Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@20:43:44 GMT

فشار خون بالا در کمین سلامتی

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۸۶۶۸۴

فشار خون بالا در کمین سلامتی

بندرعباس - ایرنا - دنیای امروز به دلیل تغییر سبک زندگی ، کم تحرکی و تغییر ذائقه بشر با چالش های مختلفی در حوزه سلامت روبه رو شده که هزینه های سنگینی را بر جامعه تحمیل کرده است.

به گزارش ایرنا یکی از مهمترین این چالش ها، رشد روز افزون بیماری های غیرواگیر همچون سکته های قلبی، مغزی و سرطان است که سلامت جامعه و رشد و پویایی آن را هدف گرفته و گرد بیماری را بر روی جامعه نشانده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


روزگاری بیماری های واگیردار سلامت مردم را هدف گرفته بود، اما امروز این بیماری ها به مدد رشد علم و تکنولوژی و دستیابی بشر به درمان های جدید، تا حدود قابل توجهی کنترل شده است و ظاهرا جای خود را به بیماری های غیرواگیر و مرگ های ناشی از آن در سنین مختلف داده است.
یکی از خطرناک ترین بیماری های غیرواگیر که از آن به عنوان قاتل خاموش نیز یاد می شود و خود زمینه ساز ابتلاء به بیماری های خطرناک دیگری است، فشار خون بالا می باشد.
هفدهم ماه مه (27 اردیبهشت) به منظور افزایش آگاهی عمومی در مورد فشار خون بالا، اقدامات پیشگیرانه و عوارض این اختلال روز جهانی فشار خون نامیده شده است که این نامگذاری خود نشان از خطرات بالای این بیماری برای سلامت انسان آن دارد.

**تعریف فشار خون
فشار خون نیرویی است که توسط جریان خون به دیواره رگ ها وارد می شود تا خون در سراسر رگ ها و بدن جریان یابد. اگر این نیرو افزایش پیدا کند و در طول زمان ثابت باقی بماند، بدن با مشکلات زیادی روبرو می شود.
به گفته پزشکان فشار خون در یک فرد بالغ و سالم باید 120 روی 80 باشد؛ عدد بالایی در واقع بیشترین مقدار فشار خون و عدد پایین کمترین فشار خون در طول این جریان است. از آنجایی که ضربان قلب و پمپاژ خون در بدن حالت نوسانی دارد، مقدار فشار خون همیشه در یک حد نمانده و کم و زیاد می‌شود.
کارشناسان و متخصصان حوزه پزشکی می گویند: فشارخون بالا اولین عامل خطر سکته مغزی و عامل مهم بیش از نیمی از بیماری قلبی و مغزی است.
طبق اعلام سازمان بهداشت جهانی ، پیش بینی می شود تا سال 2025 شیوع فشارخون بالا 60 درصد افزایش یابد و به یک میلیارد و 56 میلیون نفر برسد؛ سازمان جهانی بهداشت برآورد کرده که فشارخون بالا سبب یک مرگ از هر هشت مرگ می شود و سومین عامل کشنده در دنیا است.

**یک سوم جمعیت ایران مبتلا به فشار خون بالا است
در کشور ما طبق اعلام مسوولان وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی ، یک سوم جمعیت بالای 30 سال به فشارخون بالا (پرفشاری خون) مبتلا هستند که این زنگ خطری جدی برای سلامتی جامعه است.
از یک سوم جمعیت مبتلا به فشار خون بالا، حدود 60 درصد از بیماری خود آگاه نیستند و از 40 درصد باقی مانده ، 40 درصد درمان دارویی صحیح ندارند و تحت مراقبت نیستند.
این آمارها حکایت از آن دارد که بخش قابل توجهی از بیماران مبتلا به فشار خون بالا از بیماری خود و خطرات آن آگاهی ندارند و از همین منظر است که پزشکان توصیه بر کنترل منظم فشار خون دارند، زیرا این بیماری مانند بالا بودن چربی های خون، می تواند برای سال ها بی سر و صدا وجود داشته باشد، بدون آن که هیچ گونه علایمی را در شخص مبتلا بروز دهد.

