Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «شبستان»
2024-05-02@02:41:48 GMT

اخلاق علم را فقط در حد فضیلت ندانیم

تاریخ انتشار: ۹ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۰۱۲۳۶

اخلاق علم را فقط در حد فضیلت ندانیم

نمازی با بیان اینکه اخلاق علم طفیل فلسفه و جامعه شناسی علم است، گفت: در اقتصاد اخلاق معتقدند انباشت اخلاق به صورت کد و آیین نامه به بی اخلاقی منجر می شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، «حمیدرضا نمازی» ظهر امروز دوشنبه نهم اردیبهشت در نشست نقد و بررسی کتاب اخلاق علم در علوم اجتماعی ایران که در سالن جلال آل احمد در سی و دومین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران برگزار شد، گفت: در اخلاق علم خطایی داشتیم و آن این بود که تصور می کردیم که اخلاق علم اخلاق عالمان است و یا اخلاق پزشکان اخلاق مربوط به پزشکان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال ها طول کشید که فهمیدیم عوامل دیگری در این حوزه دخیل هستند و متوجه شدیم اخلاق سازمانی جدی تر از اخلاق حرفه مندان است.

 

این پژوهشگر، نویسنده و متخصص در اخلاق کاربردی اظهار داشت: اگر بخواهیم از اخلاق علم صحبت کنیم باید به ممیزی اخلاق ساختارها و ممیزی شیوه های نوین اخلاقی منابع انسانی توجه کنیم و آنها را مورد بررسی قرار دهیم. در کتاب اخلاق علم در علوم اجتماعی ایران به کمی سازی ارزیابی های اخلاقی توجه شده است، همچنین به مدیریت علم نیز توجه شده است.

 

وی با اشاره به اینکه تاریخی در اخلاق علم داریم، عنوان کرد: قاسم غنی در سال 1314 درس نامه هشت صفحه ای برای دانشکده پزشکی نوشت، چیزهایی که دانشجویان باید در مورد اخلاق علم یاد بگیرند را آورد. وی در سال 1317 اشاره کرد که برای اخلاق علم باید تعریف نخبگی داشته باشیم.

 

نمازی با طرح این سوال که آیا خیلی بر طبل اخلاق علم کوبیدن خوب است یا خیر، افزود: اول باید تکلیف خود را روشن کنیم که علم را حرفه می دانیم یا نه. در پزشکی تقریبا در آغاز کار، خود پزشکان زیر بار این نرفتند که پزشکی حرفه باشد. رفتار و کنش حرفه ای داریم، در حرفه مندی بیشتر به آداب علم توجه می کنیم تا اخلاق علم، در حرفه مندی به نوع دوستی و مسایلی همچون سرویس دهی به مراجعان تاکید می کنیم، نسبت اخلاق و اقتصاد باید مورد توجه قرار گیرد، تکلیف علم با مارکتینگ باید روشن شود.

 

این متخصص در اخلاق کاربردی تصریح کرد: نگذاریم اخلاق علم فقط در حد فضیلت باقی بماند. اخلاق اقتصاد در بحث اخلاق علم مهم است که به این مبحث در کتاب اخلاق علم در علوم اجتماعی ایران کم و بیش اشاره شده است. انباشت قانون به بی قانونی منجر می شود. در اقتصاد اخلاق معتقدند انباشت اخلاق به صورت کد و آیین نامه به بی اخلاقی منجر می شود.

 

وی با بیان اینکه تعداد نویسندگان مقالات بیشتر از تعداد خوانندگان آن است، گفت: روز به روز تعداد مقالات جعلی بیشتر می شود. به نظر می رسد مهم تر از کدگذاری اخلاق محتاج به نظرورزی به کل ماجرا هستیم. با مسئله بین رشته ای نیز مواجه هستیم، بین رشته ای خوب است اما یک بدی دارد، اینکه هر کس می تواند در علوم اجتماعی و علوم پزشکی جدول ضرب ایجاد کند و کلی بین رشته ای درآورد، در حالی که آموزش و پژوهش این دروس مشخص نیست. زمانی بین رشته ای ها را مثل مجلس عروسی بودند اما الان به این نتیجه رسیدند که بین رشته ای ها مجلس ختم هستند که ترجیح می دهند غریبه ها هم به این مجلس بیایند و فاتحه ای بفرستند. نیاز به تحلیل گفتمان در مورد تاریخ علم خود داریم. اخلاق علم بدون داشتن تاریخ علم معنا ندارد، اخلاق علم در بسیاری از جهات طفیل فلسفه علم و جامعه شناسی علم است.

