Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «جماران»
2024-04-26@09:31:13 GMT

عمارت مفخم، روایتگر آداب حکومت داری قاجارها

تاریخ انتشار: ۵ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۱۰۰۰۹

عمارت مفخم، روایتگر آداب حکومت داری قاجارها

در دوره قاجار عمارت مفخم همراه با بناهای دیگری از جمله آیینه ‌خانه، کلاه فرنگی، حوضخانه و سردر در باغ بزرگی قرار داشته که مجموعه دارالحکومه مفخم را تشکیل می‌داده‌اند، بنای عمارت در دهه 1300هجری قمری، همزمان با دوره حکومت ناصرالدین شاه به دستور یارمحمدخان شادلو معروف به سردار مفخم ساخته شده و محل سکونت خانواده وی و پذیرایی از میهمانان دولتی و رجال سیاسی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


معروف است که نقشه ساختمانی عمارت به دست میرزا مهدی خان شقاقی، نخستین استاد معماران ایرانی تعلیم یافته در فرنگ که معماری مدرسه سپهسالار تهران از جمله کارهای او است، طراحی شده است، بنای عمارت در دو طبقه و به ابعاد تقریبی 50 در 23 متر و به ارتفاع حدود 9 متر ساخته شده و در مجموع 34 اتاق و دو تالار بزرگ دارد که زمانی با آیینه‌کاری، کاشی کاری و گچبری تزیین شده بود.
کلنل ادوارد ییت انگلیسی که حدود یک قرن پیش در این بنا با سردار مفخم دیدار داشته در توصیف یکی از اتاق های آن می‌نویسد: دیوارها با تعدادی نقشه تزیین شده بود، اتاق پذیرایی با شمعدان ها و آیینه‌های زیبا پوشیده شده و کف آن نیز با قالی های قالب دوزی شده ابریشمی فرش شده بود، در پشت این اتاق نارنجستانی بود که سقف آن با ورق آهنی پوشیده شده بود و بر روی دیوارها نیز پوست پلنگ، ببر، خرس و پوست دو گربه وحشی و چند حیوان دیگر که در جنگل های شمال این ناحیه یافت می‌شود آویزان کرده بودند.
این بنا اتاق های متعددی دارد که با 21 در چوبی به ایوان ها گشوده می‌شوند و در طبقات آن جابه‌جا گچبری های زیبا به چشم می‌خورد.

* عمارت سردار مفخم
عمارت مفخم در هر طبقه دو ایوان، یکی در ضلع شمالی و یکی در ضلع جنوبی دارد که در جلوی هر یک ردیفی از ستون ها برای نگهداری سقف ایجاد شده و پنجره، در اتاق های بنا به این ایوان‌ها باز می‌شود، در ضلع های شرقی و غربی عمارت نیز فقط دو در ورودی وجود دارد که با پله به طبقه فوقانی راه پیدا می‌کند.
ایوان های طبقه اول 38 متر طول و 3/14 مترعرض دارند و در جلوی هر یک 9 ستون سطبر هشت ضلعی و دو نیم ستون آجری با نمای ساده، بار سقف و طبقه فوقانی را به دوش می‌کشند، در عوض ستون های طبقه فوقانی استوانه‌ای هستند و به ویژه در ایوان جنوبی تمام بدنه آنها با انواع کاشی تزیین شده است.
پس از سقوط سلسله قاجار بخش اعظم املاک خانواده شادلو از جمله ساختمان عمارت که در آن زمان محل سکونت سردار معزز نوه سردار مفخم بود به تصرف رضاشاه درآمد و سرهنگ رخشا فرماندار و رئیس کل املاک پهلوی بجنورد در آن اقامت گزید، در سال نیز در طبقه فوقانی بنا آتش‌سوزی رخ داد و سقف عمارت که با تیر ارس و پوشش سفالی ساخته شده بود نابود شد و سقف شیروانی کنونی با پوشش ورق گالوانیزه ایجاد شد.
در دهه 1320 بنای عمارت از سوی ورثه سردار مفخم به عنوان بیمارستان به اداره بهداری واگذار شد، در شهریور ماه 1370این عمارت در اختیار اداره وقت میراث فرهنگی بجنورد قرار گرفت که پس از انجام تعمیرات و تغییرات جزیی طی چند سال آینده به موزه مردم شناسی شهرستان بجنورد تبدیل می‌شود.
بیشتر تزیینات عمارت مفخم در نمای جنوبی بنا تمرکز یافته و شامل انواع کاشی کاری است، سرتاسر نمای ضلع جنوبی، از بالای ستون های هشت ضلعی ایوان طبقه پایین تا زیر سقف طبقه دوم و حتی ساقه‌های ستون های ایوان فوقانی با کاشی‌کاری های معرق، معقلی و کاشی های هفت رنگ و ابعاد خشتی تزیین شده است.
جالب است که نقوش به کار رفته در کاشی های هر ستون، لچکی‌ها و قاب های روی هر چشمه طاق در طبقه فوقانی طرحی نو را عرضه می‌کند و از تکرار نقوش و طرح ها پرهیز شده تا نمایی الوان و متنوع ایجاد شود، دو ستونی که پایه‌های چشمه طاق مرکزی بر آنها استوار است با کاشی های معرق تزیین شده ولی ستون‌ها و نیم ستون‌های طرفین آن کاشی کاری معقلی دارند.
چشم‌نوازترین تزیینات، در لچکی‌های چشمه طاق بزرگ مرکزی، در مقابل پنجره تالار بزرگ و در فضای مثلثی‌شکل افریز مرکزی دیده می‌شود، در دو سوی طاق بزرگ، نقش دو فرشته بالدار در تلفیق با نقوش گیاهی و پیچک ها ایجاد شده که به نوعی تداعی‌کننده نقش فرشتگان بالدار و نقوش گیاهی در طرفین مغاره‌های بزرگ طاق بستان است که در عین حال از تاثیرگیری از شمایل‌نگاری هنر اروپایی برکنار نمانده است، بر بالای این طاق و در وسط سنتوری مثلثی شکل مرکزی نقش شیر و خورشید به رنگ زرد بر کاشی های هفت رنگ تصویر شده است. بنای عمارت مفخم به شماره 952در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.

