Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مشرق»
2024-04-28@03:35:20 GMT

خودم گلستان، دلم خوزستان

تاریخ انتشار: ۲۵ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۲۴۳۹۹

خودم گلستان، دلم خوزستان

در بسیاری از مناطق ترکمن‌نشین آب‌های سطحی هنوز مهار نشده و هنوز ساختمان‌ها در معرض فرسایش هستند. مردم می‌گویند فاجعه فقط سیل نبود، اصل فاجعه در راه است.

به گزارش مشرق، سیل به فاصله یک هفته گلستان و خوزستان را گرفتار کرده و هنوز آق‌قلا، معمولان و سایر نقاط سیل‌زده در استان گلستان، پای در گل دارند، اما دوربین‌ها و قلم‌ها به سمت خوزستان چرخیده و در کنار تصاویر شادی و پایکوبی جوانان حمیدیه بعد از ترمیم سیل‌بند یا ویدئوی تاثیرگذار سیل‌بند انسانی در اهواز، کمتر تصویر یا خبری از گلستان و ترکمن‌ها مخابره می‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در حالی که مردم گلستان هنوز گرفتار سیل هستند و تبعات سنگین‌اش. خانه‌های به جا مانده از سیل در معرض ویرانی قرار گرفته‌اند و به قول یوسف قوجق فاجعه اصلی در راه است و هنوز اتفاق نیفتاده… این نویسنده که به گواه خونی که در رگ‌هایش جاری‌است، نامی که در شناسنامه‌اش ثبت شده و البته به شهادت نوشته‌ها و پژوهش‌هایش، به قدری فرهنگ مردم ترکمن را می‌شناسد که پای حرف‌هایش بنشینیم و از ادبیات و فرهنگ ترکمن‌ها بگوییم. او که اولین داستانش را درباره سیل نوشته و قصد دارد رمانی درباره همین اتفاق بنویسد درباره فرهنگ و ادبیات و سنت‌های ترکمن با ما حرف زد.

اوضاع در زادگاه شما چطور است؟
من از آخرین روزهای سال قبل آنجا بوده‌ام. عکس‌های زیادی از روستا منتشر کردم. خانه پدری من هم آسیب دیده اما نه آن‌طور که قسمت‌های دیگر گنبد، مثل آق‌قلا و گمیشان آسیب دیده‌اند. حیاط خانه کاملاً پر از آب بود و به داخل خانه هم نشت پیدا کرده… اوضاع اصلاً خوب نیست. وضعیت شهرهای آق‌قلا و گمیشان همچنان مانند گذشته است و آدم می‌ماند به درد خودش گریه کند یا به درد مردم خوزستان و لرستان و سایر شهرها.

الان مهم‌ترین مسأله مردم سیل‌زده ترکمن چیست؟
الان نگرانی کل مردم گرگان و گنبد و آق‌قلا این است که پی ساختمان‌ها در آب مانده و در حال فرسایش است. در بسیاری از مناطق ترکمن‌نشین آب‌های سطحی هنوز مهار نشده و هنوز ساختمان‌ها در معرض فرسایش هستند. مردم می‌گویند فاجعه فقط سیل نبود، اصل فاجعه در راه است.

همه ما نگران ساختمان‌هایی هستیم که همچنان در آب مانده‌اند. در روستاهای آب‌گرفته، ساختمان‌ها بتونی نیستند؛ با گچ و سیمان و آجر ساخته شده‌اند. خانه پدری من هم خشتی است و نمی‌دانم چه خواهد شد. اوضاع خطرناکی است.

در سیل گلستان از ترکمن‌ها چه رفتار متفاوتی دیده‌اید که متاثر از فرهنگ و شکل زیست این قوم ایرانی باشد؟
چیزی که دیدم و می‌بینم، اتحاد است؛ باعث افتخار ترکمن‌ها و کل مردم گلستان است که آستین بالا زده‌اند و بدون هیچ توقع و خواسته‌ای درصدد حل مشکلات برآمده‌اند. مبالغه نیست اگر بگویم ۷۰ درصد کارها را خودشان انجام داده‌اند و شاید کیسه و بیل مهم‌ترین خواسته آنها بوده است. البته این همدلی برایم تازگی ندارد. در فرهنگ ترکمن، سنتی داریم به نام یاوار یا همان یاور. ریش‌سفیدهای منطقه وقتی می‌بینند کسی دستش تنگ است، مشکلی به‌وجود آمده یا به هر دلیل حتی در برداشت محصول نیاز به تعاون و همکاری هست، اعلام یاور می‌کنند.

در مورد سیل هم اعلام یاوار کردند و از طوایف مختلف خواستند به مردم سیل‌زده کمک کنند. هر آنچه توانستند انجام دادند و این بسیار عالی است.

