Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-05-07@20:10:00 GMT

گشایش ارزی در راه است؟

تاریخ انتشار: ۳۱ فروردین ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۴۹۱۲۲۷

گشایش ارزی در راه است؟

همتی در آخرین حضور خود در جمع خبرنگاران با اشاره به جنگ اقتصادی تاکید کرد در چنین شرایطی تمامی بخش‌های اقتصادی باید با بانک مرکزی هماهنتگ باشند، اما پیش از آن تاجران شناخته شده و بسیاری از فعالان اقتصادی شیوه کارکرد سامانه نیما را زیر سئوال برده و تاکید داشتند در این شرایط امکان عرضه ارز‌های صادراتی در سامانه نیما را دارا نیستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اسدالله عسگراولادی، فعال بازرگانی شناخته شده حتی کار را تا بدان جا پیش برد که اعلام کرد در شصت سال گذشته برای اولین بار دو ماهی است دست به صادرات نزده است.

اما ماجرای واقعی ارز‌های صادراتی چیست؟

ایران در شرایط کنونی در مضیقه ارزی قرار دارد. مشکلات مرتبط با تبادلات بانکی در اثر تشدید تحریم‌های آمریکا علیه ایران از یک سو و کاهش درآمد‌های نفتی از سوی دیگر سبب شده است ایران با دشواری‌هایی در حوزه تامین درآمد‌های ارزی خود روبرو باشد.

صادرات غیر نفتی در این شرایط کمکی بزرگ برای اقتصاد ایران محسوب می‌شود.

حجم صادرات غیر نفتی ایران بین ۴۰ تا ۵۰ میلیارد دلار است، اما نکته اینجاست که چند گروه بزرگ سهم داران عمده صادرات غیر نفتی ایران هستند، پتروشیمی‌ها و میعانات گازی فلزات رنگی و صنایع معدنی هستند، به این ترتیب انتظار می‌رود بخش عمده‌ای از صادرات غیر نفتی، بدون مشکل پروسه ورود به سامانه نیما را طی نماید.

در این خصوص یک فعال بخش خصوصی می‌گوید: سهم بخش خصوصی واقعی از صادرات غیر نفتی در حدود ۶ تا ۷ میلیارد دلار است.

مجیدرضا حریری، نائب رییس اتاق بازرگانی ایران و چین با اعلام این مطلب در گفتگو با خبرآنلاین افزود: گر در طول سال ۹۷ حدود ۳۳میلیارد دلار صادرات غیرنفتی انجام شده، سهم بخش خصوصی به صورت خالص حدود ۶ تا ۷میلیارد دلار است و بیش از ۲۵ تا ۲۶میلیارد دلار از این مبلغ به صورت مستقیم و غیرمستقیم در اختیار شرکت‌های دولتی مانند صندوق‌های بازنشستگی و … هستند؛ بنابراین برای برگشت ارز‌های صادراتی باید به طور مستقیم به مدیران این شرکت‌ها و صندوق‌ها که یا دولتی بوده و یا منصوب دولت هستند، فشار وارد شود که به حتم دولت و بانک مرکزی می‌توانند نتایج قابل توجهی بگیرند.

بازگشت ارز صادراتی

وی درباره بازگشت ارز‌های صادراتی گفت: تاکید بانک مرکزی بر روی برگشت ارز‌های صادراتی، اصرار درستی است البته این برگشت فقط نباید فیزیکی باشد بلکه این ارز‌ها باید وارد چرخه اقتصادی کشور شود.

وی تاکید کرد: در زمینه ارز صادراتی بخش خصوصی نیز موظف است به طور شفاف عملکرد خود را بیان کرد، اما متاسفانه در این مدت، میزان شفافیت از سوی این بخش قابل قبول نبوده است.

حریری اضافه کرد: آمار برگشت ارز‌های صادراتی به صورت تخمینی است و دو طرف ماجرا یعنی بانک مرکزی و بخش خصوصی باید آمار‌های خود را ارایه دهند.

در عین حال رییس کنفدراسیون صادرات غیرواقعی بودن قیمت پایه صادراتی، عدم هماهنگی در آمار و نیز مشکلات در فرآیند واگذاری ارز به واردکنندگان را عمده‌ترین دلایل عدم بازگشت تمام ارز حاصل از صادرات به چرخه اقتصادی کشور اعلام کرد.

