Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-04@21:33:36 GMT

شیوه برگزاری نمایشگاه کتاب در شأن کشور ما نیست

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۴۵۴۹۱

شیوه برگزاری نمایشگاه کتاب در شأن کشور ما نیست

حسین شیخ رضایی، عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور و همچنین مدیر نشر کرگدن در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: برای برپایی نمایشگاه کتاب سال ۹۸ ثبت نام از ناشران بسیار دیر یعنی در اواخر اسفند سال گذشته (۱۳۹۷) انجام شد و امسال هم قرار است که به دلیل عدم همزمانی با ماه رمضان، نمایشگاه ۱۰ روز زودتر یعنی در چهارم اردیبهشت افتتاح شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: نشر کرگدن برای حضور در نمایشگاه ثبت نام کرده است، اما تا امروز (یعنی ۲۶ فروردین) مشخص نکرده‌اند که بالاخره غرفه‌ای به ما تعلق می‌گیرد یا خیر؟ تماس مکرر با اتحادیه ناشران هم فایده‌ای دربر نداشته چرا که یا کسی پاسخگو نیست یا اینکه می‌گویند چند روز دیگر مشخص می‌شود. در این فاصله اندک تا روز افتتاحیه نمایشگاه من به عنوان مدیر یک انتشارات هنوز نمی‌دانم که غرفه‌های ناشران تعیین شده یا خیر تا بتوانم برنامه‌ریزی درستی برای حضور مناسب در نمایشگاه داشته باشم.

بی‌نظمی‌هایی که هرسال تکرار می‌شوند

شیخ رضایی ادامه داد: نمی‌دانم چرا هر سال اتحادیه ناشران و کتابفروشان و نهاد برگزار کننده با این آشفتگی نمایشگاه را برگزار می‌کنند؟ اگر هم بر فرض تا چند روز آینده مساله غرفه‌های ناشران مشخص شود، چطور می‌توان مثلاً برای حضور میهمانان برنامه‌ریزی کرد؟ همانطور که می‌دانید وضعیت صنعت نشر کشور روزهای خوبی را سپری نمی‌کند و اقتصاد کتاب در امسال بحرانی خواهد بود. به همین دلیل شرکت در نمایشگاه برای همه ناشران اتفاقی مهم و حیاتی است، چرا که بخش مهمی از فروش سالیانه‌شان در نمایشگاه انجام می‌شود. با توجه به این شرایط، این بی‌نظمی که حتی کسی نیست تا خبری درباره موافقت با حضور یا عدم حضور ناشران در نمایشگاه بدهد، عجیب و تأسف آور است.

نشر کرگدن برای حضور در نمایشگاه کتاب امسال ثبت نام کرده است، اما تا امروز (یعنی ۲۶ فروردین) مشخص نکرده‌اند که بالاخره غرفه‌ای به ما تعلق می‌گیرد یا خیر؟ تماس مکرر با اتحادیه ناشران هم فایده‌ای دربر نداشته و کسی پاسخگو نیست. مدیر نشر کرگدن همچنین هویت نمایشگاه کتاب تهران را نیز نامعلوم خواند و گفت: نمایشگاه کتاب تهران پدیده منحصر به فردی است و مانند بقیه اتفاق‌ها ماهیت و هویت مشخصی ندارد اکنون چند سال است که درباره مکان برگزاری آن بحث و جدل می‌شود. بعد از چند سال برگزاری در مصلی، برای یک دو دوره محل برگزاری را به شهرآفتاب انتقال داده و بعد دوباره آن را به مصلی برگرداندند. جالب آنکه در هر دو مکان زیرساخت‌ها مناسب نیست و نمی‌توانند راه چاره‌ای برای جلوگیری از ورود آب به غرفه‌ها در صورت بارانی بودن روزهای برگزاری نمایشگاه، پیدا کنند. برای مساله بغرنج دسترسی به نمایشگاه هم هنوز که هنوز است راه چاره‌ای پیدا نکرده‌اند.

این عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور، شیوه حضور صنف‌های غیر از نشر در نمایشگاه کتاب را نیز نابسامان خواند و ادامه داد: احتمالاً مانند صدا و سیما به نمایشگاه کتاب هم دستور داده‌اند که خودش باید هزینه‌های خودش را دربیاورد. به همین دلیل هم مخاطب از درب ورودی مصلی تا شبستان باید تعداد زیادی از غرفه‌های صنف‌های دیگر مثل شرکت‌های خدمات ارتباطی و… را تحمل کند.

شکل برگزاری نمایشگاه کتاب تهران زننده است

شیخ رضایی اضافه کرد: شکل برگزاری نمایشگاه کتاب واقعاً زننده است. نه فضای مناسبی برای نشستن وجود دارد و نه فضای درخوری برای عرضه کتاب. همیشه هم بدترین و نامناسب‌ترین فضاها را به بخش کودک و نوجوان اختصاص می‌دهند. آنها در روزهای آفتابی باید گرما را تحمل کنند و در روزهای بارانی آب گرفتگی غرفه‌ها را. در هر دوره هم وضعیت برگزاری نمایشگاه نامنظم و زننده بوده و هر سال هم مسئولان دلایلی را برای نابسامانی‌ها می‌آورند، اما سال بعد هیچ تغییری در روند برگزاری رخ نمی‌دهد.

مترجم کتاب «علم، جامعه، اخلاق: جستارهایی در ابعاد اجتماعی و اخلاقی علم» ضابطه حضور ناشران در نمایشگاه کتاب را هم نامناسب توصیف کرد و گفت: تنها دلیل حضور ناشران در نمایشگاه کتاب مساله فروش است، اما از آن طرف در همه دوره‌های برگزاری شاهد بوده‌ایم ناشرانی که کتابسازی کرده و یا در کار چاپ کتاب‌هایی هستند که مجوز نشرش باطل شده، غرفه‌های بزرگی می‌گیرند و ناشرانی که کتاب‌های خوب تولید می‌کنند یا در نمایشگاه حضور ندارند و یا متراژ غرفه‌ای که به آنها تعلق می‌گیرد، کم و در جای نامناسبی است.

شکل برگزاری نمایشگاه کتاب واقعاً زننده است. نه فضای مناسبی برای نشستن وجود دارد و نه فضای درخوری برای عرضه کتاب. همیشه هم بدترین و نامناسب‌ترین فضاها را به بخش کودک و نوجوان اختصاص می‌دهند. به باور شیخ رضایی نمایشگاه کتاب در ساخت جریان فرهنگی برای معرفی کتاب نیز ناتوان است. او در این باره نیز اشاره کرد: شما به عنوان مخاطب نمی‌توانید جریان فرهنگی خاصی را در کنار نمایشگاه کتاب تهران ببینید که بتواند کتاب را به خوبی معرفی کند. جلسات جنبی نمایشگاه نیز مطلوب نیست و به صورت «از سر بازکنی» برگزار می‌شوند. به طور کل شیوه برگزاری نمایشگاه کتاب تهران به عنوان مهم‌ترین اتفاق فرهنگی در کشور به هیچ عنوان مطلوب و مناسب شأن کشور نیست.

رویدادهای مربوط به کتاب باعث تضعیف اقتصاد نشر می‌شوند

شیخ رضایی در بخش دیگری از این گفت‌وگو شیوه برگزاری عموم رویدادهای مربوط به کتاب در ایران را نامناسب خواند و اضافه کرد: بی‌نظمی در برگزاری رویدادهای فرهنگی فقط محدود به نمایشگاه کتاب تهران نمی‌شود. سال گذشته یکی از کتاب‌های نشر کرگدن برگزیده جایزه کتاب سال شد. از ناشر و مترجم کتاب برای حضور در آئین اختتامیه در تالار وحدت دعوت کردند. در این مراسم هم که هرسال توسط خانه کتاب که زیر نظر وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، برگزار می‌شود بی‌نظمی خاصی به چشم می‌خورد.