این فرهنگ در بخش‌های شهری هم پررنگ است؟
من هم فکر می‌کردم در مناطق شهری کمرنگ شده باشد، اما در شهرهای گنبد و گرگان، آق‌قلا و بندرترکمن با چشم‌های خودم شاهد بودم که چطور مردم به یاوار پاسخ گفته‌اند و سنت یاوار را پیاده کرده‌اند.

فکر می‌کنم در کنار همبستگی، قناعت و رضایت هم از ویژگی‌های اهالی ترکمن است. نق زدن، گلایه‌کردن و توقع داشتن در این فرهنگ خیلی جایی ندارد. بله دقیقاً همین‌طور است. به حداقل‌ها راضی هستند. مردم ترکمن تنها چیزی که در این مدت خواسته‌اند، کمک برای بیرون راندن آب‌ها بود.

ترکمن به جای توقع داشتن، تلاش می‌کند و این در سرشت و تربیت ترکمن‌هاست. در این مدت نوجوانان بسیاری را دیده‌ام که حماسه آفریده‌اند. پای کار هستند و کمک دست بزرگ‌ترها. در فضای مجازی اعلام یاوار می‌کردند برای بستن سیل‌بند و به روستاییان کمک می‌کردند.

سنت یاوار ریشه در کجا دارد؟
عمومیت دارد و شاید به‌اندازه تاریخ ترکمن قدمت داشته باشد. همیشه بوده و در گذشته‌های دور از پدران و پدربزرگان می‌شنیدم که وقتی خانواده‌ای در برگزاری مراسم عروسی یا عزاداری دچار مشکل می‌شد، اعلام یاوار می‌کردند. اصلاً جای دوری نرویم، در عروسی خودم همین کار را کردیم. یاوار در خون هر ترکمن بوده و با زندگی، فرهنگ و ادبیات آنها عجین شده است.
اگر در میان ترکمن‌ها خانواده‌ای عزادار باشد، هیچ کاری نمی‌کند، این اطرافیان و سایر مردم ایل هستند که دست به کار می‌شوند و از مهمانان پذیرایی می‌کنند.

در قصه‌هایتان به این سنت اشاره کرده‌اید؟
در داستان، «وقت جنگ دوتارت را کوک کن» که دفتر نشر فرهنگ اسلامی آن را منتشر کرده، درباره دفاع از کشور نوشته‌ام و به این فرهنگ اشاره کرده‌ام. در این داستان برای درست کردن قلعه اعلام یاوار می‌شود و ایل آنجا پناه می‌گیرد و در مقابل حمله روس‌ها مقاومت می‌کند.

به نظرم یکی دیگر از ویژگی‌های قوم ترکمن، درونگرایی و بسته بودن است. دیگری را به عنوان یک مهمان می‌پذیرند و برایش سنگ تمام می‌گذارند، اما بعید است او را در میان قوم و به عنوان یک ترکمن بپذیرند.

عشایر از خانواده‌های هسته‌ای شکل می‌گیرند و به ایل و طایفه خودشان وابستگی قومی و نژادی دارند.
ترکمن‌ها طوایف متعددی دارند و حتی ممکن است ازدواج بین‌طایفه‌ای هم چندان رایج نباشد، اما این به معنی دشمنی نیست. مثلاً مشکل برای هر قوم و قبیله‌ای که رخ بدهد اعلام یاوار می‌کنند چه ترکمن چه غیرترکمن.

ترکمن‌ها ضرب‌المثلی دارند که ترجمه‌اش به فارسی این است: همچنان که در هر جشن تمام طوایف حضور دارند، در هر اندوه و غمی که برای یک ایل اتفاق بیفتد نیز همه باید حضور داشته باشند.

ضرب‌المثل‌هایی از این دست در فرهنگ شفاهی ترکمن زیاد است. ترکمن به فرهنگش تعصب دارد؛ مثلاً به حجاب: ترکمن‌ها قبل از انقلاب هم حجاب داشتند و حالا هم دارند. هیچ‌وقت در تاریخ این سرزمین، هیچ‌کسی نتوانست حجاب از سر زن ترکمن بردارد.
باورهایی مثل یاوار، حجاب و تعاون بخشی از معنای ترکمن بوده است و با پیشرفت تمدن و رشد فناوری تغییر نمی‌کند.