* آیینه خانه مفخم
بنای آیینه خانه رو به روی عمارت مفخم قرار گرفته است، در واقع این ساختمان از مجموعه افخم بود که فضایی اداری داشت و امورات نظامی و رایزنی های سیاسی در آن صورت می گرفت، در واقع مهمان های رسمی که بدین جا می آمدند در آیینه خانه پذیرایی می شدند، ساختمان آن دو طبقه دارد که ابعاد آن 11 در 18 متر است و نزدیک به 10 متر ارتفاع دارد، این ساختمان در مجموع 9 اتاق دارد که سقف و دیوارهای یکی از اتاق های طبقه بالا کاملا آیینه کاری شده است و به همین دلیل این نام را برای آن انتخاب کرده اند.
از نکات قابل توجه بنای آینه ‌خانه، وجود تصاویر 134 تن از شخصیت‌ های مهم و تاثیرگذار دوران صفوی تا دوره قاجار از جمله تصویر شاه طهماسب، شاه عباس، آقا محمد خان، فتحعلی ‌شاه و کریم خان زند و همچنین سران حکومتی کشورهای همسایه است.
تالار آیینه را می توان محور اصلی ساختمان دانست که از طریق دو راه پله دسترسی به آن امکان پذیر است برای ورود به اتاق سه در قرار داده شده است که در ساخت آن ها از چوب صندل استفاده شده و با استخوان آن ها را تزیین کرده اند. در آیینه های تالار 17 طرح متفاوت و زیبای هندسی به کار رفته است، چلچراغ هایی که در اتاق آویخته شده اند نیز بسیار تماشایی هستند علاوه بر این که نمای بیرونی اتاق نیز بسیار چشم گیر و زیبا است.

