Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@10:06:20 GMT

مشارکت مشروط خوب یا بد

تاریخ انتشار: ۷ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۵۶۶۵۰۳

مشارکت مشروط خوب یا بد

تهران- ایرنا- عده‌ای صحبت از مشارکت مشروط در انتخابات می‌کنند، برخی با مخالفت با آن معتقدند باید نقشه راه تغییر کند. تعدادی هم ورود به انتخابات را در این شرایط زود تلقی می‌کنند و معتقدند هنوز زمان زیادی تا انتخابات وجود دارد و باید منتظر ماند تا شورای سیاستگذاری سیاست کلی انتخابات را تبیین کند.

در کشورهایی که احزاب قوی و کارآمد وجود ندارد همیشه در موسم انتخابات شاهد فعالیت و حضور گسترده احزاب و جریان‌ های سیاسی هستیم‌ به نوعی که حتی برخی از واژه «احزاب فصلی» برای فعالیت این جریان‌ها استفاده می‌کنند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ایران هم به نوعی فعالیت احزاب سیاسی به این صورت است و ما می‌بینیم هرچه به انتخابات نزدیک می‌شویم فعالیت احزاب و جریان‌های موجود در کشور بیشتر می‌شود. اما تفاوتی که امسال در فعالیت‌های آنها وجود دارد چند صدایی و نبود نقشه راه مشخص از طرف دو جریان موجود در کشور هستیم.

جریان اصولگرایان تاکنون نتوانسته‌اند به یک ائتلاف درونی برسند و در کنار آن اصلاح ‌طلبان با توجه به تجربه موفق خود در ائتلاف امسال از درون آن چندصدایی بیشتر شنیده می‌شود. عده‌ای صحبت از مشارکت مشروط در انتخابات می‌کنند، برخی با مخالفت با آن معتقدند باید نقشه راه تغییر کند. تعدادی هم ورود به انتخابات را در این شرایط زود تلقی می‌کنند و معتقدند هنوز زمان زیادی تا انتخابات وجود دارد و باید منتظر ماند تا شورای سیاستگذاری سیاست کلی انتخابات را تبیین کند. بحث انتخابات مشروط بر می‌گردد به یادداشت اخیر سعید حجاریان، تئوریسین اصلاح‌طلبان که در آن گفته بود اگر شروط اصلاح‌طلبان محقق نشود، عطای انتخابات را به لقایش می‌بخشیم. این یادداشت حجاریان اما با واکنش‌های مثبت و منفی روبه ‌رو شد.

برخی از چهره‌ های اصلاح ‌طلبان با این ایده او مخالفت کردند، برخی معتقدند که اصلاح ‌طلبان در سرنوشت خوب و بد این کشور شریک هستند و به دلیل آنکه شرایط سخت است، مجاز نیستند که از مسئولیت ملی خود شانه خالی کنند. عده‌ای نیز بر این باورند که مشارکت مشروط نمی‌تواند استراتژی اصلاح‌طلبان باشد. چه اتفاقی افتاد که اصلاح‌ طلبان به این نتیجه رسیدند که مشارکت مشروط داشته باشند؟ سرمایه اجتماعی چه واکنشی به این ایده نشان خواهد داد و اینکه آیا این رویکرد، استراتژی و یا نقشه راه به نفع ملت و جریان اصلاحات خواهد بود؟ داریوش قنبری فعال سیاسی اصلاح‌طلب در گفت‌وگو با «ابتکار» دراین‌باره سخن گفته است.

** تجربه اصلاح ‌طلبان در انتخابات 92،94 و 96 موفق بوده است
داریوش قنبری، فعال سیاسی با بیان اینکه اصلاح ‌طلبان کارنامه موفقی در انتخابات داشته‌اند، گفت: در سال انتخابات سال 1392 اصلاح‌‌طلبان به صورت جدی و گسترده وارد انتخابات شدند و با تعامل با گروه ‌ها و افراد میانه ‌رو توانستند پیروز انتخابات شوند. به نظر من آنها تا حدودی موفق شدند در راستای مطالبات مردمی قدمی بردارند.

بدون شک در نبودن اصلاح‌طلبان در عرصه انتخابات شرایط خیلی بدتر از این می‌توانست باشد، این‌ها را نباید دستاورد کمی تلقی کرد. حضور اصلاح‌طلبان در انتخابات 92،‌94 و 96 خطرهای خیلی جدی را از کشور دور کرد و دستاورد حضور آنها در انتخابات همین الان هم مثبت ارزیابی می‌شود. حالا ممکن است بسیاری از انتظارات برآورده نشد اما ما باید محدودیت‌ها و شرایط را در نظر داشته باشیم واقعیت‌ها و شرایط کشور در این مقطع نباید نادیده گرفته شود. برای مثال یکسری مسائل که در عرصه سیاست‌ خارجی پیش آمد که از کنترل سیاست داخلی خارج بود.

