Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@15:53:50 GMT

بازنشستگی اجباری «بوتفلیقه» و آینده پیش روی الجزایر

تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۳۱۴۵۲۸۲

بازنشستگی اجباری «بوتفلیقه» و آینده پیش روی الجزایر

تهران– ایرنا- عبدالعزیز بوتفلیقه، رئیس جمهوری الجزایر در پی چند هفته تظاهرات گسترده در این کشور، بالاخره اعلام کرد که از نامزدی در انتخابات ریاست جمهوری برای پنجمین دوره متوالی، کنار کشیده است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، بوتفلیقه 82 ساله که به شدت بیمار است، در 29 اکتبر 2018به‌رغم ضعف جسمانی و بیماری، برای پنجمین بار نامزد حزب جبهه آزادی‌بخش ملی الجزایر در انتخبات ریاست جمهوری این کشور اعلام شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


او در بیست سال گذشته ریاست جمهوری الجزایر را بر عهده داشته است و از سال 2013 که سکته کرد، به ندرت در انظار عمومی ظاهر شد.
حدود یک ماه پیش که بوتفلیقه اعلام کرد باز هم نامزد ریاست جمهوری می‌شود، اعتراض‌های وسیعی الجزایر را فرا گرفت و ده‌ها هزار نفر به اعتراض‌ها و تظاهرات پیوستند.
انتخابات ریاست جمهوری الجزایر قبل از به تعویق افتادن، قرار بود در 18 آوریل آینده برگزار شود.
در ادامه اعتراضات در الجزایر، صدها هزار نفر روز ۲۴ اسفند در مرکز شهر الجزیره پایتخت این کشور تظاهرات کردند که بزرگترین تظاهرات علیه حکومت ۲۰ساله عبدالعزیز بوتفلیقه از یک ماه پیش و آغاز ناآرامی‌ها در این کشور شمرده می شود.
بوتفلیقه اگرچه از شرکت در انتخابات ریاست جمهوری انصراف داده ولی از مقام خود کناره گیری نکرده و گفته است تا زمانیکه یک قانون اساسی جدید تدوین شود در قدرت باقی خواهد ماند.
یک کارشناس مسائل آفریقا در مورد اعتراضات بدون خشونت در الجزایر می گوید: تجربه تلخ کودتای نظامی و تحولات سیاسی کشورهای همسایه الجزایر باعث گردید که مردم این کشور برای برکناری بوتفلیقه در چارچوب قانون عمل کنند.
با توجه به اهمیت موضوع و اعتراضات مردمی شکل گرفته در الجزایر پژوهشگر ایرنا، با «جعفر قناد باشی» کارشناس مسائل آفریقا به گفت و گو پرداخت.

**متفاوت بودن اعتراضات الجزایر با بهار عربی
جعفر قناد باشی در زمینه متفاوت بودن اعتراضات مردمی در الجزایر با جنبش بهار عربی بیان داشت: در بهار عربی مردم به دنبال سرنگونی نظام بودند و در کشورهای چون لیبی و مصر یک نظام جدیدی را بر سر کار آوردند و در واقع از مسیر قانونی و متعارف انتقال قدرت خارج شدند زیرا مسیر را در این زمینه مسدود می دانستند.
وی گفت: اما در قضیه الجزایر به دلیل تجربه تلخی که از کودتای نظامی داشتند و زخمی که بر پیکره جامعه الجزایر وارد کرده بود، مردم این کشور از راه های غیر قانونی دل زده شدند و نگران این بودند که مجددا نظامیان به بهانه ورود مردم از طریق قانون آنان را سرکوب کنند لذا این است که مسیر همسو با مردم لیبی را دنبال نکردند.
قناد باشی اظهار داشت: پلیس الجزایر در این مورد قوی تر و بهتر عمل کرد اما صبر مردم این کشور به سر آمده است و نمی خواهند یک نیروی ناتوان از نظر فکری و جسمی به عنوان رئیس جمهوری آقای بوتفلیقه بر قدرت بماند. ایشان در طی چهار دهه با تغییر قانون اساسی این کشور، رئیس اجرایی امور الجزایر ماند. اما توانایی یک رئیس جمهور که لازم است در جریان اطلاعات وگ زارش کشور باشد را نداشت و بیشتر در این چند سال در پایتخت های کشورهای اروپایی بستری بود و مردم الجزایر خواهان رفتن ایشان از صحنه سیاست بودند.