* ویژگی های معماری بنا
نمای اصلی آیینه خانه به طور کامل کاشی کاری شده و نمونه بارز هنر قاجاری است، این بنا سه در ورودی دارد که هر سه آنها به یک راهروی شرقی- غربی متصل می شود که در یک طرف آن 4 اتاق و در طرف دیگر چند حجره و نیز دو رشته پلکان در منتهی الیه شرقی و غربی وجود دارد که به طبقه فوقانی راه پیدا می کند، ورودی اصلی بنا در وسط ضلع شمالی است که تمام بدنه آنها با کاشی های فیروزه ای، لاجوردی و نیز کاشی های سیاه و سفید و زرد پوشیده شده است.
دو نیم ستون وسطی که درست در طرفین ورودی قرا گرفته بلندترند و بر بدنه هر یک دوازده بار نام محمد(ص) به خط کوفی معقلی با کاشی های زرد و سیاه رنگ نقش شده است.
تمام بدنه ستون ها با کاشی های موزاییک و طرح های هندسی زیبا آراسته شده است، در تمام نقوش مذکور که بر کاشی های هفت رنگ نقش شده و نیز نقوش بخش های دیگر، غلبه با رنگ زرد است، در دو سوی ورودی بنا در همین ضلع نقش دو سرباز مسلح قاجار دیده می شود که به طور نمادین همچون دو نگهبان همیشه بیدار با چشمانی گشاده پیوسته ورود و خروج به این ساختمان را کنترل می کنند و این سنتی است که از ایران باستان به دوره قاجار رسیده است، بر بالای ورودی اصلی پنجره بزرگ تالار آیینه قرار دارد که با قوس جناقی پوشش یافته و تمام بخش های آن با نقش ترنج ها و شمسه ها توام با نقوش گیاهی و پیچک ها زینت یافته است.
بر بالای این پنجره یک شمسه بزرگ وجود دارد که زمانی نقش شیر و خورشید به عنوان نماد سلطنتی ایران بر آن نقش شده بود و پس از تخریب، جای خود را به نقوش اسلیمی بخشیده است، در بالای این بخش و در روی افریز کتیبه هایی وجود داشته که قلمرو زیر نفوذ سردار مفخم از منطقه استرآباد و نردین گرفته تا اسفراین، جوین، سبزوار، جاجرم و بجنورد را معرفی می کرده است.

* مرمت عمارت مفخم
خسارت هایی بر اثر وقوع زلزله اردیبهشت ماه سال 1396 به دو بنای تاریخی عمارت مفخم و آینه خانه مفخم در بجنورد وارد شد، از آنجائی که میزان خسارت های وارد شده به عمارت مفخم بیشتر است، ابتدا این عمارت مرمت می شود و پس از آن به مرمت آیینه خانه مفخم پرداخته می شود.

*بنای عمارت مفخم (موزه باستان شناسی و مردم شناسی)
موزه های مردم شناسی از جمله موزه های تاریخی هستند که در آن گوشه ای از فرهنگ اقوام و ملل یک منطقه در قالب های آداب و رسوم، مشاغل سنتی و صنایع دستی به نمایش گذاشته می شود، بخش مردم شناسی موزه از سه موضوع کلی اقوام، مشاغل و آئین ها تشکیل شده است.
زندگی روستایی، پوشاک ، موسیقی مقامی، طب سنتی، صنایع دستی، چاروق دوزی، نساجی سنتی ، نمد مالی و سفره های آیینی در این موزه به نمایش گذاشته شده است.

* موزه باستان شناسی
موزه باستان شناسی خراسان شمالی که در طبقه فوقانی بنای عمارت مفخم قرار گرفته دارای 5 بخش اصلی است که متناسب با تقسیم بندی ادوار فرهنگی و گاهنگاری معیار باستان شناختی تحت عنوان بخش پیش از تاریخ، تاریخی، اسلامی، سکه و مهر و بخش مرکز سفال ساماندهی و معرفی شده است.
همچنین تالار جنوبی بنا که بزرگترین و اصلی ترین اتاق عمارت مفخم است تحت عنوان تالار همایش جهت برپائی نشست ها، ویدئوکنفرانس ها و گردهمائی ها تجهیز شده است.
این موزه با دارا بودن شاخص ترین بقایا و آثار برجا مانده از دوره های مختلف باستان شناسی منطقه پذیرای بازدیدگنندگان و علاقمندان به فرهنگ غنی استان خراسان شمالی است.
سرپرست معاونت میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری خراسان شمالی گفت: هم اکنون 6 هزار شی تاریخی در مجموعه مفخم وجود دارد که به صورت دوره ای در موزه های این استان به نمایش گذاشته می شود.
علی مستوفیان اظهار داشت: 6 موزه فعال با مجموع مساحت 10 هزار و 150 متر مربع در خراسان شمالی وجود دارد.
وی با بیان اینکه 30 موزه در سطح کشور دارای اهمیت حفاظتی است گفت: موزه مفخم نیز از استاندارد ها برخوردار و در رده موزه های برتر کشور است.
تعداد آثار ثبت شده استان در فهرست آثار ملی کشور 621 اثر تاریخی، طبیعی و ناملموس است که از مجموع آثار ثبت شده در فهرست ملی کشور 509 اثر تاریخی، 42 اثر طبیعی، 70 اثر ناملوس و تعداد 11 اثر نیز ثبت جهانی شده است.
استان خراسان شمالی با داشتن یکهزار و 200 اثر تاریخی شناسایی شده در شمال شرق کشور قرار دارد و هرساله پذیرای میلیون ها مسافر، گردشگر و زائر امام هشتم (ع) عبوری است.
3007/ 6042
انتهای پیام

