Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@16:53:20 GMT

دلایل بروز خشونت در جامعه

تاریخ انتشار: ۱۸ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۶۹۹۹۰۹

دلایل بروز خشونت در جامعه

تهران- ایرنا- خشونت به عنوان یک رفتار ناپسند تحت تاثیر عوامل مختلفی است که از آن جمله می توان به مسایل روانی، افزایش فقر، گرانی، تورم و وضعیت اقتصادی نابسامان اشاره کرد و این عوامل به دنبال خود زمینه های کاهش تاب آوری و تحمل را در جامعه به همراه آورده اند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، امروزه شاهد افزایش میزان خشونت در جامعه به خصوص در شهرها هستیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به عنوان مثال وجود خشونت در ورزشگاه ها و... همه نمودهای مهم این مساله هستند.
در تعریف خشونت می توان گفت رفتاری است که هدف آن صدمه زدن به خود و یا دیگران می باشد. خشم و پرخاشگری ممکن است بدنی ( زدن – لگد زدن – گاززدن)، لفظی ( فریاد زدن، رنجاندن) و یا به صورت تجاوز به حقوق دیگران ( چیزی را به زور گرفتن) باشد. در این خصوص دو دیدگاه عمده نظیر دیدگاه زیست شناسی و دیدگاه اجتماعی وجود دارد. که بر اساس دیدگاه زیست شناسی خشونت ارثی و ذاتی است و بر اساس دیدگاه اجتماعی، خشونت در جامعه، از طریق مشاهده رفتار دیگران یاد گرفته می شود.
عوامل مختلفی می تواند در این زمینه موثر باشد که از آن جمله می توان به عوامل اقتصادی، فقر، گرانی، تحریم و عدم توانایی در فراهم کردن اسباب و وسایل مورد نیاز، کاهش تاب آوری و تحمل مردم جامعه، افزایش الگوهای خشونت زا در جامعه و.... اشاره کرد.
با توجه به اهمیت بحث، پژوهشگر ایرنا با مجید صفارنیا، روانشناس و استاد دانشگاه به گفت و گو نشست.

** خشونت و ابعاد آن
صفارنیا در خصوص خشونت و ابعاد آن گفت: خشونت رفتار عمدی و هدفمندی است که با وارد کردن آسیب جسمی یا درد روانی به فرد دیگری صورت می گیرد. معمولا این تعریف، یک تعریف پذیرفته شده از سوی روان شناسان است.
وی افزود: ازسوی دیگر می توان گفت پرخاشگری رفتار خصمانه ای است که فرد از ابزاری برای مقابله و آسیب رساندن به طرف مقابل از خود نشان می دهد. در خصوص خشونت و پرخاشگری دیدگاه های متفاوتی وجود دارد که از جمله آنها رویکرد تکاملی است. از نظر رویکرد تکاملی، خشونت و پرخاشگری در ذات ما نهفته است و در یک فرایند ارثی و تکاملی به ما منتقل شده است. از این رو عده ای از روان شناسان مانند فروید و لورنز معتقدند که پرخاشگری جنبه ارثی و ذاتی دارد. برای مثال آنها معتقدند که میزان خشونت در مردان نسبت به زنان بیشتر است چون آنها دارای یک کورموزوم y اضافه هستند و همین امر بر سیستم امنیتی و دفاعی آنها تاثیر می گذارد. در نقطه مقابل رویکرد یادگیری وجود دارد. از منظر رویکرد یادگیری، خشونت آموخته می شود. برای مثال افراد از طریق دیدن فیلم های خشن و یا بازی های خشن، پرخاشگری را یاد می گیرند و در موقعیت های مشابه رفتارهای پرخاشگرانه از خود نشان می دهند.
صفارنیا افزود: به طور کلی، پرخاشگری دارای دو جنبه درونی و بیرونی است. جنبه درونی شامل آسیب رساندن یک فرد نسبت به خود و مصرف مواد مخدر و... است. اما جنبه بیرونی پرخاشگری، ابراز خشونت نسبت به دیگران است. از این رو وقتی می بینیم که بسیاری از رویدادها در جامعه غیر قابل پیش بینی و کنترل پذیری است، با پایین آمدن سطح جامعه در برآورده ساختن انتظارات آنها، زمینه های خشونت هم فراهم می شود.

