Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تابناک»
2024-05-05@03:27:57 GMT

راهبرد جدید آمریکا برای همراه کردن اروپا علیه ایران

تاریخ انتشار: ۲۷ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۵۲۴۹۲

راهبرد جدید آمریکا برای همراه کردن اروپا علیه ایران

اقدامات آمریکا علیه ایران پس از قرار دادن سپاه در لیست گروه های تروریستی خارجی وارد فاز جدیدی شده و به نظر می رسد آمریکایی ها اقداماتی را برای متهم کردن ایران در زمینه تروریسم طراحی کرده اند.

به گزارش تابناک، پس از آنکه واشنگتن سپاه را به عنوان یک گروه تروریستی خارجی معرفی کرد، همزمان با آن موضوع ارتباط ایران و القاعده نیز به صورت گسترده ای از سوی کاخ سفید دنبال شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسئله ای که به نظر می رسد می توان از دل آن سناریوی مورد نظر آمریکایی ها را حدس زد. در همین رابطه،  «مایک پامپئو» وزیر خارجه آمریکا بامداد سه‌شنبه (به وقت تهران) در یک سخنرانی بار دیگر ادعاهایی را علیه ایران مطرح کرد و گفت واشنگتن با اعمال فشار به دنبال تغییر ماهیت جمهوری اسلامی است.

پامپئو که در دانشگاه «ای اند ام» تگزاس صحبت می‌کرد، در بخشی از سخنرانی‌اش، درباره ایران گفت: «در حال اعمال فشار حداکثری هستیم تا اصل ماهیت جمهوری اسلامی ایران را تغییر دهیم. تا اطمینان حاصل کنیم که این رژیم صرفا مانند یک کشور عادی رفتار می‌کند و در سرتاسر جهان تروریسم را گسترش نمی‌دهد.»

پامپئو در بخش دیگری از صحبت‌هایش بار دیگر سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را «تروریست» خطاب کرد و گفت واشنگتن به زودی تحریم‌های تازه‌ای علیه ایران اعلام می‌کند. وی همچنین شرکت‌های خارجی همکار با ایران را نیز به تحریم تهدید کرد.

او به وضعیت یمن هم اشاره کرد و در حالی که به اذعان رسانه‌های غربی عربستان سعودی از اجرای توافقنامه آتش‌بس در یمن خودداری کرده، پامپئو مدعی شد که ایران انقلابیون یمن از اجرای این توافق بازداشته است.

سخنرانی پامپئو ساعتی پس از آن انجام می‌گیرد که او در تگزاس با «گروهی از ایرانی‌های مقیم آمریکا» دیدار کرده است. اسامی این افراد اعلام نشده، اما به گفته پامپئو، برخی از این افراد به تازگی به ایران سفر کرده‌اند و وزیر خارجه آمریکا در گفت‌وگو با این افراد به دنبال اطلاع از وضعیت داخلی ایران بوده است.

در این میان، به نظر می آید آن بخش از سخنان پمپئو حائز اهمیت است که مدعی شد ایران درگیر یک کارزار تروریستی در سراسر اروپا است.

وی در این باره مدعی شد: «در حالی که اینجا ایستاده‌ایم، ایران درگیر یک کارزار ترور در سرتاسر اروپاست و دیپلمات‌های ما در تلاش برای مقابله با آن‌ها هستند تا این کار را متوقف کنند.»

وزیر خارجه آمریکا پیش از این هم با طرح ادعاهایی مشابه تلاش کرده بود کشورهای اروپایی را با سیاست واشنگتن علیه جمهوری اسلامی ایران همراه کند. «مایک پنس» معاون رئیس‌جمهور آمریکا نیز چندی پیش با تکرار همین ادعا، به اروپایی‌ها گفت باید از توافق هسته‌ای با ایران خارج شوند.

به نظر می رسد تاکید آمریکا بر اینکه ایران درگیر یک کارزار تروریستی در سراسر اروپاست- آنهم در شبی که تروریستی اعلام کردن سپاه در آمریکا وارد فاز اجرایی شد- جهت همراه کردن اروپا برای تشدید فشارها علیه سپاه و  کارزار فشار حداکثری بر ایران است.

نکته بعد اینکه، بعید نیست که آمریکا به زودی اتهاماتی علیه سپاه( با پرچم دروغین)- چه اتهامات پیشینی مانند ارتباط با القاعده یا دست داشتن در اقدامات تروریستی و چه اتهاماتی در آینده- را متوجه ایران کنند. شاید بتوان تاکید اخیر آن ها بر ارتباط میان سپاه و القاعده را در همین راستا ارزیابی کرد.

در همین زمینه رضا نصری کارشناس حقوق بین الملل و سیاست خارجی نیز به نکات زیر اشاره کرده است:

1) جريان جنگ طلب در واشنگتن - براي اينکه بتواند از قانون «مجوز توسل به نيروي نظامي سال 2001» عليه ايران استفاده کند،‌ بايد نشان دهد ايران (يا سپاه) با القاعده و کساني که در طراحي و اجراي حملات 11 سپتامبر نقش داشته‌اند شراکت (همکاري) دارد.