**دلایل ابتلاء به فشار خون بالا
متخصصان حوزه پزشکی دلایل مختلفی را در ابتلاء به فشار خون بالا عنوان می کنند که عمده ترین این دلایل مصرف بالای فست فود، چربی خون بالا، خوردن الکل، استرس های روحی و روانی، چاقی، کم تحرکی، استعمال دخانیات و مصرف زیاد نمک است.
رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی و درمانی هرمزگان با بیان اینکه امروز بیماری های غیرواگیر سلامت جامعه را هدف قرار داده، گفت: یکی از این بیماری های خطرناک فشار خون بالا است که متاسفانه چندان جدی گرفته نمی شود.
دکتر حسین فرشیدی در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: این بیماری با وجود تشخیص آسان، اغلب بی علامت و بسیار رایج است و در صورتی که درمان نشود ،آسیب‌های مرگباری به همراه دارد.
این متخصص قلب و عروق تصریح کرد: حمله قلبی، سکته قلبی، مشکلات کلیوی، نارسایی کلیه، پارگی عروق چشم و نابینایی، پارگی عروق و رگ ها در مغز و سردردها در فشار خون بالا افزایش پیدا می کند.
وی با تاکید بر کنترل منظم فشار خون، گفت: 50 درصد نارسایی های قلبی به دلیل فشار خون بالا است.
فرشیدی افزود: اگر فشار خون به طور مرتب کنترل نشود، در 95 درصد موارد موجب بروز سکته های مغزی و یا قلبی می شود.
این متخصص قلب و عروق ابراز داشت: با وجود اهمیت مساله کنترل فشار خون، در ایران تنها حدود 20 درصد از بیماران مبتلا به فشار خون به درمان خود به صورت جدی ادامه می دهند.
دکتر فرشیدی علل رفتاری افزایش خطر ابتلا به فشار خون را شامل مصرف زیاد الکل، مصرف غذاهای چرب و پرنمک، مصرف کم میوه و سبزیجات ، ورزش نکردن و نداشتن تحرک بدنی کافی، کنترل و مدیریت ناکافی خشم و استرس عنوان کرد.

** اقدام های لازم برای پیشگیری از ابتلاء به فشار خون بالا
به اعتقاد کارشناسان پزشکی می توان با تغییر برخی عادت های غلط از جمله مصرف بالای غذاهای آماده، مصرف دخانیات، ورزش نکردن، مصرف نمک زیاد، استفاده بی رویه از مسکن ها از ابتلاء به فشار خون بالا پیشگیری کرد.
مصرف نمک باعث احتباس آب و مایعات در داخل رگها شده و در نتیجه حجم خون را افزایش داده و باعث افزایش فشار خون می شود .
براساس آمارهای موجود در استان هرمزگان مصرف سیگار هفت وسه دهم درصد می باشد که در کشور 11 درصد است ولی سن شروع مصرف در استان هرمزگان چهار سال کمتر از کشور است.
سن شروع مصرف سیگار در هرمزگان از 16 سالگی اما درکشور از 20 سالگی است.
پنجاه درصد مردم استان هرمزگان فعالیت جسمانی کم دارند در صورتی که در کشور این رقم 44 درصد می باشد.
زمان انجام فعالیت جسمانی در هرمزگان پنج و نیم دقیقه می باشد در صورتی که در کشور 10دقیقه است.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان می گوید: شناسایی فشارخون بالا آسان بوده و کنترل این بیماری از طریق تغییر در شیوه زندگی مانند کاهش مصرف نمک و افزایش فعالیت بدنی و در صورت لزوم دارو درمانی صورت می گیرد.
دکتر عبدالله قریب زاده به خبرنگار ایرنا اظهار داشت: شهروندان باید سعی کنند عادت های غذایی خود را اصلاح و به جای مصرف گوشت های چرب ، از گوشت ماهی و پروتئین های گیاهی مانند سویا استفاده کنند.
وی افزود: مصرف کمتر نمک، فست فودها، گوشت قرمز و به میزان کمتر گوشت سفید در فشار خون بالا موثر است.
این متخصص قلب و عروق خاطرنشان کرد: جلوگیری از افزایش وزن و دوری از زندگی پر استرس نیز در پیشگیری و یا کنترل فشار خون موثر است.
قریب زاده بیان داشت: در افراد فشارخونی که دخانیات مصرف می کنند، بروز سکته قلبی و بیماری کرونر قلب دو تا سه برابر نسبت به افراد سالم بیشتر است و ترک دخانیات به سرعت خطر را کاهش می دهد.
معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان خاطرنشان کرد: درمان فشارخون بالا از بروز بیماری قلبی عروقی پیشگیری می کند و طول عمر را افزایش می دهد.