** دلایل افزایش پرخاشگری و خشونت در جامعه
صفارنیا در خصوص دلایل افزایش میزان پرخاشگری و خشونت در جامعه گفت: از جمله دلایلی که بر افزایش میزان خشونت در جامعه تاثیر دارد، وجود میزان زیادی از ناکامی در جامعه است. برای مثال استانداردهای سلامت اجتماعی که از جمله شاخص های تعیین کننده میزان رشد یک کشور هستند، در شرایط بحرانی و تحریم کاهش چشمگیری داشتند. وقتی ما در شرایط افت استانداردها قرار می گیریم مثل کاهش عدالت، آزادی، افزایش گرانی، غیر قابل پیش بینی شدن رویدادها و فقدان تکریم شهروندی، عدم کنترل پذیری در موقعیت ها ...، سطح انتظار مردم نسبت به سال های قبل کاهش پیدا کند و زمینه پرخاشگری و خشونت آنها فراهم شود. لذا وقتی ما می بینیم که درک مردم از پیش بینی پذیر بودن و کنترل پذیر بودن رویدادها فاقد این پیش بینی است، ممکن است افراد با پایین بودن سطح تحملشان با کوچک ترین اتفاق، نسبت به یکدیگر خشونت نشان دهند.

** پیشنهادات و راهکارها
صفارنیا در خصوص راهکارهای کاهش میزان خشونت در جامعه گفت: از جمله اقداماتی که می توانیم در این زمینه داشته باشیم، بالا بردن سطح استانداردهای اجتماعی در جامعه است. وقتی سطح استانداردهای اجتماعی بالا می رود، امنیت روانی مردم هم ارتقا پیدا می کند. بنابراین از همان دوران کودکی باید تلاش کنیم تا سطح انتظارات و عواطف را به کودکانمان آموزش دهیم و از طریق آموزش و پرورش همدلی را در میان آنها ایجاد کنیم.
وی افزود: باید سعی کنیم شیوه ها و راهکارهای مدیریت خشم را به کودکانمان آموزش دهیم و تلاش کنیم تا چرخه خشم را کنترل کنیم. مثلا شرایط ایجاد قلدری و یا گردن کلفتی را از بین ببریم و شرایط مطلوب تخلیه هیجانی را جایگزین آن کنیم. می توانیم میزان نشاط اجتماعی را در جامعه از طریق برگزاری موسیقی و کنسرت و... افزایش دهیم. در این شرایط افراد وارد تعامل و گفت و گو شده و زمینه خشم از بین می رود.
پژوهشم**م-ا**1552

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي خشونت عوامل

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۶۹۹۹۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند

به گزارش خبرگزاری مهر، شهلا نوری، با بیان اینکه نرخ باروری در سال‌های اخیر به میزان قابل‌توجهی کاهش‌یافته است، اظهار کرد: میزان فرزندآوری از هفت فرزند در سال ۱۳۵۸ به ۱.۸ فرزند در سال ۱۳۹۰ رسیده است.

وی با بیان اینکه به‌صورت مقطعی تا سال ۱۳۹۵ میزان نرخ باروری افزایش یافت، مطرح کرد: طی سال‌های اخیر مجدداً روند فرزندآوری کاهش یافت، تا جایی‌که نرخ باروری در استان همدان به ۱.۵۷ رسید.

مدیر سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان بیان کرد: نرخ باروری در درازمدت بر نرخ رشد جمعیت تأثیر می‌گذارد و یا حتی موجب منفی‌شدن رشد جمعیت و پدیده سالخوردگی و پیری جمعیت می‌شود.

وی با بیان اینکه در سال‌های اخیر به علت کاهش نرخ باروری شاهد پدیده پیری جمعیت در کشور هستیم، خاطرنشان کرد: متأسفانه همدان چهارمین استان سالمند در کشور است که درصد سالمندان و جمعیت بالای ۶۰ سال در آن زیاد است.

