Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-05-06@03:05:01 GMT

ماجرای نیم‌قرن توقیف یک کتاب شعر

تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۲۹۵۹۸۷۲

ماجرای نیم‌قرن توقیف یک کتاب شعر

کتاب «لاله‌های داغدار» ۴۶‌ سال توقیف بود و فکر می‌کنم در حال حاضر یک نسخه از آن هم در دسترس نباشد زیرا دست‌نویس بود.

به گزارش مشرق، جمعی از شاعران جوان و پیشکسوت به مناسبت میلاد حضرت زهرا؟ سها؟ و روز زن به دیدار سیمین‌دخت وحیدی، از پیشکسوتان عرصه شعر کشور رفتند و با او دیدار کردند. در این دیدار رضا اسماعیلی، عباس براتی‌پور، مهدی بوشهریان، قاسم صرافان، رضا رسولی، فاطمه نانی‌زاد و فاطمه افشاریان حضور داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این دیدار که در فضایی بسیار صمیمانه و شاعرانه برگزار می‌شد با بیان خاطرات شاعران پیشکسوت از این بانوی شاعر آغاز شد و با شعرخوانی نیز همراه بود.

مهدی فروغی فرزند سیمین‌دخت وحیدی ضمن خوشامدگویی به شاعران حاضر درباره وضعیت کنونی خانم وحیدی توضیحاتی داد و گفت: ایشان در حال حاضر مشکلی ندارند و وضعیت عادی را طی می‌کنند.

رضا اسماعیلی در این دیدار گفت: ایثار را باید از خانم وحیدی آموخت، چرا که ایشان هر سال نوبت شعرخوانی خود را به جوان‌ترها می‌دهد و این باید برای دیگران که تأکید دارند هر سال در این دیدار با رهبر انقلاب حضور داشته باشند نوعی درس است. یادم هست در زمان دفاع مقدس شعرخوانی‌های بسیاری داشتیم. حتی یک سال کنگره شعر برگزار کردیم و پس از جنگ بازدید از مناطق جنگی را در کنار خانم وحیدی تجربه کردم. خانم وحیدی و سپیده کاشانی، دو شاعر شاخص دهه اول انقلاب هستند که اشعار ایشان در مجله زن روز و فصلنامه هنر منتشر می‌شد. یادم هست که در هر شماره یک شعر از خانم وحیدی و کاشانی منتشر می‌شد.

رضا اسماعیلی از خانم وحیدی پرسید این روزها چه می‌کنید که این بانوی شاعر پاسخ داد: هیچ دستم خالی است. شعر نمی‌گویم، دیگر نمی‌شود، شعر نمی‌آید که بگویم، مطالعه هم نمی‌کنم. در این دیدار که در جمعی بسیار صمیمانه صورت می‌گرفت رضا اسماعیلی با توضیح اینکه خانم وحیدی در نظم و نثر هر دو چیره‌دست هستند، اظهار داشت: سیمین‌دخت وحیدی در ۲۵ سالگی اولین کتاب داستان خود را منتشر کرد. دیوان اشعار که شامل غزل، رباعی و دو بیتی است در این مجموعه گنجانده شده، اشعار نیمایی و سپید هم در بخش پایانی آمده است. رضا اسماعیلی با بیان اینکه سیمین‌دخت وحیدی علاوه‌بر شعر، نقاشی چیره‌دست است، گفت: برای مجله شاهد به منزل خانم وحیدی آمدم تا با ایشان مصاحبه‌ای داشته باشم. یادم هست دهه اول انقلاب بود. در منزل ایشان تابلوهایی از نقاشی که به واسطه هنر ایشان پدید آمده بود، نصب شده بود. متوجه شدم ایشان علاوه‌بر شعر نقاش زبردستی است. وی افزود: زبان خانم وحیدی به روز و با طراوات است. «لاله‌های داغدار» و «شناسنامه باران» از جمله آثار موفق ایشان است. کتاب «لاله‌های داغدار» ۴۶‌ سال توقیف بود و فکر می‌کنم در حال حاضر یک نسخه از آن هم در دسترس نباشد زیرا دست‌نویس بود. اسماعیلی ضمن تأکید بر اینکه یکی از کارهایی که خانم وحیدی انجام دادند؛ اما در فضای رسانه‌ای کمتر به آن پرداخته شد دیدار شاعران با رهبر انقلاب و ایجاد فرصت ایشان برای شعرخوانی شاعران جوان بود، گفت: یکی از کارهای خانم وحیدی که در فضای رسانه‌ای کشور دیده نشد این بود که ایشان چند سال پی‌درپی نوبت شعرخوانی خود را به جوان‌ترها می‌دهد. این یک حرکت نمادین است که باید قدر دانسته شود. اگر این مسأله برجسته‌سازی می‌شد افرادی که هر سال بر حضور تأکید داشتند، کوتاه می‌آمدند.