**زمان مناسب انتقال قدرت در الجزایر
این کارشناس مسائل آفریقا سپس در ادامه افزود: مردم زمانی انتقال قدرت را انتخاب کردند که نزدیک به برگزاری انتخابات در الجزایر بود و مردم این کشور خواهان این نیستند که با عبور از مسیر قانون اقدام کنند و این موضوع را هزینه بر می دانند و این حرکتی که در زمان انتخابات از دانشگاه ها آغاز شد تفکری موفق بوده است.
وی اضافه کرد: حزب اصلی الجزایر نیز بوتفلیقه را موظف کرد که از قدرت کناره گیری کند و این وعده را بعد از برگزاری انتخابات دادند که موافقت صورت نگرفت و مردم توانستند از روی کارآمدن رئیس جمهوری که توانایی اداره کشور را ندارد جلوگیری نمایند.
در الجزایر رقابت جدید بین مهره های در قدرت بوجود آمده است و مهره ای موفق خواهد شد که توانمندی و توانایی اداره امور الجزایر را با شرایط جدید داشته باشد و بتواند از این مشکلات اقتصادی ناشی از ناتوانی های قوه مجریه عبور کند.

** شروع حرکت اعتراضات الجزایر از دانشگاه ها
قنادباشی بیان داشت: شروع جنبش های مردمی در الجزایر از دانشگاه شروع شد و این نقطه عطفی است جهت پیروزی و موفقیت این حرکت که به برکناری رئیس جمهوری منجر خواهد شد.
وی با مقایسه جنبش مردم الجزایر با انقلاب کشورمان گفت: از نظر حرکت از دانشگاه به نوعی تبعیت از انقلاب ما بود که کم هزینه ترین و پایدار ترین انقلاب در جهان می باشد و جرقه های اولیه نیز از دانشگاه ها شروع شد و اگر از کارخانه ها آغاز شده بود توده خاصی از مردم در آن نقش داشتند و نمی توانست به این سرعت تبدیل به یک دیدگاه سیاسی شود و پایداری اینگونه نداشت.
یکی از خواسته های مردم الجزایر حضور دانشگاهیان تحصیلکرده است که دانشگاه را برای تغییر برگزیدند و از هزینه های غیر قانونی برای تغییر استفاده نکردند.
این کارشناس مسائل آفریقا به وضعیت سیاسی کشورهای همسایه الجزایر اشاره کرد و گفت: لیبی همسایه الجزایر به دلیل عبور از موانع قانونی مدت چند سال است که در وضعیت نا بهنجاری به سر می برد و در تونس هم مهره های قبلی حکومت با زد و بندهای سیاسی امور را بدست گرفتند و در مصر نیز همین طور است، این تجارب کشورهای شاخ آفریقا تجارب بسیار خوبی برای مردم الجزایر است، ضمن اینکه تجربه چند سال پیش کودتای نظامی که کشتار وسیعی در این کشور به راه انداخت، باعث شد که هرگز الجزایری ها عدول از قانون را تجویز نکنند و از طریق قانون، شخصی که ناتوان از اداره امور کشور می باشد را از صحنه سیاست حذف کنند.

** نسل جوان الجزایر
قناد باشی اظهار داشت: نسل جوان همیشه در حرکت هایی که اپوزیسیون تشکل می دهد، نیروهای اصلی و پیش قراول اصلی حرکتهای مهم و تاثیر گذار هستند .بدلیل اینکه حاضر به فداکاری بیشتر هستند و از محافظه کاری کمتری برخوردار هستند و به این دلیل مورد خطاب و توجه جدی آقای بوتفلیقه رئیس جمهوری الجزایر قرار گرفتند.
وی در ادامه بیان داشت: در چنین شرایطی مردم الجزایر نباید صحنه را ترک کنند و آنچه اتفاق افتاده است در حد یک وعده است، انتخابات ریاست جمهوری در این کشور را به تعویق انداختند و تاریخ دقیق آن را مشخص نکردند اما قول دادند که آقای بوتفلیقه از کار برکنار شود.
در الجزایر مهم این است که چگونه مردم بتوانند یک رئیس جمهوری کارآمد و پرتوان داشته باشند که در آمدهای ارزی موجود را تبدیل به تولیداتی بکند تا مردم از آن بهره برداری نمایند این کشور نیازمند گام های بزرگ توسعه برای حل مشکلات ناشی از عدم کار آمدی قوه مجریه در سالهای اخیر بوده است.

