Web Analytics Made Easy - Statcounter

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدحسین علی‌اکبری، پژوهشگر سیره معصومین(ع)، در گفت‌وگو با ایکنا، به بیان نکاتی درباره سیره اقتصادی حضرت علی(ع) پرداخت و اظهار کرد: در ابتدا لازم است در آستانه شهادت مظلومانه امیر مؤمنان حضرت علی(ع) این شهادت جانسوز را بر همه پیروان و شیعیان آن حضرت تسلیت عرض کنیم و همچنین این مصیبت جانکاه را به محضر مقذس حضرت بقیه الله اعظم امام زمان(عج) تسلیت می‎گوئیم و امیدواریم همه مؤمنان به حضرت علی(ع) اگرچه وجود مبارک ایشان در میان ما نیست و شیعیان و بلکه بشریت از نعمت وجود وی محروم شده‌اند اما درس‌های آموزنده و حیات آفرین ایشان برای ما قابل بهره‌برداری و تعلّم باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لزوم الگو گرفتن از سیره حضرت علی(ع) در تحقق عدالت

وی با اشاره به ضرورت درس گرفتن از سیره حضرت علی(ع) در ابعاد مختلف زندگی ادامه داد: لازم است درس‌های زندگی حضرت علی(ع) را در زندگی خود به کار ببندیم؛ به ویژه در شرایط کنونی که با مشکلات اقتصادی زیادی در جامعه مواجه هستیم و لذا هرچه بیشتر نیازمند الگوهایی همانند امیرالمؤمنین علی(ع) هستیم.

حجت‎الاسلام علی‌اکبری به اهمیت تحقق عدالت و الگو گرفتن از سیره امام اول شیعیان در این زمینه گفت: در جوامعی که شعار عدالت بیش از گذشته سر داده می‎شود و بسیاری از مردم و به ویژه سران حکومت‌ها، شعار عدالت را سر داده و یدک می‌کشند اما خبری از عدالت در عمل وجود ندارد و لذا سیره آن حضرت در تحقق عدالت، الگوی مناسبی در جهان امروز است.

سختی‎های راه اجرای عدالت در دنیای کنونی

این پژوهشگر سیره معصومان(ع) به سختی‌های اجرای عدالت اشاره و بیان کرد: اگر هم کسی در شرایط کنونی در این راه قدم بگذارد و همت خود را به کار برای اینکه مجری عدالت باشد به کار ببندد و قدم جای قدم امیرالمؤمنین(ع) بگذارد که شهید راه عدالت شد و در واقع اگر امروزه در جوامع بشری، چنین رهروی برای حضرت علی(ع) باشد، جدای از اینکه ترور شخصیت می‎شود و شخصیت وی را با تهمت‎ها و شایعات و دروغ‌ها، خورد می‎کنند حتی ممکن است خود آن شخص نیز قربانی راه عدالت شود.

وی یادآور شد: آنچنان که روایت شده است: «قُتِلَ عَلِیٌّ فِی مِحْرَابِ عِبَادَتِهِ لِشِدَّةَ عَدْلِهِ» یعنی عدالت حضرت علی(ع) بود که مقدمات و شرایط شهادت آن حضرت را فراهم کرد. در طول تاریخ و به ویژه در عصر خود ما هم افرادی بوده‎اند که راه حضرت علی(ع) را در زمینه تحقق عدالت ادامه داده و منادی عدالت بوده‌اند و تلاش داشتند که این امر مهم را اجرایی کنند اما با حیله‎ها، تزویرها و نفاق دشمن و همچنین با دست ظالم از میان مردم برچیده شده و مردم از وجود با اهمیت آن‌ها بی‌بهره ماندند.

ترور منادیان عدالت در ابتدای انقلاب اسلامی

حجت‌الاسلام علی‎اکبری به شهادت منادیان عدالت در ابتدای انقلاب اسلامی اشاره و تأکید کرد: شخصیت‎هایی همانند مرحوم آیت‌الله شهید بهشتی، شهید مطهری، شهدای محراب و شهدای بسیار دیگری را در ابتدای انقلاب اسلامی داشتیم که افراد پیش قراول و پرچمدارهای تحقق عدالت در کشور بودند اما متأسفانه از ما گرفته شدند.

