Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارسینه»
2024-04-28@23:04:14 GMT

مقایسه پنج ساله بازارهای مسکن، طلا، ارز و بورس

تاریخ انتشار: ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۶۸۳۰۲

مقایسه پنج ساله بازارهای مسکن، طلا، ارز و بورس

مقایسه چهار بازار موازی یعنی مسکن، طلا، ارز و بورس حاکی از آن است که بیشترین رشد در قیمت طلا اتفاق افتاده است. از پایان سال ۱۳۹۲ تا کنون قیمت طلا ۴۱۴ درصد، دلار ۴۱۲ درصد، مسکن ۲۱۳ درصد و بورس ۱۴۷ درصد رشد داشته‌اند. با توجه به نبود تقاضای معنادار در بازار مسکن به نظر می‌رسد که بورس از چشم‌انداز و ظرفیت بهتری نسبت به سه بازار رقیب برخوردار باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر بخواهیم به جمع‌بندی مناسبی از ظرفیت بازارها دست پیدا کنیم، شاخص یک ساله نمی‌تواند کمک چندانی به ما کند؛ چرا که چهار بازار مسکن، طلا، ارز و بورس از روند رشد منظمی پیروی نمی‌کنند. به طور مثال بازار مسکن، دیر پذیر است و با توجه به این‌که کالایی درشت محسوب می‌شود و قیمت آن گاهی از قدرت خرید متقاضیان واقعی فراتر می‌رود نمی‌تواند همپای سایر حوزه‌ها رشد کند. امسال هم به دلیل جهش سنگین قیمت و کاهش ۳۲ درصدی معاملات، رشد سنگین مجدد برای این حوزه دور از ذهن است.

پرش ۴۱۴ درصدی قیمت طلا

بهمن ماه ۱۳۹۲ قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار ۸۹ هزار تومان بوده که در روز ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ به ۴۵۸ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده و نشان می‌دهد این کالا طی حدود پنج سال ۴۱۴ درصد رشد کرده و بالاترین نرخ رشد را در بین چهار بخش رقیب به خود اختصاص داده است. نوسانات طلا و ارز صرفاً از جریانات سیاسی و مواردی همچون کاهش درآمدهای نفتی ایران تأثیر می‌گیرد. با توجه به این‌که به صفر رساندن صادرات نفت ایران غیرممکن به نظر می‌رسد و نفت سال‌هاست که دیگر تنها محصول صادراتی ایران نیست، انتظار ایجاد قیمت‌های عجیب و غریب در بازارهای طلا و ارز که گاهی از برخی افراد می‌شنویم نمی‌تواند مصداق علمی و منطقی داشته باشد. کارشناسان، علت اصلی جهش ارز و طلا از پایان سال ۱۳۹۶ تا کنون را جهش نقدینگی از حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان به حدود ۱۷۰۰ هزار میلیارد تومان و کاهش نرخ سود بانکی ارزیابی می‌کنند. لذا حجم اصلی تقاضا به این دو حوزه ورود کرده و چشم‌انداز افزایشی برای آن متصور نیستند.

رشد قابل توجه دلار

قیمت دلار در بهمن ماه ۱۳۹۲ حدود ۲,۹۰۰ تومان بود؛ بنابراین حدود ۴۰۰ درصد رشد کرده که تقریباً با افزایش رشد طلا برابری می‌کند. با توجه به این مقایسه طبیعتاً طلا و ارز ظرفیت خود را برای سرمایه‌گذاری از دست داده و از لحاظ فعال اقتصادی به اشباع قیمتی رسیده‌اند. لذا خرید آنها صرفاً ریسک‌های آینده را پوشش می‌دهد و نمی‌تواند سرمایه‌گذاری سودآور محسوب شود.

