر امکان پذیر است و در حال حاضر این امکان در سایت باز شده است.

وی درباره ورود ناوگان جدید شناور مسافری اظهار داشت: این موضوع را در برنامه داریم نوسازی شناورها یکی از برنامه های مهم ماست که در حال انجام است.

مدیرکل بنادر و دریانوردی هرمزگان تصریح کرد: برخی شناورهایی که از نظر سن و سال شرایط استاندارد را نداشته اند را از ناوگان خارج کرده ایم امسال استانداردها بیشتری را در بخش شناورهای مسافری اعمال کنیم.

کد خبر 4553686 برهان محمودی

منبع: مهر

کلیدواژه: اداره کل بنادر و دریانوردی هرمزگان سازمان بنادر و دریانوردی قشم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۹۰۸۲۲۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تشکیل کنسرسیوم کشتی‌سازی تمام ایرانی امضا شد

به گزارش خبرنگار مهر، منوچهر علیپور مدیرعامل شرکت صنعتی دریایی ایران در نشست خبری در نمایشگاه ایران اکسپو گفت: کنسرسیوم کشتی‌سازی داخلی با حضور سه شرکت بزرگ ایرانی با هدف اینکه نیازمندی‌های صنعت دریایی کشور را تأمین کند ایجاد شد. این کنسرسیوم با تجمیع نیازها و با بهره‌گیری از ظرفیت‌های موجود و توان اعضا می‌تواند اقدامات گسترده‌ای را انجام دهد.

مدیرعامل شرکت صدرا، فاز اول را در همکاری تمامی دستگاه‌ها و متخصصان دانش‌بنیان و دانشگاه‌های دریایی برای تأمین نیازهای داخلی در مسیر تحقق جهش تولید عنوان کرد و گفت: فاز دوم این برنامه به بانک‌ها و مؤسسات مالی با کارفرمایان برای تجمیع منابع است. ضمن اینکه تجمیع فناوری نیز همواره مدنظر ما در تمامی مراحل کمک به تولید و تأمین نیازهای تجهیزاتی داخل در کنار واردات نیازها است.

وی ادامه داد: هم‌اکنون قرارداد ۴ کشتی با ظرفیت‌های سه هزار و ۵۰۰ تنی و ۵ هزار تنی با کشتیرانی جمهوری اسلامی ایران منعقد شده که دو فروند به صورت «روروشیپ» و دو فروند مربوط به حمل کالاهای عمومی است که تا پایان سال دو فروند تحویل کشتیرانی می‌شود و دو فروند دیگر که فرایند مهندسی آن در حال طی‌شدن است.

علیپور خاطرنشان کرد: همچنین قرارداد ساخت ۵ فروند کشتی کشور با ظرفیت‌های ۴۰ تا ۷۰ هزار تن را با یک هلدینگ امضا شد و این ۵ کشتی در سبک‌های نفتکش، فله بر و کانتینر بر است.

وی در ادامه گفت: ما قانونی داریم که حداکثر استفاده از توان داخل است بر همین اساس مجاز نیستیم که تجهیزاتی که در داخل تولید می‌شود را از خارج تأمین کنیم؛ بنابراین تمام تلاش ما این است که شرکت‌های دانش بنیان و صنعت را فعال کنیم. البته بیشتر تجهیزات چه سیستم رانش چه سیستم ناوبری و مخابراتی در داخل کشور ساخته می‌شود و در تلاش هستیم که از ظرفیت‌های بخش غیرنظامی استفاده کنیم.

علیپور گفت: هلدینگ دریایی خاتم از مجموعه موسساتی تشکیل شده که کارهای مختلفی انجام می‌دهند. در بخش عمرانی ساخت اسکله‌ها، موج‌شکن‌ها، لایروب‌ها و خدمات لایروبی انجام می‌دهند که البته صدرا بخش کشتی سازی و فراساحلی را انجام می‌دهد.

کد خبر 6091409 زهره آقاجانی

دیگر خبرها

  • تشکیل کنسرسیوم کشتی‌سازی تمام ایرانی امضا شد
  • کوبا مشتری کشتی‌های ایرانی شد
  • استقبال گسترده زائران و مجاوران رضوی از جشنواره لاله‌های مشهد
  • استقبال گسترده از فعالیت‌های فرهنگی امامزاده قاسم(ع) تهران/فعالیت‌ها با پیوست رسانه ای انجام می شود
  •  تاکید بر افزایش همکاری‌های بنادر گلستان و بندر امیرآباد
  • علاقه مندی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد
  • استقبال گسترده از فعالیت‌های فرهنگی امامزاده قاسم (ع) تهران/فعالیت‌ها با پیوست رسانه‌ای انجام می‌شود
  • نصب علائم کمک ناوبری در مسیر تردد شناورهای دریایی گلستان
  • اعلام آمادگی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد
  • ترددهای دریایی با احتیاط انجام شود/ احتمال سیلابی شدن موقت رودخانه‌های فصلی