Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایمنا»
2024-05-07@04:39:37 GMT

تغییرات اقلیمی عامل اصلی سیل ویرانگر در ایران

تاریخ انتشار: ۳ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۳۳۹۱۰

تغییرات اقلیمی عامل اصلی سیل ویرانگر در ایران

یک استاد دانشگاه با رد شایعات مطرح شده در شبکه های اجتماعی تحت عنوان دستکاری های اقلیمی، پروژه هارپ و توجیه دشمنان در خصوص بارش های سیل آسای اخیر ایران، گفت: بشر تا امروز به تکنولوژی و دانشی که اقلیم منطقه ای را دچار خشکسالی و ترسالی کند، دست نیافته است.

به گزارش خبرنگار ایمنا علیرضا گوهری در نشست بررسی سیلاب‌های اخیر ایران که عصر امروز سه شنبه (سوم اردیبهشت ماه) در دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان برگزار شد، با اشاره به اینکه سال گذشته ایران شاهد شدیدترین خشکسالی بی سابقه در ۴۷ سال اخیر بود، اظهار کرد: روزهای پایانی سال گذشته و در فروردین ماه سال جاری کشور ما تحت تاثیر بارندگی های شدید غافل گیر شد و منطقه ی وسیعی از کشور را سیلاب فرا گرفت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 

وی با بیان اینکه بر اساس آمارها در سال زراعی جاری میزان بارندگی متوسط کشور ۲۷۵ میلیمتر بوده است، ادامه داد: نیمه نخست فروردین ماه متوسط بارش حدود ۵۷ میلیمتر بود و به جز دو استان کشور، سایراستانها شرایط بارش نرمال را دارند و استان های ایلام،همدان،خوزستان شرایط ترسالی را تجربه می کنند. 

عضو هیئت علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با اشاره به اینکه از سال ۱۹۹۵ تا ۲۰۱۵ میلادی بلایای طبیعی مانند سیل پرتکرارترین پدیده بوده که بیش از دو نیم میلیارد نفراز مردم جهان را تحت تاثیر قرار داده و بیش از ۱۵۷ هزار نفر بر اثر آن کشته شده اند، اظهار کرد: ایران نیز با وجود اقلیمی خشک و نیمه خشک از دوره باستان درگیر پدیده سیل بوده، اما براساس گزارشها از سال ۱۹۶۰ میلادی سیلابی با این وسعت و شدت در ایران بی سابقه بوده است. 

وی در ادامه به دلایل سیل اخیر در ایران اشاره کرد و گفت: عوامل انسانی و تغییرات اقلیمی بر وقوع جریانهای سیلابی و آسیب پذیری یک منطقه در معرض خطر اثرگذار است. 

گوهری با بیان اینکه بارش ها با از نظر شدت، فراوانی و مدت متفاوت هستند، افزود: به عقیده هیدرولوژیست ها هر چقدر مدت بارش افزاش یابد با فرسایش خاک همراه است و این پدیده منجر به افزایش سیلابها می شود.

این استاد دانشگاه با اشاره به افزایش نیم درجه ای دما هوا در کشور در سال جاری نسبت به میانگین دراز مدت، خاطرنشان کرد: بر اساس امارها شدت بارش در جهان بین سالهای ۱۹۲۹ تا ۲۰۱۷ روند افزایشی داشته است که نواحی غربی و شرقی کشور ما را نیز تحت تاثیر قرار داده است اما مسئله ای که طی سالهای اخیرمطرح است تغییردرمیزان بارندگی ها نبوده زیرا در برخی مناطق مقدار بارندگی کاهش یا افزایش داشته است اما کارشناسان و اقلیم شناسان در خصوص افزایش درجه حرارت زمین اتفاق نظر دارند که عوامل مختلفی دارد.  

