Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «دانا»
2024-04-26@12:12:37 GMT

علت سیل مشهد اردهال اعلام شد

تاریخ انتشار: ۲۶ اردیبهشت ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۷۸۸۱۳۰

یک اقلیم شناس گفت: علت بروز سیل مشهد اردهال تجاوز به حریم رودخانه است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛به نقل از ایسنا، امیر فخرآبادی، اقلیم شناس در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد:  علت بروز سیل مشهد اردهال تجاوز به حریم رودخانه است، زیرا بارش 36 میلیمتری، با توجه به در نظر گرفتن ساختار توپوگرافی منطقه، بستر و بافت، عقبه نقطه بحران و حریم سنتی رودخانه در سه نقطه فرضی آنقدر نیست که خسارت به بار آورد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

  این اقلیم شناس گفت: سوال اینجاست چرا با وجود این میزان آب و این سطح بارش باید شاهد حادثه سیل باشیم؟ پاسخ آن، تجاوز عامل انسانی به حریم رودخانه است.   وی افزود: تجاوز به بستر و حریم رود، طراحی باریک سازه‌هایی که وظیفه فراهم سازی عبور جریان آب را دارند، محدود کردن مسیر حرکت رود به چند نقطه، کاهش بستر اصلی و تغییر مسیر سنتی رودخانه در برخی موارد، بی توجهی به هشدارها و  توقف در حریم رودخانه از جمله عوامل حادثه در مشهد اردهال بود.   این اقلیم شناس تصریح کرد: اگر نقطه و استیشن فرضی در نظر گرفته شده در بستر رودخانه قبل از پل اردهال را تصور کنیم، مقدار روان آب با توجه به ساختار طبیعی حریم رودخانه آنقدر جریان خاص و استثنایی نبود و حریم سنتی رودخانه به خوبی از پس این جریان و عبور آن برآمده است.   وی تاکید کرد: با توجه به نقطه حادثه و بحران به شعاع 500 متر به سمت طرفین و دقت در ساخت و سازها می توان علامت سوال و در عین حال پاسخ را درک کرد که شاید مقایسه با نقطه قبل و تحلیل فضایی سازه نقطه حادثه در ارتباط با بستر و حریم رودخانه و اطراف آن، پاسخ سوال ما را بدهد.   این پژوهشگر جغرافیا گفت: مهمترین موارد و نکات قابل توجه منطقه حادثه شامل عدم رعایت استاندارد ساخت و ساز در حریم رودخانه و تجاوز به محل عبور سنتی و طبیعی، عدم توجه به نکات و استانداردهای علوم محیطی و جغرافیایی در طراحی سازه است.   به گفته فخرآبادی توجه نکردن یا عدم تهیه تحلیل فضایی دقیق از منطقه، بی توجهی به تهیه و یا به روز رسانی نقشه‌های پهنه بندی خطر و به کارگیری این نکات در ساخت سازه‌ها از جمله موارد ایجاد حادثه مذکور است.   این استاد اقلیم شناسی مهم تر از طراحی و مهندسی سازه‌ها را آگاهی و اطلاع دقیق از بستر و بافت  و جنس خاک، اطلاع و آگاهی از رفتار شبکه آب و اصول هیدوگرافی، دقت به اصول علم ژئومورفولوژی دانست و گفت: متاسفانه سازه‌های ما تنها به اصول و استانداردهای سازه دقت دارند.   فخرآبادی تصریح کرد: اصول محیطی حاکم و تحلیل فضایی و اطلاع و آگاهی کامل از واقعیت‌های محیطی و جغرافیایی، در طراحی سازه‌ها کمتر مورد توجه قرار گرفته و گاهی منجر به حادثه‌هایی می شود که جبران پذیر نیست.   به گزارش ایسنا، در اثر بارش 36 میلیمتری، رودخانه مشهد اردهال در بخش نیاسر کاشان، فعال شده و سه دستگاه خودرو که در جوار رودخانه پارک بودند را با خود ‌برد. با حضور امدادگران، دو خودرو و شهروندان آن ها از سیل نجات یافتند، اما یک خودرو پراید به محاصره سیل در آمد و این اتفاق منجر به کشته شدن دو سرنشین آن شد. انتهای پیام/

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۷۸۸۱۳۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان

ایسنا/گیلان فرماندار رودسر گفت: پد هلیکوپتر هلال احمر در شرق گیلان وجود ندارد که جهت مدیریت بحران، رفع این نقیصه ضروری است.