2) در شرايط فعلي، رئيس‌جمهور آمريکا براي حمله نظامي به ايران محدود به اختياراتِ `فرماندهي کُل قوا` ذيل ماده 2 قانون‌ اساسي ايالات متحده است و به همين خاطر هم عملاً به عملياتي که در واکنش به يک برخورد تصادفي يا يک حمله از جانب ايران (عمليات دفاعي) صورت مي‌گيرد محدود است.

3) اما اگر موفق شود ايران (يا سپاه) را زير چتر قانون «مجوز توسل به نيروي نظامي سال 2001» (AUMF 2001) بکشاند، دست رئيس‌جمهور براي توسل به زور عليه ايران (بدون نياز به اخذ مجوز جديد از کنگره) به شدت باز مي‌شود.

4) به همين خاطر، جريان جنگ‌طلب از هم‌اکنون در حال تدارک کمپين‌هاي تبليغاتي گسترده‌ايست تا با وصل کردن ايران و سپاه به القاعده و شرکا، زمينهٔ رواني و سياسي لازم را براي استناد به مجوز 2001 ايجاد کند.

5) از سوي ديگر، برخي در کنگره در حال تدارک قانوني هستند که مانع اجرايي شدن اين پروژه شوند به نحوي که با تصويب يک قانون جديد کاري کنند که رئيس‌جمهور نتواند بدون اخذ مجوز جديد از کنگره عليه ايران اقدام ‌کند.

6) در اين ميان، اتکاء به فعل و انفعالات داخلي آمريکا براي کاهش احتمال جنگ کافي نيست و مهم است رسانه‌ها و دستگاه تبليغاتي ايران هم براي خنثي‌سازي اين اتهام تلاش کنند.

7) يکي از اين تلاش‌ها مي‌تواند اين باشد که اهل رسانه‌ در ايران مستندي درست کنند (با ترجمه انگليسي) که در آن سابقهٔ‌ مبارزه ايران (سپاه) و القاعده و طالبان در افغانستان (پيش از 11 سپتامبر) و همچنين نقش ايران در شکست طالبان و استقرار دولت جديد در کابل را به وضوح به نمايش بگذارد.

8) نشان دادن اختلافات عميق ايدئولوژيک و سابقه دشمني ديرينه ميان ايران و اين گروه‌ها موضوعاتي است که افکار عمومي - و حتي بسياري از دولتمردان غرب - از آن بي اطلاع است؛ و تا کنون هم هيچ تلاش تبليغاتي جذاب و قابل ملاحظه‌اي براي روشنگري در اين رابطه صورت نگرفته است.

منبع: تابناک

کلیدواژه: ایران اروپا آمریکا پمپئو سپاه تروریسم القاعده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۵۲۴۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخواست آمریکا از چین برای مهار ایران، پکن اهرم فشار علیه تهران دارد؟

واشنگتن خواهان مهار پکن در تهران است، اما کارشناسان می‌گویند این موضوع به این سادگی‌ها هم نیست.

به گزارش خبرآنلاین نشریه فارن پالیسی در مقاله‌ای با عنوان «چین واقعاً چقدر بر ایران اهرم دارد؟» نوشت: حتی قبل از اینکه ایران صدها هواپیما بدون سرنشین و موشک را به سمت اسرائیل پرتاب کند، مقامات آمریکایی از چین خواسته بودند تا از نفوذ خود برای متقاعد کردن تهران برای مهار اقدامات تحریک‌آمیز خود و گروه‌های مقاومت در سراسر خاورمیانه استفاده کند.

حمله انتقام جویانه ایران که اولین حمله مستقیم این کشور به خاک اسرائیل بود، ایالات متحده را به استفاده بیشتر از اهرم بالقوه پکن در خاورمیانه ترغیب کرده است. چین مدت‌هاست که بزرگترین شریک تجاری ایران است و مقامات ارشد ایالات متحده از جمله رئیس جمهور جو بایدن، به طور علنی از پکن خواسته‌اند تا به کنترل تهران کمک کند، به ویژه در حالی که ماه‌ها حملات گروه انصارالله در دریای سرخ که توسط ایران تشویق می‌شوند، حمل و نقل جهانی را مختل کرده است. جان آلترمن، مدیر برنامه خاورمیانه در مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی گفت: «حدود یک سوم از کل تجارت ایران با چین شکل می‌گیرد و این کشور به یک محافظ مهم برای منافع ایران در شورای امنیت تبدیل شده است. به نظر من چین تنها کشوری است که بیشترین توانایی را برای نفوذ بر ایران دارد، اگر بخواهد.»