مترجم کتاب «فلسفه ذهن، یک راهنمای مقدماتی» برگزاری همه رخدادهای مربوط به کتاب در ایران را نامناسب توصیف کرد و گفت: بی‌نظمی‌ها در برگزاری مراسم اختتامیه جایزه کتاب سال نیز هر سال تکرار می‌شود. ببینید تالار وحدت که آماده برگزاری مراسم است و اسامی برگزیده‌ها نیز مشخص، چرا متولی نمی‌تواند مراسم را به نحوی مطلوب برگزار کرده و با احترام از میهمانان دعوت کند؟ چرا نمی‌توانند تدبیری برای کنترل جمعیت داشته باشند؟ چرا از تعیین محل نشستن میهمانان عاجزند تا درگیری برای حضور در مراسم بوجود نیاید؟ اصولاً رخدادهای کتابی در ایران نامناسب و ضعیف برگزار می‌شوند. وضعیت برگزاری نمایشگاه‌های استانی کتاب نیز تعریفی ندارد. این مسائل بر دیده شدن کتاب‌ها تأثیر گذاشته و باعث تضعیف اقتصاد نشر می‌شود.

تازه‌های نشر کرگدن برای نمایشگاه کتاب امسال

مدیر نشر کرگدن در بخش انتهایی این گفت‌وگو درباره تازه‌های این انتشارات در نمایشگاه کتاب امسال گفت: در نمایشگاه کتاب امسال اگر حضور داشته باشیم سه عنوان کتاب تازه را در کنار دیگر کتاب‌های نشر کرگدن به مخاطبان عرضه خواهیم کرد: «درباب حذف احزاب سیاسی» نوشته سیمون وی و ترجمه سنبل رشیدی، «سه فلسفه زندگی» نوشته پیتر کریفت و ترجمه بتول قزل‌بیگلو و «نظریه معرفت در پدیدارشناسی: هوسرل، هایدگر، مرلوپونتی» نوشته هنری پیترزما و ترجمه فرزاد جابرالانصار.

رخدادهای کتابی در ایران نامناسب و ضعیف برگزار می‌شوند. وضعیت برگزاری نمایشگاه‌های استانی کتاب هم تعریفی ندارد. این مسائل بر دیده شدن کتاب‌ها تأثیر گذاشته و باعث تضعیف اقتصاد نشر می‌شود. شیخ رضایی در معرفی این آثار اشاره کرد: کتاب «در باب حذف احزاب سیاسی» کتاب کوچک و کلاسیکی است که نویسنده در آن استدلال می‌کند که وجود احزاب سیاسی به لحاظ اخلاقی قابل توجیه نیست. در کتاب دوم نیز نویسنده به طور مفصل به نظریه معرفت در سنت پدیدارشناسی پرداخته و نظریات سه فیلسوف مهم و اثرگذار یعنی هوسرل، هایدگر و مرلوپونتی را بررسی می‌کند تا نشان دهد که هرکدام از این اندیشمندان درباره معرفت چه گفته‌اند و چه پاسخ‌هایی به شکاکیت داده‌اند؟

وی در پایان گفت: معمولاً مسائل معرفت در سنت فلسفه تحلیلی بررسی شده اما تفاوت این کتاب در پرداخت این مبحث در سنت پدیدارشناسی است. کتاب «سه فلسفه زندگی» نیز در حوزه فلسفه عملی و معنای زندگی قرار می‌گیرد. نویسنده در این اثر سه کتاب از عهد عتیق یعنی «جامعه»، «کتاب ایوب» و «غزل غزل‌های سلیمان» را انتخاب و سعی کرده از دل این کتاب‌ها سه رویکرد و سه معنای زندگی را بیرون بکشد و بگوید که این کتاب‌ها در دوران معاصر نیز حرفی برای گفتن دارند و مباحث‌شان مربوط به قرون اولیه نیست.

