Web Analytics Made Easy - Statcounter

دولت آمریکا در روزهای اخیر اعلام کرد که معافیت خرید نفت ایران از سوی برخی کشورها به پایان رسیده و دیگر هیچ کشوری حق خرید نفت ایران را ندارد. در واقع در صحبت برخی از مقامات رسمی دولت آمریکا چنین بیان می‌شود که میزان فروش نفت ایران باید به صفر برسد. این وضعیت منجر به بیم و امیدهایی در کشور شده و از یک طرف این نگرانی ایجاد شده که کاهش فروش نفت و درآمدهای ارزی حاصل از آن منجر به وخامت اوضاع اقتصادی و نارضایتی مردم می‌شود و از سوی دیگر برخی کارشناسان این وضعیت را فرصت مناسبی برای کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی و مقاوم‌سازی اقتصاد می‌دانند، اما موضوع قابل بررسی این است که راهکار مناسب برای مقابله با وضعیت کنونی و اقداماتی که مردم و مسئولان باید انجام دهند چه مواردی‌ را دربرمی‌گیرد؟ همچنین آیا اساساً اقتصاد ایران ظرفیت کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی را در شرایط کنونی دارد؟

ابراهیم نکو، کارشناس مسائل اقتصادی و عضو سابق کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی، در گفت‌وگو با ایکنا، به بیان نکاتی درباره تحریم‌های نفتی جدید آمریکا و راهبردهای مقابله با این تحریم‌ها پرداخت و گفت: معتقدم بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، شاید در دهه اول کاهش وابستگی به درآمدهای نفتی مشکل بود اما بایستی در دهه‌های بعدی می‌توانستیم سالیانه، حدود سه تا سه و نیم درصد از وابستگی به این درآمد را کاهش دهیم و اگر این اقدام را انجام داده بودیم امروزه به حداقل وابستگی ممکن به نفت رسیده بودیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هنوز نمی‌توانیم درآمدهای نفتی را از بودجه حذف کنیم

وی با اشاره به جایگاه مهم نفت در بودجه‌های سالانه ادامه داد: البته در سال‌های اخیر اقداماتی صورت گرفته و این وابستگی تا حدودی تعدیل شده است اما واقعیت این است که ما هنوز به درآمدهای نفتی تا سال‌ها نیاز داریم و نمی‌توانیم آن را از سفره درآمدهای بودجه‌ای کشور حذف کنیم. به عبارت دیگر، باید تلاش کنیم در سال‌های آتی این فرصت پیش آمده یعنی تحریم‌های آمریکا را به فرصت تبدیل کنیم و بتوانیم به حداقل‌ترین وضعیت ممکن در زمینه وابستگی به نفت برسیم.

نکو به صحبت‌های مقامات آمریکایی درباره آینده فروش نفت ایران اشاره و بیان کرد: موضوع دیگر این است که در روزهای اخیر شاهد هستیم که مقامات آمریکایی صحبت‌هایی را درباره تحریم جدی نفت ایران و به صفر رساندن صادرات نفت کشورمان مطرح می‌کنند، اما طبیعتاً امکان به صفر رسیدن صادرات نفت ما وجود ندارد. به عبارت دیگر، آمریکایی‌ها نمی‌‌توانند چنین کاری انجام دهند اما قطعاً این وضعیت و مشکلات ناشی از آن بر اقتصاد کشور ما تأثیرات خود را خواهد گذاشت.

نیازمند درآمدهایی غیر از فروش نفت هستیم

این کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به هزینه‌هایی که فروش نفت از راه‌های غیرمتداول برای ما دارد، تأکید کرد: در این شرایط ناچار خواهیم بود برای فروش نفت، دست به اقداماتی بزنیم که این اقدامات، علاوه بر اینکه هزینه‌بر خواهد بود، ما را ناچار می‌کند راه‌های دیگری برای فروش نفت پیدا کنیم که شاید برای همیشه مناسب نباشد. به نظر می‌رسد مناسب‌ترین اقدام در این ایام، فکر کردن به کسب درآمدهای دیگری غیر از نفت است.

