Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایکنا»
2024-04-27@11:28:25 GMT

آسیب سیل به بیش از ۱۲ هزار کیلومتر از راه‌های کشور

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۳۷۲۵۷۴

آسیب سیل به بیش از ۱۲ هزار کیلومتر از راه‌های کشور

به گزارش ایکنا از چهارمحال و بختیاری، به نقل از خبرگزاری ایسنا،  محمد اسلامی، وزیر راه و شهرسازی کشور روز گذشته 20 فروردین در سفر به چهارمحال و بختیاری و در جمع خبرنگاران استان، با اشاره به اینکه خسارات سیل به زیرساخت‌ها و منازل استان 599 میلیارد تومان برآورد شده است، گفت: این خسارات در بخش کشاورزی و آبزی‌پروری حدود 460 میلیارد تومان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!
وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه با ارزیابی‌های انجام شده و تأمین منابع این خسارت‌ها پرداخت می‌شوند، افزود: این خسارت‌ها در قابل کمک‌های بلاعوض و تسهیلات با بهره کم به مردم پرداخت می‌شود. وی از برآورد خسارت به زیرساخت‌های استان و اعتبار موردنیاز برای بازسازی آن‌ها خبر داد و اظهار کرد: نقاط و برنامه‌های موردنیاز برای بازسازی و احداث مشخص شده است و دولت منابع موردنیاز برای آن را در جلسات آینده معین می‌کند. اسلامی با اشاره به اتخاذ ردیف‌های بودجه‌ای در بودجه سال جاری برای پروژه‌های جاده‌ای و خدمات زیربنایی حمل‌ونقل استان، تصریح کرد: محورهای ترانزیتی استان مانند جاده لردگان و شلمزار-خوزستان دارای اولویت برای ایمن‌سازی هستند. وزیر راه و شهرسازی پروژه راه‌آهن استان را جزء پروژه‌های اولویت‌دار دولت به دلیل ترانزیتی بودن این مسیر در کشور دانست و خاطرنشان کرد: امید است با عقد قرارداد با سرمایه‌گذاران و استفاده از بودجه فاینانس پروژه‌های راه‌آهن در صندوق توسعه ملی عملیات اجرایی این طرح از سر گرفته شود. وی با اشاره به اینکه در اثر بارش‌های اخیر بیش از 12 هزار کیلومتر از راه‌های کشور از جمله راه‌های روستایی، فرعی، شریانی، اصلی و آزادراه‌ها آسیب دیده‌اند، گفت: این خسارات در شش هزار و 800 نقطه کشور و از نوع رانش زمین، تخریب پل‌ها، آب‌نماها و آب‌روها، آب شستگی و آب بردگی و زمین‌لغزش‌ها بوده است. اسلامی برآورد خسارات سیل به حوزه راه‌های کشور را حدود سه هزار میلیارد تومان خواند و ادامه داد: بر اساس اولویت‌ها و به ویژه راه‌های روستایی که راه ارتباطی مردم را قطع کرده است با سرعت بیشتری بازسازی می‌شوند. وزیر راه و شهرسازی با بیان اینکه محور قدیم برخی از جاده‌ها قابل استفاده نیست و باید محوری جدیدی برای آنان در نظر گرفته شود، افزود: محور خرم آباد-پلدختر یکی از این محورهاست که بر اساس نظر کارشناسان باید در این مسیر تونل احداث گردد که زمان‌بر است و باید با یک کنارگذر موقت این محور بازگشایی شود. انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری بین المللی قرآن ایکنا چهارمحال و بختیاری وزیرراه و شهرسازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۳۷۲۵۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

توسعه و بهسازی بزرگ‌راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه

ایسنا/زنجان مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای زنجان از اجرای ۷ پروژه بهسازی و توسعه محورهای اصلی استان خبر داد.

