Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-28@21:57:51 GMT

دو پیش‌بینی از قیمت نفت

تاریخ انتشار: ۲۸ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۶۰۸۵۴

دو پیش‌بینی از قیمت نفت

تهران- ایرنا- روند صعودی بازار نفت پس از ورود به کانال 70 دلاری متوقف شده و اکنون مسیر بعدی قیمت‌ها محل مجادله است. گروهی که پس از انقلاب شیل معتقدند بازه جدید قیمت نفت محدوده 50 تا 70 دلاری است، بازگشت قیمت‌ها را انتظار می‌کشند. اما دسته دوم صعود طلای سیاه به سمت 100 دلار را پیش‌بینی می‌کنند.

به عقیده این کارشناسان، نفت شیل ظرفیت کافی برای پاسخگویی به رشد تقاضا را ندارد و همزمان اختلال‌های خواسته و ناخواسته در سمت عرضه محرک دیگری برای صعود بهای نفت خواهد بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!



تجربه سیگنال‌های متضاد برای بازار نفت روز گذشته شکل جدی‌تری به خود گرفت. این سیگنال‌ها، دو روایت مختلف را برای آینده بازار نفت به همراه آورده‌اند. پس از طرح نگرانی از ریزش قیمت‌ها زیر سایه رشد مداوم شیل، اخیرا بار دیگر بازگشت نفت 100 دلاری به بازار این کالا پیش‌بینی شده است. این دو روایت متفاوت، با دخالت عوامل اثرگذار بر عرضه و تقاضای بازار نفت و غلبه گاه‌به‌گاه آنها بر یکدیگر مطرح می‌شود. دیروز انتشار خبری مبنی بر پیش‌بینی رشد روزانه 80 هزار بشکه‌ای تولید نفت شیل در ماه مه و ثبت رکورد تولید 8.46 میلیون بشکه در روز، در حالی بر نگرانی رشد عرضه به بازار و فشار به قیمت‌ها دامن زد که انتشار یک گزارش از سمت بانک مریل لینچ، انتظار نفت 100 دلاری را مطرح می‌کرد. روایت نخست که از اثرگذاری تولیدات شیل بر قیمت‌ها حکایت دارد، بر اساس دیدگاهی شکل می‌گیرد که عقیده دارد دوران نوسان قیمت نفت تا سطوح 100 دلار و بیش از آن تمام شده است. آخرین‌باری که نفت بیش از 100 دلار بر بشکه معامله شد، به سال 2014 باز می‌گردد. اما از این سال به بعد و با وقوع انقلاب شیل، این دیدگاه در میان گروهی از کارشناسان شکل گرفت که با نقش‌آفرینی شیل در بازار نفت، استاندارد جدیدی (New Normal) شکل گرفته است که طبق آن قیمت نفت در درازمدت از 50 دلار کمتر و از 70 دلار بیشتر نخواهد بود و در این سطوح قیمتی تصحیح می‌شود. این دیدگاه روز گذشته و در مقطعی از روند معاملات بازار نفت، مشاهده شد.

هر بشکه نفت خام برنت که از هفته گذشته روی 71 دلار بر بشکه ایستادگی می‌کرد، دیروز تحت‌تاثیر عواملی که می‌توان گفت «نزدیک شدن به چشم‌انداز رشد بیشتر تولید شیل» بر آن اثرگذار بوده، با افت مواجه بود. این نفت شاخص بازار در معاملات دیروز برای مقاطعی به کمتر از 71 دلار بر بشکه رسید اما در ادامه، با بازگشت به مسیر رشد، تا لحظه تنظیم این گزارش (ساعت 17:30 به وقت تهران) روی قیمت 71.29 دلار بر بشکه قرار گرفت. به این ترتیب رفت و برگشت روز گذشته برنت می‌تواند نشانه‌ای از اثر رشد تولید شیل در بازار نفت باشد.

