Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش گروه اجتماعی خبرگزاری برنا؛ شکارچی رأس هرم غذایی کوسه ماهی‌ها هستند که هنگامی که به سن بلوغ می‌رسد، در بالای زنجیره غذایی قرار می‌گیرد و دیگر جانوران توانایی شکارش را نخواهند داشت. می‌توان انسان را شکارچی رأس هرم غذایی نهایی دانست چراکه تنها جانداری است که نه تنها توانایی شکار همه دیگر شکارچیان رأس هرم غذایی زمین را دارد که می‌تواند جانورانی را که از آن بهره می‌گیرد را به کلی نابود کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در سراسر جهان کوسه ماهی‌ها در معرض تهدید انقراض قرار دارند و کوسه‌های خلیج فارس و دریای عمان در تهدید جدی نابودی هستند. 32 گونه کوسه در خلیج فارس و دریای عمان در معرض تهدید و 12 گونه در لیست قرمز قرار دارند. صید بی‌رویه این گونه مهم در اکوسیستم آبی؛ سبب مرگ اکوسیستم خلیج فارس خواهد شد.

خبرنگار برنا در این رابطه به سراغ یکی از فعالان محیط زیست رفت تا از وضعیت کوسه ماهیان در معرض تهدید اطلاع کسب کند.

محمد کبادی، دکترای علوم ورزش و مدرس بین‌المللی غواصی از کنفدراسیون جهانی، در این خصوص گفت: کوسه ماهی‌ها در سراسر دنیا در معرض خطر انقراض هستند و به همین دلیل در لیست قرمز اتحادیه حفاظت از محیط زیست جای گرفته و تحت حفاظت قرار دارند. در خلیج فارس تقریبا 32 گونه کوسه ماهی شناسایی شده که آمار این گونه‌ها نیز متغییر است.

وی در خصوص علت متفاوت بودن آمار گونه‌های کوسه ماهی در خلیج فارس چنین توضیح داد: متغییر بودن این آمار از آنجاست که بعضی آمارها تنها خلیج فارس را در برگرفته و بعضی دیگر از آمارها دریای عمان را نیز مدنظر قرار داده که این آمار 32 گونه مجموع گونه‌های کوسه ماهی در خلیج فارس و دریای عمان است که متاسفانه 32گونه مذکور به شدت در معرض تهدید انقراض هستند.

این فعال محیط زیست در خصوص اینکه چرا بیان می‌شود حفاظت از کوسه ماهی‌ها برای خلیج فارس و اکوسیستم منطقه ارزشمند است چنین توضیح داد: کوسه ماهی‌ها از نظر اکوسیستم در بالای هرم غذایی قرار داشته و به عنوان ماهی‌های شکارچی محسوب می‌شوند. درحقیقت کوسه ماهی‌ها هرم غذایی را مدیریت کرده  و تعادل ایجاد می‌کنند. کوسه ماهی‌ها خیلی از گونه‌های ماهی را که مریض هستند و یا خاصیت تولید مثل در هرم را ندارند شکار می‌کنند و در حقیقت به نوعی رفتگران دریا نیز هستند. فراموش نکنید نقش کلیدی  کوسه ماهی‌ها؛ ایجاد تعادل و کنترل در هرم است. درجنوب کشور کلا کوسه‌ها را به نام کولی می‌شناسند یعنی نام سنتی کوسه در ایران کولی است. جالب است بدانید در دنیا یک نوع کوسه وجود دارد که به نام Whale shark می‌گویند؛ همین کوسه در ایران نام «کوسه کر» دارد؛  به‌خاطر اینکه با آن جثه درشت؛ عکس‌العمل‌های کندی نسبت اتفاقات و صداهایی که در اطرافش وجود دارد نشان می‌دهد. همین کولی کر جزو بزرگترین ماهیان دنیا محسوب می‌شود؛ بعضا طول این کوسه به 16 متر نیز می‌رسد . تغذیه این کولی کر موجودات ریز دریایی است و خطری برای انسان‌ها ندارد. این‌ها گفته شد تا بیان شود نه تنها در کشور ما که در همه کشورها، یکسری انگیزه برای صید وجود دارد.

