Web Analytics Made Easy - Statcounter

مدیر قطب علمی فلسفه دین اسلامی با اعلام اولویت های این قطب در دور جدید فعالیت، گفت: توسعه دادن همکاری‌های بینارشته‌ای که با فلسفه دین ارتباط دارد و انجام تحقیقات به روز در حوزه فلسفه دین از برنامه های قطب است.

خبرگزاری شبستان، گروه اندیشه: برگزاری سی و دومین دوره نمایشگاه بین المللی کتاب تهران با شعار «خواندن توانستن است» ما را بر آن داشت تا از زوایای علمی، محتوایی، فنی و بصری به بررسی نمایشگاه و البته حضور پررنگ و دائمی پژوهشگاه در این رویداد مهم فرهنگی جمهوری اسلامی ایران بنشینیم، فرصتی دست داد تا با حجت الاسلام والمسلمین «علیرضا قائمی نیا»، عضو هیات علمی گروه معرفت شناسی و مدیر قطب علمی فلسفه دین اسلامی پژوهشگاه از دریچه ای نو به حضور متفاوت پژوهشگاه در نمایشگاه سی و دوم بپردازیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آنچه در ادامه می خوانید مشروح این گفت وگو است:

 

سطح نمایشگاه کتاب و حضور سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی را در آن چگونه ارزیابی می‌کنید؟

 

تا آنجایی که بنده متوجه شدم، تمام کارهای منتشر شده در این غرفه وجود دارد و به شکل خوبی عرضه شده‌اند. به عنوان مثال تمام نسخه‌های موجود از کارهای بنده در نمایشگاه وجود دارد که جای خرسندی است.

 

آثار شما در سی و دومین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران چند عنوان است؟

 

سه کتاب «بیولوژی نص»، «معناشناختی قرآن» و «استعاره‌های مفهومی قرآن» که توسط سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی منتشر شده است، در نمایشگاه وجود دارد. کتابی دیگر از بنده نیز توسط انتشارات طاها تجدید چاپ شده که این اثر هم در نمایشگاه وجود دارد.

 

 چه آثاری برای سازمان انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی در دست انجام دارید؟

 

کتابی با عنوان «معماری علم دین» آماده شده که قرار است گروه معرفت‌شناسی پژوهشگاه با همکاری قطب علمی فلسفه دین اسلامی منتشر کند.

 

 درخصوص کتاب شما با عنوان «استعاره‌های مفهومی فضاهای قرآن» که سال قبل هم برنده جایزه ویژه‌ای شد توضیح دهید.

 

این کتاب جایزه کتاب سال فرهنگی را به خود اختصاص داد و یکی از نظریات مهم شناختی در قرآن را تطبیق کرده است. نظریه استعاره‌های مفهومی و به واسطه آن استعاره‌های موجود در قرآن را دسته بندی خاصی کرده و نتایجی را به دست آورده است. این نظریه زمینه تحقیقاتی کاملا جدیدی است مخصوصا در علوم شناختی که بحث‌های روز است و تلاش شده این موضوعات وارد مطالعات قرآنی اسلامی شوند که بحمدالله نیز در نمایشگاه با استقبال خوبی روبرو شده است.

 

حوزه تمحض شما چیست؟

 

بیشتر مبانی بینارشته‌ای را دنبال می کنم. مباحثی که همراستا و هم‌سو با مطالعات دینی است. زمینه‌هایی از قبیل: معرفت‌شناسی، فلسفه، علوم شناختی، مطالعات فرهنگی و همه حوزه‌هایی که با مطالعات دینی ارتباط پیدا می‌کنند، جزء حوزه تمحض بنده به شمار می‌آیند.

 

 با توجه به سمت جدید خود به عنوان مدیر جدید قطب علمی فلسفه دین اسلامی چه برنامه‌هایی در آینده دارید؟

 

هدف ما این است که تحقیقات به روزی راجع‌به مسائل فلسفه دین اسلامی و فلسفه دین به شکل مطلق که از ضرورت خاصی برخوردار هستند را مطرح و تحقیقاتی را در این زمینه جذب کرده و منتشر کنیم. همچنین با برگزاری نشست‌ها و همایش‌های متناسب با این موضوعات نیز بتوانیم به روند ترویج این مسائل کمک کنیم. توسعه دادن همکاری‌های بینارشته‌ای که با فلسفه دین ارتباط دارد نیز مورد توجه ما است.

 

سخن پایانی ...

 

در آینده بایستی در زمینه عرضه بهتر آثار قوی و موثرتر عمل کنیم و در مراکز مرتبط با پژوهشگاه حضور جدی تری داشته باشیم. با اینکه آثار پژوهشگاه بروز هستند و مسائل مهمی را در خود جای داده‌اند، جای دارد به شکل ویژه تری برای نفوذ آنها در بین نخبگان چاره اندیشی شود. به نظر بنده باید تا حدودی همکاری‌های بخش انتشارات با دیگر مراکز توسعه پیدا کند و این آثار پس از معرفی، عرضه شود زیرا بسیاری از این مراکز از آثار جدید پژوهشگاه بی‌خبر هستند. در گام دوم هم باید بخش کتاب الکترونیکی هم تا حدی معقول مدیریت و عرضه شود زیرا در عصر حاضر راجع‌به کتی الکترونیکی فعالیت‌های چشمگیری صورت می‌پذیرد.

