Web Analytics Made Easy - Statcounter

یکی از مهمترین دستور کارهای اولین سفر حسن روحانی به عراق پیگیری تعهدات این کشور در قرارداد ۱۹۷۵ میلادی الجزایر است. اگر چه در طول این سال‌ها، بغداد به دلایل و یا بهانه های مختلف از انجام تعهدات خود شانه خالی کرده است، اما به نظر می‌رسد که تهران در ماه های اخیر با سفر آقای ظریف و نیز حضور آقای روحانی برنامه جدی برای به سرانجام رساندن آینده قرارداد الجزایر و تعیین تکلیف شط العرب یا همان اروند رود دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما به واقع میزان موفقیت تهران در این خصوص چقدر است؟ دیپلماسی ایرانی برای بررسی این مسئله، گپ و گفت را با مرتضی موسوی خلخالی، دیپلمات اسبق و کارشناس جهان عرب که از دست اندکاران قرارداد الجزایر است، صورت داده که در ادامه از نظر می گذرانید:

با انجام اولین سفر حسن روحانی، رئیس جمهور ایران به کشور عراق اهداف و قرارداد های مهمی در خصوص مناسبات سیاسی و اقتصادی دو کشور در دستور کار این سفر سه روزه وجود دارد که یقیناً یکی از آنها به قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر بازمی‌گردد. با توجه به این که شما یکی از آگاهان و دست اندرکاران آن قرارداد بودید، آیا در سایه تعلل دولت عراق، به خصوص دولت های بعد از سال ۲۰۰۳ می‌توان شاهد موفقیت آقای روحانی در اجرایی کردن این قرارداد بود؟

در خصوص قرارداد الجزایر باید یک نکته مهم را عنوان داشت که آقای رئیس جمهور و همچنین محمد جواد ظریف، وزیر امورخارجه نباید در مورد ماهیت و مفاد قرارداد ۱۹۷۵ گفت و گو و مذاکره ای را با دولت بغداد انجام دهند.

چرا؟

به این دلیل که بهترین قرارداد فی مابین ایران و عراق قبل از جمهوری اسلامی ایران به همین معاهده ۱۹۷۵ الجزایر بازمی‌گردد. فلذا در صورت مذاکره بر سر ماهیت و مفاد آن حساسیت‌های نابه جایی را ایجاد خواهیم کرد. پس باید کانون تلاش دیپلماتیک آقای روحانی و آقای ظریف در خصوص عدم اجرای تعهدات عراق باشد، نه مفاد و ماهیت آن. در راستای نکات مهم شما من هم معتقدم که باید اکنون مسئله لایه روبی شط العرب به دولت عراق گوشزد شود، چون به هرحال این قرارداد از طرف دولت عراق بی اعتبار نشده است، هر چند که در دوره صدام حسین در برهه  جنگ این قرار داد نادیده گرفته شد، اما بعد از جنگ باز همین صدام حسین خود را متعهد به قرارداد الجزایر دانست. در راستای نکته شما دولت های بعد از رژیم بعث نیز به بهانه های گوناگون از انجام تعهدات خود شانه خالی کردند، هرچند که هیچ کدام از این دولت‌ها در خصوص مخالفت با اجرای مفاد این عهدنامه سخنی نگفتند، اما به بهانه های مختلف نتوانستند تعهدات خود را اجرایی کنند.
به نظر من سفر آقای روحانی به عراق اگر چه برای اولین بار صورت می‌گیرد، اما می‌تواند یک نقطه عطف جدید در مناسبات ایران و عراق باشد و به واسطه اهمیت آن آقای روحانی می تواند گام های مثبت و موثری در خصوص عملیاتی کردن تعهدات عراق انجام دهد. به هر حال نمی توان منکر این واقعیت بود که لایه روبی شرط العرب هزینه بسیار زیادی برای دو کشور دارد و به واسطه شرایط کنونی این رودخانه اکنون بستر برای کشتیرانی در آن وجود ندارد. فلذا اگر ما بتوانیم دولت عراق را متقاعد به لایه روبی و پاکسازی زودتر این رودخانه کنیم، می‌توانیم با کشتیرانی درشط العرب یا همان اروند رود، بسترهای همکاری دو جانبه را در خصوص توریسم، تبادل کالا و دیگر مسائل افزایش دهیم.  در قرارداد ۱۹۷۵ الجزایر بندی وجود دارد که بسیار مهم است و آن بند تاکید دارد که این قرارداد قطعی، لا یتغیر و ابدی خواهد بود و به هیچ وجه این قرارداد قابل این فسخ از جانب هیچ کدام از دو طرف نیست، لذا با تداوم اعتبار این قرارداد باید با یک پروسه دیپلماتیک دقیق و فشرده، اجرای بندهای آن را شروع کنیم. در کنار این مسئله باید وضعیت میله های مرزی دو کشور که در فاصله هشت سال جنگ عراق و ایران جابه‌جا شده است، روشن شود. متاسفانه اکنون در ۷۰۰ کیلومتر از مرز مشترک خاکی ایران و عراق میله های مرزی جا به‌جا شده‌اند و نیاز است که واحد مهندسی نیروهای نظامی دو کشور به همراه تیم مربوطه از وزارت امور خارجه تکلیف این حدود مرزی و میله های آن را روشن کند. در راستای این نکته باید عنوان داشت که به نقطه عمق شط العرب به عنوان خط مرزی دو کشور در این رودخانه تعیین شده است. لذا باید لایه روبی این رودخانه صورت گیرد تا خط مرزی این ایران و عراق نیز در این مرز آبی به موازات میله های مرزی خاکی روشن شود.

