Web Analytics Made Easy - Statcounter

روحانی در سفر به چهارمحال و بختیاری از تبدیل این استان به قطب گردشگری کشور خبر و نوید اشتغال بیش از 6 هزار نفر را داد، اما امروز با گذشت چهار سال از سفر رئیس جمهور، شاهد پیشرفت کمی در این حوزه هستیم.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از جهانبین نیوز؛ گردشگری یکی از ظرفیت‌هایی است که در دنیا به آن توجه بسیاری شده، اقتصادهای پیشرفته و کشورهای با اقتصاد نوظهور، رشد خوبی ازنظر میزان هزینه‌کرد گردشگران در مقاصد بین‌المللی در سال 2017 به ثبت رساندند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 


سازمان همکاری‌های اقتصادی و توسعه (OECD) در گزارشی نقش صنعت گردشگری در اقتصاد کشورهای عضو این سازمان را ارزیابی کرد و براساس گزارشی که این سازمان منتشر کرده 4/2 درصد از تولید ناخالص داخلی، 6/9 درصد از فرصت‌های شغلی و 21/7 درصد از صادرات خدمات، در کشورهای عضو این سازمان وابسته به گردشگری است.
 
همچنین در این گزارش، اعلام شده تا سال 2030 ورود گردشگران خارجی به کشورهای با اقتصاد نوظهور در مقایسه با کشورهای توسعه‌یافته دوبرابر خواهد شد.
 
و این نشان‌دهنده آن است که سرمایه‌گذاری در این زمینه می‌تواند اقتصاد وابسته به نفت را کم‌رنگ کند و زمینه توسعه‌یافتگی بسیاری از کشورها را فراهم سازد.
 
براساس گزارش اخیر شورای جهانی سفر و گردشگری (WTTC) که به بررسی توانمندی کشورهای جهان در حوزه گردشگری پرداخته، گردشگری ایران با اختصاص سهم 30/747 میلیارد دلاری از کل تولید ناخالص داخلی کشور در سال 2017 در رتبه 35 اقتصاد گردشگری جهان ایستاده است.
 
چهارمحال و بختیاری یکی از استان‌هایی است که به علت برخورداری از طبیعتی بکر و دست نخورده و آب و هوایی منحصربه‌فرد اخیرا بسیار مورد توجه گردشگران داخلی قرار گرفته‌ است.
 
با وجود اینکه این استان در تعطیلات نوروز و تابستان مقصد بسیاری از مسافرانی است که از شلوغی و دود و دم شهرهای بزرگ کلافه شده‌اند، اما هنوز نتوانسته آن‌گونه که باید زیرساخت‌های لازم برای پذیرایی از مسافران را فراهم سازد.
 
این درحالی است که آقای روحانی در سال 1393 و در سفر به چهارمحال و بختیاری از تبدیل این استان به قطب گردشگری کشور خبر و نوید اشتغال بیش از 6 هزار نفر را داد.

وعده رئیس جمهور برای تبدیل استان به قطب گردشگری همراه بود با وعده تهیه طرح جامع

حیدر صادقی معاون سابق گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با جهانبین نیوز؛ با اشاره به وعده روحانی در سفر به این استان اظهار کرد: یکی از مصوبات این سفر تبدیل چهارمحال و بختیاری به قطب گردشگری کشور بود.
 
وی با اشاره به اینکه وعده رئیس جمهور همراه بود با وعده تهیه طرح جامع گردشگری افزود: در همین راستا طرح جامع گردشگری تهیه و به تائید شورای برنامه‌ریزی و توسعه استان رسید، تهیه این طرح با وجود مقدمات و موخرات، تصویب در کارگروه‌ها، اخذ استعلام‌ها و جلسات متعددی که با کارشناسان شهرستانی و استانی برگزار شد حدودا دو سال و نیم زمان برد.
 