گوهری با بیان اینکه شایعات بسیاری در شبکه های اجتماعی و محافل علمی در خصوص بارش های سیل اسای اخیر مطرح است که از جمله انها می توان به بحثهایی تحت عنوان دستکاری های اقلیمی، توجیه دشمنان یا پروژه هارپ اشاره کرد، ادامه داد: تا این لحظه هیچ موفقیتی در زمینه دسترسی بشر به تکنولوژی و دانشی که بتواند اقلیم منطقه ای در سطح گسترده دچار خشکسالی یا ترسالی کند، وجود ندارد؛ اگر بشر به چنین تکنولوژی دست یافته بود در امریکا می توانستند از وقوع خشکسالی ها، طوفان ها و سیلابهای ویرانگر مانند سیل ویرجینیا در سال ۲۰۱۶ یا در ایالت میسوری در مارس ۲۰۱۸ جلوگیری کنند و اثرات انها را ازبین ببرند.  

وی در ادامه با اشاره به مسئله بارورسازی ابرها تصریح کرد: تکنولوژی بارورسازی ابرها پتانسیل و بهره وری ابر در تولید باران با مکانیزم مختلف را افزایش می دهد اما به طور متوسط بین ۱۰ تا ۱۴ درصد این پروژه در جهان موفقیت آمیز بوده و در کشور ما نیز بین ۳ تا ۱۱ درصد تجربه های موفقی به ویژه در استان یزد گزارش شد.

عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی اصفهان با بیان این مطلب افزود: با توجه به وسعت منطقه تحت تاثیر سامانه بارشی و توده جمعی که بر منطقه وسیعی از یونان، ترکیه ، عراق، ایران و افغانستان را تحت تاثیر قرار داده است، نمی توان بارور سازی ابرها را عامل بارش های سیل آسای کشور دانست زیرا یک پروژه بارورسازی کوچک نمی تواند چنین بارندگی با این وسعت و شدت را به وجود آورد بلکه توده جوی پر قدرت تری عامل اصلی بارش های اخیر بوده است. 

گوهری با اشاره به افزایش گازهای گلخانه ای و پدیده  گرمایش جهانی زمین ( Global warming ) و اثرات تغییرات اقلیمی خاطرنشان کرد: وقتی درجه حرارت زمین افزایش می یابد قدرت نگه داشت رطوبت در جو و اتمسفر بالا می رود؛ به ازای هر یک درجه سانتی گراد هفت درصد به قدرت نگهداشت رطوبت در جو زمین افزوده می شود به این ترتیب جو و اتمسفر برای اشباع شدن و بارندگی به رطوبت بیشتری نیاز دارد به این دلیل وقوع بارندگی به تاخیر افتاده و بارندگی ها کاهش می یابد که خشکسالی شدید را به وجود می آورد این در حالی است که مکانیزم بارش در مناطق مرطوب به دلیل تبخیر زیاد، افزایشی است زیرا رطوبت در اتمسفر بالا می رود و موجب بارش های سیلابی می شود. 

وی ادامه داد: این اثرتغییر اقلیم منجر به خشک تر شدن مناطق خشک و مرطوب تر شدن مناطق مرطوب می شود.  

این استاد دانشگاه با اشاره به اینکه جت استریم ها (بادهای قوی متمرکز در یک جریان جوی) به دلیل وجود اختلاف دمایی بین توده هوا گرم استوایی وتوده هواسرد قطبی باعث به وجود آمدن جریان های بسیار پرقدرت بارشی می شود، اظهار کرد: قوی ترین عامل قوی جت استریم ها در ایران داریم ، سال ۲۰۱۵ جت استریم ها منطقه وسیع تری را از کشور ما تحت تاثیرقرار داده اند و در ژانویه ۲۰۱۹ ( دی ۹۷) در برخی منابع از جت استریم ها به عنوان عامل بارندگی نام برده شده است و تغییراقلیم را برخی از محققان به عنوان عامل تشدید کننده بارش ها یاد می کنند. 