وی درخصوص انگیزه‌های صید در جهان گفت: در قدیم تصور این بود که کوسه یک موجود شکارچی و آسیب‌رسان به انسان است. این در حالی است که میزان تلفاتی که مثلا یک زنبور یا اسب یا حیوانات دیگر به انسان وارد می‌کند خیلی بیشتر است. وقتی تحقیق می‌کنید به آنجا می‌رسید که کل کوسه‌های جهان شاید در طول یک‌سال به ده انسان صدمه بزنند ولی به واسطه جانداران دیگر، تعداد بیشتری انسان صدمه دیده و حتی کشته می‌شوند. حال چه انگیزه‌هایی از صید کوسه در ایران و جهان وجود دارد. آسیای شرقی بازار بسیار مناسبی برای صیادان کوسه دارد. انسان‌های آسیای شرقی مثلا معتقدند سوپ باله کوسه موجب افزایش عمر انسان می‌شود و یا  اعتقاد دارند که خوردن کوسه، انسان را برابر سرطان ایمن می‌کند. این تصورات، انگیزه‌ای می‌شوند تا صیادان برای این افراد کوسه شکار کنند و این افراد نیز کوسه‌ها را خریداری کنند و همین مسئله باعث رونق بازار کوسه در آسیای شرقی شده است. در قدیم نیز با شکار این کوسه کرها در ایران از روغن آنها برای ضد آب کردن قایق‌ها، لنج‌ها و شناورها استفاده می‌شد. یا با تصور اینکه گوشت مقوی و طبیعت گرمی دارد شکار می‌شد و مورد استفاده قرار گرفت. از روغن آن برای درمان روماتیسم بهره برده می‌شد. ولی تقریبا از سال 1993 سازمان محیط زیست، قانونی را تصویب کرده که براساس آن  شکار کوسه ماهی در خلیج فارس ممنوع شد و این قانون به شیلات و صیادان اعلام شده و حتی برای شکار هر کوسه جریمه ده‌ها میلیونی تعیین شده است.

کبادی با بیان اینکه برخلاف تصاویری که فیلم‌های هالیوودی برای ما ایجاد می‌کنند حیوانات درنده‌ای نیستند ادامه داد: تنها  4 یا 5 گونه کوسه حالت تهاجمی دارند. با توجه به اینکه در خلیج فارس گونه تهاجمی کوسه وجود ندارد.

شیلات برای حفاظت از کوسه‌ها چه می‌کند؟

محمد کبادی در خصوص اینکه با تصویب قانون منع شکار کوسه‌ها در خلیج فارس و دریای عمان، شیلات برای حفاظت این گونه‌های دریایی چه تدابیری اندیشیده است بیان داشت: شیلات با ایجاد کارگاه‌های محیط زیستی که در جوامع محلی برگزار می‌کند صیادان را توجیه می‌کند که کوسه‌ها را شکار نکنند. صیادان موظف هستند در صورت گرفتار شدن کوسه در تور و فضای صید، آنها را رها کنند و به دریا باز گردانند ولی بخاطر استقبالی که در بازارهای آسیای شرقی از خرید کوسه صورت می‌گیرد انگیزه رهاسازی کوسه‌ها از سوی قاچاقچیان ماهی و صیادانی که کار غیر قانونی می‌کنند کمتر است. شیلات دستور العمل ممنوعیت صید کوسه را صادر کرده و تمام تلاش نظارتی خود را نیز انجام می‌دهد ولی متاسفانه صیادان باز به عمل خلاف خود مخفیانه ادامه می‌دهد.

وی با بیان اینکه با کاهش تراکم کوسه‌ها در خلیج فارس و صید بی رویه ای که در این منطقه وجود دارد به شدت اکوسیستم منطقه در خطر است و دچار چالش جدی خواهد شد ادامه داد: مهمترین تهدیدی که نسبت به کوسه‌ها وجود دارد صید و شکار است و مسئله دیگری که کوسه‌های خلیج فارس را در معرض انقراض قرار داده است، آلودگی آب خلیج فارس است. آبی که از مراکز شهری و صنعتی به سمت خلیج فارس سرریز می‌شود رسوبات، مواد سمی و آلاینده را وارد آب می کند. ماهی‌های کوچک، این مواد سمی و آلاینده را جزو برنامه غذایی خود مصرف می‌کنند. ماهی‌های بزرگتر، ماهی‌های کوچک را به عنوان غذا می‌خورند؛ به ترتیب در این چرخه غذایی ماهی‌های بزرگتر، ماهی‌های کوچک تر را مصرف می‌کنند و در نهایت وقتی ماهی‌های بزرگتر، خوراک کوسه می‌شوند آلاینده‌ها و رسوبات و مواد سمی بیشتری وارد بدن کوسه‌ها می‌شود و خون و گوشت کوسه را مسموم می‌کنند و در بدن کوسه تجمیع پیدا می‌کنند. به‌طور مثال جیوه از مواد سرطان‌زاست و به شدت در تمام جهان در حال تحت تاثیر قرار دادن گونه‌های آبی است. وقتی کوسه ماهی‌های کوچکتر را می‌خورد جیوه وارد بدن او شده و تجیمع پیدا می‌کند که برای مصرف کنندگان گوشت کوسه نیز بسیار خطرناک است و به جای مفید بودن، مضرر است.

