Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-04-28@05:32:30 GMT

برای رهایی از خشک‌سالی، آب باران را جمع کنیم

تاریخ انتشار: ۲۴ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۰۴۵۳۲

برای رهایی از خشک‌سالی، آب باران را جمع کنیم

جمع‌آوری آب باران، به‌عنوان شیوه‌ای برای مدیریت ذخیره، پخش و توزیع آب باران برای هرگونه استفاده تولیدی تعریف می‌شود. پژوهشگران کشور، به‌منظور تبیین بیشتر این روش برای رهایی از مشکلات کم‌آبی در کشور، پژوهشی را انجام داده‌اند.

به گزارش ایسنا، در مناطق خشک دنیا و بالطبع کشور ما ایران، به دلیل کم بودن میزان بارش و توزیع نامناسب مکانی و زمانی نزولات جوی، صرفه‌جویی در مصرف آب و مدیریت اصولی و بهره‌وری مناسب از منابع آب ضروری است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جمع‌آوری آب باران روشی مطمئن و مناسب در راستای افزایش میزان آب قابل دسترس بوده که ضمن تقلیل اثرات نامطلوب خشکی و خشک‌سالی، درنهایت منجر به حصول مزایای استفاده بهینه از نزولات جوی و رواناب‌های سطحی جهت مصارف مختلف خواهد شد.

به گفته محققان، این موضوع، جنبه‌های تاریخی داشته است، به‌طوری‌که در منطقه خاورمیانه و در کشورهایی مانند عراق، عربستان و ایران تأسیسات جمع‌آوری باران در مسیر کاروان‌ها یافت شده است.

وجود بندسارها، خوشاب‌ها، هوتک ها و آب‌انبارهای قدیمی نشانه قدمت جمع‌آوری آب باران در ایران است. امروزه اما به‌طورکلی سامانه‌های جمع‌آوری آب باران با توجه به نوع مصارف آب به سه نوع اصلی تقسیم می‌شوند: ۱) سیستم‌های حفاظت و نگهداری رطوبت برای تولید محصولات زراعی، ۲) سیستم‌های متمرکز نمودن رواناب برای حیوانات اهلی و وحشی و ۳) سیستم‌های جمع‌آوری و ذخیره‌سازی رواناب به‌دست‌آمده از بام‌ها و سطح زمین برای مصارف خانگی و زراعی.

در این خصوص و به‌منظور بررسی جامع‌تر استفاده بهینه از آب باران به‌عنوان راهکاری برای مقابله با کم‌آبی در مناطق خشک و نیمه‌خشک، پژوهشگران کشور اقدام به انجام مطالعه‌ای کرده‌اند که نتایج آن در نشریه «آب و توسعه پایدار» منتشر شده است.

بر اساس یافته‌های منتشرشده این پژوهش مروری که توسط محققین دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام شده است، استفاده بهینه از منابع آبی موجود و نیز تلاش در جهت دستیابی به منابع آبی جدید، دو راه حل عمده برای رفع نسبی این مشکلات هستند. از این میان، جمع‌آوری آب باران یکی از شاخص‌ترین روش‌های مدیریت بهره‌برداری از آب باران برای مقابله با کم‌آبی به‌حساب می‌آید.

به گفته زهرا نوری، محقق علوم و مهندسی آبخیز دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و همکارش: «جمع‌آوری و ذخیره آب باران به‌منظور مصارف مختلف، در سراسر دنیا ازجمله اقداماتی است که برای مدیریت منابع آب و تأمین آب مورد نیاز برای اهداف مختلف ازجمله کشاورزی، تغذیه آب زیرزمینی، مصارف خانگی و … انجام می‌شود».

این محققان می‌گویند: «انتخاب روش اجرای پروژه‌های جمع‌آوری آب باران باید با توجه به شرایط طبیعی و آب و هوایی منطقه، عوامل فنی، اقتصادی، سازمانی و اجتماعی در هر منطقه صورت گیرد تا علاوه‌بر حصول مزایا و استفاده بهینه از آب باران به‌عنوان یک منبع آب اضافی در مناطق شهری و غیرشهری، پایداری سامانه نیز تأمین شود. در این خصوص، با توجه به اهمیت جمع‌آوری آب باران، انجام تحقیقاتی جدید برای تعیین کمیت ارزش‌های اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی استحصال آب باران و نحوه تخصیص آن برای مصارف مختلف نیاز است».

