Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «عصر ایران»
2024-05-07@20:45:35 GMT

فروردین97/ التهاب دلار و انتظار تصمیم ترامپ

تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۱۷۹۹۳۰

عصر ایران- روزهای کاری سال 1397 با التهاب در بازار ارز آغاز شد. شمارش معکوس برای خارج شدن آمریکا از برجام و تهدید توافق هسته ای که اقتصاد ایران را به ساحل آرامش نزدیک کرده بود به افزایش تقاضای ارز دامن زد و مشکلاتی بر سر انتقال ارز هم پدید آمد و همین باعث افزایش قیمت شد و فضای سیاسی و اقتصادی را تحت‌الشعاع قرار داد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



در این میان، دولت به رغم اشتهار به الگوی اقتصاد آزاد و رقابت، ناگهان به سیاست دخالت در بازار و سرکوب نرخ ارز روی آورد و اسحاق جهانگیری معاون اول رییس جمهوری قیمت دلار را 4200 تومان اعلام کرد.

هر چند این دخالت به موفقیت نینجامید اما موافقانی هم داشت که معتقد بودند منظور تأمین کالاهای اساسی بوده و در مقابل گفته شد دلار 4200 تومانی رانت عظیمی تولید کرد و زیان آن از محاسن احتمالی افزون‌تر شد.
فروردین 97 هر دو بال رییس جمهوری (تلگرام و برجام) در معرض تهدید، تصویر شد و افکار عمومی از یک سو نگران سرنوشت محبوب‌ترین و پراستفاده ترین نرم‌افزار پیام‌رسان (تلگرام) بود و از سوی دیگر چشم‌ها به اردیبهشت ماه بود تا ببینند دونالد ترامپ از برجام خارج می‌شود یا نه.

فروردین ماه، همه جا صحبت از تلگرام و دلار و برجام بود و در مرتبۀ بعد وضعیت شهرداری تهران زیرا در آستانۀ نوروز محمد علی نجفی به دلایل شخصی از شهرداری تهران کناره گرفته بود و یافتن گزینه‌ای که اعضا بر سر او اجماع داشته باشند و بتواند سازمانی با 70 هزار پرسنل و 50 هزار میلیارد تومان بدهی را اداره کند کاری دشوار بود.

جدای سیاست و اقتصاد و برجام و تلگرام و در عرصه فرهنگ، در فروردین ماه، ایران یکی از شاخص‌ترین متفکران خود را از دست داد.

دکتر داریوش شایگان که از 5 بهمن 1396 و در اتاق کار خانۀ زیبایش در ولنجک تهران و در پی سکتۀ مغزی به کما رفته بود در 6 فروردین 1397 چشم از جهان فروبست.

شایگان یک هند‌شناس و چهره‌ای جهانی بود و به همین سبب سفیر هند در ایران نیز در مراسم تشییع پیکر او در سرسرای مرکز دایره المعارف بزرگ اسلامی شرکت و سخنرانی کرد. «‌سارائوب کومار» در توصیف شایگان گفت: «او نویسنده، فیلسوف و نظریه پرداز بزرگ فرهنگی بود و از دوستان و حامیان هند به شمار می‌آمد.»
دکتر شایگان پس از دریافت دکتری از دانشگاه سوربن، در دانشگاه تهران به تدریس زبان و ادبیات سانسکریت پرداخت و کتاب سترگ «تصوف در هندوییسم» را نوشت.

با این همه مرگ چنین اندیشمندی چندان در صدا وسیمای مدعی فرهنگ انعکاس نیافت چرا که در رسانۀ رسمی که اصرار دارد خود را رسانۀ ملی بنامد، فرهنگ همان ایدیولوژی است و ایدیولوژی نیزالبته قرائت خاص خودشان است.

با این همه، محمد صالح علاء در برنامۀ نوروزی خود از داریوش شایگان یاد کرد تا تفاوت خود را با مجریانی که شایگان را نمی شناختند یا می شناسند و استقلال فکری ندارند نشان دهد.

خبر مهم دیگر فروردین، بازداشت چند فعال زیست محیطی به اضافۀ معاون جوان سازمان حفاظت محیط زیست و نهایتا آزادی و خروج او از ایران بود.

نام «کاوۀ مدنی» را بسیاری اول بار در سال 2012 شنیدند. هنگامی که انجمن مهندسان عمران آمریکا او را به عنوان یکی از 10 چهرۀ جدید مهندسی عمران برگزید. آن هم به خاطر «دستاوردهای حرفه‌ای و فردی و نشان‌دهندۀ آیندۀ با‌اهمیت و بشردوستانۀ مهندسی عمران».

کاوه مدنی بازداشت و آزاد شد و بعد ترجیح داد از معاونت محیط زیست کناره بگیرد و دوباره کوچ کند.

