Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@23:17:14 GMT

منابع طبیعی، محیط زیست و توسعه پایدار

تاریخ انتشار: ۱۱ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۲۶۶۴۰۸

منابع طبیعی، محیط زیست و توسعه پایدار

سنندج - ایرنا - نشریه توسعه و آینده پژوهی روز هشتم فروردین در مطلبی با عنوان منابع طبیعی، محیط زیست و توسعه پایدار به قلم بهرام نصراللهی زاده رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کردستان به تبیین تقش و جایگاه منابع طبیعی و محیط زیست در توسعه پایدار استان کردستان پرداخته است.

در این یادداشت آمده است: منابع طبیعی و محیط­ زیست به عنوان بستر اصلی همه فعالیتهای زیستی و اقتصادی از تنوع و گستردگی زیادی برخوردار بوده و این منابع از دیدگاه­های متفاوت حائز اهمیت هستند که بنابر مقتضیات اقتصادی، فرهنگی، سیاسی و اجتماعی قابل بحث و بررسی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کثرت و تعدد این منابع برای تامین بسترهای اولیه فعالیت های اقتصادی و تداوم و توسعه این فعالیت ها و در نتیجه توسعه همه جانبه، توزیع و پراکنش آنها در سطوح مختلف جغرافیایی، استفاده بهینه، کارا و متعادل از این منابع، ضرورت صیانت و بهره­ برداری اصولی و متناسب با پایداری اکولوژیکی و در نتیجه پایداری اجتماعی، ملاحظات هویتی و تاریخی در بهره برداری و مدیریت این منابع، رعایت مؤلفه­های توسعه پایدار، مدیریت منابع تجدیدپذیر و تجدیدناپذیر بر اساس راهبردهای ویژه، حفظ تعادل بین منابع طبیعی (جنگل ها، مراتع، پهنه­های آبی و...) و الزامات توسعه، بخصوص گسترش زیرساختها و تغییر کاربریها، لزوم رعایت اصول زیست­ محیطی به ویژه در توسعه سکونتگاه­ها و فعالیت های بزرگ اقتصادی و بسیاری موارد دیگر هر کدام از جنبه­های مهم این موضوع هستند.
مروری بر توسعه اقتصادی بخصوص از انقلاب صنعتی به بعد، حاکی از نقش بنیادین و حیاتی منابع طبیعی در شروع و استمرار فرایندهای بزرگ اقتصادی و زیستی بوده است و متأسفانه این فرایند با گسترش عرصه­های انسان­ ساخت و نابودی بسیاری از عرصه­های طبیعی و نیز استفاده نامتوازن از منابع طبیعی همراه بوده است و خاصیت خود ترمیمی زمین و خودپالایی آن که در طول میلیون­ها سال استمرار داشته بشدت در معرض آسیب و تهدید جدی قرار گرفته است.
این عدم تعادل بخصوص بعد از انقلاب صنعتی تشدید شده و بتدریج با افزوده شدن تبعات سیاسی، اجتماعی و فرهنگی، زمینه ­ساز گسترش عدم تعادل های ساختاری در بین کشورهای مختلف دنیا و چند بخشی شدن آن و تقسیم جهان به غنی و فقیر شده است.
اگر بنیان های علمی و اصول توسعه پایدار مشتمل بر عدالت اجتماعی، رشد اقتصادی و حفظ منابع زیست­ محیطی را بپذیریم و نتایج حاصل از فعالیت های اقتصادی را در سه سده اخیر در سطوح محلی، ملی و جهانی بررسی کنیم، متاسفانه باید بپذیریم که تاکنون نقش غالب بر بهره­ برداری بدون حد و مرز از منابع طبیعی بوده و رویکردهای عدالت اجتماعی و حفاظت زیست ­محیطی به صورت جدی مورد توجه قرار نگرفته­اند.
هم­ اکنون هم در سطح جهان و هم در سطح ملی و محلی تبعات منفی این رویکردها منجر به گسترش عدم تعادل ها و افزایش شکاف طبقاتی میان جوامع و درون جوامع از یک سو و از بین رفتن بسیاری از اکوسیستم ها و تاراج منابع طبیعی شده است.
بنابراین تخریب کمی و زوال کیفی منابع طبیعی به عنوان مهمترین چالش های پیش­رو در قرن 21 مطرح است.
بر این اساس و با توجه به تجاربی که طی سه سده رشد و توسعه اقتصادی در دنیا حاصل شده باید به صورت جدی در همه برنامه­ها که به هر نحوی ضرورت دخالت در محیط زیست و منابع طبیعی را ایجاب می­کند، به صورت آگاهانه نسبت به مدیریت و حفاظت این منابع و بهره­ برداری اصولی و جلوگیری از هرگونه آثار غیرقابل بازگشت بر محیط زیست اقدام کرد تا ضمن دستیابی به اهداف رشد اقتصادی و عدالت اجتماعی، امکان ادامه فعالیت ارگانیک برای اکوسیستم های طبیعی فراهم شود.
استان کردستان به لحاظ تنوع اقلیمی، زمین­شناسی و خاک­شناسی همواره امکان شکل­ گیری زیست­ بومهای متنوع را فراهم کرده که امید می رود با مدیریت اصولی، امکان ادامه حیات و استمرار آنها ایجاد شود.
بر این اساس اکوسیستم های جنگلی زاگرس، تالابی، استپی شیب­دار، فرسایش یافته، استپی مرتعی، دشتی و تپه­ ماهوری با ارزش های خاص گیاهی، جنگلی و جانوری، زمین­شناختی و نیز فرهنگی وجود دارد.
همچنین بیش از 374 هزار هکتار جنگل طبیعی که عمدتا مربوط به گونه­های بلوط است و بیش از یک هزار و 414 هزار هکتار انواع مراتع در استان وجود دارد که متاسفانه از نظر کمی و کیفی در طول دوره­های گذشته به شدت در معرض تخریب و زوال بوده است.
مناطق حفاظت شده بیجار، بدر و پریشان و عبدالرزاق در کنار تالاب بین­المللی زریوار و منطقه حفاظت شده کوسالان و شاهو همچنین کوه­های مرتفع، تپه­ها و فلاتها، اقلیم متنوع و غنی، منابع آبهای سطحی و زیرزمینی، عوارض و ناهمواری های طبیعی از عمده ترین ذخایر طبیعی استان هستند.
استان کردستان با دارا بودن 2 درصد از مساحت کشور، 6 درصد رواناب ها و پنج درصد اراضی قابل کشت کشور را به خود اختصاص داده که از این مقدار 110 هزار هکتار (حدود 11 درصد) آن به صورت آبی مورد بهره ­برداری قرار می گیرد.
پتانسیل آب های سطحی استان چهار هزار و 755 میلیون متر مکعب و حجم کل مصارف از آب های سطحی معادل 494 میلیون متر مکعب است.
منبع: نشریه توسعه و آینده پژوهی