محمد حیدری ۶ اردیبهشت ماه در جلسه ستاد مدیریت بحران شهرستان رودسر، با بیان اینکه کانون های بحران در شهرستان رودسر شناسایی و مدیریت شوند، اظهار کرد: مسئله آموزش همگانی در پیشگیری از بحران جدی گرفته شود.

فرماندار رودسر با بیان اینکه پیشگیری موضوع مهم در مدیریت بحران و جلوگیری از خسارت های بزرگتر است، اظهار کرد: شهرستان رودسر با ۴۷ کیلومتر ساحل یکی از شهرستان های مستعد بحران های طبیعی برای مدیریت ساحل و غریق نجات، تبعات ناشی از سنبل آبی و آلودگی های دریایی است.

فرماندار رودسر با اشاره به وجود ۱۸ رودخانه پر آب و خروشان با ۲۷۰ کیلومتر طول در شهرستان رودسر و واقع شدن ۱۸ کانون بحران از نقطه شروع تا پایان این رودخانه ها تصریح کرد: اگر رودخانه ها در سطح شهرستان ساماندهی نشود به مردم آسیب جدی وارد می شود که متاسفانه غفلت های گذشته موجب شده تا امروز به نقطه بحرانی رسیده است.

وی با اشاره به اینکه در مدیریت ساحل ما با جان انسان ها مواجه هستیم، افزود: مدیریت ساحل نیازمند تجهیزات و امکاناتی است که حل این مشکلات این نیازمند اعتبارات استانی و ملی است.

فرماندار رودسر واگذاری سوله ساحل کلاچای به هلال احمر جهت تقویت امداد و نجات کوهستان،ساحل و جاده ای شهرستان را مورد تاکید قرار داد و گفت:پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان وجود ندارد که جهت مدیریت بحران رفع این نقیصه ضروری است.

وی با اشاره به ۱۸ رودخانه پر آب و خروشان با ۲۷۰ کیلومتر طول در شهرستان رودسر و واقع شدن ۱۸ کانون بحران از نقطه شروع تا پایان این رودخانه ها تصریح کرد: اگر رودخانه ها در سطح شهرستان ساماندهی نشود به مردم آسیب جدی وارد می شود که متاسفانه غفلت های گذشته موجب شده تا امروز به نقطه بحرانی رسیده است.

حیدری، آموزش های همگانی،ساماندهی انهار و رودخانه ها ، ترویج فرهنگ بیمه، تعمیر و نگه داری ماشین آلات ،تامین ماشین آلات آتش نشانی برای مراکز دهستان ها و شوراهای بخش و لایروبی انهار را مورد تاکید شهرداران،بخشداران و آب منطقه ای قرار داد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • رها سازی آب سد وشمگیر از امروز؛ مردم به حریم رودخانه گرگانرود نزدیک نشوند
  • تصرف و برداشت غیر مجاز بستر رودخانه تا گرانفروشی توسط ماسه شویی‌ها در اهر
  • لزوم ایجاد پد بالگرد هلال احمر در شرق گیلان
  • ساماندهی رودخانه بابلک از بروز خسارت به یک روستا پیشگیری کرد
  • نقاط حادثه خیز رودخانه های مازندران شناسایی می شود
  • نجات کودک بازیگوش در سازه آسانسور در شیراز
  • ۷۰ نقطه حادثه در مسیرهای اربعینی ایمن سازی شدند
  • اختصاص ۵۰ میلیارد تومان به پسماند گیلان
  • صدور سند برای ۵۶ هزار هکتار از بستر و حریم رودخانه‌ها در خوزستان
  • آماده باش دستگاه‌های خدمت رسان در بخش یزدان آباد