بازنگشتن او را اما منتقدان به «فرار» تعبیر کردند و با هشتگ «متهم گریخت» مدعی شدند حاوی اطلاعاتی دربارۀ «کاووس سید امامی» بوده که چند ماه قبل‌تر، مرگ او در زندان خبر ساز شده بود.

روزنامه اصول‌گرایی تیتر زد: «گریز دو تابعیتی» اما مدنی به زبان شعر پاسخ داد: « پای اگر فرسودم و جان کاستم/ آن چنان رفتم که خود می‌خواستم».

احسان محمدی، روزنامه نگار و فعال محیط زیست هم نوشت: «دشوار می‌توان باور کرد او اشتیاق و ایمانی برای اثر گذاری و تغییر نگرش های محیط زیست ایران نداشت.»

در فروردین ماه اما یک چهرۀ دیگر هم خبرساز بود و این بار نه به خاطر حکمی که برای توقیف یک مطبوعه یا فرستادن یک زندانی به بازداشتگاه صادر کرده بود و نه به سبب اصرار بر ماندن در رأس سازمان تأمین اجتماعی که چون «پیدا»یش نکرده بودند تا روانۀ زندان شود؛ سعید مرتضوی دادستان پیشین انقلاب و عمومی تهران و رییس سازمان تأمین اجتماعی در دولت احمدی نژاد.

حجت الاسلام محسنی اژه ای سخنگوی قوۀ قضاییه در نخستین کنفرانس خبری در سال 1397 گفت:«حکم جلب او صادر شده ولی متأسفانه هنوز گیرش نیاورده اند.»

پس از آن خبر اقامت او در ویلایی در شمال کشور منتشر شد و خبرنگاری با مطب همسرش، دکترهما فلاح تفتی تماس گرفت و از زبان او شنید که سعید مرتضوی در تهران است اما به خانه نمی رود.

این شایعه هم درگرفت که خود را معرفی نمی کند چون دو امید دارد: یکی این که رییس قوۀ قضاییه با اعمال مادۀ 477 موافقت کند. این اتفاق اما در حالی ممکن بود که حکم صادره دربارۀ «معاونت در قتل محسن روح الامینی» خلاف شرع بیّن دانسته شود.

امید دوم او اما به وساطت آیت الله هاشمی شاهرودی رییس پیشین قوۀ قضاییه بود در حالی که درگیر بیماری سرطان و شیمی درمانی بود و انتساب دستخط درخواست او هم تأیید نشد و این گونه بود که بر خلاف سخنان خانم دکتر، قاضی سابق را در شمال ایران «گیر آوردند» و به « شمال تهران» منتقل کردند. به همان زندانی که خیلی ها را به آنجا فرستاده بود تا روزنامه ای که در ایام اختفا تیتر زده بود: «گریزان از زندان» این بار این عنوان را بر صفحۀ نخست بنشاند: «خیاط در کوزه افتاد».

اتفاقات ریز و درشت دیگر هم رخ داد اما فروردین در ایران یک نیمۀ کاری دارد و بیشتر با التهاب و انتظار گذشت.
التهاب افزایش نرخ دلار و انتظار تصمیم ترامپ دربارۀ برجام واین بار ضرب المثل «سالی که نکوست از بهارش پیداست» روی تلخ خود را نشان می‌داد...

منبع: عصر ایران

کلیدواژه: فروردین 97 داریوش شایگان برجام

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.asriran.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «عصر ایران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۷۹۹۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم

آقای علی اکبر صالحی رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در گفت‌وگوی اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، با اشاره به نقش راهبردی مسئله تأمین انرژی در جهان گفت: برای همه فعالیت‌ها نیاز به انرژی وجود دارد، اما آثار استفاده از انرژی گاهی مخرب است؛ مانند انرژی‌های فسیلی که گاز‌های گلخانه‌ای تولید می‌کند و بر شرایط اقلیمی اثر می‌گذارد.

وی با اشاره به مسئله افزایش یک و نیم درجه‌ای دمای کره زمین، افزود: این گرمایش کره زمین، خود را به صورت آثار مخرب زیست محیطی مانند بارش‌های سیل‌آسای اخیر در حوزه خلیج فارس نشان می‌دهد؛ بنابراین، بشر باید هر چه سریعتر برای تأمین انرژی بدون استفاده از سوخت‌های فسیلی و با انرژی پاک اقداماتی انجام دهد.

این استاد دانشگاه با بیان این که منظور از انرژی پاک، نوعی از انرژی است که کمترین میزان گاز‌های گلخانه‌ای را تولید کند و تا حد ممکن تجدیدپذیر باشد، ادامه داد: انرژی هسته‌ای نوعی از انرژی‌های پاک است، اما تجدیدپذیر نیست؛ پاسخ نهایی بشر به تأمین انرژی، به سمت انرژی هسته‌ای از نوع گداخت حرکت می‌کند.