** پیش بینی ابتلای 160 هزار نفر در هرمزگان به فشار خون بالا
مدیر روابط عمومی و امور بین الملل دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان می گوید: براساس آمارهای موجود حدود 160 هزار نفر در استان مبتلا به فشار خون بالا هستند.
دکتر فاطمه نوروزیان بیان داشت: با توجه به اهمیت کنترل فشار خون، نیاز است افراد جامعه از سن 20 سالگی به صورت دوره‌ای فشار خون خود را اندازه‌ گرفته و کنترل کنند.
وی افزود: اگر فشار خون بالا زود تشخیص داده شود و درمان به موقع انجام شود، از عوارض آن پیشگیری می‌شود.
نوروزیان تاکید کرد: اگر سابقه خانوادگی فشار خون بالا وجود داشته باشد، فشار خون باید حداقل سالی یکبار کنترل شود.
این پزشک متخصص گفت: از مهمترین راه ها برای پیشگیری از ابتلا به فشار خون بالا، کنترل وزن و کنترل مصرف نمک است.
نوروزیان بیان داشت: آنچه که در این میان موجب نگرانی است، این است که ذائقه نسل امروز به سمت مصرف غذاهای شور و فست فودها پیش رفته که این زنگ خطری برای سلامت جامعه است و والدین باید حساسیت بیشتری بر تغذیه صحیح فرزندان خود داشته باشند.
وی با تاکید بر جدی گرفتن بیماری فشار خون بالا، گفت: براساس آمارهای موجود 99 درصد بیماران دیالیزی به دلیل فشار خون بالا به این عارضه مبتلا شدند.

**غربالگری بیش از 700 هزار نفر در هرمزگان در قالب پویش همگانی کنترل فشار خون
رییس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با اشاره به اجرای پویش همگانی کنترل فشار خون گفت: پیش بینی می شود در این پویش بیش از 700 هزار نفر در این استان از نظر ابتلا به فشار خون بالا غربالگری شوند.
دکتر فرشیدی خاطرنشان کرد: این اقدام در قالب پویش همگانی کنترل فشار خون در هرمزگان همزمان با دیگر نقاط کشور از 27 اردیبهشت روز جهانی فشار خون آغاز می شود و تا 15 تیر ماه ادامه خواهد داشت.
وی اظهار داشت: در این غربالگری افرادی که حداکثر و حداقل فشار خون آنها به ترتیب از 140 و 90 میلیمتر جیوه بالاتر باشد تحت کنترل، مراقبت و بررسی قرار می گیرند.
وی افزود: غربالگری فشار خون در تمام مراکز خدمات جامع سلامت، خانه های بهداشت، مراکز بهداشت شهری و روستایی انجام خواهد شد.
فرشیدی با اشاره به افزایش بیماری های قلبی و عروقی در کشورهای در حال توسعه و هزینه بالای درمان این بیماران، بیان داشت: با توجه به این مساله بهتر است پیشگیری را در اولویت کارهای خود قرار دهیم و در این راستا برنامه ریزی های دقیقی انجام شود.
وی خاطر نشان کرد : لازمه یک برنامه ریزی مناسب ، داشتن مدارک ومستندات از مردم جامعه می باشد و از این رو به منظور بررسی و دست یابی به آمارهای استانی، این دانشگاه طرحهای غربالگری را با جدیت پیگیری و اجرا می کند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان با اشاره به اهمیت آموزش و خودمراقبتی برای پیشگیری از ابتلاء به بیماری ها، گفت: در این میان رسانه های جمعی نقش بسیاری مهمی در جهت آگاهی بخشی به مردم دارند.