عباس براتی‌پور در این دیدار گفت: برای خانم وحیدی که از پیشکسوتان شعر کشور هستند آرزوی سلامتی دارم. من از ایشان عکس‌های بسیاری در اختیار دارم. قصد داشتم آن‌ها را همراه خودم بیاورم؛ اما در اولین فرصت این عکس‌ها را در اختیار خانواده خود قرار خواهم داد. در ادامه سیمین‌دخت وحیدی با مخاطب قرار دادن عباس براتی پرسید در حال حاضر چه می‌کنید که براتی‌پور توضیح داد: تا پیش از این به حوزه هنری می‌رفتم هر چند ۲۶‌ سال فعالیت می‌کردم؛ اما در حال حاضر فقط به انجمن قلم می‌روم و کار در حوزه را واگذار کردم. عباس براتی‌پور در ادامه به یکی از موفق‌ترین اشعار سیمین‌دخت وحیدی اشاره کرد و توضیح داد: در زمان رحلت حضرت امام؟ ره؟ بنده، محمدعلی مردانی و خانم وحیدی یک مجله از اشعار منتشر می‌کردیم. اشعاری را جمع‌آوری، اصلاح و منتشر می‌کردیم. «بر تربت خورشید»، «غم دلدار» و «چشم بیمار» از آن جمله است.
فضای این دیدار همچنان صمیمانه بود و کم‌کم شاعران جوان‌تر هم به سایرین پیوستند تا عصر یکی از روزهای پایانی سال گردهمایی شاعران جوان و پیشکسوت در منزل یک بانوی شاعر ماندگار شود.

در ادامه سیمین‌دخت وحیدی در سخنانی گفت: زمانی بیمار بودم و در بیمارستان ۵۰۲ بستری شدم. جالب اینکه نام پزشکم سیمین وحیدی بود. به ایشان گفتم من شاعرم ایشان هم گفت من نیز شاعرم و دو مجموعه شعر دارم.

گفتم شما با خانم سیمین‌دخت وحیدی تشابه اسمی دارید گفت بله می‌دانم. با ایشان تماس گرفتم و با او آشنا هستم.

گلایه شاعران جوان به عدم دعوت از بانوان شاعر در برخی مناسبت‌ها
در این دیدار خانم فاطمه افشاریان از شاعران جوان کشورمان با بیان اینکه باید قدر و منزلت شاعران پیشکسوت زن چون سیمین‌دخت وحیدی گرامی داشته شود و آن را ارج نهیم، گفت: اغلب دیده می‌شود که از شاعران پیشکسوت زن در بزرگترین برنامه‌ها وکنگره‌های ادبی خبری نیست. از سوی دیگر شاهدیم در ایامی که مختص بانوان است و برنامه‌هایی همچون شب شعرها بانوان غایب هستند و به شعرخوانی دعوت نمی‌شوند در حالی که در ایامی چون فاطمیه و میلاد حضرت زهرا؟ سها؟ باید فرصتی برای حضور بانوان شاعر در مراسم‌ها تدارک دیده شود.

عباس براتی‌پور با تأیید این جمله شاعر جوان ابراز داشت: بنده، خانم وحیدی و حاج‌آقا مردانی در سال‌های ‌۶۰ به اردوهای دانش‌آموزی می‌رفتیم. دخترهای دانش‌آموز با خانم وحیدی آموزش‌های لازم را می‌دیدند و بسیاری از افرادی که در آن روزگار شاگرد ایشان بودند سروده‌های‌شان در کتاب بانوانی که خانم وحیدی منتشر کردند، چاپ شده است. هر چند برخی بانوان شاعر پس از ازدواج، با شعر خداحافظی کردند.

رضا اسماعیلی هم به حضور زنان شاعر در عرصه ادبیات معاصر اشاره کرد و گفت: پس از انقلاب اسلامی بانوان شاعر همپای مردان رشد کردند. پیش آمدند اما در معرفی آن‌ها کوتاهی کردیم. هر چند باید سنت قدرشناسی در جامعه را زنده کنیم. آقای قاسم صرافان نیز در این دیدار ضمن اشاره به موفقیت بانوان در عرصه ادبیات کشور، خاطرنشان کرد: در چند کنگره‌ای که بنده داور بودم بانوان برگزیدگان اول تا سوم جشنواره را تشکیل می‌دادند، هر چند در هیأت‌ها بانوان حذف هستند و در یکسری برنامه‌ها با احتیاط دعوت می‌شوند؛ اما نمی‌توان حضورشان را نادیده گرفت.