ترامپ مانع از حضور ایران در طرح بین‌المللی گداخت هسته‌ای شد

وی تأکید کرد: اگر بشر بتواند نیروگاه‌های هسته‌ای از نوع گداخت را احداث کند، پاسخ نهایی را به تأمین انرژی پایدار، حداقل در بخش برق، داده و وقتی برق باشد، تقریبا همه کار‌ها قابل انجام است. رسیدن به این مرحله زمان می‌برد و ایران هم در حال کار کردن روی آن است.

آقای صالحی اظهار کرد: کشور‌های مختلف برای رسیدن به این هدف، طرح مشترکی را در فرانسه با عنوان ایتر (ITER) پیگیری می‌کنند که ایران هم قرار بود بعد از برجام عضوی از این طرح بین‌المللی باشد، اما ترامپ (رئیس جمهور سابق آمریکا) مانع از آن شد.

وی با تأکید بر این که یکی از موضوعات مهم برای کشور‌های مختلف امنیت انرژی (Energy Security) است، گفت: اگر کشور به دنبال توسعه پایدار است، باید از تأمین انرژی پایدار هم مطمئن باشد؛ قیمت انرژی باید به گونه‌ای تعیین شود که در دسترس باشد و فناوری‌های مربوطه هم باید در اختیار یک کشور قرار داشته باشد.

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی با اشاره به این که تصمیم گرفته شده بود که ۲۰ هزار مگاوات نیروگاه هسته‌ای در ایران احداث شود، گفت: اکنون به دلایلی مثل جنگ تحمیلی و مسائل بین‌المللی و شرایط تحریمی، هزار مگاوات نیروگاه هسته‌ای در کشور وجود دارد و دو هزار مگاوات نیروگاه جدید نیز در دست تأسیس است.

وی بیان کرد: کلنگ احداث این دو هزار مگاوات نیروگاه جدید در سال ۱۳۹۵ در بوشهر بر زمین خورد و اکنون در شرف تکمیل است؛ بسته به نوع مطالعه در مورد سبد انرژی کشور، بین ۸ تا ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای باید در ایران تولید شود.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

صرفه‌جویی حداقل ۱۰ میلیون بشکه‌ای در نفت‌ خام با تولید هر هزار مگاوات برق هسته‌ای

این استاد دانشگاه همچنین گفت: تولید هر هزار مگاوات برق هسته‌ای در مصرف ۱۰ تا ۱۲ میلیون بشکه نفت خام صرفه‌جویی می‌کند؛ یعنی اگر اکنون ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای در کشور تولید می‌شد، می‌توانستیم معادل ۲۴۰ میلیون بشکه نفت خام در مصرف سوخت فسیلی صرفه‌جویی کنیم.

وی تأکید کرد: این اعداد به معنای این است که می‌توانستیم هر روز حدود ۸۰۰ هزار بشکه نفت خام را صادر کنیم، اما اکنون این میزان را به اشکالی مثل گاز، گازوئیل و مازوت، برای تولید برق، مصرف می‌کنیم.

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی بیان کرد: تولید هر هزار مگاوات برق هسته‌ای از انتشار حدود ۷ میلیون تن گاز آلاینده در محیط زیست پیشگیری می‌کند؛ یعنی اگر با تولید ۲۰ هزار مگاوات برق هسته‌ای می‌توانستیم ۱۴۰ میلیون تن تولید گاز‌های آلاینده را کاهش دهیم، اکنون وضعیت کیفیت هوا و شرایط آب و هوایی کشور تا این حد نامطلوب نمی‌شد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

بیشتر بخوانید:

رکوردشکنی نیروگاه اتمی بوشهر در تولید برق هسته‌ای برنامه ریزی برای تولید ۳۰ هزار مگاوات برق

نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای مصرف آب کمتری دارند

وی با تأکید بر این که بخش عمده خشکسالی‌ها به علت انتشار گاز‌های گلخانه‌ای است، افزود: زمانی که در سازمان انرژی اتمی مسئولیت داشتم، اعلام کردم که بهتر است برای توسعه برق هسته‌ای، به سمت استفاده از نیروگاه‌های کوچک مقیاس برویم؛ زیرا ایران یک کشور خشک است و احداث نیروگاه‌های بزرگ هزار مگاواتی، به حجم زیادی از آب نیاز دارد که چنین امکانی را نداریم.

