Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا؛ نهمین جلسه تفسیر قرآن کریم آیت‌الله مدرسی شامگاه روز گذشته در دفتر ایشان در تهرانم برگزار شد. وی سخنان خود را با تلاوت آیات 17 تا 20 سوره انسان آغاز کرد: «وَيُسْقَوْنَ فِيهَا كَأْسًا كَانَ مِزَاجُهَا زَنْجَبِيلًا عَيْنًا فِيهَا تُسَمَّى سَلْسَبِيلًا وَيَطُوفُ عَلَيْهِمْ وِلْدَانٌ مُخَلَّدُونَ إِذَا رَأَيْتَهُمْ حَسِبْتَهُمْ لُؤْلُؤًا مَنْثُورًا وَإِذَا رَأَيْتَ ثَمَّ رَأَيْتَ نَعِيمًا وَمُلْكًا كَبِيرًا؛ و در آنجا از جامى كه آميزه زنجبيل دارد به آنان مى‌‏نوشانند از چشمه‏‌اى در آنجا كه سلسبيل ناميده مى‌شود و بر گرد آنان پسرانى جاودانى مى‏‌گردند چون آنها را ببينى گويى كه مرواريدهايى پراكنده‏‌اند و چون بدانجا نگرى [سرزمينى از] نعمت و كشورى پهناور مى‌‏بينى».