**خطر فشار خون بالا را جدی بگیریم
مساله پیشگیری ، موضوعی بسیار مهم در حوزه سلامت است و به طور یقین اگر بتوان مردم را در حفظ و صحت خود توانمند کرد ، کمک بسزایی به داشتن کشوری آبادتر خواهد شد و رونق اقتصادی در این شرایط بهتر می شود.
با توجه به آنچه در این گزارش از قول متخصصان حوزه پزشکی عنوان شد، بیماری فشار خون بالا یک بیماری بسیار خطرناک و زمینه ساز ابتلاء به بیماری قلبی، مغزی ، کلیوی، اختلالات بینایی و دیگر موارد است و از همین رو باید همه ما با خودمراقبتی از ابتلاء به این بیماری و دیگر بیماری های غیرواگیر پیشگیری کنیم.
بیماری ها اعم از واگیر و غیرواگیر علاوه بر هزینه های فردی، هزینه های بسیاری بر نظام سلامت جامعه نیز وارد می کند و از همین جهت باید پیشگیری را مورد توجه ویژه قرار دهیم.
در این میان نباید از ظرفیت های بالای انجمن ها و سازمان های مردم نهاد در پیشگیری و کنترل بیماری های غیرواگیر غافل شویم؛ اما آموزش درست این گروه ها برای ارائه آموزش به عموم جامعه نیز بسیار مهم است و باید از سوی دستگاه های متولی مد نظر قرار گیرد.
7198/6048

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي فشارخون بالا سلامت قشم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۸۶۶۸۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای پروژه هوشمندسازی در شرکت فولاد مبارکه

پروژه هوشمندسازی موتورخانه‌های حرارت مرکزی شرکت فولاد مبارکه با تشکیل یک کارگروه در راستای مدیریت و صرفه‌جویی در حوزه مصرف انرژی با موفقیت انجام شد. - اخبار بازار -

در پی کسب این موفقیت، خبرنگار فولاد درباره اهمیت و نتایج اجرای این پروژه با برخی از مدیران و دست‌اندرکاران پروژه گفت‌وگو کرده است که ماحصل آن را در ادامه مطلب می‌خوانید.

درباره اهمیت اجرای این پروژه و اهداف و هزینه‌های آن توضیح دهید.

امیر گودرزی ، مدیر سیستم‌ها و فناوری اطلاعات :

یکی از موضوعات محوری در پروژه‌های تحول دیجیتال در کارخانه‌های فولادسازی مدیریت انرژی و صرفه‌جویی در مصرف انرژی است. در همین راستا در سال 1400 نیاز واحد تعمیرات مرکزی به سیستمی جامع جهت کنترل و مانیتورینگ کلیه پمپ‌خانه‌ها و موتورخانه‌های حرارت مرکزی فولاد مبارکه برای نخستین بار مطرح شد. بدین ترتیب پروژه‌ای با هدف کنترل و مانیتورینگ حدود 85 موتورخانه و پمپ‌خانه با قابلیت راهبری از طریق یک اتاق کنترل مرکزی، در قالب پروژه‌های تحول دیجیتال تعریف شد.

ازجمله اهداف این پروژه می‌توان به این موارد اشاره کرد: قابلیت کنترل و مانیتورینگ مجموعه از یک اتاق کنترل مرکزی به‌منظور کنترل و اقدام مؤثر در کوتاه‌ترین زمان ممکن؛ قابلیت آرشیوینگ مقادیر آنالوگ و وضعیت‌های سایت در یک پایگاه داده به‌منظور سهولت در عیب‌یابی و بررسی‌های تخصصی؛ بهینه‌سازی و مدیریت مصرف منابع و انرژی (آب، برق و گاز) از طریق هوشمندسازی و پیاده‌سازی سناریوهای کنترلی؛ بهینه‌سازی منابع انسانی و عدم نیاز به حضور فیزیکی و بازرسی‌های مداوم.