پایان پیام/9

منبع: شبستان

کلیدواژه: سیزدهمین جشنواره قرآنی مدهامتان مرحله کشوری مشهد نمایشگاه کتاب خلیج فارس مراسم افتتاحیه نمایشگاه کتاب تهران روزنامه سیل اردبیل فلسفه دین علوم انسانی اسلامی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shabestan.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شبستان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۱۸۷۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ترجمه «قلمروزدایی علم و دین» روانه بازار نشر شد

به گزارش خبرگزاری مهر، کتاب «قلمروزدایی علم و دین» تألیف گریگور داوس به تازگی با ترجمه جواد درویش آقاجانی منتشر و روانه بازار نشر شده است.

پروفسور گریگور داوس (زاده ۱۹۵۷)، استاد دانشگاه نیوزلند است که در زمینه فلسفه دین مدرک دکتری دارد. هدف این کتاب، تحلیل منازعه «علم و دین» از طریق توسعه رویکردهای ممکن به روابط بین آن‌ها و همچنین توسعه مفهومی علم از یک سو و دین از سوی دیگر است. کتاب در مقابل مدل‌های ساده‌تر از روابط علم و دین، مدل پیچیده‌تری را پیشنهاد می‌دهد که شامل چهار بُعد برای پرداختن به رابطه علم و دین است و عبارت‌اند از: بُعد شناختی، غایت‌شناختی، نهادی و معرفت‌شناختی، بُعد شناختی به محتوای گزاره‌های علمی و دینی می‌پردازد. بُعد غایت‌شناختی به اهداف مندرج در علم و دین اختصاص دارد. بُعد نهادی شامل بررسی رابطه علم و دین از طریق سازمان‌های اجتماعی مرتبط با آن‌هاست. بُعد معرفت‌شناختی هم به صورت‌های مختلف معرفت، زبان و منابع دانش می‌پردازد.

مجموعه بن‌مایه‌های کمبریج تا به‌حال در ۲۵ سرفصل موضوعی مختلف منتشر شده است. سرفصل موضوعی فلسفه این مجموعه در ۱۵ شاخه و تاکنون ۲۲۸ کتاب تقدیم جامعه علمی کرده است. همچنین در سرفصل موضوعی دین نیز ۸ شاخه مختلف مورد توجه قرار گرفته و ۸۱ کتاب منتشر شده است. همان‌طور که گفته شد در شاخه فلسفه دین تا به حال ۳۱ کتاب منتشر شده است که در حال حاضر ترجمه ده کتاب از آن مجموعه به فارسی عرضه شده است.

فلسفه دین در کشورمان نیز در سال‌های اخیر مورد توجه استادان و محققان به‌ویژه نسل جوان‌تر قرار گرفته است. البته با توجه به گستره موضوعی مباحث فلسفه دین، میزان دغدغه‌مندی نسبت به هر کدام از این موضوعات در جوامع مختلف متفاوت است. موضوعاتی نظیر «معنای زندگی»، «علم و دین»، «خداباوری»، «تکثرگرایی» و «مسئله‌های شر و رنج» که در زمره موضوعات اصلی و مشترک مباحث فلسفه دین‌اند، مصادیقی از چالش‌های فکری محیط‌های علمی ایران نیز محسوب می‌شوند. به هر روی، انتشار کارهای متنوعی در سال‌های اخیر در فضای فکری فلسفه دین ایران ستودنی است. مجلات، کتاب‌ها، مقالات و رساله‌های دانشجویی مختلف در کنار برگزاری رویدادهای علمی و پژوهشی متنوع، اگر چه سرمایه‌ای خوب هستند اما ناکافی برای تحقیقات بیشتر و کامل‌تر در آینده است.

این کتاب با ۱۲۴ صفحه، شمارگان ۱۰۰ نسخه و قیمت ۹۰ هزار تومان عرضه شده است.

کد خبر 6090175 فاطمه میرزا جعفری

دیگر خبرها

  • استاد مجتهدی هم معلم و هم مولف بود
  • ترجمه «قلمروزدایی علم و دین» روانه بازار نشر شد
  • همکاری‌ های ایران و کوبا در حوزه حمل‌ ونقل توسعه می‌یابد
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • وزیر صنعت: از کشور‌هایی کالا می‌خریم که از ما کالا بخرند
  • حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است/ آماده تعامل هستیم
  • ۱۵۳ میلیارد دلار؛ حجم تجارت خارجی ایران
  • ما آماده تعامل هستیم، حجم تجارت خارجی ایران ۱۵۳ میلیارد دلار است
  • ویژه‌برنامه استاد مجتهدی با عنوان «یک‌عمر معلم» برگزار می‌شود
  • عرضه «صفات الهی» در کتابفروشی‌ها