Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «افکارنيوز»
2024-04-29@20:54:54 GMT

نه گفتن؛ مهارتی مهم اما فراموش شده!

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۶۱۳۸۲

هیچ فرد سالمی احساسات دیگران را از بین نمی‌برد و هر چه در توان خویش داشته باشد برای کمک به آن‌ها استفاده خواهد کرد، اما با این وجود لازم است بعضی مواقع خودتان را در اولویت قرار دهید.

شاید یکی از بزرگ‌ترین دغدغه‌هایی که به ویژه در زندگی امروزی درصد کثیری از افراد را آزار می‌دهد، عدم توانایی برای نه گفتن باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این کلمه دو حرفی کوچک بر عکس ظاهر بسیار ساده اش، می‌تواند از بروز مشکلات زیادی جلوگیری کند! کافی است توانایی استفاده از آن را دارا باشید. آیا هنگامی که از شما تقاضایی می‌شود و نمی‌توانید آن را انجام دهید و یا حتی مایل به انجام نیستید، قابلیت نه گفتن دارید؟ آیا از آن دسته افرادی هستید که در جریان یاری به دیگران و کمک به آن ها، لزوم نه گفتن را از یاد برده است؟

هیچ فرد سالمی احساسات دیگران را از بین نمی‌برد و هر چه در توان خویش داشته باشد برای کمک به آن‌ها استفاده خواهد کرد، اما با این وجود لازم است بعضی مواقع خودتان را در اولویت قرار دهید و پیش از آن که به دیگری فکر کنید، شرایط خود را در نظر بگیرید. قبول یک سری از تقاضا‌ها به دلیل ترس از ناراحت شدن افراد، احساس وظیفه کردن و یا خجالت کشیدن سبب می‌شود به مرور زمان خود را فراموش کنید و ماشینی برای برآورده سازی نیاز‌های دیگری شوید.

حل مشکلات فردی در زمینه دست یابی به مهارت ” نه گفتن” نیازمند صرف زمان و تمرین بسیار است. اما در نهایت با تمرین بسیار فردی شاد‌تر و پر انرژی‌تر خواهید بود. اما به راستی چرا؟ زیرا از زیر بار سنگینی که ناشی از انجام کار‌های ناخواسته است خارج می‌شوید و می‌توانید آرامش بیشتری را طی زندگی خود تجربه کنید.

چرا نه گفتن دشوار است؟
اغلب موارد عدم توانایی برای رد تقاضایی که علاقه‌ای به انجام آن‌ها ندارید معلول علت‌های زیر است:

+ گاهی اوقات تنها به فکر کمک رساندن به دیگری هستید و صرف نظر از کاهش انرژی و از دست رفتن وقت خود باز هم می‌خواهید این کار را انجام دهید. اما با آن که یاری رساندن به افراد دیگر عملی پسندیده است، آن چه اولویت دارد خودتان هستید!

+ ممکن است به دلیل جلوگیری از مشاجره و یا جلب نظر فرد مقابل، از نه گفتن امتناع بورزید.

+ ترس از بی نزاکت جلوه کردن نیز یکی دیگر از علت‌های این عدم توانایی است. بسیاری از افراد تنها برای آن که انسانی با ادب به شمار بروند خود را قربانی بله گفتن‌های همیشگی می‌کنند.

+ ترس از دست دادن فرصت‌ها نیز می‌تواند عاملی دیگر باشد. ممکن است تصور کنید رد تقاضای دیگری منجر به از میان رفتن یک سری مزیت‌های احتمالی برای شما خواهد شد.

چند مورد از علت‌های بالا برای شما آشنا به نظر می‌آیند؟ کدام یک از این‌ها دست و پای شما را بسته است؟ متاسفانه بسیاری از مواقع با وجود آن که می‌دانیم قدرت انجام ۱۰۰ درصد تقاضای مورد نظر را نداریم، باز هم نه نمی‌گوییم! این مشکل تنها به دلیل نهادینه شدن الگو‌های رفتاری غلطی است که از کودکی با آن‌ها دست و پنجه نرم کرده ایم. اما به هر حال باید زمانی برای تغییر فرا برسد!