نماینده سابق مجلس به برخی گمانه زنی‌ها درباره احتمال اقدام نظامی آمریکا علیه ایران اشاره کرد و گفت: این نکته‌ای که این روزها در برخی محافل و از طریق برخی سیاسیون و اقتصاددانان مطرح است قابل اتکا نیست که آمریکا به صورت جدی به فکر اقدام نظامی علیه ایران است. بنده معتقدم چنین اقدامی بعید است و خود آمریکایی‌ها هم می‌دانند که حمله نظامی به ایران هزینه‌های گزافی برای آنها به دنبال خواهد داشت. لذا معتقدم به جای فکر کردن به چنین مسائلی باید به فکر چاره‌اندیشی برای مشکلات اقتصادی ایجاد شده توسط آنان باشیم.

لزوم کنار گذاشتن اختلافات سیاسی و جناحی

وی یادآور شد: به عبارت دیگر بایستی اول صادرات نفت را ولو اینکه با کاهش مواجه باشد کم کنیم و به دنبال آن برای درآمدهای دیگر که جایگزین نفت شوند، چاره‌اندیشی کنیم. به نظرم در شرایط بسیار خاصی قرار گرفته‌ایم که متفاوت از شرایط گذشته است. در گذشته در شرایطی قرار داشتیم که اقداماتی را متناسب با اقدامات متقابل آنها انجام می‌دادیم و تجربه‌ای هم داریم که در حقیقت می‌توانیم برای شرایط خاصی، تصمیمات خاص بگیریم.

نکو به اهمیت کنار گذاشتن اختلافات در میان گروه‌های سیاسی در داخل کشور اشاره و اظهار کرد: امروز آن تصمیم خاصی که برای این شرایط باید گرفته شود در وهله اول کنار گذاشتن اختلافات سیاسی و جناحی است. متأسفانه برخی در داخل کشور از این آب گل‌آلود و مشکلات ایجاد شده به دنبال تضعیف جریانات دیگر هستند و لذا علیه همدیگر موضع‌گیری می‌کنند لذا معتقدم رؤسای قوا باید قبل از هر اقدامی، در نشست‌هایی که چه به صورت علنی و چه به صورت پشت پرده با هم برگزار می‌کنند بر لزوم وحدت و تصمیم جمعی برای اقدامات اساسی به منظور کم ‌اثر کردن اقدامات دشمن تأکید کرده و در این راستا تصمیماتی را اتخاذ کنند.

نیازمند وحدت و همدلی در داخل کشور هستیم

وی با اشاره به آثار مثبت همدلی در داخل کشور ادامه داد: این تصمیمات می‌تواند بخشی از مشکلات ایجاد شده را حل کند و با همدلی هم می‌توان بهترین راهکارها را در این شرایط برای غلبه بر مشکلات ارائه داد. موضوع دیگر، مشکلاتی است که علاوه بر تحریم‌ها در دستگاه‌های متولی امور اقتصادی وجود دارد. امروز باید بپذیریم که افراد ناتوان باید بلافاصله توسط دولت از امور اقتصادی کشور کنار گذاشته شوند.

نکو بیان کرد: اگر دولت به این نتیجه رسید که بایستی نسخه دیگری برای درمان مشکلات اقتصادی به وجود آمده نوشته شود، باید افراد ناتوان بلافاصله کنار گذاشته شوند تا بتوانیم تحریم‌ها را کم‌اثر کنیم. از سوی دیگر با استفاده از توانمندی‌های داخلی همانند منابع طبیعی باید برای مقابله با این مشکلات و در نهایت بی‌اثر کردن آنها به مرور زمان دارای برنامه باشیم.

مخالفان سرسختی در اوپک داریم

این کارشناس مسائل اقتصادی در پاسخ به این پرسش که با توجه به وعده‌هایی که برخی اعضای اوپک به غربی‌ها داده‌اند آیا جبران کمبود نفت ایران در بازار برای آنها میسر است؟ اظهار کرد: اگر ما مخالفان سرسختی در اوپک نداشتیم، این امکان‌پذیر نبود و شاید با مقاومت‌ سرسختانه برخی اعضای آن، فقط بخشی از آن جبران می‌شد اما متأسفانه الان برخی از کشورهای همسو با آمریکایی‌ها، در این راستا همگام با آنها در صدد آسیب رساندن به صادرات نفت ما هستند و این قضیه را پیچیده‌تر می‌کند.