تولید این نوع نفت که در میادین نفت شیل جنوب آمریکا به تولید می‌رسد، با هزینه‌های سنگینی همراه بوده و هست. اما پس از انقلاب شیل این هزینه‌ها به شکل چشمگیری کاهش یافت و توان تحمل این نفت نامتعارف در برابر قیمت‌های ارزان را بالاتر برد. این افزایش توان عمدتا به رشد تکنولوژی تولید شیل، بازمی‌گردد. هرچند در برخی منابع هزینه سربه‌سری تولید هر بشکه نفت شیل تا 30 دلار نیز عنوان می‌شود، اما هنوز این قیمت برای تمام تولیدکنندگان شیل مناسب نیست و عموم آنها برای تداوم حیات به کف 50 دلار بر بشکه نیاز دارند. از سویی، قیمت 70 دلار بر بشکه برای تولیدکنندگان شیل بسیار مناسب ارزیابی می‌شود و در این سطح قیمتی، فعالیت آنها بیشتر می‌شود. همین افزایش فعالیت که نتیجه آن رشد عرضه است، خود عاملی برای فشار به قیمت‌ها و تعدیل تولید از سمت تولیدکنندگان شیل می‌شود. فلسفه New Normal در بازار نفت نیز به این چرخه بازمی‌گردد.

در مقابل این دیدگاه، گروه دیگری از کارشناسان بازار نفت عقیده دارند رشد تولید شیل در سطوح فعلی نسبت به رشد تقاضای سالانه نفت خام بسیار کمتر است. بنابراین این نگرانی وجود ندارد که رشد شیل بتواند به شکل گسترده مانع افزایش قیمت‌ها شود. این دیدگاه با اشاره به عوامل اثرگذارتر مانند اقدامات اوپک که از 14 کشور تولیدکننده نفت متشکل می‌شود، اثر تحریم‌های نفتی آمریکا بر کشورهای تولیدکننده نفت و لزوم استفاده از سوخت سنگین با سولفور نیم درصد از ابتدای سال 2020 میلادی برای کشتی‌های دنیا، نه‌تنها چشم‌انداز کاهش قیمت‌ها را چندان جدی نمی‌گیرد، بلکه بازگشت نفت 100 دلاری را انتظار می‌کشد.

** اثر کاهشی موج دوم انقلاب شیل بر قیمت‌ها
روند صعودی تولید نفت شیل، اتفاقی است که از مدت‌ها قبل پیش‌بینی می‌شد. این پیش‌بینی با انتظار برای تکمیل خطوط لوله جدید در میادین نفت شیل مطرح شده بود و نشانه‌های آن بر اساس تازه‌ترین گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا در حال ظهور است. طبق پیش‌بینی‌های قبلی، انتظار می‌رفت رشد قیمت نفت که از ابتدای امسال به شکل بی‌وقفه ادامه یافته است، در نیمه دوم 2019 و با به بهره‌برداری رسیدن خطوط لوله انتقال نفت در میادین نفت شیل، متوقف شده و رو به افول بگذارد. در حال حاضر چند پروژه توسعه خطوط لوله در میادین نفت شیل آمریکا در جریان است که تکمیل آنها می‌تواند به معنای افزایش ظرفیت تولید نفت شیل باشد. محدودیت در انتقال تولیدات تا پیش از این یکی از موانع تولیدکنندگان شیل برای افزایش تولید بود.

به گزارش اداره اطلاعات انرژی آمریکا،‌ انتظار می‌رود تولید روزانه نفت خام آمریکا از هفت میدان اصلی شیل، در ماه مه با رشد 80 هزار بشکه‌ای همراه باشد و به 8.46 میلیون بشکه در روز برسد. انتظار می‌رود بزرگترین تغییر تولید در حوزه نفتی پرمیان رقم بخورد جایی که طبق گزارش EIA رشد تولید 42 هزار بشکه‌ای در روز برای آن پیش‌بینی شده است. چنانچه این پیش‌بینی محقق شود، مجموع تولید از این حوزه نفتی در ماه مه به 4.14 میلیون بشکه در روز خواهد رسید. میزان رشد در منطقه داکوتای شمالی روزانه 11 هزار بشکه پیش‌بینی می‌شود که مجموع تولید آن را به 1.39 میلیون بشکه در روز خواهد رساند. حوزه ایگل فورد هم در انتظار رشد تولید هفت هزار بشکه‌ای در روز است تا مجموع تولیدات روزانه‌اش به 1.43 میلیون بشکه در روز برسد. جهش تولید شیل در حالی تا حدود زیادی مدیون رشد قیمت نفت زیر سایه اجرای توافق کاهش تولید از سمت کشورهای عضو و غیرعضو اوپک است که همین جهش می‌تواند مانعی در برابر رشد بیش از اندازه قیمت‌ها باشد. به همین علت است که تولیدکنندگان شیل همواره جانب احتیاط را نگه داشته و راهکارهایی برای کاهش هزینه‌هایشان اجرا می‌کنند تا تولیدشان در قیمت‌های بین 50 تا70 دلاربی‌وقفه ادامه داشته باشد.