آقای صالحی با بیان این که تأمین چنین حجمی از آب نیازمند احداث نیروگاه در نزدیکی سواحل کشور است، گفت: در شمال ایران به علت فراوانی جمعیت، شرایط طبیعت و وجود کانون کشاورزی، نمی‌توان چنین کاری کرد؛ ضمن این که خزر یک دریاچه است، اما در حوزه خلیج فارس، تنها جایی است که امکان احداث نیروگاه‌های بزرگ مقیاس هسته‌ای وجود دارد.

وی تصریح کرد: اگر نیروگاه‌ها کوچک مقیاس باشند؛ یعنی در حد ۵۰ مگاوات به جای هزار مگاوات، میزان آب مورد نیاز برای خنک کردن آن‌ها، ناچیز است. اگر از برج‌های خشک در این نیروگاه‌های کوچک استفاده شود، باز هم مصرف آب کاهش می‌یابد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

کاهش هدرفت در انتقال برق با توسعه نیروگاه‌های کوچک مقیاس

آقای صالحی با بیان این که­ با احداث نیروگاه‌های کوچک مقیاس، دیگر نیازی به احداث نیروگاه در جنوب کشور برای تأمین برق نقاط مرکزی و شمالی کشور وجود ندارد، تأکید کرد: تأمین برق از فواصل طولانی باعث می‌شود که در طول مسیر، افت ولتاژ و هدررفت در شبکه رخ دهد.

وی افزود: ساخت نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای، سرمایه‌گذاری اولیه کمتری هم نسبت به نیروگاه‌های بزرگ مقیاس نیاز دارد. ساخت یک نیروگاه هزار مگاواتی، هزینه شبانه پنج میلیارد دلاری نیاز دارد، اما ساخت چنین نیروگاهی یک شبه شدنی نیست و این رقم در طول مثلا ۷ سال ساخت نیروگاه به ۸ میلیارد دلار افزایش می‌یابد.

بخش خصوصی و صنایع داخلی توان ساخت نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای را دارند

رئیس سابق سازمان انرژی اتمی اظهار کرد: اگر یک نیروگاه کوچک مقیاس که هزینه کمتری دارد، راه اندازی شود، می‌تواند تأمین مالی ساخت نیروگاه کوچک مقیاس بعدی را انجام دهد که بخش خصوصی می‌تواند این کار را انجام دهد.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

وی همچنین اظهار کرد: صنایع داخلی توان ساخت­ تجهیزات و اجزای مورد نیاز برای نیروگاه‌های کوچک مقیاس را دارند، اما برای تأمین تجهیزات نیروگاه‌های بزرگ، باید صنایعی در همان حد به وجود بیاید که صرفه اقتصادی ندارد؛ به طور مثال، به علت صرفه اقتصادی نداشتن، ساخت مخزن تحت فشار نیروگاه را فقط چند کشور انجام می‌دهند­.

آقای صالحی بیان کرد: این نیروگاه‌های کوچک مقیاس می‌توانند در محل صنایع آماده و در محل مصرف، فقط نصب شوند که قیمت را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد و از نظر ایمنی هم فوق العاده هستند.

وی در پاسخ به علت این که چرا تاکنون چنین اتفاقی در ایران رخ نداده، توضیح داد: دنیا هم تازه در حال حرکت به سمت ایجاد نیروگاه‌های کوچک مقیاس هسته‌ای است؛ البته اوایل در آمریکا و روسیه با نیروگاه‌های کوچک کار را آغاز کردند، همچنین تأمین انرژی بسیاری از زیردریایی‌های نظامی و ناو‌های هواپیمابر با این نیروگاه‌ها انجام می‌شود، اما به صورت تجاری، این مسئله تازه در حال اجرا است و ایران هم ان شاءالله در این زمینه، قدم‌های مؤثری را برخواهد داشت.

کد ویدیو دانلود فیلم اصلی

دیگر خبرها

  • سعید لیلاز: افشای فایل صوتی ظریف، عمدی بود
  • رشد ۵۹ درصدی تجارت خارجی استان سمنان
  • تجار قمی در فروردین ماه به ۲۲ کشور صادرات کالا داشتند
  • شایگان: حسن یزدانی به بوداپست می‌رود، مگر آنکه آماده نباشد
  • اختلاف نرخ ارز، زخمی کهنه بر پیکر اقتصاد ایران؛ ضرورت تصمیم قاطع دولت برای تک نرخی کردن دلار
  • آخرین تلاش‌های دلار تلگرامی برای حفظ حمایت ۶۰
  • بازخوانی پرونده توسعه برق هسته‌ای در ایران؛ از برجام تا مشارکت مردم
  • تجارت خارجی استان سمنان ۵۹ درصد رشد داشت
  • افزایش ۸۰ درصدی ارزش صادرات سمنان در سال جدید
  • پرچم تجارت بالا می‌رود؟