Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-28@20:36:50 GMT

آیت‌الله فاضل‌لنکرانی:«بیت‌کوین» اشکال فقهی دارد

تاریخ انتشار: ۱۸ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۰۴۴۹۱۳

آیت‌الله فاضل‌لنکرانی:«بیت‌کوین» اشکال فقهی دارد

خبرگزاری تسنیم: آیت‌الله محمدجواد فاضل لنکرانی ظهر امروز در نشست علمی"بیت‌کوین از منظر فقه" که در سالن جلسات مرکزی فقهی ائمه اطهار(ع) برگزار شد، اظهار داشت: مسائل محدثه باید به‌صورت دقیق و سنجیده‌ای در حوزه علمیه بررسی شود.

وی با اشاره مسئله بیت‌کوین افزود: پول در منطق اقتصادی تعریف خاص خود را دارد، پول در تعریف کلی آن چیزی بوده که به‌جای کالا قرارگرفته و به‌وسیله آن محصول و یا کالا خریداری می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) ادامه داد: در دنیای اقتصاد و پشتوانه پول رایج، دولت متبوع آن است، اما این سؤال در بیت‌کوین مطرح می‌شود که پشتوانه چنین پولی چه‌چیزی است. در اقتصاد و بازار نیز پول جای کالا نشسته و به‌وسیله آن معامله اتفاق می‌افتد، تفاوتی ازنظر فقهی بین پول فیزیکی و دیجیتالی نیست.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم تأکید کرد: پشتوانه داشتن مهم‌ترین معیار و مصداق پول در هر کشور و اقتصادی است، در حال حاضر سرمایه بیت‌کوین بالغ‌بر 200 میلیارد دلار بوده که در صورت خروج این مبلغ از این شرکت دیگر این شرکت هیچ اعتباری نمی‌تواند داشته باشد.

وی ادامه داد: طبق فقه شیعی غرر و خطر در انجام معامله مورد نهی و اشکال واقع شده است، ازنظر فقهی معامله در بیت‌کوین ضرر و خطر داشته و از این نظر دارای اشکال اساسی است، یکی از اشکالات مهم بیت‌کوین این است که به‌جای سرمایه موجود در بیت‌کوین هیچ‌گونه پشتوانه‌ای در نظر گرفته نشده و در این شکل از معامله به‌جای معاوضه فقط کد و رمزی به‌جای دلار به افراد دخیل در آن داده می‌شود.

آیت‌الله فاضل لنکرانی با اشاره به برخی از اشکالات دیگر بیت‌کوین خاطرنشان کرد: ازنظر علم اقتصاد معامله‌ای درست بوده که در آن به دو طرف معامله سودی نصیب شود اما در این شکل از معامله طرف عوضی وجود نداشته و اعتبار آن را هم نه می‌توان مال دانست و نه نام پول بر آن نهاد.

وی تأکید کرد: بیت‌کوین حباب ارزی بوده و ممکن است در یک‌لحظه به‌صورت کامل از بین برود، این شکل از اقتصاد و معامله در حکم اکل مال بالباطل است، بیت‌کوین شباهت زیادی به قماری داشته که فرد در آن پول و دارایی خود را داده اما چیزی در آن نصیبش نمی‌شود.

رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) ادامه داد: یکی از اشکالات اساسی بیت‌کوین این است که در آن صدق معامله به‌عنوان یکی از مصادیق مهم معامله درست در فقه اسلامی وجود ندارد بنابراین نمی‌توانیم ازنظر فقهی بر درستی آن صحه بگذاریم، در بیت‌کوین تبانی بر اصل مفهوم مال صورت می‌گیرد اما در حقیقت بیرونی ماجرا خبری از پول و مال نیست.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه در ادامه اشکالات فقهی بیت‌کوین تصریح کرد: ازآنجایی‌که مقصد پول در بیت‌کوین مشخص نیست به‌راحتی می‌توان در آن دست به پول‌شویی زد، متأسفانه بیت‌کوین در کشورهای متمدن ارزش و جایگاهی ندارد و اغلب 100 هزار کاربر آن را مردم کشورهای جهان سوم تشکیل داده‌اند، مشکل بیت‌کوین این است که یک فرد نمی‌داند چگونه باید سرمایه خریداری‌شده خود را برگرداند.

منبع: فردا

کلیدواژه: آیت الله فاضل لنکرانی بیت کوین حباب ارزی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۴۴۹۱۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چه فاکتورهایی بر تعیین قیمت بیت کوین تأثیرگذار هستند؟

بیت کوین چگونه ارزش گذاری می شود؟

عوامل بازاری مانند عرضه و تقاضا بر قیمت بیت کوین تأثیرگذار هستند؛ کاهش قیمت معمولاً با افزایش تعداد فروشندگان همراه است و برعکس. این تعاملات تأثیر قابل توجهی بر فروش و خرید ارز دیجیتال دارند.