منبع: جماران

کلیدواژه: 40 سالگی انقلاب بودجه 98 آداب و رسوم درآمد سیاه و سفید فرش موسیقی 40 سالگی انقلاب بودجه 98 امام خمینی س سید مصطفی خمینی سید احمد خمینی سید حسن خمینی انقلاب اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۱۰۰۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

5 تفاوت اساسی در کاشی و سرامیک - کاویان سرام

کاشی کاری یکی از هنرهای باستانی و سنتی در ایران است که در طول تاریخ، جایگاه ویژه‌ای در فرهنگ و هنر کشورمان داشته است. از دوران باستان تا به امروز، هنرمندان ایرانی با استفاده از فنون و تکنیک‌های مختلف، آثاری شگفت‌انگیز و بی‌نظیر را ایجاد کرده‌اند که همچنان در موزه‌ها و کاخ‌های ایران و جهان به نمایش گذاشته می‌شوند.

طرح‌های استفاده شده در کاشی کاری ایران معمولاً دارای الگوها و طرح‌های هندسی، گل و گیاهان، حیوانات و موتیف‌های دینی و فرهنگی هستند. از جمله معروف‌ترین نمونه‌های کاشی کاری ایران می‌توان به مساجد سنتی با طرح‌های زیبا و چشم‌نواز اشاره کرد.

کاشی و سرامیک دو ماده‌ی ساختمانی است که در صنعت ساخت و ساز بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. این دو ماده در ظاهر ممکن است به هم شباهت داشته باشند، اما در واقع دارای تفاوت‌های مهمی هستند که در ادامه به 5 تفاوت‌ کاشی و سرامیک پرداخته می شود.

کاویان سرام با فراهم کردن اطلاعات جامع در خصوص تفاوت کاشی و سرامیک، سعی در آن دارد که امان تجربه خرید مقایسه ای و بهتری را برای مشتریان و نمایندگان فروش در سراسر ایران فراهم کند. این مقاله به بررسی تفاوت کاشی و سرامیک به منظور آشنایی هر چه بیشتر مخاطبین با این محصولات پرداخته است.

مواد اولیه

اولین موردی که در زمینه تفاوت کاشی و سرامیک باید به آن پرداخته شود مواد اولیه به کار رفته در ساخت این دو محصول است. کاشی نوعی آجر یا سفال است که برای تولید آن از مواد معدنی و آلی مختلفی استفاده می شود  ولی ماده اصلی آن خاک رس است.

 

 

 

مقدار و نوع سایر مواد معدنی و آلی که به کاشی اضافه می شود بر کیفیت نهایی آن تاثیر دارند. مواد اولیه کاشی در ابتدا درشت بوده و توسط آسیاب خرد می شوند. مواد پلاستیکی، پر کننده های غیر پلاستیکی و کمک ذوب ها از جمله مواد مورد استفاده در خشت کاشی هستند.

مواد پلاستیک که همان خاک رس است به کاشی خاصیت شکل پذیری می دهد، پرکننده های غیر پلاستیکی با دمای ذوب و مقاومت شیمیایی بالا از تغییر شکل کاشی در هنگام پخت جلوگیری می کنند، و کمک ذوب ها که بر خلاف پرکننده ها نقطه ذوب پایینی دارند هم در کاشی و هم روی لعاب آن استفاده شده و مدت زمان پخت را کاهش می دهند و بعد از سرد شدن حالت شیشه ای پیدا می کنند.

سرامیک نوع کاشی است که مقاومت و ضخامت بیشتری نسبت به کاشی دارد. مواد اولیه در ساخت سرامیک کمی از متفاوت از کاشی است که موجب استحکام بالاتر این محصول شده و مقاومت در برابر نفوذ آب، تغییرات دمایی و حرارت بالا در این محصول را به دنبال دارد.

ماده اولیه اصلی در ساخت سرامیک خاک رس است که حاوی کانی های مختلف، فلدسپات و سایر ترکیبات بوده و درصد مواد مختلف تعیین کننده کیفیت محصول نهایی است. دمای پخت سرامیک بالاتر از کاشی است که موجب استحکام و مقاومت بالاتر این محصول می شود. همچنین فشار بالاتری را تحمل می کند که موجب جذب آب پایین تر آن می شود.

