Web Analytics Made Easy - Statcounter

گروه PSA مالک دو شرکت پژو و سیتروئن در راستای برنامه کوتاه مدت خود برای تولید ون‌های باری الکتریکی، از دو مدل ون جدید پژو و سیتروئن رونمایی کرد.


به گزارش شریان نیوز، مدل الکتریکی ون پژو باکسر و سیتروئن جامپر که بیشتر به عنوان Relay شناخته می‌شود، در نمایشگاه خودرو‌های بازرگانی بیرمنگام که از ۳۰ آوریل تا ۲ می‌ برگزار شد، به نمایش گذاشته شدند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

نسخه الکتریکی پژو باکسر و سیتروئن جامپر به صورت ون بارکش بزرگ و جادار در چهار اندازه L1 تا L4 طراحی شده‌اند، یکی از مهم‌ترین ویژگی این دو مدل دو سطح از رانندگی خودمختار است که نسبت به مدل ون در دسترس قرار خواهد گرفت. این ویژگی برای دو اندازه L1 و L2 در بازه ۱۴۱ مایل یا ۲۲۷ کیلومتر و برای دو اندازه L3 و L4 در بازه حرکتی ۱۶۹ مایل یا ۲۷۲ کیلومتر در نظر گرفته شده است.

گروه فرانسوی PSA که مالک برند‌های پژو و سیتروئن است، برنامه دارد تا نسخه الکتریکی این دو ون را با منبع قدرت ICE در کارخانه‌های خود در کشور ایتالیا تولید کند، پس از آن باتری و دیگر قطعات الکتریکی با همکاری BD Auto بر روی خودرو‌ها سوار می‌شود. تاکنون اطلاعات دیگری از مشخصات یا باتری این دو مدل ارائه نشده است.

این شرکت اعلام کرده که برنامه دارد تا در مدت کوتاهی و با انجام کار پرفشار، تمامی خودرو‌های سواری و بازرگانی خود را به سمت الکتریکی شدن سوق دهد. فیلیپس ناربورو، معاون ارشد خودرو‌های بازرگانی سبک (مانند ون و کامیونت) گروه PSA اعلام کرد:" این یک مزیت برای شرکت ما است تا در رقابت سخت خودرو‌های بازرگانی سنگین بتوانیم عملکردی مثبت داشته باشیم. ما فرصت این را داریم تا بتوانیم برتری خود را در اروپا تقویت کنیم، خودرو‌های سنگین الکتریکی بدون ایجاد آلایندگی نیاز جدیدی برای بازار اروپا است و ما می‌خواهیم نیاز مشتریان حرفه‌ای خود را برآورده کنیم."

اینگونه که مشخص است، گروه PSA برنامه‌ای جدی برای الکتریکی کردن خودرو‌های باربری و بازرگانی خود دارد، طبق اعلام این شرکت در سال آینده، نسخه الکتریکی مدل‌های ون متوسط شامل پژو اکسپرت و تراولر، سیتروئن دیسپچ (جامپی) و اسپیس‌تور، اوپل ویوارو و ویوارو لایف از سال آینده وارد بازار خواهد شد، همچنین نسخه الکتریکی ون‌های سری کامپکت یا جمع‌وجور این شرکت نیز در سال ۲۰۲۱ به بازار خواهند آمد، این سری شامل سه مدل پژو پارتنر، سیتروئن برلینگو و اوپل کمبو می‌شود.

لازم به ذکر است گروه PSA با بیش از ۴۰ سال سابقه، در حال حاضر مالک شرکت‌های پژو، سیتروئن، دی‌اس و واکسول است.

برچسب هاسیتروئن

منبع: شریان

کلیدواژه: سیتروئن

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت shariyan.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «شریان» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۳۷۰۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابرپروژه‌های صنعت گاز برای سرمایه‌گذاری معرفی شدند

نشست متقاضیان سرمایه‌گذاری در پروژه‌های مخازن ذخیره‌سازی زیرزمینی گاز طبیعی، مگاپروژه هوشمندسازی و بهینه‌سازی مصرف گاز در ایستگاه‌های تقویت فشار، با حضور نمایندگان شرکت‌های فولادی کشور به میزبانی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران برگزار شد.