کبادی با گفتن این مطلب که گوشت کوسه را در فروشگاه‌های عمومی نمی‌بینیم و این نشان از قاچاق بودن آن است افزود: ولی در جوامع محلی و دیدگاه‌های سنتی که در کشور رایج است، گوشت کوسه را بخاطر فواید درمانی و خوراکی که بر آن باور دارند خریداری و مصرف می‌کنند.

وی در مورد اینکه از صید بی‌رویه کوسه چه کسانی سود می‌برند گفت: می‌توان گفت به خاطر قیمت کوسه و جنبه اقتصادی که دارد، صیادان بعد از گرفتار شدن کوسه در فضای صیدشان آن را آزادسازی نمی‌کنند. وقتی کوسه در تورشان می‌افتد آن را جزو درآمد و سودشان محسوب می‌کنند و این انگیزه بالایی برای صید کوسه است.

این فعال محیط زیستی در پایان با بیان این که با صید بی‌رویه کوسه‌ها و انقراض آنها اکوسیستم خلیج فارس در معرض نابودی قرار گرفته است افزود: کوسه‌ها در چرخه اکوسیستم خلیج فارس جزو با ارزش‌ترین‌ها هستند. در حال حاضر 12 گونه کوسه‌های خلیج فارس در معرض انقراض جدی قرار دارند. جمعیت کوسه در خلیج فارس به شدت کاهش یافته و این یک خطر جدی است که جدی گرفته نمی‌شود.

خبرنگار: سیمین برادران

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: تغذیه خلیج فارس طبیعت محیط زیست مرگ

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۵۷۱۸۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حسن روشن: نام باشگاه استقلال را نباید تغییر داد

به گزارش گروه ورزشی ایسکانیوز، حسن روشن کاپیتان و بازیکن اسبق تیم استقلال در گفتگو با خبر ورزشی، درباره بحث تغییر نام باشگاه استقلال از سوی مالکان جدید این باشگاه به "استقلال خلیج فارس" اظهار داشت: با توجه به مسائل سال‌های گذشته از دهه‌های ابتدایی انقلاب و حتی پیش از آن پیرامون موضوع خلیج فارس و حساسیت‌های موجود بین کشورهای حاشیه نشین عربی به نظر من انجام این کار می‌تواند به نوعی حاشیه ساز باشد.

بیشتر بخوانید: روشن: شک نکنید استقلال می‌تواند به قهرمانی برسد

وی افزود: من از سال‌ها پیش سنگ کلیه سنگ داشتم که بعد از مراجعه به پزشکان مختلف در داخل و خارج از کشور و شنیدن توصیه آنها در این باره که چون خطری برایم ندارد پس به آن نباید دست بزنم به این نتیجه رسیدم که کاری به کارش نداشته باشم. تقریباً همه پزشکان گفتند ممکن است با تحریک این بخش از کلیه ام مشکلات دیگری اضافه شود. الان هم تغییر نام استقلال به استقلال خلیج فارس دقیقاً حکم همین موضوع را دارد که می‌تواند حاشیه‌هایی را برای این تیم با طرفداران میلیونی به وجود بیاورد.

پیشکسوت استقلال ادامه داد: علاوه بر همه این مسائل این تیم از ابتدا در شهر تهران متولد شده و توسط گروهی که آن را تیم دوچرخه سواران نامیدند شکل گرفته و در نهایت امروز نزدیک به ۵ دهه است که همه آن را به نام استقلال می‌شناسند. این تیم نمی‌تواند مثل تیم‌های دیگر کشور از یک شهر به شهر دیگری برود یا نامش به نام شهر دیگری صدا شود چون این بی‌حرمتی به مردم تهران است. استقلال در تهران دارای اصالت بوده و تغییر نام این تیم به خلیج فارس مثل این است که این تیم را از تهران برده باشند .

