Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-05-05@18:41:38 GMT

محمد فاضلی از هیئت ویژه سرنوشت می‌گوید

تاریخ انتشار: ۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۰۴۶۹۷

محمد فاضلی از هیئت ویژه سرنوشت می‌گوید

نتایجی که از سیلاب‌های اخیر در ایران گرفته می‌شود، بخش مهمی از سرنوشت کشور را مشخص می‌کند. همین نکته کافی است که «هیئت ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها» را «هیئت ویژه سرنوشت» بخوانم. متن کامل یادداشت محمد فاضلی - عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی - را در ادامه بخوانید.

حرف آخر را اول می‌گویم تا اگر مایل بودید، استدلال‌هایم را تا به انتها همراهی کنید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

استدلال‌هایم به شرح زیر است، و مهم‌ترین آن‌ها این است که سرنوشت هر ملتی تا اندازه زیادی به گستره و عمق دانش و علمی که در اختیار دارد و میزان تلاش عمومی برای عملی کردن نتایج آن میزان دانش و علم بستگی دارد. دانایی، توانایی است.

سرنوشت راهبردهای مدیریت منابع آب ایران در یکی دو دهه آینده به نتیجه‌ای که از این سیلاب‌ها گرفته می‌شود بستگی دارد. این ‌که جامعه، سیاست و اقتصاد ایران در سال‌های پیش رو به چه رویکردی میل کند (سازه‌ای، مدیریت ترکیب سازه‌ای/غیرسازه‌ای، ساخت سدهای بیشتر، استفاده بیشتر از آبخیزداری، و ...؛ و عواقبی که بر هر کدام مترتب است) تحت تاثیر اعتبار، دقت، همه‌جانبه بودن، بی‌طرفی، کفایت داده‌ها و سایر مشخصات «گزارش ملی سیلاب‌ها» است.

مقدار منابع اقتصادی که صرف هر یک از رویکردها و شیو‌ه‌های مدیریت منابع آب می‌شود متفاوت است و با توجه به کمیابی منابع، نتیجه‌ای که در نهایت اخذ می‌شود، اثر تعیین‌کننده بر تخصیص منابع و سرنوشت اقتصادی جامعه ایران و پایداری آتی این سرزمین دارد.

برنامه‌ریزی شهرهای کشور، بالاخص بازسازی مناطق آسیب‌دیده و بازنگری در رویه ساخت‌وسازها، پهنه‌بندی خطر سیلاب، گسترش اراضی کشاورزی و کاربری زمین، و هر نوع استفاده از زمین در محدوده رودخانه‌ها و سایر پیکره‌های آبی، از نتایج «گزارش ملی سیلاب‌ها» تاثیر می‌پذیرد.
رسیدگی به سازمان هواشناسی کشور، ارتقای سطح دانش اقلیم و هواشناسی، بودجه‌ریزی و تأمین مالی این سازمان برای ارتقا، ارتقای کیفیت نیروی انسانی و سایر مشخصات هواشناسی در ایران، تحت تأثیر «گزارش ملی سیلاب‌ها» قرار خواهد گرفت.

ساختار سازمانی، منابع انسانی و مالی، قوانین و همه ابعاد نهادی مدیریت بحران در ایران می‌تواند بر اثر نتایج «گزارش ملی سیلاب‌ها» تحت تأثیر قرار گیرد. این تأثیر و بازنگری ناشی از آن در کشوری نظیر ایران که مستعد انواع رخدادها و حوادث طبیعی بحران‌زاست، اثری سرنوشت‌ساز خواهد داشت.
نظام کاربری اراضی، بالاخص کاربری اراضی کشاورزی، شیوه بهره‌برداری از جنگل و مرتع، و هر آن‌چه به محیط‌زیست مرتبط است می‌تواند تحت تأثیر دانشی قرار گیرد که در این کمیته تولید می‌شود.

تصمیم‌گیری درباره زیرساخت‌‌ها (پل‌ها، جاده‌ها، خطوط ریلی، خطوط لوله، فرودگاه‌ها، ساختمان‌های عمومی و ...)، کیفیت ساخت، نظام فنی و اجرایی کشور، نظارت بر کیفیت ساخت، و عمده متغیرهای مرتبط با ساخت زیرساخت‌ها و بهره‌برداری از آن‌ها تحت تأثیر یافته‌های «گزارش ملی سیلاب‌ها» قرار خواهد گرفت. قوانین، آموزش‌های عمومی، نظام رسانه‌ای و هر مقوله‌ای که بر تاب‌آوری کشور اثر می‌گذارد تحت تأثیر «گزارش ملی سیلاب‌ها» می‌تواند تغییر کند.

اعضای این هیات ناگزیر باید با صدها و شاید هزاران متخصص در سراسر کشور همکاری کنند تا بتوانند به 110 سؤال طرح‌شده در پیوست حکم رئیس این کمیته پاسخ دهند. این شاید برای اولین بار است که این تعداد متخصص برای بررسی مساله‌ای ملی با یکدیگر همکار می‌شوند. تردید ندارم همه کسانی که در انتها گزارش‌های این هیئت را مطالعه خواهند کرد از گستره و تعداد افراد و تخصص‌هایی که در آن مشارکت کرده‌اند متعجب خواهند شد.

شبکه‌های اجتماعی در شش ماه آینده و پس از آن پیگیر نتایج بررسی‌های این هیئت می‌شوند و دانش گسترده‌ای درباره شیوه مدیریت زیرساخت‌ها، رودخانه‌ها، شهرها و هر چیز مرتبط با سیل به سطح آگاهی عمومی جریان پیدا می‌کند. جوششی از آگاهی درباره شیوه و کیفیت زندگی ما و مدیریت‌های جامعه با کیفیتی متفاوت از گذشته به سطح خودآگاه مردم ارتقا می‌یابد. مطالبه سازوکارهای منجر به کم بودن تاب‌آوری کشور در مقابل سیلاب، دغدغه اکثریتی خواهد شد و هیچ قدرتی را یارای مقابله با این مطالبه نیست.