این فعال سیاسی افزود: شاید یکی از دلایل چنین رویکردی انتظارات بیش از حد توان در رابطه با جریان اصلاحات است. برخی از افراد در رابطه با میزان قدرت و تاثیرگذاری اصلاح‌طلبان غلو می‌کنند. باید توجه داشته باشیم جریان اصلاحات در کشور دارای قدرت تاثیرگذاری چندانی نیستند. در مجلس ما می‌بینیم در بهترین حالت یک سوم کرسی‌ها را در اختیار دارند. اما همین یک سوم جلوی خیلی از افراط‌‌گرایی‌ها را در کشور گرفته‌اند. اصلاح‌طلبان با تعامل با نیروهای میانه‌رو توانسته‌اند کشور را در مسیر متعادلی نگه دارند.

** در نبود اصلاح ‌طلبان فضا برای تندروها فراهم می‌شود
وی افزود: حضور اصلاح ‌طلبان تا این لحظه مفید و موثر بوده است، حتی اگر این حضور بسیار اندک بوده است. آنها باید تحلیل واقع‌ بینانه‌ای از اوضاع و شرایط کشور به مردم ارائه دهند. همچنین میزان قدرتی که در راستای کنترل اوضاع کشور دارند را تبیین کنند. نباید با عدم حضور در انتخابات اجازه به قدرت رسیدن گروه‌ های تندرو در کشور بدهند. نباید اینگونه برداشت کنیم که ما به بن‌بست رسیدیم. می‌شود با درایت از این اوضاع عبور کرد.

قنبری تصریح کرد: نگرانی اصلاح‌ طلبان این است که به خاطر مشکلات اقتصادی موجود در کشور سطح مشارکت پایین بیاید و این به ضرر این جریان سیاسی خواهد بود. پس کاملا مشخص است که در یک مشارکت محدود طیف مقابل برنده خواهد شد. در این صورت اوضاع بدتر خواهد شد و اصلاح ‌طلبان باید مردم را نسبت به وضعیت کنونی کشور آگاه سازند. با عدم مشارکت اصلاح‌ طلبان در انتخابات اتفاقی نمی‌افتد که به نفع کشور و مردم باشد. ما این تجربه را هم قبلا داشته‌ایم که زمانی که مشارکت کمتری داشته‌ایم طیف‌های تندرو بر سرکار آمده‌ و به دنبال آن منافع کشور کمتر مورد توجه قرار گرفته است. نباید فراموش کنیم اگر در چنین شرایطی طیف تندرو بر سر کار بود، مشکلات کشور دوچندان می‌شد.

به نظر من اصلاح‌ طلبان در این شرایط باید مردم را نسبت به سرنوشت خود حساس کنند. همین الان هم جریان اصلاحات به لحاظ شخصی و گروهی خیلی از مواهب قدرت بهره‌مند نبودند و در بسیاری از پست‌های حساس هیچ‌کدام از افراد اصلاح‌طلبان حضور ندارند. در مجموع اصلاح‌طلبان در جریان تصمیم‌ گیری ‌ها نیستند.

این فعال سیاسی در ادامه بیان کرد: به عقیده من اصلاح ‌طلبان در ائتلاف با میانه‌روها تا کنون توانستند خطرهای زیادی را از کشور دفع کنند و باید این روند به خاطر منافع ملت ادامه داشته باشد. درواقع اصلاح‌طلبان به دنبال منافع جمعی و ملی هستند من با بسیاری از نگرانی‌هایی که دوستان اصلاح‌طلب در رابطه با نگاه مردم به این جریان دارند مخالفم و معتقدم مردم واقع‌بین هستند و می‌بینند در چه شرایطی هستیم.

داریوش قنبری در پاسخ به این سوال که فصلی عمل کردن احزاب و جریان‌های سیاسی تا چه اندازه در ایجاد این رویکرد تاثیرگذار بوده است و اینکه چه اتفاقی افتاد است که تئوریسین‌های اصلاحات به این نتیجه رسیده‌اند که به ایده انتخابات مشروط برسند، گفت: یکی از مشکلات و ایراداتی که به اصلاح‌ طلبان وارد بوده، این است که جریان اصلاحات هنگام انتخابات وارد ائتلاف شد و لیست ارائه داد اما در ادامه و بعد از انتخابات دیگر نظارتی بر روی آن نداشتند. ایراد کار در نظارت بر عملکردها و تداوم حضور است. اگر اصلاح‌طلبان آن فرد و گروه را متعهد می‌کرد که در چارچوب اهداف و برنامه‌های این جریان حرکت کند، شاید نتیجه بهتری امروز می‌گرفتیم. جریان اصلاحات باید در انتخابات آینده از چهره‌هایی استفاده کند که تعهد جدی به اندیشه و تفکر اصلاح‌طلبی داشته باشند و در چارچوب اهداف اصلاح‌طلبی کمک کنند.

رسول منتجب ‌نیا، فعال سیاسی اصلاح ‌طلب شوراهای فرادستی در جریان اصلاحات را یکی ازعوامل برای فعال نبود احزاب می‌داند و معتقد است: مدت‌ها است که بحث می‌شود شورای عالی سیاستگذاری کار خود را ادامه دهد یا نه؟ آیا پارلمان اصلاحات تشکیل شود و جایگزین شورای عالی شود. همه اینها تلف کردن وقت است و در واقع بحث درباره ادامه کار شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان فرصت‌ها را از بین می‌برد.