سرامیک پرسلان نوعی از سرامیک است که در پخت آنها از خاک رس سفید یا کائولن استفاده می شود. خاک رس به کار رفته در سرامیک پرسلان ریزتر و خالص تر از خاک رس سرامیک بوده و حاوی سطوح بالایی از کوارتز و فلدسپات است.

 نوع پوشش سطحی

پوشش سطحی کاشی و سرامیک یا لعاب در اصل پوششی شیشه ای مانند است که از مواد اولیه خشک تشکیل شده که آسیاب می شوند و پس از ترکیب با آب به صورت خمیری یا دوغاب در می آیند. سپس به طرق مختلف بر روی کاشی یا سرامیک اعمال شده و پخته می شوند.

در اصل لعاب علاوه بر بالا بردن استحکام کاشی و سرامیک، نما و درخشش زیبایی را به آنها می بخشد. لعاب چسبنده نیست ولی اعمال آن روی بدنه یا بیسکوئیت کاشی و سرامیک سبب نفوذ آن به داخل خاک رس شده و با پخته شده لایه ای روی سطح کاشی و سرامیک ایجاد می کند.

لعاب روی کاشی و سرامیک میتواند یکی دیگر از فاکتور های تفاوت کاشی و سرامیک باشد. کاشی و سرامیک هر دو ممکن است لعابدار یا بدون لعاب باشند، با این حال سرامیک ها اگر لعابدار باشند علاوه بر مواد معمول در لعاب کاشی، از ترکیب مواد غیر آلی و غیر معدنی هم در ساخت آنها استفاده شده و در دمای بالاتری پخته می شوند.

لعاب هایی که روی سطح سرامیک اعمال می شوند، غالبا ضد آب بوده و به همین دلیل است که در کف سرویس های بهداشتی و حمام بیشتر از سرامیک استفاده می شود.

 

 

از مزایایی اعمال لعاب روی سطح کاشی و سرامیک می توان به مواردی همچون زیبایی، افزایش استحکام، مقاومت در برابر جذب آب، مقاومت در برابر مواد شیمیایی، و ایجاد سطحی کاملا مسطح اشاره کرد.

 سختی و مقاومت

می توان گفت که اصلی ترین تفاوت کاشی و سرامیک در سختی و مقاومت آن ها است. از آنجایی که کاشی ظریف تر و نازک تر از سرامیک است وزن پرس کمتری را می تواند تحمل کند ولی پرس وارد شده بر سرامیک سنگین‌تر است. به دلیل تفاوت در میزان پرس، سرامیک تخلخل کمتری داشته در نتیجه جذب آب آن کمتر است.

از طرف دیگر به دلیل دمای پخت بالاتر، مقاومت سرامیک در برابر سرما و گرمای شدید، فشار، رطوبت، مواد شیمیایی و تغییر رنگ در اثر نور آفتاب از کاشی بیشتر است. در مورد سرامیک های پرسلان این دما حتی بالاتر بوده و موجب می شود جذب آب آنها تقریبا صفر (کمتر از 0.5 درصد جذب آب) باشد و در نتیجه بیشترین کاربرد را برای استفاده در محیط های باز و مرطوب دارد.

کاربرد ها

در نظر گرفتن تفاوت کاشی و سرامیک در زمینه کاربرد آنها بسیار مهم است چرا که استفاده نادرست و در فضای نامناسب از آنها منجر به تحمیل هزینه اضافی و کار مضاعف می شود. بنابراین می بایست با در نظر گرفتن این تفاوت ها بهترین گزینه را برای پروژه خود انتخاب کنید.

همانطور که در بالا اشاره شد، کاشی ها ظریف تر و نازک تر از سرامیک ها هستند و همین امر آنها را به گزینه ای مناسب برای نصب بر روی دیوار تبدیل کرده است. به صورت کلی کاشی سرویس بهداشتی، حمام و آشپرخانه پرمصرف ترین مکان ها برای استفاده از کاشی است. کاشی ها غالبا مقاومت کافی برای استفاده در کف را ندارند.

از طرف دیگر، سرامیک ها با داشتن مقاومت بالاتر، بهترین گزینه برای پوشش کف هستند. جذب آب پایین سرامیک ها باعث کاربرد گسترده آنها برای کف سرویس های بهداشتی و حمام شده و همچنین مقاومت در برابر مواد شوینده و لک آنها را مناسب کفپوش آشپزخانه و سالن پذیرایی می کند.