این استاد دانشگاه با اشاره به تاثیر عوامل انسانی بر تغییر اقلیم و افزایش خسارات ناشی از سیل گفت: در یک قرن گذشته جهان یک رشد انفجاری جمعیت را تجربه کرده است که ایران نیز مستثنی نیست؛رشد جمعیت و شهرنشینی منجر به افزایش آسیب پذیری جوامع شهری ما می شود. 

وی ادامه داد:آمریکا درصدرکشورهایی است که از پدیده های طبیعی به ویژه سیل خسارت می بیند؛ سالانه چهل میلیارد دلارسالانه در دنیا صرف خسارتهای ناشی از سیلاب می شود که امریکا در رتبه نخست قرار دارد. 

عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان گفت: نمونه عامل انسانی درخسارت ناشی  سیلاب اخیر در دروازه قرآن شیراز اتفاق افتاد که برای تسهیل رفت و امد مسیر رودخانه ای را به جاده تبدیل کرده بودند، میزان بارندگی شیراز قابل ملاحظه نبود اما به دلیل شدت ان در فاصله ۱۵ دقیقه منجر به وقوع سیلاب ویرانگر شد.  

منبع: ایمنا

کلیدواژه: بارش های رگباری تغييرات اقليمي سیل محيط زيست

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.imna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایمنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۳۳۹۱۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند

دانشیار گروه تغذیه دانشگاه علوم پزشکی ایران، گفت: تحرک کم، دریافت کالری بالا، استرس زیاد و خواب ناکافی در افزایش وزن موثر هستند، بنابراین باید با افزایش فعالیت‌های ورزشی و تکنیک‌های آرام سازی، میزان دریافت مواد غذایی را کنترل کرد.

به گزارش ایرنا، ناهید آریائیان افزود: چاقی زمینه ابتلا به بسیاری از بیماری‌ها را افزایش می‌دهد، در نتیجه با «کاهش دریافت میزان کالری» و «افزایش فعالیت‌های فیزیکی» می‌توان از بروز چاقی و بیماری‌های وابسته به آن پیشگیری کرد.

وی اظهارداشت: در سال‌های اخیر میزان شیوع چاقی افزایش یافته و آمار افراد چاق از سال ۱۹۸۰ در جهان بیش از دو برابر شده است. در ایران تقریبا نیمی از افراد دارای اضافه وزن یا چاق هستند.

آریائیان با اشاره به افزایش کودکان مبتلا به چاقی، اظهار کرد: چاقی، زمینه‌ساز بروز بسیاری از بیماری‌های شایع همچون بیماری‌های قلبی عروقی، پرفشاری و چربی خون، دیابت، انواع سرطان‌ها، برخی بیماری‌های زنان و ناباروری، کبدی (مانند کبد چرب)، کلیوی، مفاصل و اتوایمیون، تنفسی، اختلالات خواب، روحی و روانی و ... است. به علاوه چاقی باعث کاهش قدرت سیستم ایمنی بدن می‌شود و خطر ابتلا به بیماری‌های عفونی را افزایش می‌دهد.

این متخصص تغذیه ادامه داد: مطالعات نشان می‌دهد به ازای هر ۱۰ درصد کاهش وزن، ۲۰ الی ۲۵ درصد خطر مرگ و میر وابسته به چاقی کاهش می‌یابد؛ در واقع چاقی زمینه‌ساز بسیاری از بیماری‌های مزمن به شمار می‌رود و با کاهش حتی ۱۰ درصد از وزن می‌توان به اندازه قابل توجهی از ابتلا به بیماری‌های متابولیک و غیرواگیر پیشگیری کرد.

وی افزود: چاقی، افزایش درصد چربی بدن است و چاقی در کودکی، زمینه بروز بسیاری از بیماری‌های مزمن در دوران بزرگسالی را افزایش می‌دهد.

آریائیان با اشاره به شاخص توده بدنی، خاطرنشان کرد: هر چه BMI (وزن به کیلوگرم تقسیم به مجذور قد به متر) بالاتر رود، میزان مرگ و میر هم بیشتر می‌شود. BMI بالاتر از ۲۵ تا ۲۹.۹ اضافه وزن و بالاتر از ۳۰ به عنوان چاقی تعریف می‌شود.

