Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@06:19:16 GMT

تحولات خانه احزاب؛ از قانون تازه تا نشست های سالانه

تاریخ انتشار: ۸ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۳۸۹۶۲

تحولات خانه احزاب؛ از قانون تازه تا نشست های سالانه

تهران- ایرنا- خانه احزاب ایران طی یک سال گذشته با وجود تمام فراز و فرودها توانست عملکرد قابل قبولی داشت و توانست چارچوب مشخصی را برای فعالیت احزاب تعریف کند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایرنا، گرچه تحزب در ایران و در قیاس با دموکراسی های توسعه یافته جهان در ابتدای مسیر اثرگذاری خود قرار دارد، اما تلاش ها برای تجمیع و قانونمند سازی فعالیت حزب های مختلف در ایران طی سه دهه گذشته شدت بیشتری یافته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

تاسیس خانه احزاب و بسط و گسترش فعالیت آن در راستای همین تلاش ها بوده است. خانه احزاب ایران نهادی غیردولتی است که به منظور نزدیک سازی احزاب و سامان بخشی به فعالیت های آن ها در سال 1379 تاسیس شد و امروز بیش از 200 حزب در آن عضویت دارند.
خانه احزاب که در دولت دهم به دلیل برخی موضوعات و برداشت های فراقانونی از فعالیت احزاب تعطیل شده بود، در دولت های اول و دوم تدبیر و امید بازگشایی و توجه به آن گسترده شد، وزرات کشور تلاش کرد در راستای عمل به وعده رئیس جمهوری به منظور توجه ویژه به احزاب، قوانین را به روز کرده و فعالیت های اجرایی و مالی را سامان دهد. سرانجام خانه احزاب در سال 94 دور ششم فعالیت خود را آغاز کرد. در گزارش پیش رو بخش هایی از فعالیت های خانه احزاب در سال 97 را مرور خواهیم کرد.

**یارانه پرحاشیه احزاب
منبع درآمد احزاب یکی از مهمترین موضوعات مورد مناقشه در نظام تحزب ایران است. اختصاص یارانه به احزاب در دولت اصلاحات آغاز شد و دولت طبق قانون موظف شد هرساله مبلغی به عنوان یارانه به احزاب دارای مجوز اعطا کند. مبلغ این یارانه و شیوه اعطای آن هم هر ساله کانون بحث ها و اظهارنظرهای مختلف است. پارامترهای مختلفی مانند سابقه فعالیت احزاب در مرکز و شهرستان ها، میزان مشارکت در انتخابات و تعداد اعضایی که از هر حزب به مجلس راه می یابند، در اعطای این یارانه موثر هستند. 5 درصد مبلغ یارانه به فعالیت های عمومی احزاب اختصاص می یابد و باقی مانده میان احزاب مختلف تقسیم می شود.
در همین راستا احزاب فروردین ماه سال 97 را با خبر خوش یارانه ای «بهرام سرمست» دبیر کمیسیون ماده 10احزاب آغاز کردند.سرمست در این زمینه گفت: «با پیگیری‌های وزیر کشور و نمایندگان مجلس و هیات رییسه خانه احزاب، دو میلیارد تومان به عنوان یارانه احزاب تخصیص یافت و قرار است بر اساس دستورالعمل‌های مربوطه و در راستای سیاست‌های دولت مبنی بر حمایت از احزاب هزینه شود»
داستان یارانه احزاب در سال 97 اما به همین جا ختم نشد. تابستان سال گذشته اعلام شد احزابی که توانسته اند خود را با قانون جدید فعالیت احزاب منطبق کنند از یارانه احزاب بهره مند خواهند شد. با این حال مبلغ یارانه از سوی دبیران کل و اعضای خانه احزاب با انتقاداتی همراه شد. انتقادات از پایین بودن مبلغ یارانه احزاب در طول سال به مجمع عمومی سالانه احزاب در پایان سال هم رسید. «حسین کمالی» رییس وقت خانه احزاب در گزارش اسفند ماه خود گفت:«برای امسال مبلغی را که دولت از طریق وزارت کشور اختصاص داده شد 700 میلیون تومان بود که ما به نمایندگی از احزاب تشکر کرده و به وزارت کشور گفتیم که این مبلغ را نپذیرفتیم چرا که این مبلغ ناچیز بوده و گفتیم که باید تلاش کنند این مبلغ افزایش پیدا کند». کمالی در عین حال در این نشست از اختصاص یارانه بیست میلیاردی مجلس در بودجه سال 98 برای احزاب خبر داد.
اختصاص یارانه کافی برای فعالیت احزاب گرچه در حیطه مسوولیت دولت هاست اما اقتضای فعالیت حزبی در دنیای جدید سیاست، تامین مالی از منابع مختلف است. منابعی که وابستگی احزاب به یارانه دولت را کاهش داده و به تبع آن استقلال سیاسی احزاب را حفظ کند.