فروغی فرزند سیمین‌دخت وحیدی هم ضمن اشاره به گردآوری آثار سیمین‌دخت وحیدی اظهار داشت: زمانی که آقای پرویز، معاون فرهنگی وزارت ارشاد بود خانم وحیدی ۲۰ مجموعه شعر بانوان را جمع‌آوری کرده و با توجه خاص ارشاد چاپ شد. این یک کار ارزشمند و ابتکار خوب بود. چرا که معتقد هستند شعر بانوان حجم وسیعی از شعر جامعه امروز را تشکیل می‌دهد. این ۲۰‌ کتاب طی دو سال چاپ شد و این مجموعه به خوبی دیده شد. در حال حاضر هم باید چنین همتی به وجود آید. فرزند سیمین‌دخت وحیدی در راستای این موضوع و دیدار شاعران با رهبر انقلاب هم گفت: بله این نکته درستی است و یادم هست رهبر انقلاب فرموده بودند: «بعضی‌ها یاد بگیرند.»

عباس براتی‌پور هم به دیدار سالانه شاعران با رهبر انقلاب اشاره کرد و گفت: در این دیدار سالانه تعدادی از بانوان به شعرخوانی می‌پردازند؛ اما نکته قابل توجه اینکه تعداد شاعران زن که به شعرخوانی می‌پردازند، کمتر از آقایان است. امثال ما باید نظاره‌گر باشند و شاعران جوان در این دیدار شعر بخوانند. من بارها هم از شعرخوانی شاعران پیشکسوت انتقاد کرده و گفتم که باید فرصت‌های شعرخوانی بیشتر به دختران و پسران جوان داده شود.

مهدی فروغی، فرزند سیمین‌دخت وحیدی درباره شایعه پناهندگی خانم وحیدی به آمریکا نیز توضیح داد: در زمانی در سال‌های ‌۶۰ تا ۶۲ خانم وحیدی به آمریکا رفته بودند تا خواهر و برادر خود را ملاقات کنند. در کشور ما این شایعه منتشر شد که ایشان پناهنده شده است. بلافاصله از رادیو در کشور آمریکا به سراغ ایشان می‌آیند تا مصاحبه‌ای داشته باشند. حاج خانم متعجب می‌پرسند چه کسی گفته قرار است من در آمریکا بمانم. برای چه باید با شما مصاحبه کنم، حتی یک شعر هم نمی‌خوانم. خانم وحیدی پس از این ماجرا در پاسخ فردی که این شایعه را منتشر کرده بود شعری با عنوان «یادگار تو» سرود. فرزند سیمین‌دخت وحیدی به نکته جالب دیگری اشاره کرد و گفت: «اوراق پشیمان» عنوان اثر خانم وحیدی است که ما از حضور آن بی‌اطلاع بودیم. پس از واقعه ۷‌تیر این اثر در انبار منزل شهید سلیمی پیدا می‌شود. و جالب این‌که این کتاب هیچ گاه منتشر نشد. وی به نامه‌نگاری‌های شهید سلیمی و سیمین‌دخت وحیدی در راستای انتشار کتاب اشاره کرد و بیان داشت: چون شهید سلیمی در پی انتشار این کتاب بود و از سویی کتاب حروف‌چینی مملو از غلطی داشت، نامه‌نگاری شد که خانم وحیدی عنوان کردند این کتاب به حدی غلط دارد که اگر قرار به اصلاح باشد کتاب دیگری خواهد شد، چون مسیر تهران تا جهرم را باید طی کند، این کتاب هیچ‌گاه چاپ نشد.

*صبح نو

منبع: مشرق

کلیدواژه: بودجه 98 تحولات ونزوئلا گام دوم انقلاب شاعر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۹۵۹۸۷۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

شیرینی‌ها و شگفتی‌های کودکان به روایت یک دیدار

به گزارش «مبلغ»، استاد شهید مرتضی مطهری در کتاب داستان راستان درباره فلسفه نوشته شدن کتاب توحید مفضل که نام دیگر آن دانستنی های شگفت انگیز خلقت است، می نویسد: یک روز «مُفضل بن عُمر جُعفی» از پیروان امام صادق (ع) در مسجد النبی دید که سر و کله شخصی به نام « ابن ابی العوجاء» پیدا شد که به مادیگرایی و بی دینی معروف بود.