کد خبر 4591896 محمد آسیابانی

منبع: مهر

کلیدواژه: نمایشگاه کتاب تهران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۴۵۴۹۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرکز مطالعات عراق با ۱۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می آید

به گزارش خبرگزاری مهر، محمد قاسم الهاشمی عضو مرکز مطالعات عراق درباره حضور در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران گفت: مرکز مطالعات عراق با هدف معرفی آثار و عرضه تولیدات جدید خود با محوریت تثبیت فرهنگ مقاومت، امسال نیز با ۴۰ عنوان کتاب تازه انتشار یافته در سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران شرکت می‌کند و در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب نیز برنامه‌های متعددی را تدارک دیده است.

وی افزود: مرکز مطالعات عراق تاکنون ۱۹۵ عنوان کتاب منتشر کرده است، از میان کتاب‌هایی که منتشر کردیم امسال با ۱۰۰ عنوان کتاب شرکت می‌کنیم که از این تعداد ۴۰ عنوان کتاب جدید و چاپ اولی در غرفه مرکز مطالعات عراق در بخش بین الملل نمایشگاه عرضه خواهد شد. این کتاب‌ها به موضوعات مختلفی از جمله گفتمان مقاومت می‌پردازد و هدف آنها تثبیت فرهنگ مقاومت در میان ملت عراق و انتقال دقیق تفکر و آرمان‌های مکتب امام خمینی (ره) و امام خامنه ای (دام ظله) به ملت عراق است. به خصوص اینکه شهید سلیمانی نیز شاگرد همین مکتب آسمانی بود.

الهاشمی در ادامه سخنان خود گفت: نمایشگاه بین المللی کتاب نقش مهمی در برملا کردن دروغ‌ها و ادعاهای بی اساس رسانه‌های غربی دارد و بر این اساس می‌توان این رویداد مهم فرهنگی را یکی از مصادیق مهم جهاد تبیین که همیشه مورد تاکید مقام معظم رهبری (دام ظله) بوده، تلقی کرد. نمایشگاه بین المللی کتاب به تمام ملت‌های جهان نشان می‌دهد که جمهوری اسلامی ایران، علاوه بر تمام موفقیت‌ها و دستاوردهای چشمگیر خود، در زمینه‌های علمی و فکری نیز پیشتاز است بر همین اساس این نمایشگاه می‌تواند بر اساس دیپلماسی فرهنگی روابط بین جمهوری اسلامی ایران و عراق با سایر کشورها بخصوص کشورهای همسایه و مسلمان را بر اساس ارزش‌های فکری و انسانی مشترک بنا نهد.

عضو مرکز مطالعات عراق با اشاره به «بخوانیم و بسازیم» شعار امسال نمایشگاه کتاب تهران ادامه داد: این شعار از منظر فلسفه علم و دانش، یک شعار اساسی و بنیادی است، چرا که بدون خواندن که گام اول علم آموزی است، نمی‌توان چیزی را ساخت از سوی دیگر پر واضح است که ساختن بدون علم نتیجه‌ای به جز نابودی و ویرانی نخواهد داشت. نمایشگاه کتاب سنگ بنای ترویج فرهنگ کتابخوانی به شمار می‌رود. به خصوص اگر تنوع گروه‌های مخاطب از نظر علمی و سنی و زبانی و تخصصی مد نظر قرار گیرد که این امر در نمایشگاه بین المللی کتاب تهران کاملاً مشهود بوده است.