وی اظهار کرد: امروزه هم در عین حال که با شرایط سختی مواجه هستیم و نمی‎شود که در این میدان و عرصه حضور پیدا کرد اما در شرایطی که بی‎عدالتی‌ها اوج می‌گیرد و بسیاری از مردم در کشورهای مختلف از حقوق مسلم خود محروم می‎شوند و عدالت از جامعه رخ می‎بندد باید تلاش کرد، تدبیری اندیشید، کمر همت را بست و با پیروی از سیره اقتصادی حضرت علی(ع) با بی‌عدالتی‌ها و تضییع حق و حقوق‌ها مقابله کرد.

لزوم توجه به شیوه امیرالمؤمنین(ع) در برخورد با مفسدان اقتصادی

این پژوهشگر سیره معصومان(ع) با بیان اینکه نیازمند همتی بلند برای مبارزه با مفاسد اقتصادی هستیم، یادآور شد: در جامعه امروزی ما که وضعیت اقتصادی، آنگونه که باید و شاید، در خور مردم و انقلاب اسلامی نیست و حق و حقوق بخشی از مردم رعایت نشده و حق آن‌ها نصیب برخی از غارتگران شده و اختلاس‌هایی توسط برخی مفسدان اقتصادی صورت می‎گیرد باید تدبیری اندیشیده شود و همتی بلند باشد و جلوی این مفاسد و غارتگری‎ها گرفته شود.

حجت‎الاسلام علی‌اکبری بیان کرد: در این زمینه و برای برخورد با مفسدان اقتصادی توجه به سیره اقتصادی حضرت علی (ع) اهمیت بسیاری دارد. امیرالمؤمنین(ع) در دوران حکومت خودشان، در مرحله اول افرادی را برای اداره امور مالی و اقتصادی به عنوان مسئول برگزیدند که منطبق با قانون و قاعده بود و در انتخاب این افراد به اصالت خانوادگی و پاکدستی آن‌ها نیز توجه می‎کردند.

شیوه حضرت علی(ع) در انتخاب مسئولان و کارگزاران امور مالی

وی به معیارهای امیرالمؤمنین(ع) برای انتخاب کارگزاران مالی اشاره کرد و ادامه داد: همچنین افرادی که برای این پست‌ها انتخاب می‌شدند از دیانت برخوردار بوده و افرادی شجاع و کاردان و صاحب علم و دانش بودند. بر این اساس و با ملاک‎هایی همانند دیانت، اصالت خانوادگی، علم و دانش و تخصص، افرادی توسط حضرت علی(ع) برای پست‌های مالی برگزیده می‌شدند اما در عین حال در همان زمان هم که زمان حاکمیت معصوم بود امیرالمؤمنین(ع) در رأس حکومت قرار داشتند، باز هم افرادی پیدا می‎شدند که شیطان آ‌ن‌ها را وسوسه و از صحنه عدالت و پاکدستی بیرون می‎کرد و دست به برخی مفاسد اقتصادی می‌زدند.

حجت‎الاسلام علی‌اکبری گفت: گاهی اوقات حضرت علی(ع) به برخی از این افراد مأموریت می‌دادند که در قلمرو حاکمیت خود باید امانتداری را رعایت می‎کردند اما امانتداری را در مسئولیت خود رعایت نکرده و دست به خیانت می‎زدند. برای مثال افرادی نظیر «مصقله بن هبیره» که یکی از کارگزاران حضرت علی(ع) بود اموال بیت المال را به نفع و به نام خودش ثبت کرد و بار خودش را بست.

توصیه‌های حضرت علی(ع) به کارگزاران درباره بیت‎المال

این پژوهشگر سیره معصومان (ع) با اشاره به برخورد حضرت علی(ع) با کارگزاران فاسد بیان کرد: امیرالمؤمنین (ع) نسبت به چنین افرادی که دست به اموال بیت المال زده و حق و حقوق مردم را تضییع کرده و اموال آن را اختلاس می‎کردند هرگز بی‎ تفاوت نبودند بلکه با آن‌ها برخورد می‎کردند. البته مرتباً کارگزاران خود را نصیحت و موعظه می‎کردند و علاوه بر این در نامه‌های مختلفی که برای آن‌ها می‎نوشتند مدام به آنان تذکر می‎دادند که نکند شیطان شما را اغفال کرده و اموال مردم را به یغما ببرید و از آن خود کنید.