نماینده سابق مجلس به کارشکنی‌های عربستان در سازمان اوپک بر علیه ایران اشاره کرد و گفت: متأسفانه از کشورهای عضو اوپک، آن تعهدی که نسبت به سایر اعضا دارند را شاهد نیستیم. امروزه کشوری همانند عربستان سعودی که بازیگری مهم و تأثیرگذار در اوپک است، به همراه برخی دیگر از کشورها، به هر قیمتی ولو به قیمت از دست دادن سرمایه‌های ملی خود، دست به چنین اقداماتی برای جبران کمبود نفت ایران انجام می‌دهند اما آثار منفی آن دامن خودشان را هم خواهد گرفت.

عواقب صادرات بی‌رویه نفت برای اعضای اوپک

وی یادآور شد: چه بسا صادرات بی‌رویه و خارج از عرف و قوانین متداول در اوپک، این کشورها را در آینده با مشکلات جدی مواجه کند. نکته مهم این است که اگر الان هر کشوری اعلام کند که در اوپک نسبت به عدم پیروی از دستورات آمریکا به نفع ما وارد عمل خواهد شد، متأسفانه اوپک سازوکارهایی دارد که ولو یک کشور با موضوعی مخالفت کند و اجماع کاملی درباره آن موضوع وجود نداشته باشد، آن اتفاق رخ نخواهد داد.

نکو اظهار کرد: عربستان می‌تواند تصمیمات اوپک را با مشکلاتی مواجه کند و چون همسویی لازم را با آمریکایی‌ها دارند بنابراین مشکلاتی را در خود اوپک برای ما به وجود می‌آوردند. متأسفانه اقدامات اوپک در جهت پیروی از دستورات آمریکا در این زمینه است. البته ما دارای ابزارها و توانمندی‌هایی هم هستیم که باید از این ابزارها در جهت تضعیف جایگاه اوپک، در صورتی‌که امکان صدور نفت برای ما وجود نداشته باشد استفاده کنیم.

اوپک آینده خوبی پیش رو ندارد

این کارشناس مسائل اقتصادی افزود: اوپکی‌ها باید این موضوع را بدانند که ایران به صورت مادام‌العمر با این مشکل مواجه نخواهد بود و همین موضوع می‌تواند زمینه‌ساز تشکیل سازمانی دیگر مشابه اوپک شود و قطعاً چنین سازمانی می‌تواند بعد از حل این مشکلات، اوپک را هم به چالش بکشد.

نماینده سابق مجلس درباره پیش‌بینی خود از آینده اوپک نیز گفت: به نظرم، با توجه به اینکه ما کشوری تأثیرگذار و دارای نفت مرغوب و راه‌های دسترسی آسان برای بازارهای مصرف هستیم، لذا معتقدم درصورت ادامه این اختلافات و رفتار نامناسب برخی از این اعضا با ایران، سازمان اوپک با این وضعیت آینده خوبی را پیش رو نخواهد داشت؛ به ویژه زمانی‌که مشکلات خود را پشت سر بگذاریم، مسلماً ما هم دل خوشی از اوپک نخواهیم داشت.

وی در پایان یادآور شد: نفت ما در بازارهای جهانی از جایگاه ویژه‌ای دارد و برخی از کشورها هم از اقدامات اعضای اوپک شاکی هستند اما اقداماتی که کاملاً به نفع ما باشد را نمی‌توانند انجام دهند اما اگر این مشکلات پشت سر گذاشته شود و روال عادی برای ما به وجود بیاید قطعاً جایگاه اوپک متزلزل خواهد شد و با همکاری برخی کشورهای همسو می‌توانیم سازمان نفتی دیگری تأسیس کنیم. البته باید منتظر بمانیم و ببینیم که در آینده واکنش برخی از کشورهایی که همسو با تصمیمات آمریکا نیستند چه خواهد بود؟

گفت‌وگو از اکبر ابراهیمی
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری ایکنا سیاست و اقتصاد ابراهیم نکو تحریم نفت اوپک اختلافات سیاسی همدلی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۸۶۲۰۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سپهرزاد: کنار گذاشتن من بدون اطلاع قبلی زیبنده دوومیدانی نیست/ حسین رسولی از بی توجهی‌ها دلخور است