رشد ۲۱۳ درصدی قیمت مسکن

مسکن در ایران همواره به عنوان کالایی که از قابلیت حفظ سرمایه متناسب با نرخ تورم برخوردار بوده مطرح می‌شود اما مشخصه بارز مسکن این است که در بازه زمانی میان مدت به رشد می‌رسد و گاهی در سقف قیمتی نیز به نقطه اوج دلار و طلا دست پیدا نمی‌کند. با این حال میانگین هر متر مربع قیمت مسکن شهر تهران به عنوان شاخص ارزیابی این بازار در ایران در بهمن ماه ۱۳۹۲ بالغ بر ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان بوده که در پایان فروردین ماه ۱۳۹۸ به متری ۱۱ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان رسیده است. آمار گویای آن است که از سال ۱۳۹۲ تا کنون قیمت مسکن ۲۱۳ درصد رشد کرده اما به دلیل نبود تقاضای مؤثر، رشد اسمی قیمت مسکن تنها می‌تواند یک عدد باشد و ممکن است در صورت خرید تا سالیان آینده مشتری برای آن پیدا نشود. معاملات در بهمن ماه ۱۳۹۸ به ۹۳۰۰ واحد رسیده که نسبت به بهمن ماه ۱۳۹۲ بالغ بر ۳۵ درصد کاهش یافته است. مضافاً این‌که طبق اظهارات مشاوران املاک حدود ۹۰ درصد خرید و فروش‌ها توسط دلال‌ها صورت می‌گیرد و مشتریان واقعی توان خرید ندارند. کارشناسان هم پرش قیمتی در بازار مسکن حداقل برای ۱۰ تا ۱۲ فصل آینده متصور نیستند.

ظرفیت بورس برای رشد

بورس تهران طی پنج سال اخیر ۱۴۷ درصد رشد کرده که کمترین میزان در بین چهار بازار محسوب می‌شود. شاخص کل بازده نقدی و قیمتی در سال ۱۳۹۲ بالغ بر ۸۹ هزار واحد بوده که در روز ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ به ۲۲۰ هزار واحد یعنی افزایش ۱۴۷ درصد رسیده است. نشانه‌های دریافتی هم از هجوم سرمایه به این بازار حکایت دارد. روز ۱۴ اردیبهشت ماه ۱۳۹۸ در اولین روز کاری هفته در بورس تهران باز هم شاهد رشد فزاینده قیمت‌ها و رکوردشکنی شاخص کل بازار سرمایه بودیم. امروز صف‌های خرید در بیشتر گروه‌ها پایدار ماند. از ابتدای سال ۱۳۹۸ شاخص کل روند افزایشی داشته و توانسته رکورد ۱۹۵ هزار واحدی سال گذشته را بشکند و از تراز ۲۰۰ هزار واحدی هم بالاتر رود؛ به طوری که شاخص کل بازده نقدی و قیمتی بورس با ۴۴۸۰ واحد رشد تا رقم ۲۲۴ هزار و ۵۸۹ واحدی بالا رفت. همچنین شاخص کل هم وزن با ۱۲۴۶ واحد افزایش تا رقم ۴۵ هزار و ۸۸۷ واحدی پیش رفت.

منبع: پارسینه

کلیدواژه: طلا بورس مسکن ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsine.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارسینه» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۶۸۳۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!

به گزارش صدای ایران از ایسنا، فروردین امسال توقع مدنظر دلالان از بازار مسکن شهر تهران برآورده نشد. آن‌طور که واسطه‌های ملکی می‌گویند گروهی از متقاضیان سرمایه‌گذاری در بازار ملک که به شکل سنتی از نیمه دوم فروردین فعالیت خود را به منظور ارزیابی وضعیت این بازار آغاز می‌کنند با این برآورد که بازار مسکن در سال جاری ظرفیت رشد چندانی در مقایسه با بازار‌های رقیب ندارد از خرید ملک منصرف شدند.

در حال حاضر تقاضای سرمایه‌گذاری در بازار مسکن کاهش محسوسی در مقایسه با سال‌های گذشته دارد. با این حال به گفته مشاوران املاک، عده‌ای از بخر و بفروش‌ها فایل‌های زیر قیمت را در مناطق شمالی تهران خریداری و با سود بیش از نرخ تورم، آپارتمان مدنظر را فایل می‌کنند.