وی به توصیه‌های مالی و اقتصادی حضرت علی(ع) به کارگزاران خود اشاره و یادآور شد: امام اول شیعیان مدام به کارگزاران خود تأکید می‎کردند که این اموال متعلق به مردم است و متعلق به شما نیست لذا حق دست درازی به این اموال را ندارید. علاوه بر این نصیحت‎ها، در صورتی که فسادی از سوی یکی از کارگزاران آن حضرت رخ می‎داد فوراً دستور عزل وی را صادر می‎کردند و حتی برخی از آن‌ها فرار کرده و به معاویه پناهنده می‌شدند.

عدم در نظر گرفتن امتیاز خاص برای خانواده و نزدیکان

حجت‌الاسلام علی ‎اکبری با اشاره به اجرای عدالت در سیره حکومتی حضرت علی(ع) تأکید کرد: با توجه به اینکه خود آن حضرت منادی عدالت بودند تا جایی که تاریخ ثبت کرده، این شیوه را در سیره حکومتی خود هم اجرایی می‌کردند. برای مثال هنگام فرا رسیدن زمان تقسیم اموال، به عزیزترین عزیزان خود هم حق و سهم خاصی را اختصاص نمی‌دادند بلکه آحاد مردم را با یک چشم می‌دیدند و حق خاصی برای اعضای خانواده خود هم قائل نمی‌شدند.

وی اظهار کرد: حتی اگر این شهروند، دختر، همسر یا برادرشان عقیل باشد حاضر به در نظر گرفتن منفعت خاصی برای آن‌ها نبودند. در تاریخ آمده است که یکی از دختران امیرالمؤمنین (ع) گردنبندی را از یکی از کارگزاران و خزانه داران آن حضرت عاریه می‎گیرد و حتی تضمین می‌کند که بعد از چند روز آن عاریه را به خزانه بازگرداند اما در عین حال، حضرت علی(ع) به شدت معترض می‌شوند و آن خزانه‌دار و کارگزار خود را توبیخ می‌کنند که چرا چنین کاری انجام داده‎اید؟

امیرالمؤمنین(ع) توان تحمل فقر دیگران را نداشتند

این پژوهشگر سیره معصومان(ع) به سیره امام اول شیعیان در مورد تقسیم بیت المال اشاره و یادآور شد: حتی براساس روایاتی که در برخی از منابع آمده است آمده است زمانی‎که موقع تقسیم بیت المال فرا نرسیده بود، یکی از همسران آن حضرت می‎خواستند برای یکی از فرزندان خود امتیازاتی در نظر بگیرند و گردنبندی درست کنند اما امیرالمؤمنین (ع) فرمودند تا نوبت آن فرا نرسد چنین امکانی وجود ندارد.

حجت‎الاسلام علی ‌اکبری به ماجرای برخورد حضرت علی(ع) با درخواست مالی برادر خود اشاره و بیان کرد: همچنین ماجرای عقیل، برادر ایشان هم بسیار مشهور و معروف است که فقیر و نیازمند بود و البته باید دست فقیر را گرفت و به وی کمک کرد و امیرالمؤمنین هم توان تحمل فقر دیگران را نداشتند و همه تلاش خود را می‎کردند که فقر را از بین ببرند اما در این زمینه بین اموال خود و اموال مسلمانان تفاوت قائل می‌شدند و لذا حاضر نشدند از بیت‌المال، چیزی به برادر خود ببخشند و در واقع دست و دلبازی کنند.

ماجرای مواجهه امیرالمؤمنین(ع) با درخواست مالی برادر خود

وی یادآور شد: حتی تعبیر حضرت علی(ع) بر اساس آنچه در اخبار و روایات آمده است این است که چنین تصرفی را دزدی و سرقت برشمردند و به برادرشان عقیل گفتند که تو چگونه از من توقع داری که از بیت‎المالی به تو بدهم که سهم مسلمانان است و آنان منتظرند که این اموال را به صورت عادلانه بین آن‌ها تقسیم کنم؟ بنابراین هرگز حاضر نیستم سهم آن‌ها را به تو ببخشم.