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


مدرسی اظهار کرد: لذت‌ها و نعمت‌های بشر در این دنیا مراتبی دارد. اگر کسی بتواند از لذت‌ها و نعمت‌های الهی استفاده بهینه کند از لذت‌ها و شهوت‌های دیگر مستغنی می‌شود. افرادی که دبنال لذت‌های غیر مشروع هستند، چه افرادی که در فساد اخلاقی و یا به مواد مخدر مبتلا می‌شوند، اینها مشکل اساسی‌شان این است که از لذات مشروع استفاده بهینه نکرده‌اند و راه و روش غلطی برگزیدند. لذا در این راه اشتباهی که آن را انتخاب کردند به نتیجه مطلوب نخواهند رسید. به عکس، مومنی که از راه صحیح حرکت کرد و در راه مشروع گام برداشت بیش از بقیه لذت می‌برد و بیش از بقیه از نعمت‌های الهی بهره‌مند است. خداوند متعال می‌فرماید: «زُيِّنَ لِلنَّاسِ حُبُّ الشَّهَوَاتِ مِنَ النِّسَاءِ وَالْبَنِينَ وَالْقَنَاطِيرِ الْمُقَنْطَرَةِ مِنَ الذَّهَبِ وَالْفِضَّةِ وَالْخَيْلِ الْمُسَوَّمَةِ وَالْأَنْعَامِ وَالْحَرْثِ ذَلِكَ مَتَاعُ الْحَيَاةِ الدُّنْيَا وَاللَّهُ عِنْدَهُ حُسْنُ الْمَآبِ؛ دوستى خواستنيها[ى گوناگون] از زنان و پسران و اموال فراوان از زر و سيم و اسب‏هاى نشاندار و دام‌ها و كشتزار[ها] براى مردم آراسته شده [ليكن] اين جمله مايه تمتع زندگى دنياست و [حال آنكه] فرجام نيكو نزد خداست»(آل‌عمران/14). خداوند در این آیه می‌فرمایند این نعمات دنیا «متاع» است. «متاع» یعنی لذت. معنای دیگر «متاع» ابزار است.
وی ادامه داد: ما باید این مراتب لذات را طی کنیم و اشکالی ندارد. ما باید بین دنیا و آخرت یک تعادلی برقرار کنیم. کسانی که می‌گویند دنیا را نمی‌خواهیم و فقط به دنبال آخرت می‌روند به مشکلاتی مبتلا می‌شوند. مثلا این صومعه‌نشینان و کشیش‌ها به مشکلات زیادی مبتلا شده‌اند. یک نفر در زمان پیامبر(ص) فرزندش فوت کرد. گفت من می‌خواهم به دنبال آخرت بروم و دنیا را رها کنم. پیامبر(ص) به او گفت: تو بر سنت من هستی یا نه؟ من ازدواج کردم. یک روز روزه می‌گیرم، یک روز روزه نمی‌گیریم و... . این تعادل خیلی مهم است. باید دقت کنیم که از لذت‌ها استفاده بهینه بکنیم؛ یعنی مثلا اگر آبی می‌نوشیم آداب آن را رعایت کنیم. انسان باید سعی کند به بهترین وجه از این دنیا لذت ببرد.
مفسر قرآن کریم افزود: انسان باید از اینکه عافیت دارد لذت ببرد. در روایات ما به این نکته اشاره شده است. ایشان فرمودند نگاهت در مسائل دنیا به پایین باشد و در مسائل آخرت به بالا نگاه کنید. مثلا اگر نماز شب می‌خوانید به این فکر کنید که دیگران بیشتر از شما به تهجد پرداخته باشند. از طرف دیگر در مسائل دنیا به این نگاه کنید که چقدر از مردم مریض هستند، مشکلات دارند و ... . این خودش یک لذت است. به همین دلیل من بخشی از یک روایت از امام صادق(ع) را برایتان نقل می‌کنم مبنی بر اینکه یکی از لذت‌های اهل بهشت این است که خداوند به آنها خطاب می‌کند بیایید خانه‌هایی که در جهنم داشتید اما به آن نرفته‌اید ببینید. به اهل جهنم هم گفته می‌شود بیایید خانه‌هایی که در بهشت داشتید اما از دست دادید را ببینید. امام صادق(ع) می‌فرمایند: خداوند هر بشری را خلق کرد در بهشت جایی برای او مقرر کرد، همچنین در جهنم جایی برایش مقرر کرد، وقتی بهشتیان به بهشت رفتند و جهنمیان به جهنم رفتند، یک مادی خطاب می‌کند ای اهل بهشت تماشا کنید، اینها می‌آیند جایی که اهل جهنم مشخص هستند. جاهایی که در آتش جهنم برایشان مقرر شده بود به آنها نشان داده می‌شود و گفته می‌شود: این جاهایی است که اگر شما معصیت می‌کردید اینجا بودید. حضرت در ادامه فرمودند: اینقدر اینها خوشحال می‌شوند که اگر مرگی بود حتما اینها از فرط لذت می‌مردند که خداوند این آتش را از آنها دور کرده است. سپس منادی به دوزخیان می‌گوید: منازل خود را در بهشت نگاه کنید. بعد گفته می‌شود: اگر شما اطاعت خدا را می‌کردید اینجا بودید. بعد به اهل بهشت گفته می‌شود جای دوزخیان در بهشت خالی است شما بروید آنها را بگیرید. به جهنمیان نیز گفته می‌شود جای اهل بهشت در جهنم خالی است شما بروید آنها را بگیرید.
وی در ادامه گفت: لذت ما در دنیا و آخرت این است که می‌بینیم چه مشکلات و بدی‌هایی گریبان دیگران را گرفته ولی خداوند ما را از آن نجات داده است. به همین دلیل ما همواره باید خدا را شکر کنیم. یکی دیگر از لذت‌ها این است که ما وقتی در دنیا از همه چیز فارغ شویم و بدنمان از تمام نعمات استفاده کند یک احساس پوچی به ما دست می‌دهد. به همین خاطر آیه قرآن می‌فرماید: «إِنَّ إِلَى رَبِّكَ الرُّجْعَى؛ در حقيقت بازگشت به سوى پروردگار توست»(علق/8). این رضای الهی مهم‌ترین لذت بشر است. ما در زندگی خودمان لحظه ارتباط با خدا را درک کرده‌ایم ولی فراموش کردیم. مثلا کسانی که به حج مشرف می‌شوند در یک لحظه از لحظات حج مقداری قرب الهی را چشیده است به همین دلیل همواره دوست دارد دوباره به حج مشرف شود.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: ایکنا مدرسی تفسیر سوره انسان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۷۶۸۰۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین اظهار نظر اسماعیلیان در مورد سریال رمضانی الحشاشین

به گزارش مبلغ سریال حشاشین در ماه رمضان امسال در کشور مصر و سایر کشورهای عربی به نمایش گذاشته شد و استقبال قابل توجهی از آن شد. حال به تازگی اندیشمندان و طرفداران مکتب اسماعیلیون به میدان آمدند تا از تحریفات این سریال در مورد فرقه اسماعیلیه و زندگانی حسن صباح بگویند. در ادامه گزارش وبسایت مسلمنا از واکنش اسماعیلیان به این سریال را می خوانید:

دکتر داریوش محمدپور دانشیار موسسه مطالعات اسماعیلیه لندن با ابراز تأسف از تحریف تاریخ در مورد این سریال گفت: بنا به منابع تاریخی لباس و پرچم فاطمیان و اسماعیلیان «سفید» بوده است و پرچم عباسیان سیاه بود. در بخش نخست سریال حسن صباح در مقابل اروپایی‌ها (صلیبیون) به یکی از مریدانش می‌گوید که خودش را پایین بیندازد و خودکشی کند، ولی در هیچ منبع تاریخی چنین چیزی وجود ندارد و قلعه‌ای که در سریال دیده می‌شود نیز هیچ شباهتی با قلعه اسماعیلیه ندارد و کاملا عنصر خیال در آن برجسته است.