با توجه به ابعاد وسیع پروژه از لحاظ هزینه و اجرا، تصمیم کمیته فنی بر آن شد که پروژه در چندین فاز تعریف و پیاده‌سازی شود؛ بنابراین پمپ‌خانه، موتورخانه و هواسازهای رختکن 15 E14- به‌عنوان پایلوت و فاز نخست پروژه انتخاب گردید.این پروژه با هزینه‌ای بالغ‌بر 120.000.000.000 ریال انجام‌شده که مشتمل بر تهیه و خرید کلیه تجهیزات مرتبط با هوشمندسازی موتورخانه‌ها و خدمات نرم‌افزاری اتصال تأسیسات با اتاق کنترل این پروژه است.

با اجرای این پروژه، شاهد هوشمندسازی موتورخانه‌های حرارت مرکزی هستیم. لطفاً در این باره توضیح دهید.

حسین طاهری، مدیر تعمیرات مرکزی:

پس از راه‌اندازی پروژه مذکور، با اندازه‌گیری‌های انجام‌شده از میزان مصرف انرژی قبل و بعد از استقرار، مشخص شد که به دلیل هوشمندسازی موتورخانه‌ها به میزان 20 درصد در مصرف گاز صرفه‌جویی شده که این عدد در صورت تکمیل فازهای آینده مربوط به کلیه موتورخانه‌ها منجر به صرفه‌جویی ریالی قابل‌توجهی خواهد شد. از طرف دیگر، با اجرای این پروژه، ضمن تغییرات عمده در فرایند اجرایی و استفاده از تجهیزات به‌روز به‌منظور کنترل موتورخانه‌ها، هواسازها و رختکن‌ها، روش‌های قبلی که عمدتاً مبتنی بر کنترل و اقدامات اپراتورهای مربوطه با حضور در محل موتورخانه‌ها، بررسی تجهیزات و اصلاحات موردنیاز بود (به‌عنوان مثال، کنترل آماده‌به‌کاری بویلرها و دمای آب در زمان تعویض شیفت) دیگر استفاده نمی‌شود و کلیه کنترل‌ها و اقدامات اصلاحی از طریق اتاق کنترل هوشمند موتورخانه‌های حرارت مرکزی به شرح ذیل انجام می‌گردد:

سیستم کنترلی موتورخانه

در موتورخانه قسمت‌های بویلر، منابع کویلی و منابع انبساط در فرایند کنترل اتوماتیک قرار می‌گیرد که سناریوی کنترل هریک از قسمت‌ها به شرح ذیل است:

سناریوی کنترل بویلرها

ست‌پوینت دمایی بویلرها توسط دو آیتم دمای محیط و ست‌پوینت واردشده از سوی کاربر برای مصارف گرمایی متنوع ایجاد می‌شود و کنترلر متناسب با فیدبک دریافتی از سایت، وضعیت بویلرها را کنترل می‌کند.

سناریوی کنترل منابع کویلی

منابع کویلی وظیفه تأمین آب گرم جهت مصارف بهداشتی و سیستم گرمایش هواسازها را بر عهده دارد. در این قسمت دمای مطلوب سیستم با توجه به شرایط محیطی، توسط اپراتور وارد شده و سیستم کنترلی بر مبنای این ست‌پوینت برای هریک از منابع، یک ست‌پوینت جداگانه ایجاد می‌کند. درصورتی‌که دمای منبع کویلی از ست‌پوینت پایین‌تر باشد، فرمان باز شدن برای ولو کنترلی آن ارسال می‌گردد و برعکس. به ازای باز شدن هر ولو کنترلی یکی از پمپ‌های منابع کویلی (جهت گردش آب) روشن خواهد شد.

سناریوی کنترل منابع انبساط

منابع انبساط وظیفه تأمین فشار در سیستم را بر عهده دارند. هریک از منابع انبساط دارای 3 عدد شیر پرکن، تخلیه و نیتروژن و همچنین 4 عدد لول‌سوییچ است که مجموعه تجهیزات فشار مناسب برای سیستم را فراهم می‌کند. نحوه عملکرد به این ترتیب است که درصورتی‌که سطح آب از سطح High پایین‌تر بیاید، شیر پرکن باز می‌شود تا آب منبع تأمین شود. درصورتی‌که فشار نیتروژن منبع از ست‌پوینت اعمال‌شده از سوی اپراتور کمتر و سطح آب بالاتر از سطح High باشد، شیر نیتروژن باز خواهد شد و در نهایت درصورتی‌که سطح آب منبع به High برسد شیر تخلیه باز خواهد شد.