روشن اضافه کرد: لابد با توجه به تمایل مالکان جدید باشگاه بعد از چند وقت بازی‌های خانگی استقلال را هم از تهران به بندر ماهشهر می‌برند که البته هیچ بعید نیست و این با ذات فوتبال و آنچه این باشگاه را در تهران به این سابقه و قدمت اصلا همخوانی نخواهد داشت.

بازیکن قدیمی فوتبال کشورمان خاطرنشان کرد: قطعاً به مردم تهران برمی‌خورد که چنین رفتاری با تیم شهرشان صورت بگیرد. مثل این است که تراکتور را در تبریز به اهالی زاهدان بفروشند و در ورزشگاه یادگار امام این شهر، تیم محبوبشان را با یک اسم دیگر صدا کنند و پسوندی به انتهای آن اضافه شود. درست است که خلیج فارس برای همه مردم ایران است اما استقلال از اول در تهران بوده و متعلق به مردم تهران است .شاید بتوان در انتهای اسم استقلال داخل پرانتز خلیج فارس را هم قرار داد اما تغییر نام این باشگاه در سطح بین المللی دردسرساز خواهد بود .

روشن تاکید کرد: این موضوع حتی ممکن است در کنفدراسیون فوتبال آسیا هم باشگاه استقلال را به چالش بکشد و به دلیل حساسیت‌های موجود در منطقه این تیم و حتی فدراسیون فوتبال ایران را درگیر مسائلی کند که باعث صرف انرژی و هزینه برای کشورمان شود بنابراین به نظر من این اقدام در چنین شرایطی بیشتر از اینکه به نفع استقلال باشد می‌تواند برای این باشگاه و میلیون‌ها هوادارش دردسرساز بشود.

روشن درباره حضور مالکان جدید در راس باشگاه استقلال یادآور شد: اصلاً باید دید این افراد تازه وارد چه اقداماتی در نظر خواهند داشت. به هر حال آنها خودشان را مالک باشگاه می‌دانند و می‌خواهند هیئت مدیره و مدیرعامل خودشان را بگذارند. من باز هم تاکید می‌کنم نگران این هستم که تصمیم بگیرند بازی‌های استقلال را در ماهشهر برگزار کنند. اصلاً آنها می‌دانند این باشگاه ممکن است سالی ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلیارد تومان هزینه داشته باشد.

وی با اشاره به بخش اندکی از سهام باشگاه استقلال که هنوز در اختیار دولت است تاکید کرد: این مقدار حتی اگر یک درصد هم باشد می‌تواند در مواقع لزوم به عدد ۱+۵۰ درصد تبدیل شود. به همین خاطر است که می‌گویم نمی‌توان به هیچ وجه حساب قطعی و ویژه‌ای روی مالکان جدید باشگاه استقلال باز کرد. چون ممکن است در یک مورد و به خاطر مداخله در کارشان تصمیم بگیرند قید همه چیز را بزنند. اصلا آیا این حساسیت‌ها رو یتیم استقلال را می‌دانند!

روشن در پایان گفت: به اعتقاد من مالکان جدید باید بیشتر از هر چیز روی تقویت آکادمی‌های فوتبال باشگاه استقلال دقت نظر داشته باشندت چون این باشگاه با پتانسیل بالای فوتبالی در سطح کشور می‌تواند از این طریق خودش را نسبت به جذب بازیکن بی‌نیاز کند و یا از این محل درآمدزایی هنگفتی داشته باشد. البته باید از افارد سالم در آکادمی‌های فوتبال استقلال بهره ببرند والا باز هم مسایل قبلی و حق حساب گرفتن از پدرومادران باب می‌شود.

منبع: خبر ورزشی

انتهای پیام/

کد خبر: 1229181 برچسب‌ها استقلال تهران

دیگر خبرها

  • وضعیت بلوار خلیج فارس شهر ایلام بر اثر شدت بارش باران
  • هفت گوهر نایاب زاگرس در خطر انقراض
  • کاریکاتور/ خلیج فارس بخشی‌ از هویت تاریخی و فرهنگی ایران
  • هشدار زرد هواشناسی به این مناطق و استان‌ها
  • داستان نامگذاری خلیج فارس + فیلم
  • روز خلیج فارس با شهنواز
  • فیلم| رونمایی از ۴۰۰هزار سند خلیج فارس در آرشیو ملی هند
  • حسن روشن: نام باشگاه استقلال را نباید تغییر داد
  • (تصاویر) ظریف و مسجدجامعی در نشست ژئوپلیتیک خلیج فارس
  • هفت گونه گیاهی کهگیلویه و بویراحمد در خطر انقراض قرار دارند