Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-26@20:47:14 GMT

چهارشنبه سوری بهانه‌ای برای مژدگانی آمدن بهار است

تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۴۵۱۰۳

چهارشنبه سوری بهانه‌ای برای مژدگانی آمدن بهار است

خبرگزاری مهر-گروه استان‌ها: یکی از سنت‌های باستانی ایرانیان، برگزاری جشن چهارشنبه‌سوری بوده که شب چهارشنبه آخر هر سال، ایرانیان در همه شهرها با برپایی آتش، مراسم باشکوهی برگزار می‌کردند، شواهد دلالت بر آن دارد که این جشن از اوایل قرن هفتم هجری به دست فراموشی سپرده شد، سپس با عناوینی دیگر معمول شد، پریدن از روی آتش و گفتن عبارت «زردی من از تو، سرخی تو از من» شاید مهم‌ترین رسم شب چهارشنبه‌سوری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند که در سال‌های اخیر تغییراتی در نوع اجرای آن رخ داده است.

آئین چهارشنبه‌سوری یا شب چهارشنبه آخر سال بر دو قسم است، یک قسمت از آن عمومی و مشترک میان تمام مردم ایران است که حتی بعضی از آن‌ها را در ملل دیگر نژاد آریایی می‌توان یافت و قسمت دیگر آئین‌های خصوصی است که مردم تهران بدعت گذاشته‌اند و ازآنجا به شهرهای دیگر ایران رفته است، آیین‌هایی چون آتش افروختن، فال‌گوش ایستادن، کوزه شکستن و شال سالاماخ که امروز اثری از آن‌ها نمی‌بینیم.

آئین‌های نوروزی به عنوان پیش‌مقدمه آغاز بهار است

مدیرکل میراث‌فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری استان زنجان آئین‌های نوروزی را به عنوان پیش‌مقدمه آغاز بهار دانسته و می‌گوید: اجرای آئین‌های نوروزی در منطقه آذربایجان با آیین‌هایی چون نوروز گلی، شال سالاماخ، چهارشنبه‌سوری، خلعت بهاری که هدیه برای نوعروسان برده می‌شود و این‌ها اصطلاحاً بهانه‌ای برای مژدگانی آمدن بهار است.

یحیی رحمتی در گفتگو با خبرنگار مهر، آئین‌های باقی مانده از گذشتگان را مجموع مواریث معنوی عنوان کرده و می‌افزاید: هر کدام از آئین‌های انتقال یافته دارای هویتی است که پس از سال‌ها فراموشی سعی کردیم با اجرای این مراسم در روستاها بار دیگر شاهد احیای آن‌ها باشیم.

وی دلیل عمده فراموشی برخی از آئین‌ها را در معماری‌های امروزی دانسته و اظهار می‌کند: معماری مدرن امروزی جایگاه اجرایی برخی سنت‌ها را از خانواده‌ها گرفته است. به عنوان مثال، در حوزه صنایع‌دستی یک صنعت خوب و فاخر را می‌خواهیم در یک خانه مدرن به‌کار بریم، در صورتی که اثر سنتی با فضای مدرن نمی‌تواند وفق یابد و این یک ضعف محسوب می‌شود که در گذر از سنت به مدرن خوب عمل نکرده‌ایم.

برای اجرای آئین‌های سنتی، بهترین راه احیا و بازسازی خانه‌های قدیمی است که با عنوان موزه فرهنگ عامه می‌توان به اجرای مجموعه آئین‌ها پرداخت این مسئول، بهترین راه احیای سنت‌ها را در احیای خانه‌های قدیمی دانسته و عنوان می‌کند: برای اجرای آئین‌های سنتی، بهترین راه احیا و بازسازی خانه‌های قدیمی است که با عنوان موزه فرهنگ عامه می‌توان به اجرای مجموعه آئین‌ها پرداخت.

رحمتی در ادامه بیان می‌کند: هدف از برگزاری این آئین‌ها، آشنایی نسل جدید با سنت‌هایی است که در حال فراموشی است؛ چرا که ما با مجموعه آسیب‌ها روبه‌رو هستیم و میراث‌فرهنگی نیز در پی کاستن این آسیب‌ها است.

