Web Analytics Made Easy - Statcounter

مراسم گرگشو که همزمان با شب ولادت امام حسن مجتبی(ع) برگزار می شود کودکان و نوجوانان پارسیانی با در دست داشتن کیسه به صورت دسته جمعی به درب منازل مختلف رفته و طلب شرینی جات می کنند.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی راه دانا؛ به نقل از هرمز؛ گرگشو، که در میان مردم جنوب کشور به  قرقعیان، قرنقعوه نیز شهرت دارد،  رسمی دیرینه ای بوده که در میان عرب زبان هرمزگان به خصوص مردم پارسیان رواج دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مراسم گرگشو که همزمان با شب ولادت امام حسن مجتبی(ع) در شب 15 رمضان برگزار می شود کودکان و نوجوانان پارسیانی با در دست داشتن کیسه و سبد به صورت دسته جمعی به درب منازل آن منطقه رفته و طلب گرگشو می کنند و صاحب خانه ها نیز با مواد خوراکی و تنقلات که بیشتر از شیرینی جات و خوراکی ها محلی بوده از آنها پذیرایی و شیرینی را در کیسه های آنها قرار می دهند.

مردمان دیار پارسیان بر این عقیده هستند که در شب ولادت امام حسن مجتبی(ع) اگر این سنت را اجرا کرده و نذری های مختلف در سبد کودکان و نوجوانانی که به درب منازل آنها رجوع می کنند قرار دهند گره از مشکلاتشان باز می شود و حاجت روا می شوند.

اهالی پارسیان که مردمان با اصالت و پر محتوا هستند از این رسم دیرینه آگاهی داشته و از قبل برای شب نیمه رمضان تنقلات و شیرینی جات آماده می کنند؛ کودکان و نوجوانان پارسیانی نیز بعد از نماز مغرب و عشا و افطار با خواندن شعرهایی از جمله گرنگعوه گرگیعوه ، عطونا من مال الله ، الله ایخلی عبدالله  که همگی شامل دعای خیر نیز می باشد به شادی پرداخته و به درب منازل شهروندان پارسیانی مراجعه می کنند.

به گفته اهالی منطقه پارسیان این جشن صرفا جهت شادی کودکان بوده و ریشه تاریخی آن به عصر فاطمیون باز می گردد و فاطمیون این جشن را در شب ولادت امام زمان(عج) در نیمه شعبان برگزار می کردند که و بعد از سقوط فاطمیون این رسم در میان مردم عرب زبان از نیمه شعبان به نیمه رمضان انتقال یافته است.

مشابه جشن گرگشو در نیمه شعبان با عنوان آردگیز گردانی در شرق و مرکز هرمزگان به خصوص در شهرستان میناب و بندرعباس نیز با همین سبک و سیاق برگزار می شود و در مراسم آردیز گردانی کودکان صورت خود را با دستاری می پوشانند که دیده نشوند.

 

 

در مراسم گرگشو کودکان از بهترین لباس ها محلی که معمولا نو  بوده و از رنگ های شاد مانند نارنجی، قرمز، سبز و سفید بوده بر تن می کنند و خانواده های پارسیانی بر حسب نوع معیشت و فرهنگ زندگیشان از کودکان و نوجوانان پذیرایی می کنند.

هرمزگان که به دیار نخل و شرجی شهرت دارد و درختان سر به فلک کشیده خرما در آن به وفور وجود دارد زنان با سلیقه پارسیانی از میوه درخت نخل استفاده کرده و برای مراسم گرگشو شیرینیجات محلی با خرما درست می کردند اما امروزه بر حسب پیشرفت تکنولوژی تنها برخی از خانواده های پارسیانی رنگینگ و کلمپه خرما درست می کنند و مابقی آنها از شیرینی جات و تنقلات آماده به کودکان و نوجوانان می دهند.

این جشن علاوه بر اینکه پیام آور شریک شدن در شادی اهل بیت بوده اثرات تربیتی برای بذل و بخشش دارد و خانواده ها به کودکان یاد می دهند که بخشش داشته باشند که این امر به نوبه خود دارای اثرات تربیتی فراوانی است.

هر چند که جشن گرگشو با گذشت زمان علاوه بر اینکه کهنگی به خود نگرفته بلکه هر ساله مورد استقبال افراد بیشتری نیز قرار می گیرد اما همت والای مسئولان استان را می طلبد که از این مراسم حمایت کنند و حداقل آن را به ثبت ملی برسانند تا این رسم که از دیرباز با شور و اشتیاق پارسیانی ها برگزار می شود برای همیشه پایدار بماند.

انتهای پیام/

 

منبع: دانا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.dana.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «دانا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۲۷۰۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تضعیف فرهنگ جهاد و شهادت، هدف دشمنان انقلاب

سرهنگ آزادی نژاد فرمانده ناحیه مقاومت بسیج شهید منتظر قائم یزد در مراسم مراسم گرامیداشت یاد و خاطره شهید منتظر قائم و شهدای مدافع امنیت گفت: امروز نقشه دشمن، تضعیف فرهنگ جهاد و شهادت در جامعه اسلامی است و امروز تکریم خانواده شهداء، جانبازان و ایثارگران در راستای زنده نگه داشتن فرهنگ ایثار و شهادت در جامعه از مسئولیت‌هایی است که بر عهده ما گذاشته شده است. 

وی افزود: زنده نگه داشتن یاد و خاطره شهدای عزیز و گسترش فرهنگ جهاد و شهادت در جامعه اسلامی از اهداف برپایی این مراسم است. 

مراسم گرامیداشت یاد و خاطره شهید منتظر قائم و شهدای مدافع امنیت به همت ناحیه مقاومت بسیج شهید منتظر قائم یزد، بنیاد شهید و امور ایثارگران استان، صدا و سیمای مرکز یزد و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری یزد برگزار شد.

روایتگری دوران دفاع مقدس و تجلیل از خانواده معظم شهدا از برنامه‌های این مراسم بود.

 مراسم گرامیداشت یاد و خاطره شهید منتظر قائم و شهدای مدافع امنیت با حضور اقشار مختلف مردم و خانواده معظم شهدا در حسینیه ثارالله یزد برگزار شد.

باشگاه خبرنگاران جوان یزد یزد

دیگر خبرها

  • انتطار مردم پارسیان برای دریافت زمین‌های طرح جوانی جمعیت
  • نماد فرهنگی فرزندآوری و جوانی جمعیت هرمزگان کلنگ‌زنی شد
  • بهره برداری از دفتر بسیج ورزشکاران شهرستان ساری
  • تضعیف فرهنگ جهاد و شهادت، هدف دشمنان انقلاب
  • نمایشگاه سلامت در هرمزگان برگزار می‌شود
  • بازآفرینی داستانی از پهلوان ایرانی برای کودکان/ نمادی از فرهنگ پهلوانی در« پهلوان و فیل»
  • خادمان قرآنی و فعالان طرح «مسطورا» در کرمانشاه تجلیل شدند
  • ترویج فرهنگ حفاظت از زمین پاک در بین دانش آموزان 
  • واکسیناسیون کودکان هرمزگان علیه بیماری پُنوموکوک
  • چالشی به نام سرانه مطالعه در ایلام/ کتاب همچنان مغفول است