** رشد قیمت‌، روی دیگر بازار نفت
اما با وجود اضافه شدن شیل به‌عنوان یک بازیگر جدید به بازار نفت، در سمت دیگر این بازار تولیدکنندگان بزرگی همچون عربستان و روسیه با تکیه بر سیاست کاهش تولید مشغول نقش‌آفرینی و اثرگذاری هستند. در عین حال نمی‌توان از یک بازیگر تازه‌وارد دیگر بازار نفت چشم‌پوشی کرد. دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا تازه‌بازیگری است که با توییت‌های گاه و بیگاهش بر بازار نفت و روند قیمت‌ها اثر می‌گذارد. او اگرچه به دنبال نفت ارزان است اما تجربه توییت‌ها و تحریم‌هایش بر کشورهای تولیدکننده نفت نشان می‌دهد که اقداماتش مانند سوختی برای رشد قیمت نفت عمل می‌کند.

با در نظر گرفتن این عوامل است که بررسی‌های بانک آمریکایی مریل لینچ نشان می‌دهد احتمال تداوم افزایش قیمت نفت در سال جاری وسال‌های بعد بسیار زیاد است. بازار نفت تا همین حالا نیز رشد قیمت خوبی را تجربه کرده است. این رشد که در ابتدای سال جاری میلادی در پی اجرای مجدد توافق کاهش تولید جان گرفت، در ادامه سال با اعمال فشار آمریکا بر ایران و ونزوئلا با ابزار تحریم بیشتر شد. به تازگی نیز ناآرامی‌ها در لیبی و سودان باعث افزایش ریسک کاهش عرضه نفت به بازار و رشد بیشتر قیمت‌ها شده است. مقررات پیشنهادی سازمان بین‌المللی دریانوردی (IMO) نیز باعث جدی‌تر شدن انتظار افزایش قیمت نفت در آینده شده است زیرا طبق این پیشنهاد، از ابتدای سال 2020 استفاده از نفت کوره برای کشتی‌ها ممنوع شده و باید از سوخت کم‌سولفور استفاده کنند. این قانون جدید منجر به افزایش تقاضا برای نفت خام خواهد شد. مریل لینچ پیش‌بینی می‌کند مقررات دریایی جدید که برای کاستن از آلودگی ناشی از تردد کشتی‌ها اجرایی خواهد شد، 1.1 میلیون بشکه در روز به تقاضای فرآورده‌های نفتی خواهد افزود که بسیار بیشتر از نرخ رشد سالانه فعلی است که روی 500 هزار بشکه در روز قرار دارد. بنابراین تقاضای پالایشگاه‌ها برای نفت خام بیشتر خواهد شد و این به معنای رشد قیمت نفت خام است.

این بانک آمریکایی در حالی بر قانون دریایی جدید و رشد تقاضای ناشی از آن تاکید بسیار دارد که عقیده دارد این افزایش تقاضای جدید می‌تواند عوامل فشار بر قیمت‌ها را خنثی کند. برای مثال حتی اگر اوپک و همراهانش در نیمه دوم امسال از سیاست کاهش تولید 1.2 میلیون بشکه‌ای دست بردارند، یا معافیت‌های ایران از سوی کاخ سفید تمدید شود یا حتی اگر آمریکا که حالا ذخایر نفت تجاری‌اش رشد کرده برای فروش بخشی از ذخایر نفتی استراتژیکش اقدام کند نیز می‌توان به رشد قیمت نفت بیش از افت آن امیدوار بود.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد؛ 1398،01،28
گروه اطلاع رسانی **1699**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد دنياي اقتصاد افزايش بهاي طلاي سياه روند صعودي بازار نفت

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۶۰۸۵۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بسیاری از مدیران صنعت پتروپالایشگاهی به دنبال سرمایه گذاری «دولتی» هستند تا «مردمی»