صادقی ادامه داد: مرحله بعد از تهیه طرح جامع، تامین منابع بود، که تحقق آن با سیستم مدنظر استان باید در سطح ملی و در هیئت وزیران مصوب شود و متاسفانه تا امروز محقق نشده است.
 
معاون سابق گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه قاسم سلیمانی استاندار وقت آن زمان اصرار بر این داشت که طرح در هیئت وزیران تصویب شود به این دلیل که برخی جنبه‌های طرح جامع گردشگری، ابعاد ملی دارد و نیازمند هماهنگی و همکاری دستگاه‌ها در سطح ملی است اما متاسفانه با وجود پیگیری‌های به‌عمل آمده به دلیل وجود مشکلات ساختاری در هیئت دولت مصوب نشد ادامه داد: گردشگری یک ماهیت است که یکسری از ابعاد آن استانی است و یکسری ابعاد ملی و حتی فراملی دارد و اگر ما بخواهیم در افق 404 گردشگر ملی یا فراملی به استان وارد کنیم ابعاد بین‌المللی و مراودات بین‌المللی مطرح می‌شود، همین موضوع کار را دشوار کرده، اما پیگیری‌ها درحال انجام است.

فقط 20  درصد از اهداف طرح جامع گردشگری تحقق یافته است

وی اضافه کرد: به واسطه طرح جامع گردشگری سال‌های گذشته منابع اعتباری مناسبی در اختیار این استان قرار داده و منجر به اجرای بخش‌هایی از این طرح شد، این سرمایه‌گذاری‌ها در طرح‌های توسعه زیرساخت‌ها در زمینه‌های مختلف صورت گرفت.
 
صادقی یادآور شد: در طرح جامع گردشگری برنامه‌ها و اهداف کوتاه‌مدت، میان‌مدت و بلندمدت آورده شده بود، درحال حاضر می‌توان گفت در وسط برنامه‌های میان‌مدت قرار داریم و این طرح جامع درصد تحقق قابل توجهی نداشته است و نسبت به اهدافی که در این طرح ترسیم شده بود به لحاظ زمانی تا این مقطع با ارزیابی کارشناسی خودم، نزدیک به 20 درصد از طرح محقق شده است.
 
وی با اشاره به اینکه در برنامه طرح جامع این موضوع ذکر شده که هر طرحی توسط چه دستگاه، نهادهای دولتی و غیردولتی و حمایت‌های بخش خصوصی و از منابع تسهیلات صورت بگیرد و در این طرح سهم دولت، بخش خصوصی و کمک‌های فنی اعتباری و حتی تسهیلات بانکی آورده شده است، بیان داشت: در این راستا سرمایه‌گذارهایی هم جذب شده اما شکوفایی و انتظاری که با هدف آن طرح جامع، جمع‌آوری شده هنوز محقق نشده است.

اگر کار به‌صورت منسجم‌تر انجام می‌شد نتیجه بهتری می‌گرفتیم 

صادقی  بیان داشت: در ترکیه میزان درآمد حاصل از گردشگری بیش از درآمد نفت در دیگر کشورها است، اما این موضوع حاصل کار یک سال و دو سال نیست بلکه حاصل کار بیست ساله است و نیازمند انرژی و تلاش مستمر می‌باشد، تبدیل شدن یک مقصد به‌عنوان مقصد گردشگری و مطرح شدن آن در سطح ملی و بین‌المللی کار یکی دو روز نیست، شاید آن روزی که رئیس جمهور این قول را داد هیچ کارشناسی چنین برداشتی نداشت که قرار است ظرف یکی دو سال این امر  تحقق یابد.
 
وی با اشاره به اینکه اگر کار به‌صورت منسجم‌تر انجام می‌شد نتیجه بهتری می‌گرفتیم افزود: با این وجود نمی‌توان گفت کاری انجام نشده چون نشانه‌هایی از اقدامات صورت گرفته وجود دارد، مثلا تخت‌های اقامتی از 850 عدد در سال 92 به 3 هزار و 400 تخت رسیده و رشد چهار برابری را نشان می‌دهد، همچنین توسعه زیرساخت‌ها در نقاط کمترتوسعه‌یافته استان در دستورکار قرار گرفته است و اتفاقاتی در این زمینه افتاده یا به طور مثال اقامتگاه‌های بوم‌گردی استان به 27 عدد رسیده درحالی که قبلا اصلا چنین اقامتگاه‌هایی وجود نداشته است.

