Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رکنا»
2024-05-06@23:05:51 GMT

سد کرخه محکم ایستاده است

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۶۹۸۳۰

رکنا: 22 کیلومتری شمال غربی شهرستان اندیمشک در استان خوزستان، سدی به نام کرخه قرار دارد که این روزها برخی نگران ترک خوردن آن هستند. اما مدیریت منابع آب این استان و مدیرعامل این سد مدعی هستند که خطری سد کرخه را تهدید نمی‌کند و نباید به شایعات گوش داد.

در این باره مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان می‌گوید: «سد کرخه از نظر فنی و مهندسی هیچ مشکلی ندارد و کاملاً ایمن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

احتمال شکستن و یا ترک خوردن این سد وجود ندارد و مدیریت خروجی آن نیز با دقت و بر اساس دستورالعمل‌های بهره‌برداری آن در حال انجام است.»

فرهاد ایزدجو به «ایران» گفت: «سد کرخه از ابتدای سال‌جاری دو سیلاب مخرب را مهار کرده است.»

به گفته ایزدجو در حال حاضر حدود ۹۷ درصد مخازن سد‌های استان خوزستان پر شده است.

آخرین آمارها نشان می‌دهد که آورد بخش سیلابی رودخانه‌های استان خوزستان هشت میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب بوده که از این میزان ۳ میلیارد و ۴۶۰ میلیون متر مکعب در مخازن سد‌ها نگهداری و مابقی آن رهاسازی شده است. آورد طبیعی رودخانه‌های این استان هم از ابتدای سال آبی ۹۸-۹۷ (اول مهرماه) تاکنون ۲۸ میلیارد و ۷۰۰ میلیون مترمکعب بوده که از این مقدار حدود ۱۷ میلیارد و ۹۰۰ میلیون متر مکعب از مخزن سد‌ها خارج شده است.

آغاز فرایند کاهش خروجی سدهای خوزستان

وزیر نیرو روز گذشته در خوزستان بود تا از نزدیک وضعیت مناطق درگیر در سیل، سدهای کرخه و دز و مدیریت سیلاب در این سدها را بررسی و مدیریت کند. رضا اردکانیان در جلسه شورای هماهنگی مدیریت بحران استان خوزستان هم یک تصمیم مهم دولت برای کاهش فشار بر سد کرخه را اعلام کرد. به این ترتیب که حجم نگهداری آب در سد سیمره افزایش خواهد یافت تا فشار کمتری بر سد کرخه وارد شود و در نهایت خروجی این سد کاهش یابد. سد سیمره در مسیر رودخانه سیمره و در شهرستان بدره استان ایلام قرار دارد.

به گزارش پایگاه اطلاع‌رسانی وزارت نیرو، وی در این خصوص گفت: «تصمیم گرفته‌ایم که با حمایت‌های دولت، پشتیبانی معاون اول رئیس جمهور، وزیر کشور، رئیس سازمان برنامه و بودجه و ان شاءالله استاندار خوزستان، بتوانیم به‌صورت موقتی حجم نگهداری آب در مخزن سیمره را افزایش داده و فشار روی کرخه را کم کنیم و با کاهش این فشار امکان کاهش خروجی را داشته باشیم. این اتفاق خوبی است.» او همچنین به آغاز فرآیند کاهش خروجی سدها اشاره کرد و توضیح داد: «به استناد محاسباتی که همکاران ما در تیم مشورتی انجام داده‌اند، شرایطی پیش آمده که در یک بازه زمانی کوتاه مدت می‌توانیم مقداری از خروجی‌ها را به نفع کاهش فشار روی پایین دست بویژه در منطقه اهواز کاهش دهیم. البته مجدداً در پایان این دوره چند روزه با اتکا به اطلاعات جدیدی که دریافت می‌شود، محاسبات مجددی صورت می‌گیرد. امیدواری ما این است که محاسبات مجدد در راستای استمرار همین وضعیت باشد. اما آمادگی داریم در صورتی که شرایط روزهای آتی به گونه دیگری رقم خورد ما در محدوده‌ای باشیم که امکان تصحیح تصمیمات را داشته باشیم.»

وزیر نیرو می‌گوید: «به‌رغم عدم قطعیتی که در ذات بحث هیدرولوژی هست، سعی می‌کنیم با دقت بالا و تقریب حداقل به اصطلاح ورودی و خروجی‌ها را تنظیم کنیم، ما سازه‌های بزرگی مثل سد گتوند و سد کرخه داریم که از دوران بهره‌برداری تاکنون برای اولین بار است به این ارتفاع می‌رسند و موظف هستیم دستورالعمل‌های بهره‌برداری را رعایت کنیم.»