بنا بر این یافته‌ها، نوری و همکارش معتقدند: «با توجه به این‌که اکثر مناطق ایران خشک و نیمه‌خشک هستند و توزیع بارندگی در نواحی مختلف کشور یکسان نیست و همچنین تقاضا برای آب روز به روز افزایش می‌یابد، ما نیازمند منابعی هستیم که آب مورد نیاز را تأمین کنیم و یکی از مهم‌ترین این منابع، آب باران است. بر همین اساس اطلاعات ارائه‌شده در این پژوهش می‌توانند در انتخاب روش درست راه‌گشا باشند».

نشریه «آب و توسعه پایدار» که به انتشار نتایج علمی و فنی این پژوهش پرداخته است، توسط دانشگاه فردوسی مشهد منتشر می‌شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: باران پژوهش ذخیره آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۰۴۵۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رهایی پرندگان کمیاب زینتی از دست قاچاقچیان در مرزهای سیستان و بلوچستان

فرمانده مرزبانی استان سیستان و بلوچستان از کشف و رهایی صدها پرنده کمیاب زینتی از دست قاچاقچیان در مرزهای استان خبر داد.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از سیستان و بلوچستان و به نقل از مرکز اطلاع‌رسانی مرزبانی استان، سردار رضا شجاعی اظهار کرد: مأموران همیشه بیدار مرزبانی استان در پی کسب خبری مبنی بر قاچاق پرندگان زینتی در سطح حوزه استحفاظی، بلافاصله بررسی دقیق موضوع و شناسایی قاچاقچی را در دستور مرزبانان قرار دادند.

وی افزود: مأموران مرزبانی با هدایت عملیاتی و پشتیبانی در مسیرهای احتمالی تردد قاچاقچیان به اجرای کمین هدفمند پرداختند و قاچاقچیان را که در حال انتقال محموله قاچاق به داخل کشور بودند، مشاهده کردند.

فرمانده مرزبانی استان سیستان و بلوچستان گفت: قاچاقچیان پرنده‌های زینتی که قصد داشتند محموله خود را وارد کشور کند با مشاهده مأموران، اقدام به تیراندازی به سمت مرزداران کردند که مأموران نیز بلافاصله با اتخاذ موضع و تاکتیک عملیاتی مناسب اقدام مقابله‌ای انجام دادند که به علت حجم زیاد آتش مرزداران، قاچاقچیان تاب مقابله نداشتند و عرصه را بر خود تنگ دیدند و با رها کردن محموله از محل متواری شدند.

وی یادآور شد: مأموران مرزبانی سیستان و بلوچستان با اعزام به محل در یک عملیات غافلگیرانه و ضربتی موفق به کشف ۲۲۴ قطعه پرنده زینتی از نوع «عروس هلندی» و «طوطی سبز» و تعداد ۳۲ احشام از نوع «میمون» شدند.

سردار شجاعی با تاکید بر حفاظت از محیط زیست و گونه‌های بومی منطقه بیان کرد: هرگونه ورود و خروج پرندگان و گونه‌های جانوری باید از طریق مبادی قانونی انجام گیرد چرا که قاچاق در این زمینه علاوه بر تخریب محیط زیست، می‌تواند اثرات نامطلوبی در سلامت سایر گونه‌ها و حتی انسان داشته باشد.

وی خاطرنشان کرد: کارشناسان ارزش پرنده‌های کشف شده را بیش از ۱۶ میلیارد ریال برآورد کردند که پس از تکمیل پرونده مقدماتی تحویل مراجع ذی‌صلاح شدند.

کد خبر 747770

دیگر خبرها

  • آزادی ۱۸ زندانی جرایم مالی در نذر هشتم سبزوار
  • تیغ شدت مصرف انرژی روی گلوی اقتصاد ایران
  • مثبت شدن تراز درآمد و هزینه تأمین اجتماعی
  • باران چگونه تنش آبی سیستان و بلوچستان را شست؟
  • تراز منابع و مصارف مشمول بودجه استان زنجان مثبت شد
  • ابداع جوراب‌هایی الکترونیکی برای رهایی‌بخشی بیماران دیابتی از زخم پا
  • رشد ۲۳ درصدی منابع ۶۰۰ هزار میلیاردی بودجه، برای مصارف حمایتی
  • رشد۲۳ درصدی منابع ۶۰۰ هزار میلیاردی بودجه، برای مصارف حمایتی
  • تراز منابع و مصارف تامین اجتماعی استان مرکزی پس از ۱۰ سال مثبت شد
  • رهایی پرندگان کمیاب زینتی از دست قاچاقچیان در مرزهای سیستان و بلوچستان