اختصاص 10 درصد از تسهیلات اشتغال روستایی به گردشگری

معاون سابق گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با اشاره به رشد سرمایه‌گذاری بخش خصوصی ادامه داد: سالانه بیش از 34 میلیارد تومان آورده بخش خصوصی در بخش گردشگری داریم، اما با همه این اوصاف با آنچه در طرح و برنامه آمده بسیار فاصله داریم.
 
صادقی افزود: 10 درصد از تسهیلات اشتغال روستایی در سال جاری مربوط به گردشگری بوده است و این آمار قابل توجه بوده و حدود 40 میلیارد تومان منابع تسهیلاتی 6 درصد برای بخش گردشگری در حوزه روستایی داشتیم.

به ایده‌آل‌هایمان دست نیافتیم چون طرح جامع گردشگری در کشور و استان جایگاه خود را پیدا نکرد

معاون سابق گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه ما نتوانستیم به ایده‌آل‌های خود دست یابیم چون طرح جامع گردشگری نتوانست جای خود را در برنامه‌ریزی استان و کشور پیدا کند، معضل اساسی در بخش گردشگری ناهماهنگی‌های بین‌بخشی داخل استان و خارج از استان است.
 
وی اضافه کرد: ما تنها بخشی از زیرساخت‌ها را می‌توانیم فراهم کنیم اما زیرساخت‌های مربوط به آب، برق، گاز، امنیت و... با ما نیست و متاسفانه برخی از این دستگاه‌ها با هم هماهنگ نیستند که باید هماهنگی‌های لازم فراهم شود.

جمله "گردشگری محور توسعه استان است" فقط در حد شعار است
 
صادقی با اشاره به اینکه همه شعار می‌دهند که گردشگری محور توسعه استان است خاطرنشان کرد: اگر این شعار را می‌دهیم باید طرح جامع گردشگری مورد توجه قرار گیرد و برحسب سلیقه خود سند را به هر راهی که می‌خواهیم منحرف نکنیم.
 
معاون سابق گردشگری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری چهارمحال و بختیاری گفت: کارگروه‌های گردشگری و آمایش و ستادهای سفر در استان به دنبال ایجاد هماهنگی هستند و برخی هماهنگی‌ها صورت گرفته اما آنگونه که باید نیست و ظرفیت‌ها بیش از کاریست که صورت گرفته است.
 
صادقی با اشاره به ایجاد 6 هزار شغل در حوزه گردشگری بیان داشت: مشاغل باید در چند بخش صنایع دستی، مشاغل مرتبط با گردشگری و خود گردشگری ایجاد می‌شدند، در بحث گردشگری حدودا یک هزار شغل ایجاد شده و در بحث صنایع دستی به مراتب بیش از این آمار اشتغال‌زایی صورت گرفته است.
 
به گزارش جهانبین نیوز؛ اگرچه بنابر گفته معاون سابق گردشگری چهارمحال و بختیاری تخت‌های اقامتی استان به 850 عدد رسیده اما باید بگوییم امروز با گذشت چهار سال از وعده رئیس جمهور هنوز هم مسافران در پارک‌ها چادر برپا می‌کنند و اگر بارندگی رخ دهد، در مساجد و مدارس اسکان داده می‌شوند و این یعنی ما نتوانستیم آنگونه که باید برای رفع این نیاز گردشگران کاری انجام دهیم.
 