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي منابع طبيعي محيط زيست رسانه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۲۶۶۴۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

خودداری از کوچ زودرس دام‌ها به مراتع

به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مازندران، روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی وآبخیزداری استان مازندران - منطقه نوشهر در اطلاعیه‌ای اعلام کرد: دامداران از کوچ زودرس دام‌ها به مراتع خودداری کنند.

در این اطلاعیه آمده است:
از کلیه مرتعداران و دامداران استان مازندران درخواست می‌شود در عمل به تکالیف قانونی خود با مامورین منابع طبیعی همکاری کرده و موجبات پایداری و سلامت مراتع و رونق بخشی به تولید را فراهم کنند.

بدین منظور رعایت موارد ذیل الزامی می‌باشد:

۱_ از کوچ و چرای زودرس دام در مراتع اجتناب گردد.


۲_ از چرای دام مازاد و بیش از ظرفیت مندرج در پروانه چرا و طرح مرتعداری جدا" خودداری گردد.


۳_ دامدارانی که فاقد پروانه چرای دام می‌باشند به هیچ وجه حق تعلیف و گسیل نمودن دام به مراتع را ندارند.

کلیه دامداران و فرزندان آنها که از مزایای خروج دام از جنگل بهره‌مند شده اند، حق استفاده از مراتع را ندارند.

عدم رعایت موارد فوق توسط دامداران تخلف محسوب شده و در صورت مشاهده و تکرار آن برابر ضوابط و مقررات سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور با افراد متخلف برخورد خواهد شد.

دیگر خبرها

  • چند خبر از شهرستان های نیشابور، بردسکن و فریمان
  • نقش نفت در رشد اقتصادی و توسعه زیرساخت‌ها مشهود است
  • اهمیت توسعه میادین مشترک کشور با سرمایه مردمی و توان بخش خصوصی
  • تلنگری جامعه‌شناختی به بحران آب
  • بانک مسکن: در استفاده از منابع صندوق توسعه ملی عجله نمی‌کنیم
  • بازدید رایگان از موزه تاریخ طبیعی محیط زیست گیلان در روز ملی موزه‌ها
  • داستان «غذا‌های پلاستیکی» در شبکه مستند
  • خودداری از کوچ زودرس دام‌ها به مراتع
  • بازداشت عامل تیراندازی به ماموران منابع طبیعی مازندران
  • کشف ۳ تن چوب قاچاق در سوادکوه