مراسم شال‌بازی، چهارشنبه‌سوری و ۱۳ بدر مجموعه فولکلور محلی است

رئیس کمسیون فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شورای اسلامی شهر زنجان، مراسم شال‌بازی، چهارشنبه‌سوری و ۱۳ بدر را مجموعه فولکلور محلی دانسته و می‌گوید: حفظ این سنت‌ها در راستای حفظ بخشی از هویت محلی و هویت شهری ما است، هر چند ممکن است اشتراکات بین ما و شمال‌غرب و آذربایجان باشد ولی هر شهر آئین مختص خود را دارد که متفاوت از جاهای دیگر است.

امامعلی دادخواه در گفتگو با خبرنگار مهر، شهر زنجان را از لحاظ توریست‌پذیری در موقعیت مناسبی دانسته و می‌افزاید: برای حفظ و ارتقای این جایگاه نیاز است هویت‌های محلی و خاص را تقویت کنیم و برای نشان دادن این هویت‌ها بکوشیم، زیرا گردشگران تنها به جهت بهره‌مندی از آب و هوای خوب به زنجان نمی‌آیند، بلکه در پی آن هستند تا با سنت‌ها، بناهای تاریخی و تولیدات صنایع‌دستی آشنا شوند.

وی با عنوان این مطلب که هرچه گردشگر پذیر باشیم بر رونق اقتصادی کمک کرده‌ایم، ادامه می‌دهد: احیای سنت‌های قدیمی جذابیت‌هایی برای توریست ایجاد می‌کند که باعث افزایش گردشگر در یک منطقه و به دنبال آن موجب تولیدات محلی، خانگی و صنایع‌دستی می‌شود.

در محیط‌های شهری شاهد فراموشی و جایگزینی آئین‌های مدرن با سنتی هستیم

محقق و پژوهشگر، بیشتر سنت‌های موجود را بومی و محلی دانسته و می‌افزاید: در محیط‌های شهری ما شاهد فراموشی و جایگزینی آئین‌های مدرن با سنتی هستیم، برخی از سنت‌ها به دلیل برخی تغییرات که در شهر رخ می‌دهد، تغییر می‌کند. حتی در خصوص مصرف برخی خوراکی‌ها نیز ما این دگرگونی‌ها را می‌بینیم؛ چرا که سبک زندگی عوض شده است.

حسن حسینعلی در گفتگو با خبرنگار مهر، خاطرنشان می‌کند: دیگر چیزی مثل پاجا وجود ندارد تا سنت شال سالاماخ باشد. در چند دهه گذشته تخم‌مرغ را به وسیله پیاز رنگ می‌کردند که امروز تخم‌مرغ‌های سفالی توسط هنرمندان رنگ می‌شود.

وی می‌افزاید: شیربرنج و شش‌انداز، خوراکی‌هایی است که در گذشته مرسوم بود و هر کدام‌شان مفهوم و بار اسطوره‌ای داشت. پریدن از روی آتش و مقدس بودن چهارشنبه آخر سال در دین زرتشت مفاهیم خاص خود را داشت که امروز کمتر شاهدش هستیم.

آئین‌های چهارشنبه سوری در زنجان

چهارشنبه آخر سال یکی از سنت‌های ایرانیان باستان است که از قدیم نیز وجود داشته و مردم زنجان این آئین را هر ساله برگزار می‌کنند و در این روز مردم در پشت بام خانه‌ها و جلو در و حیاط آتش روشن می‌کردند و جوانان از روی آتش می‌پریدند.

دختران دم بخت و جوانان در این روز آرزو می‌کردند و از روی آتش می‌پریدند و بر این عقیده بودند کسی که قبل از پریدن آرزو کند آرزویش برآروده می‌شود.

شب این روز همه در خانه‌هایشان جمع می‌شدند و فرزندان به همراه بزرگان خانه در روستاها گردا گرد کرسی جمع می‌شدند و با خوردن شیرینی٬ نبات و کشمیش این روز را خوش می‌گذراند.