درباره مزایای اجرای این سیستم بیشتر توضیح دهید.

محمد فشارکی، رئیس مرکز تعمیرات تأسیسات و لوله‌کشی صنعتی

از مزیت‌های این سیستم می‌توان به این موارد اشاره کرد: 1-کاهش هزینه تعمیرات و تردد نیروی انسانی؛2- جلوگیری از استهلاک زودهنگام تجهیزات؛ 3-امکان ثبت و گزارش‌گیری از سوابق تعمیراتی.

هدف غایی سیستم کنترلی پمپ‌خانه چه بوده است؟

در پمپ‌خانه هدف از پیاده‌سازی سیستم کنترل، اتوماتیک شدن آیتم‌های زیر است:

سه عدد پمپ این واحد متناسب با فشار خط اعمال‌شده از سوی اپراتور و با در نظر گرفتن کنترل زمان کارکرد، روشن خواهند شد. به‌منظور حفاظت از موتورها و قابلیت بهتر کنترل از درایو الکتریکی برای پمپ‌ها استفاده شده است.

ولو کنترلی ورودی (پرکن استخر) با ست‌پوینت ارتفاع مخزن که از طریق اپراتور تنظیم می‌شود به‌طور اتوماتیک کار می‌کند.

سناریوی حفاظت تجهیزات به این صورت است که در صورت بروز هرگونه نشتی آب و پر شدن چاهک پمپ‌خانه سنسور تشخیص رطوبت به کار می‌افتد و کلیه ولوهای کنترلی اعم از ورودی، خروجی را می‌بندد و کلیه پمپ‌ها را خاموش می‌کند. این شرایط تا زمان رفع مشکل ادامه دارد.

سیستم کنترلی هواسازها چگونه عمل می‌کند؟

در هواسازها سه‌ست پوینت دما، رطوبت و کیفیت هوای مطلوب توسط اپراتور تنظیم می‌شود و سیستم کنترل با استفاده از ست‌پوینت دما و کنترل باز و بسته شدن ولو کنترلی، دمای آسایش‌بخش را برای رختکن‌ها فراهم می‌کند. همچنین با کنترل عملکرد دمپر و متناسب با ست‌پوینت رطوبت و کیفیت هوا، در صورت نیاز هوای تازه به سیستم تزریق خواهد شد.

گفتنی است به‌منظور سهولت در تعمیرات و راهبری، علاوه بر سیستم اسکادای مستقر در اتاق کنترل، دو عدد تاچ‌پنل بر درب تابلوهای کنترل موتورخانه و پمپ‌خانه جهت مانیتورینگ سایت نصب شده است. با توجه به بررسی‌های صورت‌گرفته درخصوص نیازهای واحد، کنترلر زیمنس (سری BACnet) به‌عنوان سیستم کنترلی و نرم‌افزار IRISA-SCADA به‌عنوان سامانه جامع کنترل و مانیتورینگ معرفی گردید.

در اجرای این پروژه از چه مکانیسم و ابزارهایی استفاده شده است؟

مهدی اشرفی، رئیس تحول دیجیتال و تکنولوژی‌های عملیاتی:

معماری سیستم اسکادا شامل سرور، سوییچ‌دیتا سنتر و سوییچ‌های صنعتی است که در قالب یک تابلو سرور پیاده‌سازی شده و در اتاق سرور واقع در اتاق کنترل تأسیسات و تعمیرات مرکزی نصب گردیده است.

ارتباط سرور با کنترلرهای سایت از طریق بستر فیبر نوری بوده و کلاینت‌ها از طریق بستر شبکه با سرورها در ارتباط هستند. اطلاعات هریک از کنترلرها از طریق بستر شبکه جمع‌آوری و جهت پردازش، نمایش و آرشیوینگ به سیستم اسکادا منتقل می‌شود.