** فعالیت خانه احزاب در شهرستان ها
فعالیت شعب خانه احزاب در شهرستان ها هم طی سال گذشته با وجود کم و کاستی هایی انجام شد. دفاتر خانه احزاب در شهرها و مراکز استان ها افتتاح شد. در این راستا آیین‌نامه تشکیل، شرح وظایف، اختیارات و نحوه اداره دفتر نمایندگی خانه احزاب ایران در استان ها سال 95 از سوی «قدرتعلی حشمتیان» به استانداران ارائه شد. در سال 97 هم دفاتر خانه احزاب در استان های آذربایجان غربی، مرکزی، همدان، بوشهر و ... افتتاح گردید و هریک از دفاتر در تسهیل فعالیت شعب استانی احزاب و قانونمندی فعالیت آن ها کارنامه قابل قبولی از خود ارائه دادند.

** نشست های سالانه خانه احزاب در سال 97
فعالان حزبی و مسئولان خانه احزاب، اول تابستان و آخر زمستان سال گذشته در دو همایش ملی گرد هم آمدند تا ضمن تشریک مساعی و تقریب مواضع، راهکارهای عبور از چالش های مشترک را بررسی کنند. در این راستا دبیران کل و اعضای احزاب هفتم تیر سال 97 در تالار ایوان شمس تهران ضمن اعلام مواضع خود به بررسی علمی و عملی نظام تحزب در ایران پرداختند.
حاضران در همایش فصلی خانه احزاب همچنین بر همدلی و انسجام و نقش تشکل های سیاسی در رفع مشکلات کشور، توجه به اندیشمندان حوزه و دانشگاه، تشکیل حزب قدرتمند و حفظ منافع ملی تاکید کردند با این حال در این همایش انتقادات دبیران کل احزاب از جمله «علی شکوری راد» دبیرکل حزب اتحاد ملت درباره نامشخص بودن نقش احزاب در عرصه قدرت ا هم مورد توجه رسانه ها قرار گرفت.
در اواخر اسفندماه سال گذشته هم تالار وزارت کشور میزبان فعالان حزبی از سراسر ایران بود تا اعضای جدید شورای مرکزی خانه احزاب را انتخاب کنند. سه فراکسیون اصلی خانه احزاب یعنی فراکسیون اصولگرایان، اصلاح طلبان و مستقلین اعتدالگرا هرکدام منتخبان خود را به شورای مرکزی خانه احزاب معرفی کردند و این شورا برای سال جدید با ترکیبی تازه کار خود را آغاز کرد.ترکیبی که اکثریت مردانه آن و عدم حضور پررنگ زنان در این شورا، انتقاداتی را به همراه داشت.
با وجود اینکه فرآیند رای گیری خانه احزاب هم اعتراضاتی برانگیخت اما در مجموع سال کاری احزاب با برگزاری این همایش پایان یافت و فعالان برای سال جدید و البته مهم و انتخاباتی 98 برنامه ریزی خود را آغاز کردند.