همچنین اگر سری به شهرستان‌های گردشگری استان بزنیم، خواهیم دید که هنوز زیرساخت‌های اولیه چون سرویس بهداشتی مناسب یا محلی برای شستشوی ظروف آن‌ها فراهم نشده است، یعنی نه‌تنها این استان قطب گردشگری نشده که به برآورده شدن نیازهای ابتدایی مسافران نیز توجه نشده است.
 
فعالیت 27 اقامتگاه بوم‌گردی یکی دیگر از اقداماتی است در جهت تحقق طرح جامع گردشگری ایجاد شده اما باید دید آیا آنگونه که باید از فعالان این عرصه حمایت می‌شود تا کارشان را گسترش داده و با خیالی آسوده این مسیر را ادامه دهند؟

برخی مسئولین در حمایت از ایجاد اشتغال فقط شعار می‌دهند

مسلم قربانی رئیس مجتمع گردشگری هزار چشمه هفشجان در گفت‌وگو با جهانبین نیوز؛ اظهار کرد: مساحت مجموعه گردشگری هزار چشمه یک و نیم هکتار بوده و برای آن هشت فاز پیش‌بینی شده که تاکنون یک فاز آن به طور کامل به بهره‌برداری رسیده است.
 
وی با اشاره به اینکه در سال 94 یک میلیارد تومان برای این مجموعه هزینه شده است بیان داشت: در این مجموعه 12 نفر به صورت مستقیم و 50 نفر به صورت غیرمستقیم مشغول به کار هستند.
 
قربانی خاطرنشان کرد: برخی مسئولین در بحث اشتغال‌زایی فقط شعار می‌دهند و نه‌تنها از آن حمایت نمی‌کنند و بلکه سنگ‌اندازی هم می‌کنند.

دستگاه‌ها همکاری لازم را با ما ندارند

رئیس مجتمع گردشگری هزار چشمه هفشجان بیان داشت: سازمان گردشگری استان برای راه‌اندازی این مجموعه تنها 30 میلیون تومان به ما وام داده‌اند، این در حالی است که سرمایه گذاری اولیه ما یک میلیارد تومان بوده است.
 
وی با تاکید بر اینکه تسهیلات بسیاری برای ما به تصویب رسیده اما همه آن‌ها فقط بر روی کاغذ بوده یادآور شد: میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، نتوانسته طرح‌هایمان را برای توسعه این مجتمع گردشگری به خوبی توجیه کند و همین امر موجب شده سایر دستگاه‌ها همکاری لازم را با ما نداشته باشند و حتی مجوز احداث سرویس بهداشتی را نیز به ما نمی‌دهند.
 
به گزارش جهانبین نیوز؛ اگر ما به دنبال تبدیل استان به قطب گردشگری هستیم، باید از افرادی که وارد این عرصه می‌شوند حمایت شود، چون اقامتگاه‌های بوم‌گردی علاوه‌بر اینکه می‌توانند به یکی از محل‌های آرام برای مسافران تبدیل شوند و لذت تجربه یک زندگی روستایی را برای آن‌ها در ساعاتی که در آنجا اقامت دارند فراهم سازد، می‌تواند زمینه‌ساز اشتغال جوانان نیز باشد.
 
ناهماهنگی دستگاه‌های مربوطه در بحث گردشگری و جزیره‌ای عمل کردن آن‌ها در استان و کشور، عدم همکاری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان با متولیان امر گردشگری و حمایت ضعیف از این افراد، ناتوانی در معرفی استان در سطح کشور و... ازجمله موانعی هستند که بر سر راه مصوبه رئیس جمهور قرار گرفته و امروز بعد از گذشت چهار سال از تصویب این طرح توسط آقای روحانی می‌بینیم عملا کار چندانی برای تبدیل این استان به قطب گردشگری نشده و ما به نیمه راه هم نرسیدیم.
  
امید است در سال 98 شاهد تبدیل استان به قطب گردشگری و ایجاد اشتغال برای جوانانمان باشیم، به امید آن روز.
 