از میان سرامیک ها، سرامیک های پرسلان بالاترین مقاومت را دارند که دلیل آن این است که در دمایی بالاتر از سرامیک های معمولی پخته می شوند و خاک رس ریزتر و خالص تری برای ساخت پرسلان مورد استفاده قرار می گیرد. به دلیل نفوذ ناپذیری پرسلان ها در برابر آب (جذب آب نزدیک به صفر) می توان این محصولات را در فضاهای باز و مرطوب نیز نصب کرد.

از دیگر مزیت هایی که پرسلان را برای نصب در فضای باز مناسب می کند، مقاومت نسبت به تغییر رنگ در برابر نور مستقیم خورشید می باشد، و در برابر گرما و یخ زدگی نیز مقاو بوده و با تغییرات شدید دما ترک نخورده و نمی شکنند. به صورت کلی پرسلان ها در برابر آب، تغییرات دمایی شدید، مواد شیمیایی، تغییر رنگ، سایش و ... مقاوم بوده و این امر موجب کاربردهای متنوع و بالای آنها برای هر فضایی شده است.

قیمت

کاشی و سرامیک در درجات مختلف، با طرح های متنوع و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی متفاوت تولید می شود که هر کدام از این موارد می تواند تاثیر مستقیم روی قیمت آنها داشته باشد. هر چه درجه کاشی و سرامیک بالاتر باشد یعنی جنس آن بهتر بوده و مقاومت بیشتری نسبت به عوامل مختلف دارد که این امر موجب بالاتر رفتن قیمت آن می شود.

یکی از عواملی که بر قیمت کاشی سرامیک تاثیر دارد فرآیند پخت آنها است. دمای کوره در پخت کاشی پایین تر از سرامیک است و در نتیجه هزینه تمام شده ساخت کاشی کمتر از سرامیک است و قیمت آن نیز به نسبت پایین تر است. این موضوع نشان دهنده قیمت بالاتر سرامیک های پرسلان است چرا که دمای پخت آنها از سرامیک های معمولی نیز بالاتر است.

مورد دیگری که بر قیمت کاشی و سرامیک تاثیر می گذارد طرح و رنگ آن است. هر چه طرح پیچیده تر و رنگ تیره تر باشد، به دلیل سخت تر بودن فرآیند تولید، قیمت آن نیز بالاتر می رود.

ابعاد کاشی و سرامیک نیز بر قیمت آن تاثیر دارد به طوری که هر چه ابعاد بالاتر باشد قیمت نیز بالاتر می رود و کاشی ها به طور معمول به دلیل داشتن ابعاد کمتر نسبت به سرامیک، قیمت پایین تری نیز دارند. در نتیجه قیمت یکی دیگر از موارد تفاوت کاشی و سرامیک است.

انواع مختلف کاشی

انواع مختلف از کاشی وجود دارد که بر حسب جنس، ضخامت و طرح تقسیم بندی می شوند و هر یک برای استفاده در فضای خاصی در نظر گرفته شده اند. در زیر به چند مورد از آنها اشاره می شود.

کاشی های موزاییکی در طرح ها و رنگ های متنوعی وجود دارند و معمولا نمای براقی ندارند و در ابعاد کوچکتری نسبت به سرامیک ها ساخته می شوند.

کاشی های لعابدار که پوشش لعاب موجب افزایش مقاومت در برابر آب و مواد شیمیایی شده و برای استفاده در حمام و آشپزخانه مناسب هستند.

کاشی های سفالی بدون لعاب هستند و و  در ابعاد کوچک برای اهداف ساختمانی کاربرد دارند.

کاشی های سقفی در انواع مختلف از نوع با مقاومت کم در برابر حرارت تا انواع عایق حرارت و صدا، انواع تزئینی و انواع مقاوم در برابر مواد شیمیایی ساخته می شود.

کاشی های سنگ فرشی با پخت در دمای بالا دارای مقاومت بالا در برابر رطوبت است و به عنوان کفپوش در ساختمان ها کاربرد دارد.

کاشی های مکزیکی یا سالتیو دارای طرح های بسیار زیبا و متنوعی هستند. از آنجایی که این طرح ها باید با دست روی کاشی رسم شوند این کاشی ها پخته نمی شوند و به همین دلیل مقاومت پایینی دارند. این کاشی ها به صورت تزئینی در دکوراسیون داخلی مورد استفاده قرار می گیرند.

انواع مختلف سرامیک

همانطور که در بالا ذکر شد سرامیک‌ ها از نظر روش پخت و مواد تشکیل دهنده به انواع مختلفی تقسیم می شوند که هر کدام کاربرد های خاصی دارند. در ادامه چند مورد از انواع سرامیک معرفی می شود.

