Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-08@17:45:07 GMT

بزرگترین اشتباه اقتصادی دولت در سال ۹۷ چه بود؟

تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۱۸۶۳۱۱

بزرگترین اشتباه اقتصادی دولت در سال ۹۷ چه بود؟

فرارو: یک فعال اقتصادی گفت: «اگر یک مدیریت مناسب و بهینه در اقتصاد ایران انجام شود، می‌توانیم از این شرایط عبور کنیم. این یک شعار یا نگاه غیرواقعی نیست و ما می‌توانیم تهدید‌های موجود را تبدیل به فرصت کنیم. اما این نیازمند آن است که یک مدیریت مناسب در عرصه اقتصادی انجام شود. ما عمده مشکلات و ضربه‌هایی که طی سال‌های اخیر با آن‌ها مواجه بودیم، از همین ناحیه بود و همیشه به دلیل ضعف مدیریتی با مشکلات بسیاری مواجه شدیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

موضوع این است که ما نباید نگاه شعاری به مسائل و ظرفیت‌های اقتصادی داشته باشیم.»

عباس آرگون عضو هیات رئیسه اتاق بازرگانی در خصوص بزرگترین اشتباهات اقتصادی دولت در سال ۹۷ اظهار کرد: «به عقیده من یکی از بزرگترین اشتباهات اقتصادی در سال گذشته، تعیین نرخ ارز ۴۲۰۰ تومانی و نحوه تخصیص آن بود. زیرا به طور کلی طی سال‌های اخیر یکی از سیاست‌های اشتباهی که دولت‌های مختلف انجام دادند مسئله قیمت‌گذاری اشتباه و سرکوب قیمت‌ها بود؛ بنابراین وقتی در سال ۹۷ یک قیمت‌گذاری کاملا اشتباه و غیررقابتی توسط دولت صورت گرفت، بر مشکلات افزود. زیرا این قیمت‌گذاری به هیچ عنوان مبتنی بر مکانیزم بازار نبود؛ بنابراین با توجه به قیمت پایین این ارز یک حجم زیادی از ثبت سفارش ایجاد شد و در شرایطی که ما به سختی می‌توانستیم ارز برای کشور تامین کنیم، مقدار بسیار زیادی ارز بر باد رفت.»

وی ادامه داد: «این در حالی بود که ما باید به سمتی حرکت می‌کردیم که مکانیزم اقتصادی ما مبتنی بر بازار باشد. اما متاسفانه همیشه نهاد‌های تصمیم‌گیر تلاش کرده اند که یک اقتصاد دستوری را دنبال کنند. البته ممکن است که این روش در برخی برهه‌های زمانی نتیجه بخش باشد، اما واقعیت این است که هیچگاه سیاست و تصمیم درست و فراگیری نبود و نخواهد بود و همیشه در بلند مدت آسیب‌هایی در پی خواهد داشت. به عنوان مثال اگر در دولت‌های و مجلس‌های قبل با آزادسازی نرخ ارز موافقت و با سرکوب آن‌ها مخالفت می‌شد ما هیچگاه شاهد اتفاقاتی که سال ۹۷ یا در سال ۹۱ رخ داد، نبودیم. همه این‌ها نتیجه تصمیمات اشتباهی بود که طی چند دهه اتخاذ شده بود.»

او افزود: «از سوی دیگر با توجه به ساختار و مشکلات موجود در اقتصاد ایران، هیچگاه رویداد‌های اینچنینی به یک محدوده خاص خلاصه نمی‌شود. یعنی وقتی بحرانی در حوزه ارز رخ می‌دهد، دیگر نمی‌توان انتظار داشت باقی بازار‌ها تحت تاثیر آن قرار نگیرند. به همین دلیل هم دیدیم که در سال ۹۷ تمامی بازار‌ها مانند بازار مسکن تحت تاثیر قرار گرفتند و با تورم بسیار بالایی مواجه شدند یا شاهد جهش‌های بسیار بلند در قیمت کالا‌های مختلف به خصوص کالا‌های اساسی بودیم. اما آنچه که بسیار نگران کننده است، ادامه این روند در سال ۹۸ خواهد بود. زیرا اگر قرار باشد ما با چنین وضعیتی که با تحریم و مشکلات تامین منابع اولیه، صادرات و واردات و... مواجه هستیم ادامه بدهیم، مطمئن باشید که سال ۹۸ سال بسیار سختی برای مردم و اقتصاد کشور خواهد بود.»

این فعال اقتصادی تاکید کرد: «از طرف دیگر وقتی ما صادرات و وارداتمان یا تامین منابع اولیه بنگاه‌ها با مشکلات بسیاری مواجه باشد، ما با تعدیل نیروی انسانی مواجه خواهیم شد و این مسئله می‌تواند نرخ بیکاری در سال ۹۸ را به شدت افزایش دهد. موضوع این است که ما با مجموعه‌ای از زنجیر‌های متصل و به هم پیوسته مواجه هستیم که مشکلات در هرکدام از آن‌ها به دیگری و بعد هم به کل مجموعه منتقل می‌شود. اما با اینحال من معتقدم که با توجه به ظرفیت‌های مناسب در ایران، ما امکان حل این مشکلات را داریم.»