پس از خاموشی آتش و کوزه شکستن نوبت به شال‌اندازی می‌رسد، جوانان چندین دستمال حریر و ابریشمی را به یکدیگر گره می‌زند، از آن طنابی رنگین طویل می‌ساختند٬ به پشت بام خانه‌ها می‌رفتند آن‌را از روزنه دودکش وارد منزل کرده و یک سر آن را خود در بالای بام در دست می‌گرفتند، آنگاه با چند سرفه بلند صاحب خانه را متوجه خود می‌کردند.

صاحب خانه که منتظر آویختن چنین شال‌هایی هستند، به محض مشاهده طناب رنگین، آنچه قبلاً آماده کرده، در گوشه شال می‌ریزند و گره‌ای بر آن زده، با یک تکان ملایم، صاحب شال را آگاه می‌سازند که هدیه سوری آماده‌است.

کد خبر 4569068

منبع: مهر

کلیدواژه: حوادث چهارشنبه سوری یحیی رحمتی عید نوروز سازمان میراث فرهنگی و گردشگری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۴۵۱۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

جلوگیری از وارد آمدن خسارت به استان ایلام را در دستور کار داریم

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور گفت: جلوگیری از وارد آمدن خسارات جدی سیلاب، زلزله و آتش‌سوزی را با توجه به جغرافیای کوهستانی ایلام در دستور کار داریم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از ایلام، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور امروز _پنجشنبه ششم اردیبهشت_ با استقبال معاونت هماهنگی امور عمرانی استانداری ایلام از طریق فرودگاه شهدای ایلام وارد استان شد.

سعید هژبری، معاون عمرانی استاندار ایلام در خصوص اهداف این سفر در جمع خبرنگاران اظهار کرد: بازدید از مسیل‌هایی که در سیل‌های سال گذشته مورد آسیب قرار گرفته، بررسی صداهای زیرسطحی شهر سرابله، بازدید از وضعیت ساخت‌وسازهای غیر ایمن و سازه‌های آبخیزداری و آبخوان‌داری و پیشگیری از بحران در حوزه حریق و آتش سوزی جنگل‌ها و مراتع از بخش‌های مختلف این سفر است.

وی افزود: ادای احترام به شهدای گمنام، دیدار با استاندار ایلام، سفر به شهرستان بدره و بازدید از تونل کبیرکوه از دیگر بخش‌های این سفر است.

محمدحسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور نیز در جمع خبرنگاران پیشگیری از حوادث غیرمترقبه را از موضوعاتی دانست که در این سفر مورد توجه قرار دارد. وی اضافه کرد: اقداماتی که موجب خواهد شد از خسارات جدی در زمینه‌های سیلاب، زلزله و آتش‌سوزی با توجه به جغرافیای کوهستانی استان ایلام جلوگیری شود را در این سفر در دستور کار داریم.

رئیس سازمان مدیریت بحران کشور تصریح کرد: در این سفر از چند مسیر رودخانه‌ای و گذرگاه آبی در سطح استان ایلام مانند گذرگاه مرکزی شهر ایلام بازدید خواهد شد.

نامی بازدید از شهر سرابله و مناطقی که در استان نیاز به بررسی در راستای مدیریت بحران دارد را از دیگر برنامه‌های سفر به استان ایلام عنوان کرد.

کد خبر 747759

دیگر خبرها

  • پای کار آمدن مردم شرط موفقیت در عرصه‌های مختلف است
  • پای کار آمدن مردم شرط موفقیت در عرصه‌های مختلف
  • جلوگیری از وارد آمدن خسارت به استان ایلام را در دستور کار داریم
  • درگیری دوباره در اردوگاه تروریست‌های سوری
  • چرا آمدن مهدی قایدی به پرسپولیس ممکن نیست؟
  • نورآوری باید در شرکت‌های فناوری اطلاعات دنبال شود
  • چطور بهار را به بالکن خانه ها ببریم؟ | ایده های برای نگهداری گیاهان در بالکن‌های۲ متری
  • برگردید تا غرق نشوید
  • قیمت خانه در تهران چهارشنبه ۵ اردیبهشت+اینفوگرافیک
  • درخشش هنرمندعکاس سیستان وبلوچستان درجشنواره ملی دانش سنتی محیط زیست