در کنار حرم رسول خدا (ص) با دوستانش به گفت و گو نشست و گفت که هنوز نتوانسته معمای شخصیت پیامبر (ص) را حل کند و اعتقاد خود را مبنی بر این که تدبیر و تقدیری در عالم خلقت در کار نیست بیان کرد و مفضل با شنیدن این اهانت ها طاقت نیاورد و او را دشمن خدا خواند و با عصبانیت با او سخن گفت.

ابن ابی العوجاء که مفضل را نمی شناخت، به او گفت اگر از متکلمین هستی، بیا روی اصول و مبانی کلامی با هم بحث کنیم و اگر واقعا دلائل قوی داشته باشی ما از تو پیروی می کنیم و اگر از یاران جعفر بن محمد هستی، بدان که او با ما این گونه سخن نمی گوید. چون او هرگز با ما تندی نمی کند و عصبانی نمی شود. بلکه سخنان ما را با کمال بردباری و متانت گوش می کند و آنگاه با جمله هایی کوتاه و پر مغز خود، چنان راه را بر ما می بندد که قدرت فرار از ما سلب می شود.

روایت یک دیدار و گفت وگو
مفضل به خانه امام صادق (ع) رفت و موضوع را بیان کرد و اینگونه شد که امام ششم در آن دیدار، سلسله دروس توحیدی را در چهار بخش برای او بیان کرد تا در مقابل افراد بی دین بتواند با استدلال پاسخ دهد. حاصل این دیدار مفضل طی  چهار روز از صبح تا ظهر، کتابی شد به نام «توحید مفضل» که از جامع ترین بیان ها در حکمت آفرینش است.

عبرت بگیر از وضعیت کودک
امام صادق پس از بیان نکاتی درباره توحید، به آفرینش انسان و شگفتی های کودکان اشاره کرد و فرمود: اگر فرزند، دانا و عاقل متولد می شد، هر آینه دنیا در نظرش بسیار غریب می نمود و حیران می ماند. چون هر چیزی را که می دید، نمی دانست و بر او مسائل عجیب و غریبی از اختلاف شکل های جهان و پرندگان و چهار پایان و غیر آنها و ساعت به ساعت و روز به روز وارد می شد که مانند آنها را مشاهده نکرده بود.

وضعیت نادانی کودک
امام صادق در ادامه به مفضل فرمود: عبرت بگیر برای این وضعیت کودک، از حال کسی که او را اسیر کنند و از شهری به شهری برند و او عاقل باشد مانند فردی حیران که وحشت می کند، با آن که اوضاع شبیه به آنها را بسیار دیده است و کسی را که در کودکی و نادانی اسیر کنند سخن و ادب زودتر می آموزد از کسی که در دانائی و بزرگی او را اسیر کنند. اگر انسان عاقل متولد می شد، خواری در خود می دید. چون متوجه می شد که نمی تواند راه برود و دیگران او را بر دوش می گیرند و در گهواره می خوابانند و بر رویش پتو می اندازند.

شیرینی های کودکانه
آن حضرت همچنین فرمود: اگر نوزاد به صورت انسانی دانا و کامل متولد می شد، آن شیرینی کودکانه را نداشت و لذا اول که به دنیا می آید، نادان و غافل است از آنچه اهل دنیا در آن هستند و اشیاء را ملاقات می کند با ذهن ضعیفی و معرفت ناقص و روز به روز اندک اندک در دیدن هر چیز و ورود هر حال معرفتش زیاد می شود، و به امور غریبه الفت می گیرد و بر احوال مختلف معتاد می شود و به تدریج از حد تأمل و حیرت به مرتبه ای می رسد که به عقل خود تصرّف و تدبیر و چاره امور معاش خود می کند و عبرت می گیرد از احوالی که مشاهده می نماید و به سهو و غفلت مبتلا گردد و به طاعت و معصیت مکلّف می شود.