آقای محمدپور معتقد است که جنبه خیال انگیز بودن و جذاب کردن قصه برای مردم از دلایل پروبال دادن به داستان حسن صباح است و آن را تبدیل به یک افسانه کرده‌اند و بر اساس آن بازی‌های کامپیوتری ساخته شده و الهام بخش سریال‌ها و کتاب‌های تاریخی، تخیلی و شبه علمی شده است.

دانشیار این موسسه اسماعیلی پژوهی گفت: «جنبه دیگر توجه به حسن صباح، سیاسی است چرا که در روزگار معاصر در مورد دین و بخصوص دین اسلام و به ویژه تشیع چنین نشان داده می‌شود که خشونت از دل دین بیرون می‌آید و ارتباط تنگاتنگی با خشونت دارد».

وی تصریح کرد که در لندن عقلگرایی را مشخصه اسماعیلیه می‌دانند و درباره مشابهت‌های میان اسماعیلیه نزاری و گروه‌های تندرو و اخوان‌المسلین می‌گوید «این خیانت به تاریخ و میراث فرهنگی و فکری اسماعیلیان است و اگر نگاهی به آثار آنها شود از بطن این گروه عرفان و تصوف وفلسفه و نگاه باطنی به دین در آمده است اما از اخوان المسلمین و داعش، چنین خدمات علمی بدست نیامده است».

داریوش محمدپور می‌گوید: «دولت مصر برای مهار اخوان‌المسلیمن، اسماعیلیه و حشاشین و طالبان و داعش را یکی می‌کند و این در حالی است که حسن صباح یک چهره علمی و فرهنگی و یک استراتژیست نظامی بود و جایگاه او در اسماعیلیه «داعی» است و پایه گذار «تئوری تعلیم» در اسماعیلیه بود و در ادبیات نزاری در تعریف حسن صباح هیچ کدام از عنوان‌های نظامی و سیاسی دیده نمی‌شود و کاملا اعتقادی و دینی و عارفانه است».

دکتر فرهاد دفتری ریاست پیشین موسسه مطالعات اسماعیلی نیز در مصاحبه کوتاه با العربیه گفت: اروپایی‌ها پس از بازگشت از ایران به مرور زمان، افسانه‌هایی را به آن اضافه کردند و بخصوص با سفر «مارکوپولو» به ایران در قرن سیزدهم و روایت‌های غلوآمیز او از حشاشین، این افسانه‌ها به اوج می‌رسد و این تفاسیر و تعابیر عملا سنگ بنایی برای قضاوت‌ها و مطالعات بخصوص جوامع غربی در قرن نوزدهم شد.

در روایت مارکوپلو از قلعه الموت گفته شده که حسن صباح پشت قلعه، باغی همانند بهشت به همراه دختران و زنان مهیا کرده بود و به پیروانش حشیش می داده و وقتی در حالت سرخوشی بودند به باغ می‌برد و به آنها گفته می‌شد که به بهشت آمده اند و... پس از بیداری وقتی از بهشت می پرسیدند، جوابشان می دادند اگر بهشت می‌خواهند باید ترور کنید.

فرهاد دفتری در گفت‌وگو با «عرب نیوز» ادامه داد: بسیاری از افسانه‌ها درباره نزاریان «ریشه در جهل تخیلی صلیبیان و وقایع‌نگاران غربی آنها دارد که به سرزمین مقدس آمدند و بیت‌المقدس را در سال ۱۰۹۹ فتح کردند».

آقای فرهاد دفتری افزود که اسماعیلیان مبدع ترور نبودند و سوابق نزاری ها نشان می‌دهد که در طول ۳۴ سال سلطنت حسن صباح کمتر از ۵۰ ترور توسط این گروه انجام شده است.

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1899057

دیگر خبرها

  • خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا (+عکس)
  • عمل به آموزه‌های قرآن، نسخه شفابخش نجات بشریت است
  • ماجرای غرق شدن پسر بچه ۷ ساله در اردوی ازمیغان تا بهشت
  • تشخیص گرایش سیاسی افراد از روی چهره‌شان توسط هوش مصنوعی
  • نخستین اظهار نظر اسماعیلیان در مورد سریال رمضانی الحشاشین
  • آیا ارز دیجیتال حلال است؟
  • آیت الله جوادی آملی: بهشت و جهنم محصول کار ما در همین دنیاست
  • کاظم موسوی نماینده مجلس: فروش نوکیای تقلبی حرام است
  • فروش نوکیای تقلبی حرام است!
  • بارسلونا در جهنم؛ آینده بلوگرانا چه می شود؟