با توجه به تعداد سیگنال‌ها، سایت به قسمت‌های مختلفی تقسیم شده و برای هر قسمت کنترلر مجزا در نظر گرفته شده است. به‌اضافه اینکه کلیه کنترلرها از طریق شبکه با یکدیگر در ارتباط هستند و در نهایت کلیه اطلاعات از طریق بستر فیبر نوری به اتاق کنترل منتقل خواهد شد.

درباره فرایندهای بهبودو تجهیزات به‌کاررفته توضیح دهید.

حسین کریمیان، کارشناس تحول دیجیتال و مدیر پروژه:

با توجه به اینکه در نتیجه اجرای این پروژه در حدود 20 درصد صرفه‌جویی در مصرف گاز موتورخانه‌ها حاصل شد، فرایند بهبودها به شرح تغییرات زیر و با به‌کارگیری تجهیزات موردنیاز انجام ‌شده است. در این قسمت با وایرینگ سیگنال‌های سایت بر روی کنترلر مربوطه، علاوه بر کنترل تجهیزات، مقادیر سیگنال‌ها جهت پردازش و نمایش به اسکادا منتقل می‌شود. لیست سیگنال‌های این مجموعه به شرح  ذیل است:

 در بویلرها (موتورخانه):

- دما و فشار هدر رفت، دما و فشار هدر برگشت، دمای خروجی آب گرم هر بویلر، دمای اگزوز هر بویلر، دما، فشار و فلوی گاز طبیعی، دمای محیط، سیگنال Remote،Trip،Stage1 Running،Stage2 Running برای هر بویلر، فرمان بویلرها و منابع کویلی (موتورخانه)

-  دمای هریک از منابع کویلی، فرمان والو کنترلی هر یک از منابع کویلی، فیدبک ولو کنترلی هریک از منابع کویلی، دمای کلکتور رفت، دمای کلکتور برگشت، فشار آب سرد ورودی، سیگنال Remote،Run، Trip برای پمپ‌ها و فرمان پمپ‌ها.

در منابع انبساط (موتورخانه)

- فرمان بر روی سولونویید ولوهای پرکن، نیتروژن و تخلیه برای هر یک از منابع انبساط، لول سوییچ HighHigh،High،Low،LowLow برای هریک از منابع انبساط، فشار نیتروژن منابع، فشار هدر آب سرد و دمای کلکتور برگشت.

احسان عبدالله‌زاده، مدیر پروژه شرکت ایریسا:

لطفاً درباره  مشخصات فنی پروژه توضیح دهید.

گفتنی است در این پروژه از یکی از محصولات بومی ایریسا به‌عنوان اولین اسکادای بومی ایرانی استفاده شده است. از ویژگی‌های منحصربه‌فرد این ابزار می توان به موارد ذیل اشاره کرد:

ابزارهای IRISA-SCADA

Graphic Runtime (برای نمایش ماسک‌های گرافیکی و نمایش آنلاین مقادیر)؛ Runtime Explorer (برای نمایش آنلاین مقادیر در قالب جدول که ابزار مناسبی جهت عیب‌یابی است)؛ Events And Alarms(برای نمایش آلارم‌ها)؛ Trend Chart(برای نمایش نموداری مقادیر پیوسته (آنالوگ))؛ HIS (برای نمایش مقادیر آرشیوشده در قالب جدول)؛

Report Viewer (برای گزارش‌گیری از مقادیر)؛ IMM (برای محیط مهندسی به‌منظور اعمال هرگونه تغییر در سیستم موجود یا توسعه‌های بعدی)؛ Graphic Designer (برای اعمال هرگونه تغییرات در ماسک‌های موجود یا ایجاد ماسک جدید).

پمپ‌خانه

در قسمت کنترل پمپ‌خانه‌ها با دریافت سینگال‌های لازم بهینه‌سازی صورت می‌گیرد : سطح آب مخزن، فرمان ولوهای کنترلی ورودی و خروجی مخزن، فیدبک ولوهای کنترلی ورودی و خروجی مخزن، فشار هدر آب سرد، فشار خروجی هر یک پمپ‌ها، سوییچ فشار در خروجی هر یک از پمپ‌ها، سنسور تشخیص رطوبت، سیگنال Remote،Run، Trip برای پمپ‌ها، فرمان پمپ‌ها، سیگنال مصارف انرژی برای هریک از پمپ‌ها اعم از مصرف انرژی، توان و جریان، نمایش سیگنال‌هایی از قبیل ولتاژ و فرکانس برای هر یک از پمپ‌ها.