لذت تربیت کودکان
امام صادق (ع) به مفضل فرمود: اگر نوزاد در حین ولادت عقلش کامل و اعضایش قوی می بود و در کار خود استقلال داشت، حلاوت تربیت اولاد از بین می رفت و مصلحتی که پدر و مادر برای تربیت فرزندان درنظر می گرفتند، محقق نمی شد و بدان حکمتی در این تربیت است که بعد از احتیاج پدر و مادر به تربیت، اینگونه می شد که پدران و فرزندان به یکدیگر الفت نمی گرفتند. زیرا فرزندان از تربیت و محافظت پدر و مادر بی نیاز می بودند. پس در همان ساعت که از مادر متولد می شدند از ایشان جدا می شدند و دیگر کسی پدر و مادر خود را نمی شناخت.

گریه کردن کودکان
گریه کردن کودکان نیز حکمت هایی دارد که امام صادق (ع) به شاگرد خود املا کرده و فرمود: در مغز نوزاد رطوبتی وجود دارد که اگر بماند، دردهای بسیاری مانند نابینایی را ایجاد می کند. پس گریه نوزاد، این رطوبت را از سرش خارج می کند و باعث صحّت بدن و سلامتی چشم هایش می شود. پس اگر نوزاد گریه می کند و پدر و مادر از این منافع آگاهی ندارند و لذا تلاش می کنند تا کودک را ساکت کنند درحالی که نمی دانند گریه برای او بهتر است.

آب دهان کودکان
نکته دیگری که امام صادق (ع) به حکمت آن اشاره کردند، سرازیر شدن آب دهان نوزاد بود که فرمود: آبی که از دهان اطفال جاری می شود و اکثر اوقات سبب دفع رطوبتی می گردد که در ابدان ایشان بماند، هر آینه احداث دردهای عظیم در ایشان نماید. چنانچه می بینی کسی را که رطوبت بر او غالب می شود یا دیوانه ی شود یا به فلج و بیماری هایی دیگر مبتلا می شود. پس خداوند علیم در کودکی مقرر گردانیده که این رطوبت از دهان ایشان دفع شود تا موجب صحت ایشان در بزرگی گردد و خدا بر انسان ها تفضّل کرده تا به حکمت آنچه جاهل هستند، لطف کرده و اگر انسان ها نعمت های الهی را بشناسند، هر آینه به تفکّر مشغول شوند.

این طبیعتی که شما می گوئید...
اینجا بود که مفضل گفت گروهی این موارد را یک مساله طبیعی می دانند و امام صادق (ع) فرمود: از آنان بپرس آیا این طبیعتی که شما می گوئید، علم و قدرت بر این کارها دارد یا نه. پس اگر بگویند که علم و قدرت دارد، پس به خدا قائل شده اند ولی نامش را طبیعت گذاشته اند. چون معلوم است طبیعت را شعور و اراده ای نیست و اگر بگویند که طبیعت دارای علم و اراده نیست، پس معلوم است که این افعال محکم و با اتقان از طبیعت بی شعور صادر نمی شود. پس همانگونه که می دانی خدا همه چیز را با اسباب جاری کند و افراد جاهل بر این اسباب نظر افکنده اند و از مسبب الاسباب غافل شده اند.

کتاب توحید مفضل
کتاب توحید مفضل با ترجمه های گوناگونی منتشر شده و ترجمه های جدید نسبت به سایر ترجمه ها برای نوجوانان مناسب است. برخی هم این کتاب را به زبان کودکانه نوشته اند. در این کتاب مباحثی همچون حکمت آفرینش هر یک از اعضای بدن، چگونگی هضم غذا، شرافت انسان به سایر موجودات، حواس پنج گانه در انسان، ساختمان دل، فواید فراموشی، منافع حیا، شگفتی های حیوانات و طبیعت و همچنین در حکمت وجود ناملایمات و مصیبت ها مطالب متنوعی بیان شده است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902661

دیگر خبرها

  • بانوان کردستانی به یک نشان سیمین نقره دست یافتند
  • خبر جدید از کشتی توقیف شده توسط سپاه در تنگه هرمز
  • ماجرای نفوذ سرویس‌های جاسوسی به هیئت‌ها و ترور حاج صادق آهنگران از زبان خودش + فیلم
  • شاعران در استقبال از غزل رهبری سرودند
  • شیرینی‌ها و شگفتی‌های کودکان به روایت یک دیدار
  • تیم فوتسال سیمین کک شاهرود مغلوب مهمان مشهدی شد
  • تیم فوتسال سیمین کک شاهرود مغلوب تیم مهمان مشهدی شد
  • ماجرای حواشی دیدار ۹۰ ارومیه و اسپاد تهران چه بود؟
  • تجربه حضور «رویاباف و قاضی» در کانادا/ ماجرای خانم قاضی چیست؟
  • پایان جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان + تصویر