محمد لاهوتی درباره جزییات موانع بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور توضیح داد: اولا واردات در مقابل صادرات و روش‌های واگذاری ارز حاصل از آن به واردکنندگان محدودیت‌هایی را ایجاد کرده بود که اگرچه بخشی از آن تسهیل شده، اما همچنان مشکلاتی در این زمینه وجود دارد.

چقدر از پول برگشت؟

عضو کمیسیون اقتصادی توضیحاتی در این حوزه داده است. شهاب نادری با بیان اینکه براساس آمار‌ها تنها حدود نیمی از پول حاصل از صادرات به اقتصاد بازمی‌گردد، افزود: بر این اساس بانک مرکزی و دولت باید راهکار‌های را برای این موضوع بیاندیشند و به دنبال این باشند تا پول حاصل از صادرات به اقتصاد و سامانه نیما بازگردد، زیرا کشور به این ارز نیازمند است.

این آمار البته با آماری که همتی در اسفند ماه سال گذشته ارائه داد همخوانی ندارد. رییس کل بانک مرکزی گفته بود:حدود ۳۰ تا ۳۵ درصد ارز حاصل از صادرات به بازار نیما عرضه می‌شود. برخی از این صادرکنندگان هستند که ما حتی آدرس برخی از آن‌ها را پیدا نکردیم و تعدادی از کارت‌های اجاره‌ای صادرات داشته اند. اما فهرستی را آماده و به نیروی انتظامی تحویل خواهیم داد. بانک مرکزی امسال ۳۸ میلیارد دلار تامین ارز کرده است.

حالا، اما در یک سالگی سامانه نیما تصمیمات تازه‌ای اتخاز شده است. وزیر صنعت، معدن و تجارت گفت: بانک مرکزی موافقت کرده است که صنعتگران در سال ۹۸ به هر میزان صادرات داشته باشند و در چارچوب دستورالعمل بازگشت ارز حاصل از صادرات به کشور، به جای انتقال ارز به کشور می‌توانند مواد اولیه و واسطه‌ای بخش تولید وارد کنند. باید دید اتفاق تازه‌ای در حوزه ارزی و رفع اختلافات صادرکنندگان و بانک مرکزی رخ خواهد داد؟ بسیاری معتقدند با رفع مشکلات ارزی میان بانک مرکزی و صادرکنندگان بخش خصوصی می‌توان به گشایش ارزی امیدوار بود.

منبع: پارسینه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۴۹۱۲۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برنامه افزایش صادرات ایران‌خودرو به روسیه در سال ۱۴۰۳