داریوش قنبری با بیان اینکه من به شدت مخالف این صحبت‌ها هستم، گفت: شورای عالی سیاستگذاری تجربه موفقی بوده است و باید تقویت شود. قطعا این شورا ایراداتی دارد که باید رفع شود و نبود آن از وجودش زیان‌بارتر است و یک خسران جدی برای جریان اصلاحات خواهد بود. شورای عالی سیاستگذاری در راستای وحدت اصلاح‌طلبان خیلی خوب تا این لحظه عمل کرده است بعد از این تجربه موفق نباید تضعیف شود. این شورا عالی‌ترین نهاد تصمیم‌گیری در جریان اصلاحات است و باید نقاط ضعف آن شناسایی و تقویت شود.

وی در پایان در پاسخ به این سوال که اصلاح‌طلبان چه زمانی ورود جدی به انتخابات خواهند داشت، گفت: با توجه به شرایط و فضایی که هم اکنون در کشور وجود دارد الان ورود کردن به بحث انتخابات زود است. تا زمانی که مردم مناطق سیل ‌زده مشکلات‌شان برطرف نشود ورود به بحث انتخابات ضرورتی ندارد و تا انتخابات زمان زیادی وجود دارد.

منبع: روزنامه ابتکار، 1398.02.06
گروه اطلاع رسانی**9117**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي روزنامه ابتكار احزاب فصلي انتخابات مجلس شوراي اسلامي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۵۶۶۵۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رابط اصلاح‌طلبان با رهبری بعد از فوت هاشمی‌رفسنجانی چه کسی است؟

جهانگیری گفت: رهبری در سال ۹۵ فرموند من ارتباط اصلاح‌طلبان با ایشان را بر عهده بگیرم. الان قاعدتاً اصلاح‌طلب‌ها باید برای نحوه ارتباط فکر دیگری بکنند. الان هم اگر مبحث مهمی باشد، منعکس می‌کنم

به گزارش اعتماد، بخش‌هایی از گفتگو با اسحاق جهانگیری معاون اول دولت روحانی، را بخوانید؛

بعد از سال ۸۸ بانی شدم و به اتفاق آقایان موسوی لاری و مجید انصاری خدمت رهبری رسیدیم.

بعد از فوت مرحوم هاشمی، در جلسه با حضور آقای خاتمی و آقای خوئینی‌ها و حسن آقای خمینی و آقای نوری، مطرح شد که من راجع به ارتباط اصلاح‌طلبان با رهبری، با ایشان صحبت کنم.

 

سال ۹۵ به صورت اختصاصی خدمت رهبری رفتم و در مورد مسائل اصلاح‌طلبان صحبت کردم. رهبری در سال ۹۵ فرموند من ارتباط اصلاح‌طلبان با ایشان را بر عهده بگیرم.

بعضی نامه‌ها را ایشان (رهبری) پاسخ داده که پاسخ‌هایشان را هم دارم.

پاسخ‌ها برای انتشار نبوده و منتشرنشده و خصوصی است.

برداشت من این است که ایشان (رهبری) الان مسلط‌ترین فرد نسبت به اوضاع کشور هستند.

الان هم اگر مبحث مهمی باشد، منعکس می‌کنم.

هیچ‌وقت درباره ردصلاحیت‌ها و انتخابات از من خواسته نشد ارتباط بگیرم.

درباره برخی اشخاصی که در جریان رد صلاحیت‌ها پیگیری کردم، دیدم که تایید شدند.

دیگر خبرها

  • اصلاح طلبان در کدام حوزه های انتخابیه کاندیدا دارند؟
  • جوان: مهدی نصیری «باطن» اصلاح‌طلبان است که «ظاهر» شده
  • اولین واکنش یک روزنامه اصولگرا به موضوع مهدی نصیری: او مهره تاج زاده است
  • رژیم صهیونیستی پاسخ پیشنهاد حماس را با اصلاحات به مصر داد
  •  واکنش اصلاح‌طلبان به سخنان نصیری درباره اتحاد شاهزاده و تاجزاده؛ تکرار یک شوخی بی‌مزه است | ارتباطی به جریان اصلاحات ندارد | واقعا یک توهم است
  • کرباسچی: مهدی نصیری تعادل ندارد؛ او فقط به درد تبلیغات بی‌بی‌سی می‌خورد
  • مرغ آمریکایی‌ها غاز است!
  • اصلاح‌طلبان درباره روند بررسی صلاحیت‌ها چه گفتند؟
  • رابط اصلاح‌طلبان با رهبری بعد از فوت هاشمی‌رفسنجانی چه کسی است؟
  • فاکتور اشتباه و شیطنت آمیز اصلاح طلبان در خصوص شرایط امید در جامعه/ آغاز کنش‌های انتخاباتی رادیکال‌ها پس از عملیات تحریم!