نخبگان، رسانه‌ها، متخصصان، فعالان اجتماعی، سمن‌ها و بسیاری از مردم باید مطالبه کنند تا کار «هیئت ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها» در نهایت دقت، اعتبار، بی‌طرفی و استفاده حداکثری از متخصصان کشور انجام شود. زمان کمک به هیئت و هم‌زمان مطالبه کردن است. بررسی رخدادی ملی در قالب چنین هیئتی، با رعایت همه اصول، به دموکراسی و شفافیت نیز نزدیک‌تر است.

«هیات ویژه گزارش ملی سیلاب‌ها» اگر در کنار یکدیگر سخت تلاش کنیم، شفاف باشیم و در کنار یکدیگر قرار گیریم، یک گام به سوی بهبود حکمرانی، شناسایی و اجرای موفقیت‌های کوچک و خلق اعتماد و سرمایه اجتماعی است./ ایرنا

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۰۴۶۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اخطار محسن رضایی به تک‌روی و سهم‌خواهی برخی جریانات / سعید محمد به گله‌مندی پرداخت

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، محسن رضایی در آستانه برگزاری دور دوم انتخابات مجلس شورای اسلامی در دیدارهای جداگانه با داوری و روح الامینی، دبیر و معاون امور استان‌های شانا و دبیران جریانات سیاسی دیگر بر وحدت گروه‌های انقلابی تاکید کرد.

براساس گزارش ایسنا، وی در دیدار با نادی، جراره و شورای مرکزی شریان، رائفی پور و سعید محمد و شورای مرکزی صبح ایران و احمد نادری و شورای مرکزی جماران گفت: باید از رویش‌های انقلاب استقبال و از هرنوع تفرقه جلوگیری کرد.

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام با تاکید بر ضرورت حفظ وحدت در جبهه انقلاب، افزود: همبستگی و برادری از ارزش‌های اصیل انقلاب اسلامی است که امروز بیش از هر زمانی باید مورد توجه باشد و اکنون ملت و نظام، نیازمند صف فشرده نیروهای انقلاب و کارآمدی جبهه انقلاب است و راه آن قاعده‌محوری به جای شخص‌محوری است.

وی با یادآوری شرایط حساس کشور پس از طوفان الاقصی و عملیات «وعده صادق» اظهار کرد: موقعیت ایران در غرب آسیا بیش از گذشته تعیین‌کننده شده است، بنابراین فرصت‌ها و تهدیدات جدیدی درمقابل کشور قرار گرفته است. در چنین شرایطی وحدت نیروهای انقلاب و تلاش همگانی برای بهبود وضعیت اقتصادی کشور رمز عبور از تهدیدات و بهره‌برداری از فرصت‌هاست. هر نوع تک‌روی و سهم‌خواهی آسیب بزرگی به نظام و مردم خواهد زد. امروز بشدت نیازمند عقلانیت جمعی اشخاص و جریانات سیاسی کشور هستیم.

رضایی با تاکید بر اهمیت مشارکت مردم در انتخابات گفت: انتخابات مجلس‌ باوجود شرایط سخت اقتصادی با حضور مردم انجام شد که نشان دادند تنها راه اصلاح کشور انتخابات و مردم‌سالاری است. حضور سلیقه‌های مختلف سیاسی، مشارکت مردم را جدی‌تر و بیشتر می‌کند.

وی گفت: رقابت باید برادرانه و به دور از منازعه باشد. انتقادات باید منصفانه و همراه با ضوابط اخلاقی صورت گیرد و فضا برای رویش‌های جدید مهیا باشد. تحمل سلیقه‌های سیاسی علامت بلوغ عقلانیت گروه‌های سیاسی است.

در این نشست‌های جداگانه نادی و جراره از شریان، احمد نادری از جماران، رائفی‌پور و سعید محمد از صبح ایران، با تشریح روند شکل‌گیری جریان‌ها و تشکل‌های خود، به بررسی اجمالی دور اول انتخابات و برخی گله‌مندی‌ها پرداختند و آمادگی خود برای گفت‌وگو با سایر گروه‌های جبهه انقلاب را اعلام کردند.

محسن رضایی نیز در جلسه با داوری و روح الامینی، دبیر و معاون امور استان‌های شانا، بر وحدت همه گروه‌های جبهه انقلاب ازجمله شانا، پایداری، شریان، جماران، صبح ایران و تحول‌خواهان وسایر گروه‌ها تأکید کرد و اعضای شانا هم نظراتشان را بیان کردند.

۲۷۲۱۱

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902722

دیگر خبرها

  • نگاه ویژه ایران به توسعه همکاری با آفریقا
  • سرنوشت پیرمرد پرحاشیه/ مارکوپولو به استقلال نرسید!
  • اهتمام ویژه «الازهر» مصر برای گفت‌وگوی بین مذاهب تهران و قاهره
  • اخطار محسن رضایی به تک‌روی و سهم‌خواهی برخی جریانات / سعید محمد به گله‌مندی پرداخت
  • محمد فاضلی جامعه شناس: خیلی بیل‌زن هستید زمین خودتان را را بیل بزنید
  • صدور هشدار نارنجی در سمنان/ احتمال سیلاب نقطه‌ای در منطقه
  • صفر شدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • صفرشدن تعرفه تجارت کالا‌ها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • صفرشدن تعرفه تجارت کالاها بین ایران و اوراسیا تا ۲ ماه آینده
  • جنگ کریدورها، موقعیت و فرصت ویژه ایران