Web Analytics Made Easy - Statcounter

عالیه شکربیگی، جامعه شناس، در مورد دلایل مادی‌گرا شدن جوانان به خبرنگار اجتماعی برنا می‌گوید: «هویت جوانان و نگرش جوانان در جامعه ما تحت تأثیر عوامل مختلفی شکل می‌گیرد که از نهادهایی مانند نهاد آموزش و رسانه‌ها بر می‌خیزد. این عادت واره‌ها خارج از چارچوبی که عاملیت و ساختار برای فرد می‌سازند، نیستند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اگر امروزه در جامعه ما گرایش به مادی گرایی افزایش یافته است، باید برای ریشه‌یابی آن، عملکرد ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، آموزشی و کارکرد نهاد خانواده را مطالعه کرد. جوانان امیدی برای اینکه بتوانند آینده‌ای برای خود بسازند، ندارند. آنها از نهادهایی که باید شرایط بهتری زندگی آنها و بستر کار و پیشرفت ایجاد کنند ناامید هستند  و همین باعث شده جوانان خودشان را مسئول ساخت آینده‌شان بدانند. بنابراین می‌توان نتیجه گرفت بخشی از گرایش جوانان به مادی‌گرایی به آینده‌نگری آن‌ها باز می‌گردد.»

او ادامه می دهد: «وقتی جوان احساس کند که نهاد خانواده و ساختار کلان به او در راه رسیدن به آرزوهایش کمک نمی‌کنند به مرور زمان به این نتیجه می‌رسد که تنها فردی که می‌تواند به او کمک کند خودش است و این به مرور زمان باعث شکل‌گیری نگاه مادی گرایانه در او می شود. یکی از دلایلی که خانواده ها امروزه نمی‌توانند به فرزندان‌شان کمک کنند این است که طبقه متوسط ایرانی دچار بحران شده است. با شرایط اقتصادی ای که در سال‌های اخیر در کشور ما به وجود آمده است طبقه متوسط به مرور زمان به سمت طبقه پایین ریزش داشته است. در حال حاضر در جامعه ما، دو طبقه بالا و پایین وجود دارد. یکی از پیامدهای این شرایط این است که خانواده‌ها دیگر نمی‌توانند از فرزندان‌شان حمایت‌های لازم را به عمل بیاورند. و همین باعث می‌شود که جوان امروز ایرانی یک نگاه مادی گرایانه به زندگی پیدا کند.»

او وضعیت دیگر کشورها را در این زمینه اینگونه شرح می‌دهد: «در همه جای دنیا دوره‌ای به نام دوره جوانی تعریف شده است، که وقتی افراد به این دوره می‌رسند ساختارهای کلان در حوزه‌های مختلف در قبال آنها مسئولیت‌هایی را بر عهده می‌گیرند. وقتی جوان تصور کند تنها خودش باید به فکر آینده‌اش باشد و هیچ کمک نهادی به سویش روان نیست سعی می‌کند خودش به نیازهایی که دارد پاسخ دهد. جوانان به سرمایه گذاری، پس‌انداز و سایر رفتارهایی دست می‌زند که ممکن است اینگونه به نظر برسد که آنها مادی‌گرا شده‌اند، ولی در واقعیت رفتار آنها بیشتر آینده‌نگری است. نکته دیگر در این زمینه این است که مادی‌گرایی در همه جای دنیا وجود دارد، ولی در هر نقطه‌ای از دنیا به دلایل متفاوتی صورت می‌گیرد.»

او بی‌تعهدی نهادهای مسئول در برآوردن نیازهای قشر جوان، را باعث مادی‌گرا شدن آنها می‌داند و می‌افزاید: جوانان ما از حداقلی‌ترین نیازهای خود که داشتن شغل، دسترسی به امکانات و داشتن اوقات فراغت است، محروم هستند. وقتی جوان امروز ایرانی می‌بیند که سرمایه اجتماعی از سمت ساختارهای رسمی برای او مهیا نیست، بنابراین خودش به سمت کسب سرمایه اقتصادی می‌رود تا از این طریق سرمایه اجتماعی هم کسب کند. آنها این تصور را دارند که سرمایه اقتصادی برای آنها سرمایه اجتماعی را نیز را به همراه دارد.»

شکربیگی به نقش نهاد رسانه در این زمینه اشاره می‌کند و می‌گوید: « نهاد رسانه هم در دامن زدن به مادی‌گرا شدن جوانان نقش زیادی دارد. در بسیاری از سریال ها و برنامه هایی که در صدا و سیمای کشور ما تولید می شوند پول محور زندگی افراد است و روابط بر اساس آن شکل می گیرد. وقتی رسانه ای با این سطح تأثیر ارزش پول را تبلیغ می کند، در نتیجه کرامت انسانی و سرمایه اجتماعی نادیده گرفته می شوند و به مرور زمان نابود می شوند.»