هواسازها

پارامتر های مهم در کنترل هواسازها  که در این سیستم به  کار  گرفته شده‌اند عبارت‌اند از :  دمای Supply Air؛ دمای Zone1؛ دمای Zone2؛ میزان رطوبت؛ کیفیت هوا؛ سیگنال Remote،Run، Trip برای پمپ‌ها؛ فرمان پمپ‌ها؛ سنسور ضد یخ‌زدگی؛ سیگنال Remote،Run، Trip برای فن؛ فرمان فن؛ سنسور اختلاف فشار فن؛ سنسور اختلاف فشار فیلتر؛ فرمان ولوهای کنترلی؛ فیدبک ولوهای کنترلی؛ فرمان دمپر؛ فیدبک دمپر.

در تابلوهای کنترل موتورخانه، پمپ‌خانه و هواسازها از مولتی‌فانکشن به‌منظور اندازه‌گیری مصرف انرژی واحدها استفاده شده که از طریق پروتکل مدباس، با کنترلرها مرتبط و سیگنال‌ها به اسکادا منتقل می‌شود.

 آیا در اجرای این پروژه اقدامات بهینه‌سازی هم انجام شد؟

حسین نصرتی، تکنسین مرکز تعمیرات تأسیسات ولوله‌کشی صنعتی:

در این پروژه سعی شد در کنار هوشمندسازی، نواقص زیرساختی و عیوبی مربوط به سالیان متمادی که مستلزم توقف و صرف زمان بود نیز هم‌زمان با پروژه هوشمندسازی اصلاح و استانداردسازی گردد. این بهینه‌سازی‌ها کمک شایانی به عملیات نگهداری و تعمیرات، کاهش توقفات ناگهانی و به‌تبع آن جلوگیری از هزینه‌های تحمیلی نمود؛ به‌عنوان مثال، می‌توان به استانداردسازی سیستم انبساط موتورخانه، سیستم تهویه مطبوع رختکن و همچنین افزایش ضریب ایمنی پمپ‌خانه و موتورخانه اشاره کرد.

گفتنی است در اجرای این پروژه پایلوت با توجه به اینکه اولین پروژه هوشمندسازی سیستم‌های حرارت مرکزی فولاد بود، با چالش‌های زیادی روبه‌رو شدیم که خوشبختانه با همکاری یک تیم قوی و کار تیمی هماهنگ بین چند مرکز توانستیم برای اولین بار در مرکز تعمیرات تأسیسات و لوله‌کشی صنعتی به این مهم دست پیدا کنیم و قدمی مؤثر در پیشبرد هدف انقلاب صنعتی چهارم در این حوزه در فولاد مبارکه برداریم.

دیگر خبرها

  • اگر این بیماری‌ها را دارید غذای کنسروی نخورید
  • مادران دارای ریسک بارداری بالا، در محیطی با هوای پاک سکونت کنند
  • دم گیلاس ؛ معجونی شفابخش برای درمان بیماری‌ها
  • اجرای پروژه هوشمندسازی در شرکت فولاد مبارکه
  • نقدینگی کنترل نمی‌شد، گرفتار ابَر تورم می‌شدیم
  • بیش از ۳۵۰ میلیون نفر از علایم تنفسی آسم رنج می‌برند/ هزینه ۳۰ میلیون تومانی درمان هر بیمار در سال
  • حقایق مهم و جذاب درباره سلامتی بدن
  • «آموزش، کنترل آسم را بهبود می‌دهد»؛ شعار راهبردی روز جهانی آسم در سال ۲۰۲۴
  • سالمندان مبتلا به فشار خون بالا چه بخورند؟
  • مزایا و معایب استفاده از لوله مانیسمان و لوله اسپیرال به عنوان لوله گازی چیست ؟