بیت کوین (BTC)، که در مقایسه با ارزهای فیاتی مانند دلار، پوند، یورو و ین نظارت دولتی ندارد، توسط شبکه‌ای پراکنده از کاربران و پروتکل‌های رمزنگاری شده ایجاد، ذخیره و منتقل می‌شود.

سرمایه‌گذاران تراکنش‌های خود را بدون نیاز به واسطه به صورت مستقیم انجام می‌دهند، که این امر به وسیله شبکه‌ای همتا به همتا امکان‌پذیر است و محدودیت‌های معاملاتی را کاهش می‌دهد. این ارز دیجیتال اولین بار توسط ساتوشی ناکاموتو در سال ۲۰۰۸ پیشنهاد شده و در ژانویه ۲۰۰۹ راه‌اندازی شد.

تعداد روزافزون کسب‌وکارهایی که بیت کوین را می‌پذیرند به افزایش ارزش بازار آن کمک می‌کند. با این حال، این ارز دیجیتال با مسائل امنیتی و نوسانات مواجه شده است که پاسخ‌گویی به سوالاتی مانند تعیین‌کننده‌های ارزش بیت کوین را دشوار می‌سازد.

دینامیک‌های بازار مشابهی که بر قیمت سایر کالاها و خدمات تأثیر می‌گذارند، بر قیمت بیت کوین نیز تأثیر می‌گذارند. اگر تعداد خریداران از فروشندگان بیشتر باشد، قیمت‌ها معمولاً افزایش می‌یابند. همچنین، قیمت بیت کوین توسط هیچ نهاد مرکزی تعیین نمی‌شود و در هر بازار یا بورس بر اساس عرضه و تقاضای موجود تعیین می‌گردد.

چه عواملی می تواند بر قیمت بیت کوین تاثیر بگذارد؟

چندین عامل بر قیمت بیت کوین تاثیر می‌گذارند، از جمله عرضه و تقاضای آن، رقابت با دیگر ارزهای دیجیتال، تأثیرات خبری، هزینه‌های تولید، و قوانین و مقررات مربوطه.

رقابت و اخبار

بیت کوین با رقابت از سوی آلتکوین‌ها نظیر اتریوم (ETH) و میم کوین‌ها مانند دوج کوین (DOGE) مواجه است که این امر جذابیت تنوع بخشی به پورتفوی سرمایه‌گذاران را افزایش می‌دهد. پیشرفت‌های صورت گرفته توسط سایر ارزهای دیجیتال ممکن است در شرایطی که بیت کوین تنها گزینه موجود بود، به کاهش نسبی قیمت آن منجر شود. همچنین، تحت تأثیر پوشش خبری، ممکن است ترجیح دهید دارایی‌های دیجیتال با چشم‌انداز مثبت را خریداری کنید و از دارایی‌هایی با آینده‌ای نامشخص صرف‌نظر کنید.

هزینه تولید

هزینه‌های تولید بیت کوین شامل هزینه‌های زیربنایی، مصرف برق برای استخراج، و سختی الگوریتم ریاضی (هزینه غیرمستقیم) می‌شود. تغییرات در سطح سختی الگوریتم‌های بیت کوین می‌تواند بر سرعت تولید این ارز دیجیتال تاثیر گذارد، که این خود می‌تواند سرعت تولید را کاهش دهد یا افزایش دهد و به تبع آن بر عرضه بیت کوین و در نهایت بر قیمت آن تاثیر بگذارد.ارز دیجیتال و تاثیرات آن بر بازار مالی

مقررات

مقررات مربوط به ارزهای دیجیتال به طور پیوسته در حال تحول هستند، از کشورهایی مانند السالوادور که آن را به عنوان پول قانونی پذیرفته‌اند تا چین که تراکنش‌های کریپتو را رسماً ممنوع کرده است. هرگونه نگرانی درباره تصمیمات دولت‌ها علیه ارزهای دیجیتال می‌تواند به کاهش قیمت بیت کوین منجر شود. همچنین، نبود قطعیت در مورد نظارت و قوانین، ترس را در بین سرمایه‌گذاران افزایش داده و موجب کاهش بیشتر ارزش بیت کوین می‌شود.

چرا نوسانا قیمت بیت کوین زیاد است؟

عدم اطمینان نسبت به ارزش ذاتی و آینده‌ی بیت کوین، این ارز دیجیتال را به یک دارایی بسیار ناپایدار تبدیل کرده است.

محدودیت تعداد بیت کوین‌ها به این معناست که هر روز تعداد کمتری بیت کوین جدید تولید می‌شود. برای حفظ قیمت پایدار، تقاضا باید با این نرخ تورم همخوانی داشته باشد. اندازه بازار بیت کوین نسبت به دیگر صنایع بسیار کوچک است و گاهی اوقات تنها پوشش رسانه‌ای می‌تواند قیمت آن را بالا یا پایین ببرد. به عنوان مثال، خبرهایی مانند پذیرش بیت کوین توسط تسلا می‌تواند قیمت این ارز را به شدت تحت تأثیر قرار دهد.