وی تصریح کرد: «اگر یک مدیریت مناسب و بهینه در اقتصاد ایران انجام شود، می‌توانیم از این شرایط عبور کنیم. این یک شعار یا نگاه غیرواقعی نیست و ما می‌توانیم تهدید‌های موجود را تبدیل به فرصت کنیم. اما این نیازمند آن است که یک مدیریت مناسب در عرصه اقتصادی انجام شود. ما عمده مشکلات و ضربه‌هایی که طی سال‌های اخیر با آن‌ها مواجه بودیم، از همین ناحیه بود و همیشه به دلیل ضعف مدیریتی با مشکلات بسیاری مواجه شدیم. موضوع این است که ما نباید نگاه شعاری به مسائل و ظرفیت‌های اقتصادی داشته باشیم.»

او ادامه داد: «مسئولان باید بدانند که با شعار نمی‌توان اشتغال ایجاد کرد. زمانی می‌توان امیدوار به کاهش نرخ بیکاری بود که مثلا صادرات به بهترین شکل ممکن انجام شود. صادرات پیشران مسئله اشتغال است؛ لذا ما باید به گونه‌ای در عرصه بین‌المللی عمل کنیم که بتوانیم صادرات خود را افزایش دهیم و تامین منابع اولیه را تسهیل کنیم. نباید فراموش کرد که ما در سال ۹۸ با مشکلات بسیاری مواجه خواهیم بود که کاهش صادرات، کاهش فروش نفت، قیمت گذاری نفت، نقل و انتقال پول و... بخشی از آن‌ها است. حالا در این میان ما با مسئله خودتحریمی هم مواجه هستیم و بعضا به دلیل همین نگاه‌های شعار زده تصمیماتی اتخاذ می‌شود که به نوعی خود را تحریم می‌کنیم و ارتباط با دنیا را کاهش می‌دهیم؛ بنابراین مادامی که این وضعیت ادامه داشته باشد، نه تنها شرایط بهبود پیدا نمی‌کند بلکه روز به روز هم مشکلات حادتر خواهند شد.»

منبع: فردا

کلیدواژه: اشتغال قیمت دلار اتاق بازرگانی اقتصاد اقتصاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۱۸۶۳۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقاد تند آیت‌الله جوادی آملی از مشکلات اقتصادی کشور: اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، آیت الله جوادی آملی در جلسه درس اخلاق هفتگی خود که امروز چهارشنبه در مسجد اعظم قم به صورت حضوری و با حضور اقشار مختلف مردم برگزار شد، به شرح حکمت ۱۳۲ و ۱۳۳ نهج البلاغه پرداخت.

بنابر روایت شفقنا، او گفت: کلام حضرت این است که «وَ قَالَ (علیه السلام): إِنَّ لِلَّهِ مَلَکاً یُنَادِی فِی کُلِّ یَوْمٍ: لِدُوا لِلْمَوْتِ، وَ اجْمَعُوا لِلْفَنَاءِ، وَ ابْنُوا لِلْخَرَابِ» و در کلام بعدی می فرماید: «الدُّنْیَا دَارُ مَمَرٍّ لَا دَارُ مَقَرٍّ وَ النَّاسُ فِیهَا رَجُلَانِ رَجُلٌ بَاعَ فِیهَا نَفْسَهُ فَأَوْبَقَهَا وَ رَجُلٌ ابْتَاعَ نَفْسَهُ فَأَعْتَقَهَا»؛ فرشتگان گاهی به انبیاء و اولیاء ندا می دهند که تعبیر در آنجا این است که «الدنیا مزرعة الآخرة»؛ و گاهی هم فرشتگان به غافلان ندا می دهند که در این کلام امیرالمومنین آمده است. امیرالمومنین می فرماید فرشته ای از طرف خدا مامور است و هر روز ندا می کند به غافلان، کسانی که شیفته دنیا هستند، دنیا هم نه یعنی زمین و آسمان، چون دنیا به معنای زمین و آسمان و چشمه و کوه و دریا نیست، اینها نشانه ها و آیات الهی هستند و لذا در قرآن کریم که به اینها قسم یاد می شود، قسم به بینه است، آسمان و زمین حجت حق هستند، آیات الهی هستند، دنیا که مذموم هست، این اعتباریات در دنیاست مانند مقام و پست و مال و ملک، اینها دنیاست و فرشته ها به این گروه از دنیازدگان می گوید که خود را فروختید!

آیت‌الله جوادی آملی ادامه داد: دنیا محل قرار انسان نیست؛ «الدُّنْیَا دَارُ مَمَرٍّ لَا دَارُ مَقَرٍّ»؛ دنیا قرارگاه نیست، بلکه آخرت قرارگاه است، ما در آخرت به قرارگاه می رسیم و ثابت می شویم و نه ساکن؛ و لذا اگر میلیادرها سال هم آنجا بمانیم خستگی ندارد، همانطور که فرشته ها سالها در آنجا هستند و خستگی ندارند، موجود ثابت منزه از خستگی است و لذا وقتی ما به آخرت و دار القرار می رسیم، ثابت می شویم و نظیر فرشته ها آنجا خستگی نداریم.