وی افزود: نمایشگاه کتاب در یک برهه ۱۰ روزه نمی‌تواند به یک پاتوق فرهنگی به معنای کامل آن تبدیل شود. اما پاتوق‌ها و مراکز دائمی فرهنگی و فکری در ایران می‌توانند از این نمایشگاه برای معرفی خود به اقشاری که جذب چنین فضاهایی می‌شوند استفاده کنند. در مورد صنعت نشر نیز عوامل متعددی دخیل است که باید همه جوانب آن مورد بررسی قرار گیرد، به نظر می‌رسد استفاده از فضای مجازی در زمینه‌های مختلف ادبی و تحقیقاتی و تفریحی و حتی علم آموزی، یک چالش بزرگ پیش روی صنعت نشر است که باید توسط کارگروه‌های تخصصی مطالعه و بررسی شود.

الهاشمی ادامه داد: بی شک مسؤولان فرهنگی ایران با برگزاری نمایشگاه کتاب وظیفه خطیری در برقراری ارتباط بین کشورهای همسایه دارند تا نمایندگان این کشورها با حضور در نمایشگاه کتاب بتوانند محصولات فرهنگی خود را با ایران مبادله کنند. در این زمینه اولین مشکلی که در مسیر تبادل فرهنگی خودنمایی می‌کند، تفاوت زبانی است. به خصوص اینکه نیمی از همسایگان ایران از نظر مسافتی مرزهای طولانی با سایر کشورهای عربی دارند، لذا می‌توان به عنوان گام نخست برای بهبود تبادل فرهنگی، توجه به تفاوت‌های زبانی و ادبی و فرهنگی را مد نظر قرار داد تا با مدیریت صحیح این چالش، مسیر تبادل محصولات فرهنگی هموار شود.

وی گفت: انتخاب کشور یمن به عنوان مهمان ویژه نمایشگاه کتاب بسیار انتخاب به موقع و به جایی بود که مسؤولان برگزاری نمایشگاه کتاب انجام دادند، زیرا در این برهه از زمان برادران مسلمان یمنی به حمایت از مردم مظلوم غزه به پا خواستند. همانطور که همه می‌دانند، جمهوری اسلامی ایران از زمان شکل‌گیری خود منادی آزادی ملت‌های تحت ستم از ظلم و اشغالگری بوده و امام خمینی (ره) بارها این موضوع را در سخنرانی‌های متعددی خود بیان کرده‌اند، لذا طبیعی است که در این نمایشگاه موضوع فلسطین و غزه بیش از پیش مورد توجه قرار گیرد، به خصوص اینکه در سال گذشته شاهد یکی از بزرگترین عملیات‌های موفقیت آمیز مردم مظلوم فلسطین و غزه بر علیه رژیم اشغالگر صهیونیستی بودیم.

عضو مرکز مطالعات عراق افزود: این تصمیم مقامات باعث توجه بیشتر ملت‌های جهان، به خصوص ملت‌های مسلمان به نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، و در پی آن توجه به آرمان‌ها و ارزش‌های رسمی و اصلی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران می‌شود تا مردم دنیا بدانند که تنها مدافع واقعی ملت‌های مظلوم در برابر استکبار و استثمار و استعمار، ایران است که شجاعانه و با تمام توان، به این مسیر ادامه می‌دهد.

کد خبر 6095478 الناز رحمت نژاد

دیگر خبرها

  • تور‌های بازدید از نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشور‌ها را فعال کنیم
  • نمایشگاه کتاب ظرفیت جذب گردشگران خارجی را دارد
  • پایان باشکوه بیست و هشتمین همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک ایران
  • مرکز مطالعات عراق با ۱۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می آید
  • شمارش معکوس آغاز نمایشگاه کتاب تهران و درگذشت پل آستر
  • حضور برخی از سفیران در بیست و هشتمین همایش و نمایشگاه ملی ژئوماتیک
  • برگزاری نمایشگاه‌ها عامل مهم رونق اقتصاد است
  • بهار کتاب ایران/از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه
  • دستاورد ۵میلیارد یورویی اکسپو ایران
  • بهار کتاب ایران؛از افزایش اجاره غرفه‌ها تاابهامات حضور مهمان ویژه