اردکانیان با اشاره به اینکه همه با هم در حال مدیریت ریسک هستیم، توضیح داد: «این اصطلاح در ادبیات ما به غلط مدیریت خطر ترجمه شده که درست آن مدیریت جسارت است. یعنی می‌پذیریم که با اتکا به علم و تجربه یک نوع مصالحه بین هزینه‌های مختلف انجام دهیم و هزینه‌های حداقلی را انتخاب کنیم.»

او ادامه داد: «تردید ندارم که بعد از عبور از این شرایط و ثبت و ضبط عملکردها در بخش‌های مختلف، به‌رغم همه مشکلاتی که برای هموطنان ما ایجاد شده مجموعاً عملکرد جمهوری اسلامی در برخورد با این سیلاب در جهان، عملکرد شاخصی شمرده خواهد شد. سیلاب وسیعی بوده که اگر نگوییم بی‌سابقه قطعاً کم سابقه بوده است و امیدواریم کماکان با همین فعل ماضی در مورد آن صحبت کنیم. همان‌طوری که رهبری فرمودند سیل برکاتی دارد و صدماتی که ما همه جمع هستیم تا آنها را به حداقل برسانیم.

سدسازی با محاسبه حداکثر سیل محتمل

سد کرخه یکی از بزرگ‌ترین سدهای خاکی دنیا و با تاجی به طول ۳۰۳۰ متر و ارتفاع ۱۲۷ متر از لحاظ حجم بدنه بزرگترین سد تاریخ ایران است. در مطالعات طرح توسعه این سد علاوه بر مهندسان ایرانی، ایتالیایی‌ها و امریکایی‌ها هم حضور داشته‌اند و دستورالعمل بهره‌برداری مشخصی دارد که منطبق بر مطالعات فنی، مهندسی و محیط زیستی بالادست و پایین دست سد است. درباره احتمال شکستن این سد و سدهای مشابه در اثر سیلاب اخیراً حبیب‌الله بیطرف وزیر نیروی دولت‌های هفتم و هشتم به «ایران» گفت: «محال است که سدهای بزرگ دچار شکستگی و ایجاد خسارت شوند. دلیل آن هم این است که مهندسین مشاور سدهای بزرگ را بر اساس محاسبه حداکثر سیل محتمل (PMF) در رودخانه طراحی می‌کنند. یعنی حتی دوره سیلابی را ده‌ها هزار سال عقب‌تر می‌برند و از آنجایی که وقوع این سیل غیرممکن است، هیچ‌گاه شکستگی پیش نخواهد آمد. به عبارت دیگر سدی که آن سیل عظیم را بتواند از دریچه‌های خود عبور دهد، محال است که دچار شکستگی شود.»

شرایط سدهای کشور نرمال است

میثم جعفرزاده مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل نیز می‌گوید: «در حال حاضر سد کرخه در پایداری کامل قرار دارد و شایعاتی که در فضای مجازی مبنی بر ترک خوردن این سد یا اوضاع نابسامان در این سد یا سدهای دیگر همچون گتوند و سیمره منتشر می‌شود، صحت ندارد.»

او با تأکید بر این مسأله که خروجی سد کرخه کاهش یافته تا وضعیت اهواز بهبود یابد، اظهار کرد: «می‌توان گفت که اکنون وضعیت بهبود یافته و شرایط نرمالی را در سدهای کشور شاهد هستیم.» مدیرکل دفتر مدیریت بحران و پدافند غیرعامل درباره اقدامات صورت گرفته برای پس‌زدگی فاضلاب در شهر اهواز گفت: «مشکل پس‌زدگی فاضلاب ناشی از چند نقطه بحرانی در این شهر به دلیل ریزش شبکه‌های فاضلاب بود که برای مهار این مشکل دو پروژه اضطراری تعریف شده و طبق برنامه در مرحله اجرا قرار گرفته است. تیم‌های عملیاتی در حال فعالیت هستند تا در سریع‌ترین زمان ممکن بحث پس‌زدگی فاضلاب برطرف شود.»

منبع: رکنا

کلیدواژه: خوردن سد استان ترک آب عکس فیلم سیل زن جوان زندگی تصاویر خوزستان رئیس من

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rokna.net دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۶۹۸۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

انتقال آب از سد دز به سد کرخه

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان افزایش ظرفیت سدهای استان در سامانه بارشی اخیر را نتیجه مدیریت تخصصی عنوان کرد و گفت: انتقال آب از سد دز به سد کرخه یک اقدام ارزشمند است. - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اهواز، عباس صدریان فر در خصوص مدیریت بارش‌های روزهای پنجشنبه و جمعه در استان، اظهار داشت: استان خوزستان و حوضه‌های بالادستی منتهی به آن در دو روز گذشته تحت تاثیر دو سامانه قوی بارشی قرار گرفت.