پایان پیام/31

منبع: شبستان

کلیدواژه: قم خبرگزاری شبستان استان بوشهر کانون های فرهنگی هنری مساجد عربستان سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران اردبیل نمایشگاه کتاب سی و دومین نمایشگاه کتاب تهران مصلی امام خمینی ره

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۰۱۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آموزش یک جامعه با اخلاق از خانه و خانواده آغاز می‌شود

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه گفت: خانواده مهم‌ترین نهادی است که ارزش‌های اخلاقی را به افراد آموزش می‌دهد و اگر بخواهیم یک جامعه با اخلاق داشته باشیم، باید آن را از خانه و توسط خانواده بیاموزیم.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از کرمانشاه، محمد خیاط زنجانی امروز _ سه شنبه یازدهم اردیبهشت _ به خبرنگاران اظهار کرد: داشتن خانواده‌ی سالم یکی از موضوعاتی است که همه‌ی افراد به دنبال راهکاری برای رسیدن به آن هستند و شرایط مثبت یا منفی درون خانواده تأثیر بسیاری در سلامت روان و همین‌طور انگیزه آنان برای فعالیت در محیط دارد.

وی افزود: داشتن خانواده سالم و ایجاد یک فضای پرانرژی در میان اعضای خانواده یکی از مهم‌ترین مسائلی است که باید به آن توجه داشته داشت.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه تصریح کرد: احتمالاً به تجربه متوجه این موضوع شده‌اید که به‌هم‌ریختگی فضای خانه می‌تواند انگیزه شما را برای سایر فعالیت‌ها نیز تحت تأثیر قرار دهد و درعین‌حال وجود فضای مثبت یا گذراندن یک آخر هفته مطلوب انرژی شما برای فعالیت در هفته آینده را نیز دوچندان خواهد کرد. به همین خاطر می‌توان گفت که داشتن یک خانواده سالم در سایر جنبه‌های زندگی هریک از اعضا نیز اثرگذار خواهد بود.

وی ادامه داد: علاوه بر این خانواده نقش مهمی در سلامت روان اعضا ایفا می‌کند. اعضای یک خانواده سالم معمولاً سطح سلامت روان بالاتری دارند و مشکلاتی مانند افسردگی، اضطراب یا اعتیاد به مواد مخدر در این افراد کمتر دیده می‌شود. همچنین درصورتی‌که این خانواده‌ها با چنین مشکلاتی مواجه شوند، حمایت اعضا از یکدیگر باعث حل بحران در زمان کوتاه‌تر و با آسیب کمتر خواهد شد.

خیاط زنجانی خاطرنشان کرد: خانواده مهم‌ترین نهادی است که ارزش‌های اخلاقی را به افراد آموزش می‌دهد. خانواده می‌تواند اعضای خود را طوری تربیت کند که از انحرافات و گمراهی‌های امروزی دوری کند و در عوض یک فضای سالم به وجود بیاورد. اگر بخواهیم یک جامعه با اخلاق داشته باشیم باید آن را از خانه و توسط خانواده بیاموزیم.

وی با بیان اینکه نقش خانواده در تمام مراحل زندگی ما قابل لمس و شناسایی است گفت: خانواده اساسی‌ترین واحد جامعه است، به همین دلیل برخی از پژوهشگران خانواده را ستون فقرات یک جامعه می‌دانند، در واقع آن را نمونه کوچک شده یک جامعه قلمداد می‌کنند؛ آمار ازدواج و طلاق به همین دلیل سلامت آن جامعه را نشان می‌دهند و خانواده را یک نمونه کوچک شده از جامعه به حساب می‌آورند.

مدیرکل کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان استان کرمانشاه اذعان داشت: بر همین اساس با توجه به ضرورت امر کانون استان بر آن شد تا با همکاری اداره کل ورزش و جوانان اولین نشست از سلسله نشست‌های خانواده‌ی سالم با عنوان خانواده و تربیت را برگزار کند.

کد خبر 749526

دیگر خبرها

  • آیت الله ابراهیم امینی و تربیت عقلانی
  • حرمت‌گزاری به مقام والای استاد، باید بیش و پیش از هر آیینی مدنظر باشد
  • شهید مطهری مهذب در اخلاق، مبتکر در روش و فرقان انقلاب بود
  • معلم محور تمدن ساز جامعه اسلامی است
  • طرح نور در چارچوب اعتقاد و بصیرت جاری شده است
  • آموزش یک جامعه با اخلاق از خانه و خانواده آغاز می‌شود
  • آزمون‌ پذیرش مؤسسه آموزش عالی اخلاق اسلامی در خردادماه
  • غزه امروز دایره المعارف پرآوازه بی‌اخلاقی‌های غرب است
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی
  • ارمغان روانشناسان و مشاوران، بهرورزی و فضیلت مندی در زندگی