هادی سپهرزاد درباره اینکه از سمت مدیر تیم‌های ملی دوومیدانی کنار رفته است و فیروزی جایگزینش شده است، گفت: من نمی‌دانم الان سمتم چه چیزی هست و اکنون رئیس کمیسیون مربیان دوومیدانی هستم. البته اصول مدیریتی باید رعایت می‌شد که اگر قرار بود جابه جایی صورت بگیرد اول از  همه  وقتی که می‌خواهید یک نفر را منصوب کنید باید به نفر قبلی خبر بدهید که ما نمی‌خواهیم دیگر از شما استفاده کنیم. نه اینکه من اطلاعی نداشته باشم واین کار را کنند زیبنده دوومیدانی نیست و این بی اخلاقی در دوومیدانی است. آقای فیروزی استاد بنده هستند و قطعا برایشان آرزوی موفقیت دارم و قطعا آقای فیروزی می‌توانند در این مسیر به دوومیدانی کمک کنند.

عملکرد جوانان در مسابقات قهرمانی آسیا در ترکیه خوب بود 

سپهرزاد درباره عملکرد تیم ملی جوانان دوومیدانی در مسابقات قهرمانی آسیا گفت: به نظرم عملکرد خانم عیدیان و یکی، ۲ ورزشکار دیگر در این مسابقات خوب بود. اگر مربی هفت چشمه بالای سر این ورزشکار بود، قطعا می‌توانست در آنجا مدال طلا بگیرد، چون در تهران نزدیک به ۶۸ متر پرتاب کرده بود، اما در ترکیه با ۶۶ متر دوم شد. بقیه بچه‌ها هم خوب بودند به خاطر اینکه کاری برای آنها از جمله اردوی متمرکز برگزار نشده بود. با توجه به برگزاری مسابقات قهرمانی آسیا داخل سالن، متاسفانه برای جوانان نتوانستند کاری برایشان انجام بدهند.

مربیان و خانواده ها در موفقیت جوانان تاثیرگذار هستند 

او ادامه داد: با وجود اینکه رئیس کمیته نوجوانان و جوانان و من چندین بار درباره برگزاری اردو‌ها صحبت کرده بودیم، اما سرپرست وقت فدراسیون دوومیدانی می‌گفت که اکنون فرصتش نیست و ما مسابقات داخل سال قهرمانی آسیا را می‌خواهیم برگزار کنیم. با این تفاسیر باید بگویم که نتایج خوب بود. مسابقات جوانان آسیا برمی گردد به کار‌هایی که باید در یکی، ۲ سال گذشته انجام می‌شد که نشده است. من بیشتر به مربیان زحمت کش و خانواده‌های جوانان تبریک می‌گویم، چون آنها در این موفقیت توانستند تاثیرگذار باشند.

مربی دوومیدانی درباره اینکه بعضی از ورزشکاران از عملکرد فدراسیون ناراضی هستند و پیرجهان هم گفته به فدراسیون تعهد داده در صورت عدم کسب سهمیه باید هزینه‌های اعزام و اردو را به فدراسیون برگرداند، گفت: من چنین چیزی را نشنیده ام.

رسولی انتظار حمایت بیشتری را از مسئولان دارد

مربی حسین رسولی درباره اینکه این ورزشکار هم انتقاداتی از عملکرد فدراسیون دوومیدانی کرده است، بیان کرد: رسولی بعد از اینکه طلای بازی‌های آسیایی را کسب کرد، هدف و برنامه اش این بود که نه تنها فقط ورودی المپیک بیاورد بلکه در این رقابت‌ها هم بتواند نتیجه خوبی به دست آورد انتظار پشتیبانی بیشتری را داشت و آن حمایتی که مدنظرش بود، نشد. ما می‌خواستیم در زمستان به اردو در کشورترکیه برویم و حتی رایزنی‌هایی انجام شد، اما وقتی قرار شد این اتفاق بیفتد مسئول روابط بین الملل فدراسیون عوض شد و در نهایت این سفر مهیا نشد و ما را به این اردو نفرستادند. البته برخی از ورزشکاران که در مسابقات داخل سالن قهرمانی آسیا عملکرد ضعیفی داشتند با اردوهایشان و مسابقات اروپایی شان موافقت شده است واین یکی از دلایلی هست که دلخور است و احساس می‌کند کاری برایش انجام نشده است.