انتهای پیام

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۰۹۲۳۲۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام

روستای تاریخی فهرج استان یزد با جاذبه‌های متعدد فرهنگی، تاریخی، اجتماعی و گردشگری جزو ۸ روستای ایران در مسیر جهانی شدن در سال ۲۰۲۴ قرار گرفته است و مسئولان درصدد معرفی هرچه بهتر این روستا و رسیدگی به آن هستند.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از یزد، چند سالی است که بعضی روستاها با یکسری ویژگی‎‌ها و شرایط خاص کاندید معرفی روستای‌های هدف گردشگری می‌شوند، روستاهایی با ۹ شاخص مرتبط با اهداف توسعه پایدار (SDG) از جمله منابع فرهنگی و طبیعی، ترویج و حفظ منابع فرهنگی، پایداری اقتصادی، پایداری اجتماعی، پایداری محیط زیست، پتانسیل و توسعه گردشگری و ادغام زنجیره ارزش، حاکمیت و اولویت‌بندی گردشگری، زیرساخت، ارتباطات و بهداشت، ایمنی و امنیت در تحقق توسعه پایدار شناسایی و پرونده آن‌ها به سازمان گردشگری ملل متحد (UNTOURISM) ارسال شده است.

امسال فهرج در استان یزد جزو این روستاها قرار گرفته است و مسئولان استان در تلاش برای معرفی بهتر و بیشتر جاذبه‌های این روستا هستند. روستاهایی که برای معرفی پرونده آن‌ها ارسال شده است باید جمعیتی کمتر از ۱۵ هزار نفر باشند و به لحاظ طبیعی در منطقه‌ای باشد که دارای ویژگی‌های خاصی از جمله فعالیت‌های سنتی کار کشاورزی، جنگل‌بانی، نگهداری از دام و ماهی‌گیری و امرار معاش از این راه، دارا بودن کل جامعه از فرهنگ، سبک زندگی و ارزش‌های مشترک و نقش موتور محرکه بودن گردشگری در روستاها را داشته باشند، همچنین لازم است انگیزه و ابتکاری برای تبدیل شدن به یک روستای جهانی وجود داشته باشد.

مسجد جامع فهرج، نخستین مسجد ایران عنوان شده است. معماری بنای این مسجد جامع متعلق به دوران ساسانی است، المان‌های آن در داخل شبستان به زمان ساسانیان تعلق دارد و مناره‌ها در قرن ششم به مسجد اضافه شده است.

روستای فهرج در استان یزد در ۲۲ کیلومتری جنوب شرقی یزد و در مسیر جاده یزد – بافق قرار گرفته است و با توجه به بناهای موجود در آن قدمت این روستای تاریخی به قبل از پیدایش اسلام بازمی‌گردد.

آب و هوای روستا نیمه‌بیابانی است و تابستان‌هایی به شدت گرم و آب و هوایی مطبوع در فصل سرد سال دارد، همچنین اختلاف دمای شب و روز در فهرج زیاد است و حتی در روزهای داغ تابستان شب‌هایی خنک دارد؛ بهترین زمان سفر به فهرج اوایل بهار، فصل پاییز و اواخر زمستان است. از دلایل عمده گزینش روستای فهرج در لیست کاندیداهای روستاهای هدف گردشگری در دهکده گردشگری روستاهای جهانی این است که این روستا ظرفیت‌های مختلف فرهنگی، کشاورزی، گردشگری و تفریحی دارد.

مسجد جامع فهرج، نخستین مسجد ایران عنوان شده است و قدمت آن به نیمه اول قرن اول هجری باز می‌گردد. نقشه این مسجد شبیه یکی از طبقات تخت جمشید به نام خزانه است که آتش گرفته و سوخته است. معماری بنای این مسجد جامع متعلق به دوران ساسانی است، المان‌های آن در داخل شبستان به زمان ساسانیان تعلق دارد و مناره‌ها در قرن ششم به مسجد اضافه شده است.