او با بیان اینکه، داشتن سرمایه اقتصادی در حد متعارف خوب است، تصریح می کند: «مادی گرایی در حد افراط چیزی خوبی نیست. ولی در حد معمول و در حد برآورده کردن نیازهای زندگی چیز خوبی است و متعاقب آن برای افراد سرمایه اجتماعی نیز ایجاد می شود. اما اگر در به دست آوردن سرمایه اقتصادی افراط صورت گیرد این چیز خوبی نیست. از پیامدهای این مسئله این است که انسان ها با ابزاری که در اختیار دارند مانند ماشین، سفرهای خارجی و امکاناتشان قضاوت می شوند. افراط و تفریط در زمینه مادی گرایی خطرناک است و باعث می شود که روابط پرمخاطره و متشنجی با دنیای اطراف شکل بگیرد، که از پیامدهای اصلی آن بحران هویت جوان ایرانی است. جوان ایرانی نمی داند که از کجا آمده، در کجا قرار دارد و باید به کجا برود.»

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: جامعه خانواده سرمایه سرمایه گذاری نسل جوان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۳۴۲۷۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مساجد بدون کانون‌ها و پایگاه‌های بسیج رونقی ندارد

ایسنا/لرستان نماینده ولی‌فقیه در لرستان گفت: مساجد بدون جوانان و نوجوانان و بدون هیئت امنا و کانون‌ها و پایگاه‌های بسیج رونقی ندارد.

حجت‌الاسلام والمسلمین سید احمدرضا شاهرخی هشتم اردیبهشت ماه، در جلسه قرارگاه استانی مساجد استان لرستان، که با حضور اعضای ستاد برگزار شد، اظهار کرد: ما هر آنچه که داریم از وجود پر خیر و برکت مساجد است، ما باید بتوانیم خدمات مسجد را خوب جلوه دهیم و به مردم خدمت‌رسانی کنیم.

وی ادامه داد: بعد از انقلاب اسلامی یک سری تشکیلات مانند پایگاه‌های بسیج، کانون‌های فرهنگی، هنری مساجد، در کنار احداث و توسعه مساجد تشکیل شد که بسیار ضروری است و باعث شده به غیر از شرکت در نماز جماعت، جوانان و نوجوانان به واسطه برنامه‌های متنوع به مسجد سوق پیدا کنند.

شاهرخی بیان کرد: مساجد بدون جوانان و نوجوانان و بدون هیئت امنا و کانون‌ها و پایگاه‌های بسیج رونقی ندارد، در سال‌های اخیر با توجه به نیاز مردم و حضور مستمر روحانیان و بسیجیان در محلات، تشکلاتی همچون ستاد تسهیلگری تشکیل شد که توفیقات خوبی در این راستا نصیب شده است.

نماینده ولی‌فقیه در لرستان افزود: مجموعه امور مساجد استان نیز با صبر و حوصله اقدامات خوبی انجام داده، برنامه‌ها و مصوبات ارزشمندی را در راستای توانمندسازی ارکان مسجد عملیاتی کرده که تشکیل این ستاد و کارگروه دنباله همین موضوع است.

وی تأکید کرد: قرارگاه‌های مساجد باید باعث شود که روز به روز شاهد تغییر و تحول در سطح محلات و جامعه باشیم و انتظار است که با برگزاری چنین جلساتی، ظرفیت‌های استان در جهت رونق امور مساجد ارزیابی و آن‌ها را به کار بگیریم.

شاهرخی افزود: ما جوانان و نوجوانانی داریم که از بابت انقلابی‌گری و عقیدتی و کار جهادی از نسل گذشته اگر جلوتر نباشند عقب‌تر نیستند، در اختیار قرار دادن خدمات آموزشی، پژوهشی، تفریحی و سرگرمی از سوی سازمان‌ها، نهادها و ادارات مختلف به جد باید پیگیری شود، از آنجایی که این قشر از جامعه منبعی برای درآمد ندارند و مشتاقانه برای اوقات فراغت و کارهای فرهنگی مساجد مراجعه می‌کنند، باید این خدمات در اختیار آنان قرار بگیرد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • مساجد بدون کانون‌ها و پایگاه‌های بسیج رونقی ندارد
  • طبقه کارگر به تظاهرات حمایت از فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا پیوست
  • سندرم تراکم،بلای جان کلانشهرها/ ضرورت تغییرالگوی ساخت مسکن از آپارتمان‌های ‌انبوه به خانه‌های یک طبقه حیاط‌دار
  • بافت تاریخی کرمان سرمایه مادی و معنوی است
  • گزارش مدیریت بحران از آخرین وضعیت سیل در خراسان‌جنوبی
  • اجرای ۱۶ طرح طبقه بندی مشاغل جدید در کارگاه های گیلان
  • حمایت ویژه از رفاه کارگران با تکیه بر تسهیل مسیر ساخت مسکن تک‌طبقه
  • یک اقتصاددان پاسخ داد: عاقبت نرخ تورم در 1403 و اتفاق نگران کننده برای طبقه متوسط جامعه
  • روایت یک اقتصاددان از اتفاقی نگران‌کننده برای طبقه متوسط جامعه
  • بدون خسارت بودن رانش زمین در روستای کشکک رامیان