در خصوص مسئله غرامت هشت سال جنگ علیه ایران چطور، آیا می توان به دریافت غرامت دست یافت. البته در این رابطه برخی معتقدند که کم کاری از طرف دولت ایران صورت گرفته است؟

شاید به دلایلی این کمک کاری صورت گرفته باشد، اما من معتقدم باید مسئله دریافت غرامت جنگی ایران از عراق طبق قطعنامه ۵۹۸ جز مطالبات ما در این سفر یا سفر های آتی قرار گیرد. چنانی که من در مصاحبه پیشین با دیپلماسی ایرانی اشاره داشتم شاید دولت ها عراق به بهانه های مختلف مانند جنگ با داعش و یا نبود وضعیت اقتصادی مناسب از زیر بار آن شانه خالی کرده است، اما اکنون به واسطه مشکلات اقتصادیمان یقیناً باید پرداخت غرامت به صورت جدی پیگیری شود، چون به هر حال عراق از وضعیت بهتری نسبت به ایران برخوردار است. لذا باید این مطالبات از طرف ایران ادامه یابد و به صورت مداوم در دستور کار باشد، چنان که کویت سال ها است که این غرامت را از عراق می گیرد. البته نباید این کار موجب حساسیت های در مناسبات دو کشور می‌شود و باید از طریق دیپلماتیک و حقوقی مسئله پرداخت غرامت پیگیری شود. ما به این پول نیاز داریم و در این راستا به نظر من عراق باید با کویت مذاکراتی را انجام دهد تا بتواند بخش یا همه غرامتی که به کویت می پردازد را به تعویق بیندازد و در ازای غرامت ایران پرداخت شود، چون به هر حال کویت اکنون نیازی به این پول های عراق ندارد و به نظر من امیر کویت نیز با این مساله موافق خواهد بود.