پیرجهان حقوق و هزینه کفش و مربی اش  را دریافت کرده است 

او درباره اینکه مهدی پیرجهان گفته هزینه اردو‌ها را خودش می‌پردازد، گفت: من تا جایی که اطلاع دارم چنین چیزی نبوده و حتی او حقوق ماهیانه از فدراسیون، هزینه کفش و مربی دریافت کرده است. هزینه اردوی قبلی اش در کیش و تهران هم فدراسیون داده است. منظورش از اینکه هزینه‌ها را خودش داده را نمی‌دانم. آخرین روزی که مدیر تیم‌های ملی بودم در جلسه‌ای قراردادی برای این ورزشکاران نوشته شده بود که فدراسیون خودش را موظف کرده بود که برای این‌ها مسابقات برون مرزی که پیش بینی کرده بودند را هزینه هایش را بدهد.

رسولی از بی توجهی ها دلخور است 

مربی حسین رسولی درباره اینکه این ورزشکار در دیدار ورزشکاران با مسئولان فدراسیون دوومیدانی شرکت نمی‌کند، اظهار کرد: رسولی انتظار دارد که به عنوان قهرمان بازی‌های آسیایی و تک مدال طلای دوومیدانی در این رقابت‌ها را کسب کرده احترام بیشتری برایش قائل باشند و رسیدگی بیشتری داشته باشند، اما وقتی به خواسته‌هایی که داشته نمی‌رسد، احساس می‌کند فدراسیون دوومیدانی اهمیتی برایش قائل نیست به خاطر همین دلخور هست.

سپهرزاد درباره اینکه به نظرش در دوومیدانی چند سهمیه در المپیک کسب می‌کنیم، گفت: احتمال دارد که ۴ الی ۶ سهمیه بتوانیم کسب کنیم و شرایطمان خوب هست، اما به نظرم عملکرد در المپیک مهم‌تر از حضور در این رقابت‌ها هست. برای ورزشکارانی که تاکنون ورودی نیاورده اند شاید کسب سهمیه خوب باشد. اما برای ورزشکارانی که سابقه حضور در المپیک دارند کسب سهمیه کافی نیست.

مربی دوومیدانی درباره اینکه تغییر و تحولات زیاد در ریاست فدراسیون باعث لطمه این رشته ورزشی نشده است، گفت: صددرصد، آن قدر تغییرات زیاد بود که نمی‌توان آنها را شمرد. در کل باید گفت که در یک مقطعی خوب بوده است، اما در مقطع دیگر خوب نیست. وقتی سرپرست جدید آمد شوکی به دوومیدانی وارد و باعث شد ما در مسابقات قهرمانی آسیا در تایلند نتایج خوبی بگیریم و در مسابقات آسیایی بیشتر از تفکر کمیته ملی المپیک و وزارت ورزش نتیجه بگیریم و روند خوبی بود. آرزوی موفقیت دارم برای تمام کسانی که دارند برای دوومیدانی زحمت می‌کشند.

باشگاه خبرنگاران جوان ورزشی پایه و آبی

دیگر خبرها

  • مردم این کشورها کُشته مُرده بستنی ایرانی هستند
  • تولید نفت اوپک در آوریل کاهش یافت
  • ظریف: اسرائیلی‌ها به آمریکایی‌ها هم لگد زدند | اسرائیل به هیچ کس رحم نکرد | آنانکه دل‌شان برای آمریکا لک می‌زند باید بدانند آمریکا چه کرد
  • بستنی ایرانی در کدام کشورها پرطرفدار است؟
  • عین‌اللهی: با اولویت حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان کمبود دارو را جبران می‌کنیم
  • کاهش ۱۰۰ بشکه ای تولید روزانه نفت اوپک
  • غریب آبادی: وضعیت حقوق بشر به صورت مکتوب منتشر می‌شود
  • محسن رضایی: جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • جبهه انقلاب اختلافات جزیی را کنار بگذارد
  • سپهرزاد: کنار گذاشتن من بدون اطلاع قبلی زیبنده دوومیدانی نیست/ حسین رسولی از بی توجهی‌ها دلخور است