تقاضای مصرفی خرید مسکن نیز پس از رشد‌هایی که از اواخر سال ۱۳۹۶ آغاز شد و ادامه یافت به نوعی از بازار حذف شده است. با این اوصاف به نظر می‌رسد بازار ملک در اردیبهشت کم‌رونق‌تر از مدت مشابه سال گذشته باشد.

دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!

فروردین سال گذشته تعداد معاملات آپارتمان‌های مسکونی در پایتخت ۱۷۵۷ فقره بود. اردیبهشت نیز ۴۳۵۹ فقره خرید و فروش آپارتمان در تهران انجام شد. اسفند ۱۴۰۲ این تعداد ۶۱۷۹ فقره بود.

درخصوص قیمت نیز طبق اعلام بانک مرکزی، میانگین قیمت هر متر مربع مسکن شهر تهران در فروردین و اردیبهشت پارسال به ترتیب ۶۶.۴ میلیون و ۷۵.۳ میلیون تومان بود. این رقم تا پایان سال به ۸۱.۴ میلیون تومان رسید که در مقایسه با اسفند سال قبل از آن ۲۴.۸ درصد رشد یافت.



با توجه به تورم عمومی حدود ۴۰ درصد و رشد حدود ۲۴ درصدی قیمت مسکن در پایتخت ارزیابی کارشناسان و فعالان بازار مسکن این است که این بازار از ظرفیت لازم برای رشد برخوردار نیست.

یکی از مشاوران املاک فعال در منطقه ۱ تهران درخصوص وضعیت بازار ملک در اردیبهشت گفت: بازار مسکن بی‌مشتری است. با وجود آن‌که در مناطق شمالی تهران بعضا میزان افزایش قیمت آپارتمان با نرخ دلار سنجیده می‌شود امسال میزان رشد آن به اندازه بازار ارز نبوده است. قیمت‌های پیشنهادی تقریبا ۱۰ تا ۱۵ درصد نسبت به اسفند بالا رفته، اما خریدار وجود ندارد.

وی افزود: در منطقه ۱ میزان خرید و فروش، قیمت را تعیین نمی‌کند بلکه دلالان به منطقه قیمت می‌دهند. یک سری سرمایه‌گذار، واحد‌ها را خریداری می‌کنند و اجاره هم نمی‌دهند. برای آن‌که مالیات خانه خالی مشمولشان نشود مثل ماشین، آپارتمان را با سند وکالتی واگذار می‌کنند. بخر و بفروش‌ها بین خودشان معامله می‌کنند ولی سند نمی‌زنند.

یکی از واسطه‌های ملکی در جنوب شرق تهران نیز گفت: با آمدن سال جدید، قیمت ملک مقداری تغییر کرد ولی تعداد مشتری تغییر چندانی نکرد. البته رکود به شدت پارسال نیست. در دفتر ما تقریبا هفته‌ای یک مبایعه‌نامه (خرید و فروش) امضا می‌شود، اما این‌طور نیست که بگوییم بازار رونق گرفته است. نرخ‌های اعلامی مالکان هم ۱۰ تا ۱۵ درصد تغییر کرده ولی هنوز تثبیت نشده است.

دیگر خبرها

  • سقوط طلا دامن‌گیر نقره شد/ معامله‌گران در لاک احتیاطی!
  • شاخص بورس ۲۰ هزار واحد کاهش یافت
  • گزارش بورس امروز یکشنبه ۹ اردیبهشت ماه ۱۴۰۳
  • وضعیت بازار ملک در تهران / دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • آپارتمان‌های تهران بدون مشتری ماند؛ قیمت مسکن متری چند؟
  • ورود صندوق ملی مسکن به بازار خرید سیمان از طریق بورس
  • کاهش تورم ماهانه اجاره مسکن به کمتر از میانگین ۸ ساله
  • دلالان از بازار مسکن راضی نیستند!
  • رشد 42 درصدی اجاره خانه در فروردین 1403/ این افزایش در مقایسه با سال های گذشته بی نظیر است
  • رشد 42درصدی اجاره خانه در فروردین 1403/ این افزایش در مقایسه با سالهای گذشته بی نظیر است