یکی دیگر از دستور کار های سفر روحانی به عراق دیدار با مراجع دینی به خصوص آیت الله سیستانی است که می تواند اهمیت سفر رئیس جمهور ایران را دو چندان کند. اما به واقع دلایل اهمیت این دیدار در چه پارامترهایی خلاصه می شود؟

باید اذعان کرد که آیت الله سیستانی یکی از مهم ترین شخصیت های دینی عراق بعد از سقوط صدام حسین است که روز به روز بر اهمیت و جایگاه ایشان افزوده می‌شود. لذا چنین شخصیتی با این میزان و شدت از نفوذ در میان جامعه عراق، از اهل سنت و شیعه ها تا کردها و اعراب موجب می شود تا دیدار آقای حسن روحانی با چنین شخصیتی، میزان مقبولیت ایران را در عراق افزایش دهد، آن هم در شرایطی که ایران به افزایش جایگاه خود در عراق برای تقابل با تحریم‌های آمریکا نیاز دارد. از این رو است که ملاقات و دیدار با روحانی با آیت الله سیستانی اهمیت بسیاری پیدا می کند. در این سفر آقای روحانی سعی دارد مناسبات اقتصادی، سیاسی، دیپلماتیک و نظامی - امنیتی دو کشور را ارتقا بخشد. این تلاش به موازات مناسبات نه چندان خوب ایران با کشورهای عربی است. پس باید ایران از پتانسیل و جایگاه عراق برای میانجی گری و ارتباط با دیگر کشور ها استفاده کند و یقیناً علاوه بر مناسبات رسمی دیپلماتیک دو کشور، تهران می تواند از جایگاه مراجع دینی مانند آیت الله سیستانی که نفوذ بسیار زیادی در جهان عرب دارد، استفاده کند. من معتقدم مادامی که فشارها و ایران هراسی از طرف برخی از کشورهای عربی منطقه ادامه پیدا کند به موازات آن تلاش برای ادامه فشارهای جامعه جهانی نیز وجود خواهد داشت. پس باید روابط خود را با بهترین و مهمترین کشورهای عربی منطقه مانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و مصر بازسازی کنیم و این مسئله از کانال عراق میسر است، چون بغداد مناسبات خاص و ویژه ای با این کشورهای عربی دارد. به عبارت دیگر عراق می‌تواند نقش سازنده‌ای در بازسازی روابط ایران با برخی کشورهای عربی داشته باشد.

منبع: فردا

کلیدواژه: عراق ایران آمریکا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۸۶۷۷۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بررسی موضوع تسهیل صادرات محصولات کشاورزی به عراق