نوری افزود: در صورت ادامه‌دار بودن روند کاهشی نرخ باروری و فرزندآوری پیش‌بینی می‌شود که تا ۳۰ سال آینده یک‌چهارم جمعیت کشور سالمند و پیر باشند.

وی یادآور شد: یکی از عوامل مؤثر در کاهش فرزندآوری افزایش سن ازدواج و تأخیر در زمان بارداری است به‌گونه‌ای‌که تأخیر در بارداری نخست موجب افزایش ناباروری شده و می‌تواند مشکلات متعددی را به دنبال داشته باشد.

نوری با بیان اینکه فاصله زیاد بین ازدواج تا تولد نخستین فرزند را از عوامل مهم تأثیرگذار کاهش نرخ باروری در کشور دانست و گفت: عوامل مختلفی همچون فاصله‌گذاری بین تولد فرزندان، افزایش سن ازدواج، تک‌فرزندی، افزایش میزان ناباروری و … بر کاهش نرخ باروری و افزایش پدیده پیری جمعیت در کشور تأثیر می‌گذارند.

مدیر سلامت جمعیت و خانواده معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی همدان با بیان اینکه برخی مطالعات حاکی از آن است که ۲۰ درصد خانواده‌ها تک‌فرزند هستند، تصریح کرد: نرخ ناباوری طی سال‌های اخیر در استان همدان ۱۵ درصد گزارش شده است.

وی با اشاره به سقط‌جنین عمدی و یا غیرعمدی، افزایش میزان طلاق، تغییرات سبک زندگی، روند روبه‌رشد شهرنشینی و … هم بر پدیده پیری جمعیت و کاهش فرزندآوری تأثیر گذاشته است، گفت: شرایط اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جزو عوامل تأثیرگذار بر کاهش نرخ باروری هستند، اگرچه بیشتر میزان عدم تمایل به فرزندآوری در طبقات بالای اجتماعی و درآمدی به ثبت رسیده است.

نوری با بیان اینکه مرکز بهداشت مهمترین مکان برای ارائه آموزش‌های عمومی در زمینه فرزندآوری و جوانی جمعیت است، گفت: مشاوره قبل ازدواج، آموزش‌های حین ازدواج در راستای رضایتمندی از زندگی زناشویی، آموزش مهارت روان‌شناختی در راستای افزایش مهارت‌های زندگی و فرهنگ‌سازی در رابطه با ازدواج به‌موقع از مجموعه اقدامات معاونت بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی در حوزه جوانی جمعیت است.

وی با اشاره به مشاوره فرزندآوری در مراکز تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی همدان اذعان کرد: سال گذشته ۱۸۷ هزار و ۴۳۰ مشاوره فرزندآوری در راستای بارداری سالم، فرزندآوری طی دو سال اول ازدواج و… برای مادران گروه هدف به ثبت رسیده است.

کد خبر 6092444

دیگر خبرها

  • حدود ۱۰۰ درصد مطالبات کارگران در مهاباد بروز است
  • بیش از ۱۸۷ هزار مادر همدانی مشاوره فرزندآوری دریافت کردند
  • فرمانده انتظامی سمنان: فراجا مرزبان حجاب است
  • سطح گلخانه‌های کردستان به ۶۰ هکتار افزایش یافت
  • عفاف و حجاب ریشه در فطرت زن دارد/ دلایل عقلی ضرورت حجاب را تائید می کند
  • فراجا مرزبان حجاب است/ متولیان فرهنگی حجاب و عفاف بیدار باشند
  • افزایش ۲۸ درصدی میزان جوجه‌ریزی در مازندران
  • ملاک‌های افزایش شهریه مدارس غیردولتی
  • صادرات خرما به ۴۰۰ میلیون دلار رسید
  • وزیر اول ایرلند شمالی خشونت‌ها در غزه را نسل کشی خواند