او افزود: امیرالمومنین علی علیه السلام می فرماید من سخنگوی رسمی قرآن کریم هستم و من هستم که خبر می دهم قرآن چه گفته است، قرآن کریم دنیا و مردم دنیا و وظیفه مردم در دنیا را معرفی کرده است، فرموده است که دنیا، پنج مرحله دارد، ﴿اعْلَمُوا أَنَّمَا الْحَیاةُ الدُّنْیا لَعِبٌ وَ لَهْوٌ وَ زِینَةٌ وَ تَفاخُرٌ بَیْنَکُمْ وَ تَکاثُرٌ فِی الْأَمْوالِ وَ الْأَوْلادِ﴾؛ شیخ بهایی این آیه را چنین تعبیر کرده اند که دنیا پنج بخش دارد، کودکی، نوجوانی، جوانی، میانسالی و سالمندی که لعب و بازی برای دوران کودکی است و تکاثر برای دوران سالمندی انسان، باید بدانید که کسی با بازی و سرگرمی سیر نمی شود، خسته می شود و به هدف نمی رسد، اگر انسان تشنه بخواهد خود را با لعاب دهان سیراب کند، فریب خورده است.

این مرجع تقلید گفت: در مقابل دنیازدگان، افراد دیگری هستند که آزادمردان هستند، اینها با دنیا معامله کردند، اینها به مقام و پست و جایگاهی هم که می رسند، آن مقام و پست، برده آنهاست نه آنها برده آن جایگاه، ذات اقدس الهی از اینها به احرار، یعنی آزادمردان یاد می کند.

آیت الله جوادی آملی ادامه داد: اصل دیگر این است که خداوند می فرماید من این دنیا که سراسر نور است و همه آیات الهی هستند از آسمان و زمین و چشمه و دریا و خشکی را آفریدم و در اختیار شما قرار دادم و می خواهم که ﴿وَاسْتَعْمَرَکُمْ فِیهَا﴾، از شما می خواهم زمین را استعمار کنید، این استعمار مقدس است، استعمار پلید این است که کشوری کشور دیگری را استعمار کرده و به نفع خودش، کشور او را آباد کند، ولی خدا می فرماید که من از شما طلب می کنم که شما زمین را آباد کنید، از دل کوهها معدن و چشمه در بیاورید، کشورتان را آباد کنید، دنیا را آباد کنید و منتظر غیب نباشید، بلکه خودتان تلاش و کوشش کنید.

او افزود: ذات اقدس الهی از ما طلب کرده که زمین را آباد کنیم و آبادی زمین علم و سواد و مدیریت می خواهد، اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود، دستوری نیست، این یک علم است که مدیریت، جامعیت، زمین شناسی و زمان شناسی می خواهد، لذا باید درس خواند، با سواد شد، آنهایی که درسش را خوانده اند آنها را احترام کنیم و نرنجانیم و از آنها بهره بگیریم.

این مرجع تقلید شیعیان اظهار کرد: حدیثی را امام باقر به نقل از امیرالمومنین نقل فرموده است که کانَ أمیرُ المؤمنینَ علیه السلام یقولُ: «مَن وَجَدَ ماءً و تُرابا ثُمّ افتَقَرَ فَأبعَدَهُ اللّه»، می فرماید کسی که آب دارد، خاک دارد ولی دست فقر را به این طرف و آن طرف دراز می کند، از رحمت خدا به دور است، چنین دولت و ملتی مورد نفرین امیرالمومنین علیه السلام، است.

آیت الله جوادی آملی گفت: اقتصاد از پییچیده ترین کارهاست و با سفارش حل نمی شود لذا باید از متخصصین در این حوزه استفاده کرد، حرمتشان را حفظ کرد و محترم شمرد و همچنین باید افراد متخصصی را در این حوزه تربیت کرد.

۲۷۲۱۸

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1904342

دیگر خبرها

  • توجه به تولید دانش بنیان کلید حل مشکل اقتصادی کشور است
  • بزرگترین شبکه پشتیبانی از سیستم‌های اتوماسیون شبکه بانکی کشور در «فرادیس البرز»
  • انتقاد تند آیت‌الله جوادی آملی از مشکلات اقتصادی کشور: اقتصاد مثل راهپیمایی نیست که سفارش شود و با سفارش حل شود
  • پیام جالب یک مستاجر به صاحب خانه اش | چرا فکر می‌کنی مقصر همه مشکلات اقتصادی‌ات من هستم؟ | ببینید
  • بزرگترین هنرستان جوار صنعت کشور در استان مرکزی ایجاد شده است
  • نظام ارزی ،صادرکننده را با محدودیت مواجه کرده است
  • حسینی: مجلس نظام ارزی را بازبینی می‌کند
  • اقتصاد اسلامی گره‌گشای مشکلات اقتصادی است
  • ترکیب جمعیتی از چالش های البرز است/ تردد نیروی کار استان به تهران
  • مهم‌ترین اولویت مجلس آینده از نگاه لاهوتی