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خانه ملت، عبدالهادی علی محمد نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نمایندگان عراق با محمدجواد عسکری، رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی دیدار و گفتگو کرد.   رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی در این دیدار با اشاره به سابقه و رابطه تاریخی و همجواری دو کشور، گفت: عراق از ظرفیت‌های بسیاری برای گسترش و توسعه مناسبات برخوردار است و جمهوری اسلامی ایران از تعمیق همکاری‌ها با این کشور استقبال می‌کند.   وی با اشاره به مناسبات و تعاملات دو کشور در عرصه‌های گوناگون، ارتقاء سطح مراودات در بخش کشاورزی را فرصتی مناسب برای توسعه همکاری‌ها بر شمرد و اظهار کرد: دیرینگی تعاملات دو کشور نیاز به تقویت و تعمیق مناسبات در حوزه‌های مختلف به‌ویژه کشاروزی دارد و گسترش مراودات دو جانبه و چند جانبه از سوی دو کشور حائز اهمیت است.   عسکری نقش دو کشور در تعاملات سیاسی و اقتصادی را برجسته و مهم بر شمرد و تقویت مجالس دو کشور در تحکیم همکاری‌های دوستانه را مورد تأکید قرار داد و گفت: همکاری‌های پارلمانی از مهمترین محور‌های مورد علاقه جمهوری اسلامی ایران برای بسط و گسترش مناسبات با مجلس نمایندگان عراق است و گروه‌های دوستی پارلمانی ایفاگر این نقش مهم در ارتقاء سطح مناسبات پارلمانی دو کشور هستند.   وی افزود: مجلس شورای اسلامی از ارتقاء سطح همکاری‌ها در حوزه‌های کمیسیون‌های خاص و مشترک به ویژه کمسیون کشاورزی با مجلس نمایندگان عراق حمایت می‌کند و اهمیت خاصی برای تعاملات کشاورزی در زمینه کشت فراسرزمینی، آموزش و تعاملات متخصصین و محقیقن دو کشور قائل است.   نماینده مردم داراب و زرین دشت در مجلس شورای اسلامی با تاکید بر تبادل تجارب متخصصین بخش کشاورزی و اعزام آنان به ایران و عراق بیان کرد: ضرورت دارد تا در راستای منافع مشترک نیرو‌های متخصص و زبده دو کشور در علوم مختلف به ویژه کشاورزی در جهت انتقال تجارب و علوم روز در این موضوع به دو کشور سفر کنند.   وی افزود: تلاش به موقع و تسریع در انتقال محصولات کشاورزی از مبداء ایران به بازار عراق ضرورتی است که گاه در مرز‌ها و گمرکات دو کشور با خللی مواجه است و موانعی در مسیر صادرات محصولات کشاورزی ایران به عراق ایجاد کرده است و پیگیری کمیسیون کشاورزی مجلس نمایندگان عراق برای رفع این مشکل، حائز اهمیت است.   رئیس کمیسیون کشاورزی با اشاره به ظرفیت‌های این کمیسیون در جهت تصمیم گیری و مشارکت پارلمان‌های دو کشور افزود: صادرات محصولات، تکنولوژی و فراورده‌های کشاورزی به افزایش تراز تجاری دو کشور منجر می‌شود.   عبدالهادی علی محمد، نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نمایندگان عراق نیز در ادامه این دیدار گفت: دو کشور مسلمان ایران و عراق از امکانات و ظرفیت‌های فراوانی برای تعمیق مناسبات برخوردارند که باید از این فرصت‌ها استفاده شود.   وی با بر شمردن اشتراکات دو کشور عراق و جمهوری اسلامی ایران در حوزه‌های مختلف، افزود: بستر مناسب و خوبی در زمینه‌های مختلف به ویژه پارلمانی برای ارتقای مناسبات دو کشور ایجاد شده که می‌تواند در راستای منافع مردم دو کشور مورد بهره برداری قرار گیرد.   نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس نمایندگان عراق ضمن ابراز خرسندی از تعاملات موجود بین دو کشور به ویژه مناسبات کشاورزی نسبت به ارتقای روابط تجاری بین ایران و عراق، بر افزایش مراودات تجاری و همکاری‌های دو کشور برای ارتقاء سطح مناسبات تاکید کرد.   در پایان این دیدار نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس عراق ضمن دعوت از رئیس کمیسیون کشاروزی مجلس شورای اسلامی به عراق، تقویت بیش از پیش همکاری‌های کشاورزی دو کشور را خواستار شد.

دیگر خبرها

  • لیتیوم را خام‌فروشی نمی‌کنیم/ پای ماندگاری صنایع تبدیلی لیتیوم در همدان می‌مانیم
  • ‏عربستان اسپانسر اصلی فیفا شد!‏
  • هوشمندی ایران در از سرگیری سوآپ گاز ترکمنستان، تمدید صادرات گاز عراق و تکمیل خط لوله صلح
  • مشارکت ۲۴۰ اثر در جشنواره شعر «طوفان القوافی»/ اختتامیه در بصره برگزار می‌شود
  • بازخوانی سفر اردوغان به عراق/ اهداف ژئوپلیتیکی ترکیه به بهانه مناسبات ژئواکونومیک
  • بعد از واگذاری سرخابی ها به بخش خصوصی؛ پرسپولیس و استقلال تذکر گرفتند!
  • آینده ژائو کانسلو در منچسترسیتی از زبان پپ گواردیولا
  • الجزایر:کمک‌های هوایی ۰.۰۳% نیازهای غزه را برآورده می‌کند
  • بررسی موضوع تسهیل صادرات محصولات کشاورزی به عراق
  • ربودن کودک چهار ساله با خودرو مادرش