مهارت نه گفتن
قدم نخست برای ایجاد تغییر چیست؟ ابتدا باید بیاموزید که نه گفتن دلیل بر بی ادبی و یا مخالفت نیست بلکه ارزش زمان و انرژی خود را می‌دانید و به هر دلیلی قادر به انجام خواسته‌ی دیگری نیستید. در حقیقت کسب این مهارت، زندگی را برای شما راحت‌تر خواهد کرد و کمتر در موقعیت‌های ناخواسته و اجباری قرار خواهید گرفت. زمانی که مهارت‌های نه گفتن را آموختید، درخواهید یافت که به آن بدی‌هایی هم که تصور می‌کردید نبوده است! مقاوت در برابر خواسته‌های نامعقول دیگران نه تنها ضعف نیست بلکه نوعی مهارت بسیار کاربردی نیز محسوب می‌شود. ترس از نه گفتن تنها الگویی ذهنی است که با تمرین مکرر رفع خواهد شد. اما چگونه می‌توان با بهره گیری از روشی درست به دیگران نه گفت؟ در ادامه به بررسی چند مورد از این روش‌ها خواهیم پرداخت.

+ محدودیت‌های زمان را توضیح دهید. برای مثال زمانی که با خواسته‌ای رو به رو می‌شوید که نمی‌خواهید آن را انجام دهید، کمبود فرصت را برای فرد مقابل شرح دهید. مشغله‌های زندگی امروزی سبب شده است اغلب فرصت کمی برای انجام کار‌های خارج از برنامه خود داشته باشیم در نتیجه این محدودیت را ذکر کنید.

+ بررسی کنید. از طرف مقابل برای بررسی تقاضای وی مهلت بگیرید. آن را مورد مطالعه قرار دهید، برنامه خود را بررسی کنید و نتیجه را به وی اعلام کنید. در این صورت درک خواهد کرد که جواب منفی شما با بررسی داده شده است و واقعا قادر نیستید به او کمک کنید.

+ اگر خواسته‌ی فرد متناسب با مهارت های شما نیست به وضوح آن را عنوان کنید. کاری که نمی‌توانید انجام دهید را تنها به دلیل خجالت کشیدن از نه گفتن نپذیرید! می‌توانید وی را به فردی دیگر که دارای تخصص در زمینه درخواستی است راهنمایی کنید، اما هیچ گاه به خاطر فرار از گفتن جمله‌ای ساده، خود را درگیر کار‌های ناخواسته نکنید.

+ این مورد ساده ترین، اما در عین حال قطعی‌ترین روش است. بگویید “نه نمی‌توانم! ” و یا برای مثبت‌تر شدن جمله می‌توانید “خیلی معذرت می‌خواهم، اما نمی‌توانم این کار را انجام دهم” را جایگزین عبارت قبلی کنید. شاید تصور کنید این گونه پاسخ دادن دور از ادب و دشوار است. اما همیشه یک پاسخ واضح و قطعی، نه تنها تکلیف شما را روشن خواهد کرد بلکه طرف مقابل را نیز معطل نمی‌کند.

در مجموع و با توجه به مواردی که ذکر شد، بهترین راه کار برای یادگیری مهارت “نه گفتن” فقط و فقط “صداقت” است! با خودتان و با فرد مقابل صادق باشید. اگر نمی‌خواهید کاری را انجام دهید به سادگی نه بگویید و به دنبال آن، آرامش را پیش روی خود تجربه خواهید کرد.

منبع: افکارنيوز

کلیدواژه: مهارت احساسات مهارت اجتماعی نه گفتن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.afkarnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «افکارنيوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۶۱۳۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

برگزاری آزمون سمپاد مهارتی در ۱۱ استان کشور

فرهاد فتحی‌نژاد به راهکار سند تحول بنیادین آموزش‌وپرورش درباره ‌کارآفرینی و مهارت‌محوری اشاره کرد و گفت: «بر اساس راهکار (۵-۶) سند تحول بنیادین نظام آموزش‌وپرورش، آموزش و پرورش با موضوع «تنظیم و اجرای برنامه جامع کارآفرینی و مهارت‌آموزی برای تمام دوره‌های تحصیلی به ویژه دانش‌آموزان دوره متوسطه تا پایان برنامه پنجم توسعه در برنامه درسی و آموزشی» و با عنایت به اینکه یکی از ضرورت‌‎های جامعه امروز، آموزش نیروی متخصص و کارآمد متناسب با نیازهای بازار کار و ارتقای توان کارآفرینی با مسئولیت نظام آموزشی کشور است، سازمان ملّی پرورش استعدادهای درخشان اجرای طرح «سمپاد مهارتی» را آغاز کرده است.»

معاون برنامه‌ریزی و مدیریت سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان درباره رویکرد طرح سمپاد مهارتی گفت: «طرح سمپاد مهارتی برای شناسایی و هدایت دانش‌آموزان مدارس استعدادهای درخشان به «رشته‌ها،‌ حِرَف و مهارت‌های مورد نیاز حال و آینده کشور» با اهداف ارتقا و بهبود کیفیت آموزشی، شناسایی دانش‌آموزان خلاق و نوآور و ارتقای مهارت‌های کارآفرینی دانش‌آموزان مدارس استعدادهای درخشان و تربیت افراد ماهر متناسب با نیازهای صنعت و فناوری روی کار آمده است.»