وی افزود: این سامانه از 10 روز پیش و پس از هشدار سازمان هواشناسی و کارشناسان سازمان آب و برق خوزستان و وزارت نیرو، تحت رصد قرار گرفت و جلسات متعدد و شبانه روزی در این خصوص برگزار شد.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان با اشاره به اینکه مدیریت این بارش‌ها به دلیل شرایط زمانی و مکانی دشوار است، تصریح کرد: در فصل بهار که روز های منتهی به آبگیری‌های نهایی سدها است تصمیم‌گیری برای ذخیره یا رهاسازی دشوار است، چرا که سامانه‌های بارشی در این فصل از سال به شدت شرایط متغیری دارند و بارها تقویت و تضعیف می‌شود و با عدم قطعیت بسیار زیادی مواجه هستیم.

صدریان فر ادامه داد: پس از جلسات متعدد و کارشناسی‌های تخصصی به این نتیجه رسیدیم که برای مدیریت سامانه بارشی به ویژه در حوضه دز، پیش از آغاز بارش‌ها 65 میلیون متر مکعب آب را از سد دز تخلیه کردیم تا ظرفیت کافی برای این سامانه بارشی ایجاد کنیم.

وی  با اشاره به اینکه بارش ها از نظر مکانی هم دز بالادست و هم در پایین دست سد ها رخ داد، خاطر نشان کرد: در جریان این سامانه بارشی هم روان‌آب در پایین دست داشتیم هم سیلاب در بالا دست و باید به گونه‌ای رهاسازی آب را از سد دز انجام می‌دادیم که همپوشانی با پیک سیلاب پایین دست نداشته باشد و آسیبی متوجه مردم، مزارع و منازل نشود.

مدیرعامل سازمان آب و برق خوزستان، افزود: با تدابیر تخصصی و اصولی که در مدیریت این سامانه بارشی اتخاذ شد و با پیش‌بینی ایجاد ظرفیت ذخیره‌سازی پیش از بارش‌ها، توانستیم خروجی سد را به 180 متر مکعب بر ثانیه کاهش دهیم و دبی ایجاد شده در پایین دست را به گونه‌ای مدیریت کنیم که برای مردم مشکلاتی ایجاد نشود.

وی با اشاره به اینکه در دو روز گذشته 254 میلییون متر مکعب آب به ذخایر سدهای استان افزوده شد، بیان کرد: 81 درصد کل ذخایر سدهای استان آبگیری شده است که به تفکیک در زنجیره کارون 92 درصد، سد دز 100 درصد، سد مارون 84 درصد و سد کرخه 47 درصد ذخیره‌سازی صورت گرفته است.

صدریان‌فر با تاکید بر اینکه با برنامه‌‌ریزی صحیح توانستیم از این موهبت الهی به بهترین نحو استفاده کنیم، عنوان کرد: از طریق کانال‌هایی که در سال‌های پیش ایجاد شده بود توانستیم حدود 70 متر مکعب بر ثانیه آب را از سد دز به سد کرخه انتقال دهیم و با مسدود کردن کامل خروجی سد کرخه موجب افزایش آبگیری در این سد و دبی مورد نیاز پایین دست کرخه و هورالعظیم را تامین کردیم که اقدامی بسیار قابل تامل و مهم است. 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پرشدگی ۸۱ درصدی سدهای خوزستان با بارش های اخیر
  • انتقال آب از سد دز به سد کرخه
  • سیلاب‌های خوزستان با مدیریت سدها مهار شد/ ذخیره سدها به 81 درصد رسید
  • انتقال آب از سد دز به سد کرخه در بارندگی اخیر
  • ۸۱ درصد مخازن سدهای خوزستان پر شد/ آخرین وضعیت سد دز
  • ۸۱درصد کل سدهای این استان پر شد
  • آورد آب سد دز خوزستان در حد سیلاب نیست
  • ۸۱درصد کل سدهای این استان پر شد | اگر بارش ها شدید هم باشد نگران نیستیم
  • آخرین خبرها از وضعیت سدهای خوزستان؛ سد دز پر شد
  • سد دز پر شد/ وضعیت سدهای خوزستان چگونه است؟