به گزارش «تابناک» به نقل از ایکوپرس- امیرعباس فرنودی، با اشاره به برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته برای صادرات خودرو به کشور روسیه، عنوان کرد: این برنامه در چند مرحله اجرا شده است، در سال گذشته و در مرحله نخست توانستیم بخشی از زیرساخت‌های صادرات به روسیه را فراهم کرده و بخشی از قطعات مربوط به خدمات پس از فروش را به این کشور ارسال کنیم. در مرحله دوم نیز به زودی بخش دوم قطعات ارسال خواهد شد تا انبارهای روسیه برای ارایه خدمات پس از فروش از قطعات کافی برخوردار باشند.
وی با بیان این‌که فرآیند دریافت استاندارد برای تارا و سایر خودروهایی که قرار است در بازار روسیه به فروش برسد هم‌چنان در جریان است، بیان کرد: در صورت اخذ گواهی‌نامه استاندارد برای تارا، این خودرو ظرفیت صادرات به سایر کشورهای عضو اتحادیه گمرکی اوراسیا را نیز خواهد داشت.
معاون صادرات و امور بین الملل ایران خودرو با اشاره به این‌که در سال گذشته پذیرای شرکت‌های بزرگی از کشور روسیه بودیم و مذاکرات فنی بسیار دقیقی را با آن‌ها هم در زمینه صادرات خودروهای فعلی و هم صادرات تولیدات آینده پیش بردیم، گفت: در این مذاکرات به تفاهماتی دست یافتیم و با حمایت‌های دولت جمهوری اسلامی و طرف روس می‌توانیم برنامه‌های همکاری بلندمدت خود را نهایی کنیم.
به گفته فرنودی، برنامه‌های صادراتی با جدیت هرچه تمام‌تر پی‌گیری می‌شود، اما باید در نظر داشت که اولویت‌های هر دو کشور در وهله اول تامین بازار داخلی است.
وی با بیان این‌که بازار روسیه از خودروی تارا استقبال خوبی کرده است و در سال جاری بخش اعظم صادرات به این خودرو اختصاص خواهد یافت، عنوان کرد: فعالان بخش خودرویی روسیه از خودروی ری‌را نیز استقبال خوبی کرده‌اند و پس از تولید و عرضه داخلی این محصول، در نیمه دوم امسال برنامه‌ریزی برای صادرات این محصول به کشور روسیه را نیز پی‌گیری خواهیم کرد.
صادرات سودآور در سال ۱۴۰۳
معاون صادرات و امور بین الملل ایران خودرو در ادامه، با اشاره به برنامه‌های این گروه صنعتی در راستای سودآوری صادرات، بیان کرد: این موضوع به عنوان یک سیاست اصلی در سال‌های اخیر دنبال می‌شود و فروش صادراتی همراه با کسب و حفظ حاشیه سود است و همواره تلاش بر این بوده که محصولات صادراتی بتواند سبدی سودآور باشد.
فرنودی تحقق استرداد حقوق و عوارض گمرکی بابت اقلام وارداتی، تعریف مجدد جوایز صادراتی با مقادیر اقتصادی جذاب به عنوان یکی از درآمدهای جانبی از محل صادرات، معافیت‌های مالیاتی و تسهیلات ارزان قیمت را امتیازات حاصل از صادرات برشمرد و با تاکید بر اهمیت ارز حاصل از صادرات، گفت: عوامل یاد شده به عنوان بهای تمام شده محصول صادراتی در ارزیابی عملکرد صادرات می‌تواند تعیین کننده باشد.
وی با اشاره به این‌که تنوع بخشی به سبد صادراتی گروه و ایجاد سیاست صادراتی یکپارچه در گروه صنعتی ایران خودرو در سال‌های اخیر به صورت جدی تری دنبال شده است، گفت: گروه صنعتی ایران‌خودرو سابقه صادرات گروه های مختلف کالایی از جمله قطعات ریخته‌گری را دارد که با توجه به مزیت‌های رقابتی مناسب در ایران برای تولید و صادرات قطعات ریخته‌گری، سودآوری نسبتا قابل توجهی را در سنوات گذشته به همراه داشته است.
فرنودی یادآور شد: قطعات یدکی نیز به صورت مستمر در کنار خودرو صادر شده و حاشیه سود معقولی را می‌تواند کسب کند. هم چنین، در سال‌های اخیر گروه‌های دیگری نظیر موتورسیکلت و قطعات غیر ریخته‌گری به سبد صادراتی گروه صنعتی ایران‌خودرو افزوده شده است. این‌ها مواردی هستند که می‌تواند یک سبد سودآور از صادرات را برای گروه صنعتی ایران خودرو رقم بزند.

دیگر خبرها

  • رشد ۱۷ درصدی صادرات از استان کرمانشاه
  • چگونه بازار مرغ ترکمنستان را از دست دادیم؟
  • تجار قمی در فروردین ماه به ۲۲ کشور صادرات کالا داشتند
  • اطمینان خاطر فعالان اقتصادی با ابزار‌های موثر بانک مرکزی
  • آخرین مهلت رسیدگی به درخواست‌های تعهدات ارزی ۱۴۰۱ ا
  • طی یک سال؛ صادرات ۹۰ درصدی محصولات خام پتروشیمی ایران به چین
  • آخرین مهلت رسیدگی به درخواست‌های تعهدات ارزی ۱۴۰۱ اعلام شد
  • ۳۱ اردیبهشت ماه آخرین مهلت رفع تعهد ارزی سال ۱۴۰۱
  • برنامه افزایش صادرات ایران‌خودرو به روسیه در سال ۱۴۰۳
  • صادرات ۹۰ درصدی محصولات خام پتروشیمی ایران به چین