** آینده پیش روی الجزایر بعد از بر کناری بوتفلیقه
جعفر قناد باشی در این مورد بیان داشت: در چند دوره انتخابات ریاست جمهوری، حضور و مشارکت مردم الجزایر 40در صد بوده است و این نشان دهنده این است که مردم سالاری به معنی واقعی در این کشور نبوده است و مردم این کشور طی این چند سال بسیار صبور و منتظر بودند .
وی گفت: کنار گذاشتن بوتفلیقه پیامش این است که زیان های ناشی از یک رئیس جمهور که ناتوان از نظر جسمی و بیمار است و توانایی دریافت گزارشات و اوضاع کشور را ندارد، زیان هایی را متوجه امور کشور می کند و مردم را در تعیین سرنوشت خود باز خواهد داشت. مردم الجزایر بعد از بوتفلیقه می توانند گام های مثبتی را جهت توسعه در این کشور رقم بزنند.
این کارشناس مسائل خاورمیانه به واکنش کشورهای اروپایی و آمریکا در قبال مسایل اخیر الجزایر اشاره کرد و افزود: کشورهای خارجی که از نفت و گاز الجزایر سود می برند هیچ گاه از این مساله سخن نگفتند کما اینکه از دیکتاتوری های منطقه هم دارند دفاع می کنند.
قنادباشی اضافه کرد: در مغرب و الجزایر نشانه ها و معیار های اولیه دموکراسی وجود ندارد و اعلام نتایج انتخابات بیشتر با آمار سازی می باشد و کشورهای غربی نیز از این موضوع استفاده می کنند و نمی گذارند که اسلام گراها روی کار بیایند و نمی خواهند دولت مستقل ملی مبتنی بر فرهنگ ملی تشکیل شود و لذا سکوت می کنند و این سکوت هم خیانت است.
این کارشناس آفریقا بیان داشت: در چندین دوره انتخابات الجزایر، درصد کمی از مردم شرکت کردند و هرگز نتوانستند یک دموکراسی موفق داشته باشند اما هیچگاه انتقادی از رسانه های غربی نسبت به تحولات سیاسی در الجزایر شنیده نشد.
قناد باشی در پایان بیان داشت: پیام کناره گیری بوتفلیقه این است که مردم ممکن است در طی دوره ای در برابر ناتوانی های یک رئیس جمهوری سکوت کنند اما سرانجام مخالفت های مردمی را در پی خواهد داشت. یک رئیس جمهوری ناتوان باید از صحنه قدرت حذف شود.
پژوهش **ر-ت**1552

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي اعتراضات مردمي الجزاير

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۴۵۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست محمد هاشمی از نمایندگان مجلس آینده

به گزارش «تابناک» به نقل از ایرنا، محمد هاشمی رفسنجانی در گفت‌وگو با ایرنا درباره اهمیت حضور مردم در دور دوم انتخاب مجلس گفت: مجلس دو وظیفه مهم دارد یکی قانونگذاری و دیگری نظارت بر اجرای قانون است.

وی افزود: اکنون بسیاری از مشکلاتی که در کشور بخصوص در حوزه فساد به وجود می‌آید به دلیل عدم نظارت بر اجرای قانون است چراکه اگر نظارتی وجود داشت اینقدر فساد نبود. مشکلات کوچک و بزرگی که در حال حاضر در کشور وجود دارد اگر نیاز به قانون مناسب دارند، این قوانین باید تصویب شوند.

این فعال سیاسی نقش مجلس در اداره کشور را نقش بسیار بزرگ و بااهمیتی توصیف و خاطرنشان کرد: از این جهت اگر نمایندگان مجلس کسانی باشند که دانش و تعهد و نظارت بر اجرا داشته و کارآمد باشند و قوانین خوب تصویب کنند وضعیت کشور و مردم بهتر از این خواهد بود.

هاشمی ادامه داد: بنابراین به لحاظ تحلیلی بسیار مهم است که مردم با توجه به شرایطی که دارند نمایندگانی را انتخاب کنند که آنها را به‌ خوبی می‌شناسند و مطمئن هستند که در جهت رسیدگی به حل مشکلات مردم حرکت می‌کنند، قوانین مناسب تصویب و بر آن قوانین نظارت می‌کنند.

وی تصریح کرد: مشارکت و حضور پرشور مردم ‍پای صندوق‌های رای از این جهت مهم است که مجلسی روی کار بیاید که هم دغدغه و شرایط مردم را مدنظر قرار دهد و هم برای رفع گرفتارهای‌ مردم تلاش کند و از طرفی نظارت بر اجرای قوانین هم داشته باشد.

گفتنی است، دور دوم انتخابات دوازدهمین دوره مجلس شورای اسلامی جمعه ۲۱ اردیبهشت در ۲۲ حوزه با رقابت برای ۴۵ کرسی از ۲۹۰ کرسی مجلس شورای اسلامی برگزار خواهد شد.

دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی، انتخابات در ۸ حوزه انتخابیه تبریز، تهران، آبادان، شیراز، کرمانشاه، خرم‌آباد، قائم‌شهر و ملایر به صورت تمام الکترونیکی برگزار می‌شود.

دیگر خبرها

  • پیام پوتین به غرب در آیین تحلیف
  • پوتین برای پنجمین بار رئیس‌جمهور روسیه شد+ فیلم
  • مراسم تحلیف «پوتین» فردا برگزار می‌شود
  • نشست رسالت صندوق بازنشستگی کشوری در تحقق شعار سال برگزار شد
  • درخواست محمد هاشمی از نمایندگان مجلس آینده
  • طرح اجباری پزشکان برداشته شود
  • درخواست عضو مرکزی حزب کارگزاران از نمایندگان مجلس آینده
  • تاثیر مردمی‌سازی صندوق‌های بازنشستگی بر سفره بازنشستگان
  • پذیرش دانشجو در شعبه نجف دانشگاه تهران از سال تحصیلی آینده
  • اوکراین : جنگنده سوخوی 25 روسیه را سرنگون کردیم