سرامیک های پرسلان به دلیل دمای پخت بالاتر و خاک رس ریز و خالص، دارای کیفیت، دوام و زیبایی بالایی هستند و تقریبا در همه قسمت های ساختمان های مسکونی، اداری و تجاری کاربرد دارند.

سرامیک های پرسلان فول بادی نوع تخصصی تری هستند که دارای استحکام بالا، خاصیت ضد خش، و طول عمر بالا هستند و مانند پرسلان کاربردهای گسترده ای دارند.

سرامیک های پرسلان لعاب دار طرح و رنگ متنوع تری داشته و به دلیل وجود لعاب، خاصیت مقاومت در برابر خش در آن برجسته است.

اسلب ها در ابعاد بزرگ تولید شده و استفاده از ورق های بزرگ آن به فضا نمایی شیک و زیبا می دهد. این محصولات پر هزینه هستند و در نما و کف ساختمان ها کاربرد دارند.

سرامیک های آنتی باکتریال که در لعاب آنها از تکنولوژی نانو استفاده شده است با از بین بردن ذرات آلوده هوا که با سطح آن برخورد می کند (تا 20%) موجب پاکیزه و سالم شدن هوای اطراف می شوند.

در صورت قرار گرفتن در معرض نور خورشید باکتری ها و ویروس های سطح آن به صورت تقریبا کامل از بین می رود و محیطی استریل ایجاد می کند. متعاقبا تمیز کردن آلودگی و لکه از سطح آن نیز آسانتر است و در برابر حرارت، مواد شیمیایی و خط و خش نیز مقاومت بالایی دارند.

سرامیک های ضد اسید مقاومت بالایی در برابر اسیدها و مواد صنعتی داشته و گزینه مناسبی برای استفاده در کارخانجات مواد غذایی و آزمایشگاه ها است.

سرامیک های مینیاتوری در ابعاد بسیار کوچک تولید می شوند و در رنگ ها و طرح های متنوعی وجود دارند. به دلیل جذب آب پایین برای استفاده به عنوان کاشی استخری مناسب هستند.

سرامیک های شیشه ای مقاومت بالایی در برابر ضربه و حرارت دارند و برای کف و دیوارها قابل استفاده هستند.

 

 

کاشی و سرامیک از لحاظ ظاهری چه تفاوتی دارند

از آنجایی که کاشی ها دمای پخت و مدت زمان پخت پایین تری نسبت به سرامیک ها دارند طرح های روی آنها کم رنگ تر از سرامیک است. اکثرا سرامیک ها ضخامت بیشتری از کاشی ‌ها دارند و با گذشت زمان رنگ آنها (به خصوص در برابر نور مستقیم خورشید) تغییر نمی کند و مقاوم هستند. تفاوت ظاهری دیگر کاشی و سرامیک می تواند در ابعاد آنها باشد که سرامیک ها معمولا ابعاد بزرگتری دارند ( استثناهایی هم ممکن است در این مورد وجود داشته باشد).

کاشی بهتر است یا سرامیک

با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد جواب این سوال ممکن است متفاوت باشد. برای دانستن بهترین جواب باید مواردی همچون محل نصب و بودجه پروژه مورد نظرتان را در نظر بگیرید.

کاشی ها با قیمت پایین تر برای استفاده در دیوارها و فضاهای داخلی مناسب هستند در صورتی که سرامیک ها بسته به درجه بندی، گران تر هستند و با داشتن مقاومت بالاتر به عنوان کفپوش گزینه مناسب تری هستند.

استفاده از سرامیک برای کف

سرامیک ها نسبت به کاشی ها تنوع بالاتری در طرح و رنگ دارند. استفاده از سرامیک در کف منازل مسکونی و تجاری علاوه بر بهره مندی از مزایایی متعدد این محصولات، نمایی زیبا و مدرن به محیط می بخشد که آنها را به یکی از پر طرفدارترین کفپوش ها در صنعت ساختمان تبدیل کرده است.

ما در این مطلب سعی بر آن داشتیم که تفاوت کاشی و سرامیک را از ابعاد مختلف بررسی کنیم و امکان انتخاب و خریدی آسان را برای شما فراهم کنیم. همچنین می توانید برای گرفتن مشاوره و خرید محصول مورد نظر خود با کارشناسان کاویان سرام در ارتباط باشید.