اصغر اسماعیلی امروز (جمعه ۷ اردیبهشت ماه)  در برنامه صف خدمت از رادیو اشراق با اعلام مطلب فوق افزود: بخشی از این پروژه‌های بهسازی و توسعه در کریدورهای اصلی زنجان - بیجار، زنجان - دندی - تخت سلیمان، زنجان - بناب، منجیل، سه‌راهی سلطانیه به قیدار و همدان و همچنین بهسازی کلور به درام از حوزه شهرستان طارم است که امسال با جدیت بیشتری دنبال می‌شود.

وی راه و حمل‌ونقل را یکی از مولفه‌های توسعه هر کشوری عنوان کرد و گفت: استان زنجان به جهت موقعیت جغرافیایی و واقع شدن در کریدور اصلی کشور به عنوان محور حیاتی در بحث حمل‌ونقل شناخته می‌شود که توجه به ایمنی محورهای مواصلاتی این استان از اولویت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای است.

اسماعیلی نگهداری راه‌ها اعم از راه‌های فرعی و اصلی را از مهمترین وظایف راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان دانسته و اضافه کرد: با توجه به اعتبارات تخصیصی بازسازی و روکش رویه راه‌ها نیز از دیگر مواردی است که همواره مورد توجه است.

وی اولویت اصلی راهداری را حفظ ایمنی راهها دانست و یادآور شد: با اعتبارات تخصیص داده شده، بخشی از آزادراه زنجان - قزوین طی قراردادی که در سال گذشته منعقد شد بازسازی وبهسازی شد.

اسماعیلی از برگزاری مناقصه ۳۵ کیلومتر از آزادراه زنجان - قزوین از کیلومتر صفر تا ۳۵ در باند شمالی و جنوبی در سال ۱۴۰۳ خبر داد و افزود: در دو لاین این آزادراه به طول ۳۵ کیلومتر بهسازی و روکش انجام خواهد شد که با تعیین شدن نتیجه مناقصه و پیمانکار، حدود ۷۰ درصد مشکلات آزادراه حل می‌شود.

مدیرکل راهداری و حمل‌ونقل جاده‌ای استان زنجان در ادامه به هزینه‌های بالای ساخت راه اشاره کرد و گفت: ساخت یک کیلومتر راه اصلی حدود ۱۵ الی ۲۰ میلیارد تومان هزینه دارد که با شرایط اقتصادی حاکم و محدودیت‌های اعتباری باید از ظرفیت‌های خارج از اعتبارات دولتی که می‌تواند به پروژه‌ها تزریق شود استفاده کرد.

اسماعیلی با بیان اینکه استان زنجان ۵ هزار و ۸۰۰ کیلومتر از کل راه‌های کشور را به خود اختصاص داده است، اظهار کرد: ۲۰۰ کیلومتر از این راه‌ها آزادراه، ۱۴۰ کیلومتر بزرگ‌راه، ۳۵۰ کیلومتر محور اصلی، ۹۵۰ کیلومتر راه فرعی و ۴ هزار و ۲۰۰ کیلومتر آن راه روستایی است.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بیش از 543 میلیارد تومان برآورد اولیه خسارت سیل به بخش کشاورزی
  • توسعه و بهسازی راه‌های استان با اجرای ۷ پروژه
  • اعلام خسارات اولیه سیل در ۴ استان کشور
  • برنامه‌های شهرداری تهران برای کاهش ترافیک بزرگراه آزادگان
  • آب شرب ۱۰۰ درصد روستا‌های مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی وصل شد
  • توسعه و بهسازی بزرگراه های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه
  • خسارات سیل دبی/ چالش جدید ابرپروژه لاین عربستان
  • قطعه پنج باند دوم مسیر خاش به زاهدان در حال اجرا است
  • توسعه و بهسازی بزرگ‌راه‌های استان زنجان با اجرای ۷ پروژه
  • تکمیل متروی گلبهار به مشهد در اولویت قرار گرفت