Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-29@14:09:01 GMT

عامل هدررفت آب مریخ کشف شد

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۷۴۵۰۸

عامل هدررفت آب مریخ کشف شد

تهران- ایرنا- گروهی از محققان بین‌المللی متوجه شدند که یک سوراخ بزرگ در اتمسفر مریخ وجود دارد که هر دو سال یک‌بار باز می‌شود و آب این سیاره را به فضای بیرون خالی می‌کند.

به گزارش پایگاه اینترنتی تک تایمز، مشاهدات پیشین نشان داده‌اند که مریخ دارای مقادیر زیادی بخارآب در قسمت بالای اتمسفر خود است اما این موضوع که بخارآب چگونه به آنجا رسیده برای محققان مشخص نشده بود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این سیاره سرخ مانند زمین در اتمسفر خود یک لایه میانی دارد که همانند مانعی از بالا رفتن هر چه بیشتر گاز جلوگیری می‌کند.
محققان آلمانی و روسی در این مطالعه که در مجله American Geophysical Unions Geophysical Research Letters منتشر شده است، نوشتند که اتمسفر میانی مریخ برای نگهداری بخارآب، بسیار سرد است.
آن‌ها از طریق شبیه‌سازی‌های رایانه‌ای دو رویه اتمسفری را شناسایی کردند که تنها مختص این سیاره سرخ است.

** چرخه آب مریخ
هر دو سال، زمانی که در نیم‌کره جنوبی مریخ تابستان است، بخارآب از قسمت پایینی اتمسفر به قسمت بالایی آن منتقل می‌شود. این گروه از محققان توضیح دادند که در آن دوره زمانی، پنجره‌ای باز می‌شود و به بخارآب اجازه می‌دهد که از قسمت پایینی اتمسفر به قسمت بالایی آن فرار کنند.
طوفان سهمگین گردوغبار در این سیاره سرخ نیز می‌تواند موجب رانده شدن آب به قسمت بالایی اتمسفر مریخ شود. هر بار که یک توفان گردوغبار بروز می‌کند، این توفان مانع رسیدن نور به سطح مریخ می‌شود.
مسدود شدن نور در اتمسفر موجب گرم شدن آن شده که وضعیت مناسبی را برای به حرکت درآوردن آب به اطراف ایجاد می‌کند. در این زمان ذرات ریزی از یخ در اطراف گردوغبار ایجاد می‌شود که در قسمت بالایی اتمسفر شناور می‌شوند.
زمانی که آب از لایه میانی اتمسفر مریخ عبور می‌کند دو رویداد اتفاق می‌افتد؛ مقداری از آب به سمت قطب شمال و مقداری از آن به سمت قطب جنوب مریخ می‌رود و در آنجا ذخیره می‌شود.
مابقی آب در معرض پرتو ماورای بنفش خورشید قرار گرفته و موجب تجزیه آب به هیدروژن و اکسیژن می‌شود که هیدروژن به فضای بیرونی فرار می‌کند.

** مریخ چگونه آب خود را از دست داد
زمانی مریخ دارای رودخانه و دریاچه بود اما میلیاردها سال پیش تمام آب خود را از دست داد و تا امروز این همسایه زمین همچنان در حال انتشار گاز هیدروژن به فضا است.
محققان معتقدند که این چرخه عجیب و غریب آب، این سیاره سرخ را به آنچه امروز هست، تبدیل کرده است.
یکی از نویسندگان این مطالعه گفت: ظاهراً اتمسفر مریخ در مقایسه با اتمسفر زمین نسبت به بخارآب نفوذپذیرتر است. کشف این چرخه فصلی آب به‌طور گسترده‌ای در از دست دادن آب مریخ مشارکت دارد.
علمی**2038** 1055

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي مريخ اتمسفر آب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۷۴۵۰۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آیا عنکبوت‌های غول‌پیکر در مریخ وجود دارند؟

ایتنا - آژانس فضایی اروپا عکسی را منتشر کرد که توسط فضاپیمای مارس اکسپرس گرفته شده و نشان می‌دهد آثار واضحی از پدیده «عنکبوت» در سراسر منطقه قطبی جنوبی مریخ پخش شده است.
حقیقت این است که آن‌ها چیزی نیستند که در تصویر دیده می‌شوند، بلکه این طیف‌ها زمانی تشکیل می‌شوند که نور خورشید بهاری بر روی لایه‌های دی‌اکسیدکربن رسوب‌شده در ماه‌های تاریک زمستانی می‌افتد.

آژانس فضایی اروپا در وب‌سایت خود توضیح می‌دهد: نور خورشید باعث می‌شود یخ دی‌اکسیدکربن در پایین لایه به گاز تبدیل شود، که شکل فواره‌های بلند، قبل از اینکه دوباره بیفتد و روی پشت‌بام بنشیند، انباشته شده و به یخ بالایی نفوذ می‌کند.

این باعث ایجاد لکه‌های تاریک با عرض ۴۵ متر تا ۱ کیلومتر می‌شود. همین فرآیند الگوهای متمایز «عنکبوت شکل» را ایجاد می‌کند که در زیر یخ حک شده‌اند.

 
نقاط تاریکی را می‌توان در حومه بخشی از مریخ به نام شهر اینکاها مشاهده کرد. دلیل این نام این است که «شبکه خطی و تقریباً هندسی تپه‌ها» یادآور خرابه‌های اینکاها است.

شهر اینکاها که رسما با نام Angustus Labyrinthus شناخته می‌شود، در سال ۱۹۷۲ میلادی توسط کاوشگر مارینر ۹ ناسا کشف شد.

آژانس می‌گوید: «ما هنوز مطمئن نیستیم که شهر اینکاها دقیقاً چگونه شکل گرفته است. تپه‌های ماسه‌ای ممکن است در طول زمان به سنگ تبدیل شوند. شاید مواد از میان ورقه‌های شکسته سنگ مریخ نفوذ کرده باشند و یا تپه‌ها ممکن است ساختارهای دندانه‌دار مرتبط با یخچال‌های طبیعی باشند.

دیگر خبرها

  • تصویر روز ناسا: گلبرگ‌های اطراف سحابی حلقه
  • رصد عنکبوت در سیاره سرخ
  • (عکس) عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • تصاویر عنکبوت‌های درحال حرکت روی سطح مریخ
  • نقش آبخیزداری در پیشگیری از هدررفت ۳۳ درصدی آب باران
  • آیا عنکبوت‌های غول‌پیکر در مریخ وجود دارند؟
  • کشف گاز متان در سیاره سرخ
  • تقویم نجوم ۱۴۰۳ (بخش ششم) + دانلود جدول رصد
  • تقویم نجوم 1403 (بخش ششم) + دانلود جدول رصد
  • سیاره مشتری به شکل‌گیری قمر زمین کمک کرده است