سرامیک پرسلان

همانطور که پیش تر اشاره شد ماده اصلی در ساخت سرامیک و سرامیک پرسلان خاک رس است و هر دو در کوره پخته می شوند، اما پرسلان در دمای بالاتری پخته شده و خاک رس خالص تری دارد و تخصصی تر از سرامیک است. جذب آب پرسلان بسیار پایین و نزدیک صفر است و از آنجایی که کف بیشتر در معرض رطوبت و آب است معمولا در کف ساختمان ها استفاده می شود.

مقاومت بالای این محصول در برابر شوینده ها، ساییدگی، تغییر رنگ، یخ زدگی و حرارت در کنار نما و جلوه زیبا، این محصول را به یک انتخاب محبوب تبدیل کرده است که در طرح ها و رنگ های متنوعی تولید می شود. کاربرد سرامیک های پرسلان بسیار گسترده بوده و در طیف وسیعی از فضاهای داخلی و خارجی امکان مسکونی، سرویس های بهداشتی، پله ها، پیاده رو، محوطه های رو باز، ادارات، کارخانجات، مراکز آموزشی، مراکز فرهنگی و هتل ها به کار می روند.

لیست ویژگی و تفاوت‌ کاشی و سرامیک

در اینجا برای درک بهتر تفاوت‌ کاشی و سرامیک، ویژگی‌ هر کدام به شرح زیر لیست شده است.

 سرامیک سختی بیشتری نسبت به کاشی دارد. نسبت به یخ زدگی و تغییرات دما مقاومت بالایی دارد. در برابر نور خورشید مقاوم است. هم در کف و هم روی دیوار میتوان از آن استفاده کرد. در برابر آتش تغییر حالت نمی‌دهد. با گذشت زمان رنگ و شکل ظاهری سرامیک تغییر نمی کند. در برابر فشار و رطوبت مقاومت بیشتری نسبت به کاشی دارد. از آنجایی که جذب آب بسیار پایینی دارد، نصب آن روی ارتفاعات و دیوار کار سختی است. کاشی جذب آب بیشتر دارد و به همین دلیل، در ارتفاعات بالاتر می توان آن را نصب کرد. بیشتر کاربرد آن نصب روی دیوار است. در دمای پایین تری پخته می شود و در نتیجه هزینه تولید و متعاقبا قیمت فروش آن نسبت به سرامیک کمتر است. دارای طرح ‌های متنوع و زیبایی است، و در نمای قسمت های مختلف ساختمان مورد

استفاده قرار می‌گیرد.

بر روی لعاب کاشی از طرح‌های ساده، رنگی، گلدار، سیاه و سفید، براق، نیمه براق و مات استفاده می‌شود. عموما انواع کاشی‌ها در برابر ضربه محکم نا مقاوم بوده و به راحتی ترک می خورند.

اکنون که تفاوت کاشی و سرامیک به صورت کامل و جامع در مقاله بالا شرح داده شد می توانید با در نظر گرفتن موارد ذکر شده بهترین محصول را برای ساخت یا بازسازی پروژه خود در نظر بگیرید.

همچنین می توانید برای انتخاب راحت تر و حرفه ای تر به سایت کاویان سرام مراجعه کرده و یا با شماره 02167348000 با کارشناسان ما در ارتباط باشید. کاویان سرام با بیش از 10 سال سابقه در زمینه کاشی و سرامیک، اعتماد و رضایت عمده فروشان و مشتریان خود را از نظر کیفیت و قیمت جلب کرده و می تواند راهنمای خوبی برای شما باشد.

 

*** این مطلب در سرویس گزارش آگهی منتشر شده و تبلیغاتی می باشد؛ لذا جماران هیچ توصیه در رابطه با انجام فعالیت فوق ندارد.

 

دیگر خبرها

  • «نون خ» پایبند به آداب ایرانی
  • فیلم|کهن‌کسوت مشهدی از آداب زورخانه می‌گوید
  • بازدید رایگان از موزه های سنندج در روز سنه
  • 5 تفاوت اساسی در کاشی و سرامیک - کاویان سرام
  • بازدید رایگان از موزه‌ها و اماکن تاریخی به مناسبت روز سنندج
  • نکوداشت کاشف السلطنه فردا در لاهیجان
  • موزه‌ها روایتگر هویتی ملت‌ها هستند
  • کتاب آداب آبادانی منتشر شد
  • ابتکار روتردام در تبدیل سنگفرش‌های خیابانی به فضای سبز
  • اصفهان و پورتو؛ خواهرانی از جنس کاشی‌های آبی با دوستی ۵۰۰ ساله