مصطفی نخعی به خبرگزاری صدا و سیما همچنین گفت: در حدود ۴ سال گذشته اتفاق خاصی که کشور در صنعت پتروپالایشگاهی به آن نیاز داشته، رخ نداده؛ در حالیکه «این صنعت می‌تواند ارزآور باشد و کشور را در تولید بنزین و فرآورده‌های مورد نیاز دیگر خودکفا کند.»  «پتروپالایشگاه‌ها» مجموعه‌های پالایشگاهی به‌روز و پیچیده‌تر از صنعت پالایشگاهی هستند که محصولات و فرآورده‌های پتروشیمی گسترده‌تری با ارزش افزوده بیشتر تولید می‌کنند.  تبدیل نفت خام به فرآورده‌های سوختی مانند بنزین، نفت گاز تنها هدف پتروپالایشگاه‌ها نیست و فرآورده‌هایی مثل خوراک‌های مورد نیاز مجتمع‌های پلیمری و شیمیایی هم در این مجتمع‌ها تولید و عرضه می‌شوند.  پیشتر و در مجلس دهم، نمایندگان پیش نویس قانونی را برای توسعه صنعت پتروپالایشگاهی با استفاده از «سرمایه گذاری مردمی» به تصویب رسانده بودند.  «قانون حمایت از توسعه صنایع پایین دستی نفت خام و میعانات گازی با استفاده از سرمایه گذاری مردمی» که بخشی از آن در مجلس یازدهم هم اصلاح شد، فرصتی را به پتروپالایشگاه‌های تازه تأسیس می‌دهد که بدون هزینه، خوراک اولیه را برای تولید محصولاتشان دریافت کنند و بعد با دولت تسویه کنند.  معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت بهمن پارسال گفته بود که با ساخت طرح‌های پتروپالایشگاهی، ظرفیت پالایشی کشور با افزایش ۳۰ درصدی از ۲.۳ میلیون بشکه به ۳ میلیون بشکه می‌رسد. به گفته هوشنگ فلاحتیان، با قانونی که مجلس برای حمایت از سرمایه‌گذاری مردمی در صنایع پایین‌دستی نفت و گاز تصویب کرده، حدود یک میلیون و ۴۸۰ هزار بشکه ظرفیت پتروپالایشگاهی جدید تعریف شده است.   با این حال سخنگوی کمیسیون انرژی مجلس از اینکه «برخی مدیران به سرمایه گذاری دولتی در صنعت پتروپالایشگاهی بیشتر از سرمایه گذاری مردمی اهمیت می‌دهند»، انتقاد کرد و گفت: «باید آینده حوزه انرژی و این صنعت به مردم معرفی شود و ضمانت سودآوری از سوی دولت باید وجود داشته باشد تا مردم برای سرمایه گذاری در صنعت پتروپالایشگاهی مشارکت کنند.»  آقای نخعی همچنین گفت که دولت در حدود ۳ سال گذشته از مجلس برای احداث پتروپالایشگاه شهید سلیمانی استان هرمزگان مجوز گرفته، اما این طرح رشد خاصی نداشته است.  او گفت : یکی از علت‌های رشد نکردن طرح احداث پترو پالایشگاه شهید سلیمانی، «بی توجهی به سرمایه گذاری مردمی» است.

دیگر خبرها

  • بسیاری از مدیران صنعت پتروپالایشگاهی به دنبال سرمایه گذاری «دولتی» هستند تا «مردمی»
  • افزایش ۵۰۰ هزار بشکه‌ای تولید نفت ایران
  • ریزش میلیونی قیمت‌ها در بازار طلا و سکه/ پیش‌بینی قیمت‌های فردا
  • پیش بینی قیمت طلا و سکه ۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ / سکه بهار ۳۸ میلیونی شد
  • فرمان کنترل اوپک به دست امارات می‌افتد؟
  • پیش‌بینی قیمت‌ها در بازار خودرو؛ وارداتی‌ها گران‌تر می‌شوند؟!
  • عقبگرد در بازار طلا و سکه/ پیش‌بینی قیمت طلا و سکه ۸ اردیبهشت ۱۴۰۳
  • بیت‌کوین جهش کرد/ پیش‌بینی ۱۴۰هزار دلاری برای رهبر بازار رمزارز!
  • توزیع روزانه پیاز به ۴۰۰ تن رسید
  • یک پیش‌بینی جدید درباره قیمت خودرو در روز‌های آینده؛ زمان خرید خودرو هست یا خیر؟