یک توییت که اعلام کند فعالیت بلاک چین بیت کوین متوقف شده، می‌تواند به کاهش شدید ارزش آن منجر شود و در نتیجه حجم معاملات بیت کوین نیز کمتر خواهد شد. بنابراین، با در نظر گرفتن این نوسانات، ممکن است پرسیده شود که آیا قیمت بیت کوین می‌تواند به صفر برسد؟ از لحاظ فنی، این امکان وجود دارد چرا که قیمت بیت کوین به هیچ ارز فیاتی مانند دلار آمریکا یا هر دارایی دیگری وابسته نیست و در نتیجه مستعد افت ارزش است. با این حال، همچنین می‌دانیم که استیبل کوین‌های الگوریتمی مانند ترا (Terra USD) می‌توانند نوسانات بازار را تشدید کنند.

با این وجود، برای رخ دادن چنین فاجعه‌ای برای BTC، باید شرایط بسیار نامساعدی پیش از وقوع فاجعه به وجود آید تا سرمایه‌گذاران فرصت داشته باشند از سرمایه‌های خود محافظت کنند. همچنین، تخریب معماری پیچیده بیت کوین کار ساده‌ای نیست، اما مشکلات مقیاس‌پذیری آن ممکن است آینده‌ی آن را به خطر بیندازد. با این حال، این بدان معنا نیست که قیمت بیت کوین ناگهان به صفر خواهد رسید.

اگر قیمت بیت کوین به صفر برسد چه اتفاقی می افتد؟

اگر قیمت بیت کوین به صفر برسد، این امر تأثیرات قابل توجهی بر معامله‌گران، سرمایه‌گذاران نهادی، قیمت سایر ارزهای دیجیتال، شرکت‌های فعال در حوزه ارزهای دیجیتال و کلیت سیستم مالی خواهد داشت.

در صورتی که قیمت بیت کوین به صفر سقوط کند، این کاهش قیمت می‌تواند بر سایر ارزهای دیجیتال نیز تأثیر بگذارد. در نتیجه، بسیاری از سرمایه‌گذاران ممکن است بسته به نوع سرمایه‌گذاری‌های خود، به طور کامل یا قابل توجهی زیان‌های خود را جبران کنند.

سرمایه‌گذاران نهادی که معمولاً سرمایه‌گذاری‌های بزرگ‌تری انجام داده‌اند برای تنوع‌بخشی به پورتفولیوی خود ممکن است بیش از دیگران در معرض خطر باشند. کسانی که به تازگی با قیمت‌های بالا یا در بازارهای مشتقات کریپتو سرمایه‌گذاری کرده‌اند(سرمایه گذاری بلند مدت و ویژگی های آن در بازار کریپتو)، در معرض ریسک بیشتری قرار دارند و ممکن است نیاز به نقد کردن دارایی‌های دیگر برای پوشش مارجین داشته باشند.

مشتریان ممکن است اعتماد خود را به سیستمی که به نظر می‌رسد در حال فروپاشی است از دست بدهند و این موضوع می‌تواند بر شرکت‌هایی مانند کوین بیس و بایننس که به جریان معاملات برای کسب درآمد و رشد سرمایه‌گذاری‌ها وابسته‌اند، تأثیر منفی بگذارد. سرمایه‌گذاری در این نوع شرکت‌ها ممکن است به شدت کاهش یابد یا متوقف شود. علاوه بر این، این شرکت‌ها ممکن است دیگر قادر به استخدام یا حفظ پرسنل لازم برای ادامه فعالیت نباشند.

دیگر خبرها

  • نگاه سرمایه‌گذاران به این آلت‌کوین‌ها/ پتانسیل سودآوری این رمزارزها بالا است!
  • ادعا درباره اشکال در مفاد قرارداد‌ حمل‌و‌نقلی چین مردود است
  • بیت کوین به ۶۳ هزار و ۸۲۲ دلار رسید
  • اجرای ناقص و ناتمام قوانین یکی از اشکال‌های قانون‌گذاری است
  • متعصب ترین استقلالی لیگ اینجا است (عکس)
  • ۳۸۰۰ نفر به بدنه آموزش و پرورش ابتدایی استان اصفهان وارد می‌شوند
  • چه فاکتورهایی بر تعیین قیمت بیت کوین تأثیرگذار هستند؟
  • قیمت بیت کوین تا ۶۳ هزار دلار کاهش یافت
  • کاهش قیمت بیت کوین تا ۶۳ هزار دلار
  • اولین گل کوین دی بروین در لیگ برتر انگلیس با ضربه سر