وی از اجرای این طرح و آزمون ورودی مناسب برای این دانش‌آموزان از سال تحصیلی ۱۳۹۹-۱۳۹۸ خبر داد و افزود:«این طرح از سال تحصیلی ۹۹-۱۳۹۸ با رویکرد گسترش تدریجی، آرام و منطقی آغاز شده است. در طرح سمپاد مهارتی، جذب دانش‌آموزان مستعد و علاقه‌مند به تحصیل در رشته‌های فنی‌وحرفه‌ای در مدارس سمپاد از طریق برگزاری آزمون ورودی تکمیل ظرفیت پایه دهم دوره دوم متوسطه مدارس استعدادهای درخشان انجام می‌شود.»

وی درباره استان‌های فعال در زمینه اجرای این طرح ‌گفت: «در سال تحصیلی جاری، ۸۱۸ دانش‌آموز مدارس سمپاد در رشته‌های شبکه و نرم‌افزار، فتوگرافیک، پویانمایی و الکترونیک در ۱۱ استان البرز، خراسان جنوبی، خراسان رضوی، مازندران، شهر تهران، کرمان، همدان، یزد، خوزستان، قم و اصفهان مشغول به تحصیل هستند. صرفاً دو هنرستان سمپاد مهارتی امیرکبیر (پسرانه) و سعدی (دخترانه) به‌صورت مستقل در شهر مقدس مشهد فعالیت دارند و در سایر استان‌های مجری طرح سمپاد مهارتی، رشته‌های مهارتی در فضای آموزشی رشته‌های نظری دایر است.»

فتحی‌نژاد بر لزوم اجرای برخی موارد برای راه‌اندازی رشته‌های مهارتی در مدارس سمپاد تأکید کرد و افزود: «سازمان برای راه‌اندازی رشته‌های مهارتی در مدارس سمپاد مواردی را لحاظ می‌کند. هماهنگی و اخذ مجوز ایجاد رشته مورد نظر از دفتر آموزش‌های فنی‌وحرفه‌ای معاونت آموزش متوسطه توسط ‌اداره کل آموزش‌وپرورش استان‌ها یکی از این موارد است. مکاتبه رسمی اداره کل با این سازمان مبنی بر اعلام نتیجه بررسی تمام جوانب ایجاد رشته مهارتی و تعهد استان مبنی بر تأمین نیروی انسانی توانمند مرتبط و تجهیز مدرسه مجری طرح سمپاد مهارتی به امکانات و تجهیزات آموزشی و استاندارد مورد نیاز، دیگر موضوع پیگیری سازمان استعدادهای درخشان است. در نهایت بازدید میدانی کارشناسان این سازمان برای تأیید فضا و تجهیزات جهت تشکیل این مدارس از مواردی است که سازمان استعدادهای درخشان برای تشکیل رشته‌های مهارتی لحاظ می‌کند.»

معاون برنامه‌ریزی و مدیریت سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان از آغاز به‌کار این طرح در دو استان دیگر خبر داد و گفت: «سال تحصیلی ۱۴۰۴-۱۴۰۳، سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان با هماهنگی دفتر آموزش‌های فنی‌وحرفه‌ای و کاردانش معاونت متوسطه، با ایجاد رشته گرافیک در هنرستان سعدی مشهد مقدس و شبکه و نرم‌افزار در مدارس فرزانگان دو اهواز و فرزانگان حکیم‌زاده یزد موافقت کرده است و در سال تحصیلی آینده ۱۱ استان کشور در زمینه طرح سمپاد مهارتی فعال خواهند بود.»

منبع: پانا

دیگر خبرها

  • هنرآموزی برای کسب مهارتی پایدار
  • اختلال ترس از فراموش شدن چیست؟
  • آلبوصبیح: استقلال را فراموش کردیم
  • طرح نوآورانه و متفاوت در یک مرکز آموزشی قم
  • شب فراموش نشدنی اراکی‌ها با ۱۹ گل تاریخی
  • «گشت ارشاد مدیران»؛ یک وعده شبه احمدی نژادی دیگر در دولت رئیسی /فسادها و تخلفات در سکوت فراموش می‌شوند؟
  • برگزاری آزمون سمپاد مهارتی در ۱۱ استان کشور
  • با این مواد غذایی درد را فراموش کنید
  • چرا هیچ وقت یادمان نمی ماند درِ خانه را قفل کرده ایم یا نه؟
  • اوسمار به پرسپولیسی‌ها: رو پا بایستید، فراموش کنید!