Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-04@18:55:57 GMT

افزایش سدسازی‌ کمکی به ذخیره آب بیشتر نمی‌کند

تاریخ انتشار: ۲۵ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۷۷۴۱۲

افزایش سدسازی‌ کمکی به ذخیره آب بیشتر نمی‌کند

عضو هیات علمی گروه آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد گفت: افزایش سدسازی‌ها هیچ کمکی به ذخیره و نگهداری آب بیشتر نمی‌کند

دکتر محمود آذری در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: عده‌ای معتقد هستند که باید سد بسازیم تا آب از کشور خارج نشود، اما من فکر می‌کنم واقعا نمی‌توانیم همه آب‌ها را کنترل و تا چند سال آینده هم استفاده کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی  با بیان اینکه اگر آب را در بالا دست نگه داریم مسلما استفاده بهتری از آن خواهد شد،گفت: عده‌ای از افراد اصرار دارند سدسازی‌ها افزایش پیدا کند و طی آماری که اعلام شد، از هشت میلیارد و 700 میلیون متر مکعب آب، سه میلیارد متر مکعب توسط سدها ذخیره شده است، اما باید این نکته را در نظر داشت که در روزهای گرم، مقدار تبخیر هم افزایش می‌یابد.  

وی بیان کرد: عده‌ای معتقد هستند که همه تالاب‌ها آبگیری شده‌اند. تالابی که با یک‌بار در سال آبگیری شود، تالاب پایداری نیست و اصلا نمی‌تواند اکوسیستم اصلی خود را بازسازی کند و در دوره دیگری خشک می‌شود. ما واقعا باید دنبال راهکاری باشیم که شرایط حوزه‌ها را تغییر داده  و از وقوع سیل‌های شدید پیشگیری کنیم.

عضو هیات علمی گروه آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد افزود: اگر به وضعیت کاربری حوزه‌هایی که با سیل مواجه بوده‌اند، نگاه کنیم متوجه می‌شویم شرایط بسیار بحرانی است. به عنوان مثال، در استان‌های غربی کشور که بخش اعظم آن جنگل‌های بلوط و یا مرتع است، معمولا این امر باعث تضعیف پوشش گیاهی و در هنگام بارندگی تبدیل به روان‌آب می‌شود.

وی افزود: طبق آماری که اعلام شده، یک مرتع می‌تواند 500 متر مکعب آب را در خود حفظ کند، در حالی که این شرایط در جنگل‌های غرب و شمال کشور وجود ندارد و خاک مراتع به شدت آسیب دیده و نمی‌تواند رطوبت را جذب و بخشی از آب را کنترل کند.

آذری در خصوص علت تخریب خاک، تصریح کرد: متاسفانه پوشش‌های گیاهی به دلیل عدم کنترل‌های لازم از بین می‌روند که این امر باعث ایجاد روان‌آب‌ها می‌شود. باید متذکر شد تغییر کاربری در شمال کشور و استان گلستان کاملا مشهود است.

وی با بیان اینکه یکی از موضوعات کلیدی، کاربری اراضی است که متاسفانه کمتر به آن توجه می‌شود، خاطرنشان کرد: خاک‌های استان گلستان به شدت فرسایش‌پذیر هستند و حدود 25 تن در سال فرسایش خاک وجود دارد، چراکه خاک‌های این استان فرسایش‌پذیر است و به محض اینکه تغییر کاربری صورت گیرد، خاک شسته می‌شود.

عضو هیات علمی گروه  آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه در حال حاضر علمی تحت عنوان مدیریت سیلاب و دشت‌ها وجود دارد که در همه جای دنیا استفاده می‌شود، بیان کرد: طی بررسی‌های انجام شده، تعداد وقوع سیلاب رو به افزایش است و خسارات زیادی را به همراه دارد که با فراهم کردن شرایطی مانند عدم رعایت حریم و بستر رودخانه باعث تشدید و تسریع سیل شده‌ایم.  

وی اظهار کرد: در ارتفاعات شهر مشهد حوزه‌هایی وجود دارد که تمام رودخانه‌های طرقبه، شاندیز و زشک  ویلاسازی شده و هشدارهای سیل هم به کرات داده شده است، اما معمولا رعایت نمی‌شود.

آذری با بیان اینکه باید برای سیل، سیستم هشدار تعریف کنیم تا ورودی اصلی آن با دقت بیشتری پیش‌بینی شود، عنوان کرد: این امر موجب می‌شود که بتوانیم وضعیت پوشش گیاهی، خاک و بسیاری از پارامترهایی که در سیل دخیل است را وارد کنیم و با استفاده از مدل‌ها، به پیش‌بینی صحیح برسیم.

وی گفت: در حال حاضر کشوری مثلآمریکا از بیمه سیلاب استفاده می‌کند و  برای هر رودخانه پهنه‌هایی مرتبط دارد و بر اساس آن، تعریف می‌کند که باید در زمان وقوع سیل چه کارایی داشته باشند تا خسارات به حداقل برسد. به موازات این اقدام باید یک سامانه هشدار سیل تعریف شود که به صورت مداوم وضعیت حوزه و پوشش گیاهی را پایش کند. همچنین توسط این سیستم، تغییرات کاربری رصد شود تا متوجه شوند چه اتفاقاتی در حال رخ دادن است.