برداشت من از توضیحات شما این است که فرهنگ ترکمن و شیوه زیستی را خودبسنده می‌دانید نه نوعی ناسیونالیسم درست است؟
تعصب داشتن به معنای غیرقابل انعطاف بودن، نیست. ترکمن‌ها نسبت به فرهنگشان تعصب دارند چون یک ترکمن با فرهنگ، سنت و آداب عشیره‌ای بزرگ شده و وارد جامعه می‌شود. هر کودکی در ترکمن با افسانه‌هایی که از پدربزرگ‌ها و مادربزرگ‌ها می‌شنود، با لالایی‌ها و ترانه‌های بومی و اشعار بزرگان ترکمن بزرگ می‌شود. بر سر سفره خانواده‌اش بزرگ می‌شود و حتی در بازی‌های کودکانه‌اش ترکمن‌بودن را تمرین می‌کند؛ مفهوم یاوار را و باهوش بودن را.

اینهاست که یک ترکمن را می‌سازد و به نظرم تعصب به این سنت‌ها و باورها، نه‌تنها نکوهیده نیست، بلکه بسیار ارزشمند است.
اما بسته بودن جامعه ترکمن، ازدواج‌های درون‌ایلی و مواردی از این دست در سنت‌های ترکمن دلایل خودش را دارد.

ظلم‌هایی که در طول تاریخ، به مردم ترکمن روا شده، آنها را از خویشاوندی با افراد غیرترکمن باز می‌دارد، اما در عین حال سنت‌ها و فرهنگ ترکمن منافاتی با زیست او در جهان امروز ندارد و دوستی و همراهی با اقوام دیگر را سبب نمی‌شود. مثلاً در طول سال‌های بعد از انقلاب، امن‌ترین و بی‌حاشیه‌ترین مردم، قوم ترکمن بوده‌اند.

استان گلستان را به عنوان نمونه بارز وحدت بین شیعه و سنی می‌شناسند. ترکمن‌ها سرشان به زندگی خودشان است تا زمانی که گرفتاری و مسأله‌ای حادث شود و آنگاه است که آستین همت بالا می‌زنند و وارد میدان می‌شوند.

*روزنامه جام جم

منبع: مشرق

کلیدواژه: رونق تولید گام دوم انقلاب وعده های روحانی اخبار سیل بندر ترکمن سیل سیل گلستان کتاب نویسنده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mashreghnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مشرق» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۲۴۳۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احتمال حضور ۵ کشتی‌گیر خوزستانی در مسابقات المپیک

رسول گرمسیری در گفت‌وگو با خبرنگار مهر بیان کرد: بعد از سال‌ها شاهد بودیم اهواز در دو سه سال گذشته میزبانی‌های زیادی را در زمینه ورزشی گرفته که جا دارد از ریاست کشتی خوزستان «رمضان جمالپور» و آقای زمانپور تشکر کنیم.

وی عنوان کرد: احتمال اینکه ۵ وزن از ۶ وزن خوزستانی‌ها به المپیک بروند، بسیار زیاد است که این امر را مدیون تلاش‌های متولیان امر هستیم.

ملی پوش کشتی فرنگی اضافه کرد: مردم خوزستان به کشتی فرنگی علاقه مند هستند و مربیان زحمت کشی و سازنده خوبی در این استان وجود دارد.

وی اظهار کرد: در مسابقات قهرمانی آسیا که ۲ سال پیش برگزار شده بود، توانستم مدال طلا را کسب کنم و می‌خواستم در چهل و چهارمین دوره مسابقات کشتی فرنگی جام تختی مدال طلای خود را تکرار کنم که در فینال با داروی نادرست، مدال طلای من به نقره تبدیل شد.

ملی پوش کشتی فرنگی گفت: بیش از ۱۵ تا ۲۰ سال است که در سطح بالا کشتی می‌گیرم و نماینده مردم خوزستان و کشورم ایران هستم و این قول را می‌دهم که یک مدال جهانی کسب کنم.

کد خبر 6089940

دیگر خبرها

  • برگزاری محفل شعر ارادت رضوی در هویزه
  • برگزاری ۱۴ دوره جشنواره شعر رضوی در خوزستان
  • به عنوان یک مطالبه عمومی ایجاد یک سکو دائمی برای عرضه پوشاک عفیفانه ضروری است
  • احتمال حضور ۵ کشتی‌گیر خوزستانی در مسابقات المپیک
  • فیلم| اعتراف اشکان خطیبی به زندگی سخت در خارج از ایران؛ خودم به همه چیز پشت پا زدم
  • فیلم| اشکان خطیبی به زندگی سخت در خارج از ایران اعتراف کرد: خودم به همه چیز پشت پا زدم
  • اولویت رسانه ملی تولید محتوای مرتبط با فرهنگ ایثار و شهادت است
  • رها سازی آب سد وشمگیر از امروز؛ مردم به حریم رودخانه گرگانرود نزدیک نشوند
  • تبدیل ۴۶۳ فقره شناسه قدیم به شناسه جدید طی یک روز در گلستان
  • اعتبارنامه منتخبان مردم گلستان در مجلس صادر شد