** قانون جدید احزاب
در آخرین روزهای سال 97 سخنگوی وزارت کشور اسامی نزدیک به 100 حزب و تشکل را منتشر کرد که توانسته بودند خود را با قانون تازه احزاب هماهنگ کنند؛ قانون تازه ای که هدف اصلی آن ایجاد چارچوب مشخص برای فعالیت حزبی در ایران بود. پیش نویس این لایحه در سال 92 تدوین و در سال 94 به احزاب اعلام شده بود. اگرچه وزارت کشور مدت زمان سه ساله ای به احزاب فرصت داد تا بتوانند خود را با قانون جدید منطبق کنند اما همچنان از 247 حزب موجود در کشور، نزدیک به 100 حزب توانستند معیارهای لازم را کسب کنند.
قانون تازه شرایط جدیدی برای فعالیت احزاب ملی تعریف کرده است که برگزاری مجمع عمومی با حضور حداقل سیصد نفر از اعضای رسمی تاسیس دفاتر رسمی حداقل در یک ‌سوم از مراکز استان‌های کشور، از بندهای مهم آن است.
با التزام قانونی تشکل های سیاسی به این دو بند با احتمال بالایی می توان امیدوار بود که سیستم تحزب در ایران دیگر شاهد احزاب خانوادگی با تعداد اندک و سازوکار نامشخص نباشد.
در قانون تازه تاکید بر شفافیت منابع مالی احزاب را می توان در بند 12 که درباره اساسنامه است، مشاهده کرد؛ در این بند آمده است: سند مصوب مجمع عمومی است که بیان‌کننده ساختار تشکیلاتی و ارکان و حدود وظایف و اختیارات، نحوه تعیین و تغییر اعضاء ، شرایط تغییر و اصلاح مرامنامه و اساسنامه، مبنای اعتبار اسناد اداری و مالی، تعیین منابع مالی، نحوه انحلال حزب و سایر موارد مصرح در این قانون می‌باشد.
در فصل دوم این قانون شرایط تشکیل حزب ذکر شده و در این زمینه تاسیس حزب از سوی افراد با شرایط خاص ممنوع شده است. این شرایط خاص از سابقه شرارت و زندان تا عضویت در سازمان های پیش از انقلاب گسترده است. اما بر اساس بند ج از ماده پنج این فصل، اعضای موثر احزاب منحل شده‌ای که در زمان انحلال عضو موثر باشند و انحلال حزبشان به حکم دادگاه و به دلیل ارتکاب جرم بوده است، به مدت پنج سال حق تاسیس حزب نخواهند داشت. این همان بندی است که مورد اعتراض برخی چهره های سیاسی و فعالان حزبی قرار گرفت و آن را ناقض حقوق افراد دانستند.
در هر صورت با توجه به قانون تازه انتخابات و توجه ویژه آن به احزاب، تلاش و تمرکز وزارت کشور و دولت برای پررنگ سازی نقش احزاب و گسترش فرهنگ رجوع به تحزب در فعالیت سیاسی می توان امیدوار بود در سال جدید و مهم انتخاباتی احزاب در ایران هم مانند دیگر دموکراسی های توسعه یافته، در عرصه قدرت سیاسی نقش و تاثیر بیشتری داشته باشند.
‌سیام**9402**2021**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي خانه احزاب وزارت كشور علي شكوري راد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۳۸۹۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مختصات نظم جدید منطقه

این روزها آمریکایی‌ها در حال بررسی این مسأله هستند که میان بنیامین نتانیاهو و برقراری آتش‌بس، کدام‌ را انتخاب کنند؟ این درحالی است که دراین شرایط،حماس توانمندتر از گذشته درصحنه مذاکرات غیرمستقیم ظاهر شده و پذیرش آتش‌بس به معنای پیروزی حماس و مقاومت است. این مسأله نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی درعرصه دیپلماسی نیز بسیار ضعیف است. 