عضو هیات علمی گروه  آبخیزداری دانشگاه فردوسی مشهد با اشاره به اینکه متاسفانه ما از چنین سیستم‌هایی برخوردار نیستیم تا عملکرد بهتری از وضعیت حوزه مناسب، پهنه سیل، ایجاد سازه‌های اصولی و ... داشته باشیم، مطرح کرد: نباید اجازه دهیم که خاک فرسوده شود و اگر مسئولان به دنبال این باشند که آن را کنترل کنند، به آسانی می‌توانند کاربری را حفظ و تمام روان‌آب‌ها را به راحتی نگه دارند.

وی تصریح کرد: جنگل، سهم زیادی در نگه‌داری آب دارد و طی بررسی‌های انجام شده، به این نتیجه رسیده‌ایم که یکی از عوامل تخریب جنگل‌های زاگرس ، عوامل انسانی و بخش دیگر هم تغییر اقلیم و ریزگردها است؛ ریزگردهایی که به وجود می‌آید عمدتا از خوزستان، عراق بوده و نیز به سدسازی برمی‌گردد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: سدسازی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۷۷۴۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امام جمعه اهواز: هر روز در غرب ظلم به زنان بیشتر می‌شود/ درصد خودکشی در زنان آمریکایی 50 درصد افزایش داشته/ همه قوانینی که در غرب اجرا کردند، به ضرر زنان بوده/ پدران و مادران باید تمرین حجاب را در کودکی به فرزندان خود بیاموزند

به گزارش جماران؛ به نقل از مهر، حجت الاسلام سیدمحمد عبدالنبی موسوی فرد ظهر امروز جمعه در جمع نمازگزاران اهواز با یادآوری اینکه مقام معظم رهبری ۱۵ سال است شعار سال را براساس موضوعات اقتصادی اعلام می‌کنند، بیان کرد: امسال از سوی رهبر معظم انقلاب به نام «جهش تولید با مشارکت مردم» نامگذاری شده و مسؤولان باید با مشارکت مردم هر چه بیشتر در راستای جهش تولید و ایجاد اشتغال تلاش کنند.

امام جمعه اهواز اضافه کرد: مسؤولان باید در خصوص عملکرد خود در موضوعات اقتصادی و اشتغالزایی اطلاع رسانی کنند.

حجت الاسلام موسوی فرد اظهار کرد: جوانان نباید تنها به فکر استخدام در ادارات دولتی باشند بلکه با فراگیری دوره‌های فنی و حرفه‌ای در راستای اشتغال و ورود به بازار کار تلاش و همت کنند.

وی با اشاره به اعتراضات دانشجویی در غرب علیه جنایت‌های رژیم صهیونیستی گفت: به برکت هدایت‌های مقام معظم رهبری در جبهه مقاومت چه تحول و پیروز‌های بزرگی ایجاد شده است.

حجت الاسلام موسوی فرد با تقدیر از فراجا برای اجرای طرح «نور» اظهار کرد: از طرح نور باید حمایت شود چرا که بحث حجاب مهم است و مردم و همه دستگاه‌ها باید کنار نیروی انتظامی باشند و در مقابل بی حجابی مقابله کنند و این طرح محله به محله اجرا شود.

وی با عنوان اینکه حجاب تنها مختص به دین اسلام نیست، تاکید کرد: پدران و مادران باید تمرین حجاب در کودکی به فرزندان خود بیاموزند.

امام جمعه اهواز اظهار کرد: هر روز می‌بینیم در غرب ظلم به زنان بیشتر می‌شود و درصد خودکشی در زنان آمریکایی ۵۰ درصد افزایش داشته و تمام قوانینی که در غرب اجرا کردند، همگی به ضرر زنان بوده است.

دیگر خبرها

  • تصویر روز ناسا: تلسکوپ‌های کمکی زیر آسمان پرستاره جنوب
  • با این ۸ روش طول عمرتان بیشتر می‌شود
  • گسترش همکاری‌ها با کشور همسایه کمکی به دیپلماسی فرهنگی است
  • امام جمعه اهواز: هر روز در غرب ظلم به زنان بیشتر می‌شود/ درصد خودکشی در زنان آمریکایی 50 درصد افزایش داشته/ همه قوانینی که در غرب اجرا کردند، به ضرر زنان بوده/ پدران و مادران باید تمرین حجاب را در کودکی به فرزندان خود بیاموزند
  • شهادت ۱۳ نیروی ارتش سوریه در حمله داعش به استان حمص
  • خواص قهوه + تاثیر بر لاغری و عوارض مصرف بیش از حد
  • پله نوردی و افزایش طول عمر/ تاثیر آسپرین در پیشگیری از سرطان روده
  • ابداع شرکت دانش‌بنیان سمنانی به کمک پرورش‌دهندگان ماهی آمد
  • بانک‌های خصوصی استان کرمان هیچ کمکی به استان نمی‌کنند
  • هر راننده معترضی ضد انقلاب و اراذل نیست؛ سوخت راننده افغان بیشتر از ایرانی است!