نظریاتی مبنی بر آتشکده بودن مسجد جامع فهرج مطرح شده است که رد می‌شود، زیرا تمام شبستان‌های مسجد رو به سمت قبله بنا شده است، مسجد جامع فهرج همچنین دارای یک طبقه زیرین است که در آن بسته است و هنوز هیچ گونه کاوشی در آن صورت نگرفته است. یکی از اهالی فهرج عنوان می‌کند که پدربزرگم می‌گفت طبقه زیرین در یکی از گوشه‌های مسجد قرار دارد و مردم از طریق دری که در آن سمت قرار داشت به طبقه زیرین می‌رفتند.

مناره مسجد جامع فهرج فانوس کویری نام گرفته است؛ با توجه به اینکه این روستا بین یزد، بافق و کرمان قرار داشته است بازرگانانی که عبور می‌کردند از مناره مسجد به عنوان نشانی استفاده می‌کردند تا روستا را گم نکنند، در راستای معرفی فهرج در دهکده جهانی این مناره فانوس کویری عنوان شده است.

کشاورزی در فهرج نیز از قدیم‌الایام وضعیت خوبی داشته است و در حال حاضر نیز جزو اولین صادرکنندگان صیفی‌جات در یزد به شمار می‌رود و گلخانه‌های متعددی دارد، از دیگر جاذبه‌های این منطقه گردشگری کمپ‌های کویرنوردی آن است، فهرج کویر بکر و دست نخورده‌ای دارد و مجهزترین کمپ‌ها در این روستا ساخته شده است.

حمام تاریخی فهرج نیز در این روستا قرار دارد و شامل ویژگی‌های منحصربه‌فردی است. این حمام سیستم گرمایش لوله‌ای زیرین دارد که شبیه سبک امروز در گرم کردن منازل است، یک مسیر مَحرم رو و حمامی کوچکتر با در جداگانه‌ای وجود دارد تا اگر زنی در روز مردان یا مردی در روز زنان به حمام نیاز داشت بتواند بدون اینکه بقیه او را ببیند به حمام بیاید.

پدر و اجداد زنده‌یاد مهدی اخوان ثالث، اصالتاً از اهالی روستای «فهرج» یزد بودند تا اینکه پدر او به همراه دو برادر دیگر برای تجارت به خراسان مهاجرت می‌کنند و مهدی اخوان ثالث در مشهد متولد می‌شود.

اخوان ثالث حتی در شعری به فهرج که انار آن از دیرباز مشهور بوده، اشاره می‌کند «بودش انارِ فهرجیّ شیرین / عقدۀ مَلَس نبودش عقدا را.» خانه اجدادی مهدی اخوان ثالث نیز، خانه‌ای خشت و گلی بوده و به مسجد جامع تاریخی فهرج چسبیده است.

این روستا دارای بازار تاریخی و بوم‌گردی‌های فعال و پررونقی می‌شود که سبب شده است این روستا در لیست تورهای گردشگری قرار داشته باشد، فهرج دارای بناهایی ناشناخته از جمله گنبدخانه است که قدمت آن به دهه سوم هجری قمری باز می‌گردد.

کد خبر 749555

دیگر خبرها

  • روستای فهرج یزد در مسیر جهانی شدن + فیلم بنای ناشناخته پیش از اسلام
  • رفع مشکل ورود موقت و تردد وسایل نقلیه گردشگران خارجی
  • پتروشیمی‌ها برای کمک به رفع مشکل ناترازی انرژی آماده اند
  • مشکل ورود موقت و تردد وسایل نقلیه گردشگران خارجی رفع شد
  • حل مشکل تردد و ورود موقت وسایل نقلیه گردشگران خارجی به ایران
  • مسجد جامع ارومیه قابلیت جهانی شدن را دارد
  • بنادر هوشمند، راهی برای آینده روشن
  • رایزنی برای افزایش سفر بین ایران و عمان
  • توسعه استان اصفهان با توسعه اقتصاد دانش‌بنیان و گردشگری
  • لزوم همکاری نهادهای دولتی و بخش خصوصی برای توسعه گردشگری اردبیل