با افزایش تنش بین اسرائیل و ایران، قانونگذاران آمریکا فشار را بیشتر می‌کنند. در تازه‌ترین اقدام، مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قریب به اتفاق قانون تحریم‌های انرژی ایران و چین را تصویب کرد. این قانون برای هدف قرار دادن شرکت‌های چینی که نفت خام ایران را خریداری می‌کنند و در نتیجه پول را به اقتصاد ایران پمپاژ می‌کنند، طراحی شده است. این لایحه برای تصویب نهایی به سنا منتقل شده است.

جاش گوتهایمر، نماینده دموکرات کنگره گفت: «در حالی که ما اینجا هستیم، ایران از تجارت نفتی خود با چین برای آوردن درآمد ۱۵۰ میلیون دلاری در روز استفاده می‌کند. چین با واردات میلیون‌ها بشکه نفت در روز، ایران را در تجارت نگه می‌دارد و بودجه‌های مهمی را برای برنامه‌هایی چون توسعه موشکی و تسلیحات هسته‌ای فراهم می‌کند.

اگرچه ایالات متحده به طور فزاینده‌ای به دنبال چین برای تحت تأثیر قرار دادن ایران است، برخی کارشناسان هشدار می‌دهند که این موضوع به این سادگی‌ها نیست.

کمتر کشوری به اندازه چین با ایران روابط اقتصادی قابل توجهی دارد. چین برای بیش از یک دهه بزرگترین شریک تجاری ایران بوده است، یک رابطه طولانی مدت که عمدتا حول محور تجارت نفت بوده است. بین سال‌های ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۳، شرکت‌های چینی واردات نفت ایران را بیش از سه برابر کردند و فروش را به بالاترین حد در ۱۰ سال اخیر رساندند.

اما روابط اقتصادی آن‌ها به لحاظ نفوذ نابرابر است. به عنوان مثال، سال گذشته بیش از ۹۰ درصد صادرات نفت خام ایران به چین بوده است. با این حال، چین تامین‌کنندگان بسیار دیگری فراتر از ایران دارد و عرضه تهران تنها ۱۰ درصد از کل واردات چین را تشکیل می‌دهد.

پاتریشیا کیم، یکی از همکاران موسسه بروکینگز، به فارین پالیسی گفت: پکن به‌عنوان بزرگ‌ترین شریک تجاری و حامی قدرت بزرگ ایران، از کانال‌های ارتباطی ممتاز با تهران برخوردار است و بدون شک نفوذ بیشتری بر این کشور نسبت به ایالات متحده یا متحدانش دارد.

او افزود: «اگر رهبران چین تصمیم بگیرند رویکرد مداخله جویانه‌تری اتخاذ کنند، سخت است بگوییم که پکن چقدر می‌تواند تهران را مهار کند.»

ویلیام فیگوروآ، کارشناس روابط چین و ایران در دانشگاه گرونینگن هلند، گفت: در حالی که چین از نظر فروش و تجارت نفت دارای اهرمی است، استفاده از این اهرم هم از نظر سیاسی و هم از نظر لجستیکی چالش برانگیز است.

به عنوان مثال، پالایشگاه‌های خصوصی چین که در بازار سیاه فعالیت می‌کنند، به طور غیرقانونی بیشتر نفت ایران را خریداری می‌کنند، نه پالایشگاه‌های دولتی. او گفت که این پالایشگاه‌های خصوصی «به‌شدت دشوار است که کنترل شوند» و کنترل مستقیم واردات نفت ایران از چین را برای پکن چالش‌برانگیز می‌کند.

مقیاس سرمایه‌گذاری چینی‌ها در ایران که عمدتاً توسط شرکت‌های خصوصی هدایت می‌شود، همچنان یک موضوع آزاردهنده در روابط بین دو کشور است. فیگوئروا گفت که چین به طور مزمن در ایران سرمایه‌گذاری ناکافی کرده است، که شکایت‌هایی را از سوی تهران برانگیخته و بر تمایل آن‌ها برای تن دادن به فشار چین تأثیر می‌گذارد.

دیگر خبرها

  • درخواست آمریکا از چین برای مهار ایران، پکن اهرم فشار علیه تهران دارد؟
  • راهبردهای علمی و علمی امام صادق(ع) در مقابله با سطحی نگری فکری و عمل گرایی افراطی
  • تحلیل ژنرال صهیونیست از راهبرد اسرائیل مقابل ایران
  • خشم ژنرال صهیونیست از راهبرد اسرائیل مقابل ایران
  • خیزش دانشجویان آمریکا نشان‌دهنده بیداری وجدان‌های‌ جهانی است
  • خیزش دانشگاهیان اروپا و آمریکا نشانه بیداری اسلامی است
  • ایران هفت شخص و پنج نهاد آمریکایی را تحریم کرد
  • تحریم‌های جدید ایران علیه آمریکا
  • ایران ۷ شخص و ۵ نهاد آمریکایی را تحریم کرد
  • تحریم های جدید ایران علیه آمریکا