 به گزارش شانا به نقل از شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران، رضا نوشادی، مدیرعامل این شرکت، با اشاره به دستاوردهای شرکت ملی گاز ایران در دوره تحریم گفت: بانک مرکزی، شرکت‌های ملی گاز و نفت در سال ۱۳۸۹ تحریم شدند. آن زمان ظرفیت تولید، پالایش، انتقال و توزیع گاز روزانه ۴۰۰ میلیون مترمکعب بود، اما امروز پس از یک دوره تحریم ۱۵ساله، حجم ظرفیت تولید گاز کشور، به روزانه ۸۷۵ میلیون مترمکعب رسیده است.

وی افزود: در این بین پالایش، انتقال و توزیع این زنجیره از ۱۰۰۰ میلیون مترمکعب بالاتر است و پیچیده‌ترین فناوری، با انتقال فناوری از ساخت توربین و کمپرسور از سوی شرکت مهندسی و توسعه گاز ایران به‌عنوان بازوی اجرایی شرکت ملی گاز ایران انجام شده است.

مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه گاز در ادامه با اشاره به لزوم سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های مردمی در بخش‌های مختلف صنعت ادامه داد: جورچین صنعت گاز برای ادامه این مسیر پرافتخار، به‌منظور گسترش سطح مشارکت‌های مردمی و پاسخ‌گویی به رشد فزاینده مصرف چه در مسیر توسعه، چه تولید انرژی و محصول و چه مصرف خانگی و تجاری، نیاز به انجام هم‌افزایی گسترده‌ای دارد. در راهبرد تازه شرکت ملی گاز ایران، برای مدیریت اوج مصرف که متأسفانه آسیب نخست به تولید وارد می‌شود، تصمیم گرفتیم وارد حوزه جذب سرمایه‌ شویم و پروژه‌های ذخیره‌سازی گاز، مگاپروژه هوشمندسازی مصرف گاز و بهینه‌سازی مصرف انرژی در ایستگاه‌های تقویت فشار را خدمت شما معرفی کنیم.

علیرضا بیات، مدیر سرمایه‌گذاری و کسب‌وکار شرکت ملی گاز ایران نیز با تأکید بر اهمیت صنعت گاز در زمینه تولید گفت: سرمایه‌گذاری در همه حوزه‌ها یکی از اصول اصلی توسعه در هر صنعت است و صنعت گاز در کشور ما جریان خونی است که در شریان اقتصادی جریان دارد و توسعه این صنعت بی‌شک به توسعه در دیگر بخش‌های تولید مانند صنایع فولادی و پتروشیمی و بخش‌های صنعتی می‌انجامد.

در ادامه این نشست، پروژه‌های ذخیره‌سازی مخزن نمکی نصرآباد کاشان، میدان هیدروکربنی شوریجه مشهد، مگاپروژه هوشمندسازی مصرف گاز و پروژه بهینه‌سازی مصرف گاز در ایستگاه‌های تقویت فشار گاز برای سرمایه‌گذاری به نمایندگان شرکت‌های فولادی کشور معرفی شدند.

گفتنی است نمایندگان شرکت‌های فولادی ازجمله شرکت ایمیدرو، گل‌گهر، توسعه آهن و فولاد، جهان فولاد، فولاد مبارکه، گهر زمین، آهن و فولاد ارفع، ذوب‌آهن اصفهان، فولاد خوزستان، فولاد ایران و فولاد سیرجان در این نشست به ارائه پرسش‌هایی درباره این پروژه‌ها و بحث و تبادل نظر پرداختند.

دیگر خبرها

  • خودروی برقی پریمیوم «اکسید»، لوکس‌تر و پیشرفته‌تر از تسلا
  • مدیر عامل جدید شرکت آب و فاضلاب خراسان شمالی معرفی شد
  • تصاویری جذاب از معرفی تسلا مدل ٣ پرفورمنس ٢٠٢۴
  • ◄ 6 ماشین هیبریدی در ایران؛ از سدان تا شاسی بلند
  • یوان هانگ وای7 ؛ این خودرو را بیشتر با برند دایون می شناسید! (+تصاویر)
  • آغاز تولید خودروهای برقی چینی در تایلند
  • ابرپروژه‌های صنعت گاز برای سرمایه‌گذاری معرفی شدند
  • رونمایی از کوچک‌ترین مدل هوش مصنوعی مایکروسافت
  • تانسو 06 ؛ شاسی بلند جدید چری که قرار نیست زیاد گران باشد! (+تصاویر)
  • رووی دی اکس5 ؛ هر 1300 کیلومتر به پمپ بنزین سر بزنید! (+تصاویر)