به گزارش ایسنا، ‌جعفر قنادباشی،تحلیلگر مسائل بین‌الملل در یادداشتی در جام جم نوشت: مسائل مختلفی این روزها بر تحولات منطقه سایه انداخته است اما در این میان می‌توان به سه مسأله که به نظر می‌رسد تأثیر بیشتری بر تحولات منطقه دارند اشاره‌کرد. یکی از این مسائل تجمعات اعتراضی در دانشگاه‌های آمریکا، اروپا، استرالیا و کاناداست که موجی جهانی را علیه جنایات رژیم صهیونیستی در غزه و سیاست‌های آمریکا ایجاد کرده است. تأثیر اعتراضات دانشجویی به حدی است که مقامات آمریکایی نمی‌توانند بی‌تفاوت از کنار آن عبور کنند. به همین دلیل رئیس‌جمهور آمریکا نیز به این مهم واکنش نشان داده است.

نباید فراموش کرد که تحت تأثیر اعتراضات دانشجویی و مردمی به جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه، اقدامات مناسبی نیز در برخی کشورها رقم خورده است. برای نمونه اعتراضات در ترکیه سبب شد مقامات این کشور تصمیم بگیرند تا روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کنند. علاوه بر این کلمبیا نیز چنین رویکردی را در پیش گرفته است. مسأله دوم که تحولات منطقه تحت تأثیر آن قرار دارد، عملیات «وعده صادق» است. 

برای نمونه، این اقدام ایران واکنش آمریکا و متحدانش را در پی داشته است و اثرات آن را در سفر وزیر خارجه آمریکا به منطقه و تحرکات مربوط به آتش‌بس می‌توان دید. افزون بر این، گروه‌های مقاومت نیز در سایه عملیات وعده صادق اقدامات گسترده‌تر و جدی‌تری را علیه جنایات رژیم صهیونیستی در دستور کار قرار داده‌اند. برای نمونه، یمنی‌ها وارد چهارمین مرحله از برنامه‌های‌شان در حمایت از مردم غزه شده و اعلام کرده‌اند که حوزه عملیاتی آنها به مدیترانه نیز گسترش پیدا کرده است. حزب‌الله لبنان نیز این روزها مراکز مهم‌تری را مورد حمله قرار می‌دهد. در این میان مسائل داخلی رژیم صهیونیستی را باید سومین مسأله‌ای دانست که این روزها روی تحولات منطقه سایه انداخته است.

به عبارت دیگر موج استعفاهایی که رژیم صهیونیستی با آن رو به روست در کنار گسترش تظاهرات علیه کابینه بنیامین نتانیاهو از دیگر مسائلی است که این روزها روی تحولات منطقه تأثیرگذار است. در این میان اظهارنظرها درباره برقراری آتش‌بس نیز بیش از گذشته منتشر می‌شود و می‌توان گفت احتمال برقراری آتش‌بس در حدود ۲۱۰ روزی که از جنگ در غزه می‌گذرد، این روزها بیشتر است اما توقف جنگ برای نتانیاهو به معنای سقوط و شکست در جنگ است. در واقع این روزها آمریکایی‌ها در حال بررسی این مسأله هستند که میان بنیامین نتانیاهو و برقراری آتش‌بس، کدام‌ را انتخاب کنند؟ این درحالی است که دراین شرایط،حماس توانمندتر از گذشته درصحنه مذاکرات غیرمستقیم ظاهر شده و پذیرش آتش‌بس به معنای پیروزی حماس ومقاومت است. این مسأله نشان می‌دهد که رژیم صهیونیستی درعرصه دیپلماسی نیز بسیار ضعیف است. 
 

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • هشدار کارشناسان درباره بحران مسکن در اروپا و خطر راست افراطی
  • احزاب آذربایجان‌ شرقی لیست‌های انتخاباتی خود را اعلام کردند
  • وعده صادق و جنگ احزاب چه شباهت عجیبی؟!
  • دبیران احزاب در رقابت انتخاباتی کمیسیون ماده ۱۰ حضور دارند
  • مختصات نظم جدید منطقه
  • تشریح فعالیت‌های موسسه فرهنگی حقوقی بزرگمهر حکیم
  • نتیجه تحقیقی تازه درباره نشستن و تحرک
  • فعالیت پایلوت ۸ خانه محیط زیستی در گلستان
  • ۳ مساله تاثیر گذار بر تحولات منطقه
  • جلسات محسن رضایی با احزاب و جریان‌های انقلاب