وی افزود: علت چاقی افزایش دریافت انرژی بیشتر نسبت به مصرف آن است؛ بنابراین برای پیشگیری از اضافه وزن باید میزان دریافت کالری را کنترل کنیم.

به گفته وی، یکی از علل کاهش مصرف انرژی، کاهش فعالیت فیزیکی است و چاقی، خود زمینه ساز کم تحرکی است.

این متخصص تغذیه با تاکید بر افزایش فعالیت فیزیکی، اظهار کرد: برخی افراد از رژیم غذایی نامناسب پیروی کرده و مواد غذایی خاصی را استفاده و یا برخی از گروه‌های غذایی را حذف می‌کنند؛ ولی باید توجه داشت که لازم است همه گروه‌های غذایی به میزان مورد نیاز استفاده شوند و گروه‌های سبزی‌ها (دارای فیبر بالا باشند و مصرف آن‌ها به صورت خام و آب پز به حس سیری کمک می‌کند)، میوه‌ها، غلات سبوس‌دار، لبنیات کم چرب، گروه گوشت‌ها مانند انواع گوشت بدون چربی یا کم چرب، حبوبات و تخم‌مرغ در برنامه روزانه گنجانده شوند.

وی تاکید کرد: همچنین مصرف غذا‌های پرکالری و کم ارزش مانند فست فودها، غذا‌های سرخ کردنی، شیرینی‌ها و چربی‌های اشباع شده کاهش یابد و از روغن‌های مفید مانند روغن زیتون و کلزا در مقدار مورد نیاز استفاده و آب کافی مصرف شود.

به گفته آریائیان، از نشستن‌های طولانی، خوردن غذا هنگام تماشای تلویزیون، خوردن سریع غذا و مصرف غذا‌های شیرین و پرچرب خودداری کنید و به جای آن، تغییر سبک زندگی، پیاده‌روی مستمر، انجام ورزش‌های هوازی (به منظور کاهش چربی) به همراه غیر هوازی (برای افزایش متابولیسم بدن) و استفاده از مواد غذایی در حد نیاز را مورد توجه قرار دهید.

وی افزود: همچنین برای کنترل اشتها در فاصله وعده‌های اصلی می‌توانید از میان وعده‌های مغذی مناسب نظیر میوه‌ها (در حد مورد نیاز)، سبزی‌ها و آجیل بدون نمک (در میزان کم) استفاده کنید. به یاد داشته باشید که هیچ وعده غذایی به خصوص صبحانه نباید حذف شود.

آریائیان تصریح کرد: منافع فیزیولوژیک وزن مناسب بسیار بالا است و وقتی وزن ایده‌آلی داریم علاوه بر حفظ سلامت بدن، حال و روحیه بهتری هم داریم و سیستم ایمنی بدن هم قوی‌تر است، در نتیجه کمتر به بیماری‌های جسمانی و روانی مبتلا می‌شویم.

دیگر خبرها

  • جدیدترین قیمت رمزارزها: ۱۷ ارديبهشت
  • رویدادهای شدید آب و هوایی در ایران و جهان تکرار می‌شود
  • خبر وحشتناک از وضع آب و هوایی زمین در سالی که گذشت
  • رکورد شاخص‌های آب و هوایی جهان در سال ۲۰۲۳ شکسته شد
  • رکورد شاخص‌های آب و هوایی جهان ۲۰۲۳ شکسته شد
  • بهبود کیفیت محصولات کشاورزی با تلاش متخصصان بومی
  • تغییرات اقلیمی دشمن پنهان کارگران است
  • زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد
  • تغییرات آب و هوایی می‌تواند منجر به افزایش ویروس‌هایی مانند کووید شود
  • دو عامل چاقی که دور از ذهن هستند