حجت‎الاسلام علی‌اکبری در پایان گفت: سیره اقتصادی حضرت علی(ع) بسیار مبسوط است که در چنین سخنان کوتاهی نمی‎گنجد اما امیدواریم که همگی رهرو عدالت باشیم و بهترین درس‎های عدل و عدالت را از مکتب امیرالمؤمنین علی(ع) بیاموزیم.

انتهای پیام

 

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری ایکنا سیاست و اقتصاد محمد حسین علی اکبری سیره اقتصادی حضرت علی عدالت مفاسد اقتصادی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۸۹۸۹۷۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدور نخستین برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی

بانک مرکزی در ادامه برنامه‌های خود جهت توسعه ابزار‌های تامین مالی زنجیره‌ای و با هدف تسهیل تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی نسبت به طراحی و عملیاتی سازی «برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین» از طریق بانک‌های صادرات و تجارت اقدام کرد.

به گزارش روابط عمومی بانک مرکزی، به منظور گسترش تامین مالی زنجیره تولید و اجرایی‌سازی شیوه‌نامه اجرایی استفاده از برات الکترونیکی (که طی بخشنامه شماره ۲۸۳۹۶۲‌‏/۰۰ سال ۱۴۰۰ به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است) با تلاش‌های صورت گرفته و فراهم‌سازی الزامات سامانه‌ای و فناورانه و با همکاری بانک‌های صادرات ایران، تجارت و ملی ایران و همچنین وزارت امور اقتصادی و دارایی بهره برداری تجاری از این ابزار در تاریخ سوم اردیبهشت ماه سال جاری عملیاتی شد و اولین برات الکترونیکی توسط دو بانک صادرات ایران و تجارت صادر شد.

در چارچوب این ابزار اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند به منظور تامین سرمایه در گردش مورد نیاز فعالیت اقتصادی خود اقدام نمایند. لازم به ذکر است برات الکترونیکی سندی غیر کاغذی است که با درخواست برات‌دهنده (براتکش) یعنی خریدار در وجه یا به حواله کرد دارنده برات یعنی فروشنده و بر اساس اعتبار خریدار صادر می‌شود. سررسید این ابزار یک تا دوازده ماهه است و بانک عامل به عنوان رکن براتگیر، باز پرداخت مبلغ در سررسید را تقبل می‌کند.

برخی از مزایای برات الکترونیکی عبارتند از:
- قابلیت انتقال در زنجیره‌های فعالیت‌های اقتصادی
- امکان صدور برات الکترونیکی تا سقف ۲۰۰ فروش سال گذشته بنگاه خریدار
- معاف از برنامه کنترل مقداری ترازنامه بانک مرکزی
- امکان تنزیل توسط شبکه بانکی در صورت گذشته یک چهارم از عمر برات یا دو بار گردش در زنجیره

با توسعه استفاده از این ابزار برای کل شبکه بانکی ظرفیت مناسبی جهت تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی در طول زنجیره‌های فعالیت آن‌ها فراهم شده است. لازم به ذکر است که بر اساس بخشنامه تاریخ ۲۶ فروردین ۱۴۰۳ بانک مرکزی به شبکه بانکی امکان صدور ۸۰ هزار میلیارد تومان برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی در سال ۱۴۰۳ پیش بینی شده است که می‌تواند در کنار سایر ابزار‌های تامین مالی اعم از اوراق گام و تسهیلات نقش موثری در تحقق اهداف شعار سال ایفا کند.

دیگر خبرها

  • تجلیل از راویان فعال روحانی موسسه فرهنگی روایت سیره شهدا
  • امت اسلام در کنار همدیگر به یک دشمن واحد توجه کنند
  • صدور نخستین برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی
  • تلاش سازمان سنجش برای تحقق عدالت آموزشی در کشور
  • باورهای توحیدی امیرمؤمنان(ع) در دعای کمیل
  • تهیه ۳۰۰۰ سند کاداستر برای املاک شهرداری قم
  • عدد ۶ برای پرسپولیس مقدس است/ از پتانسیل بانک ها استفاده می کنیم
  • حضرت عبدالعظیم (ع) پرچمدار جهاد تبیین بود
  • علل انتخاب حضرت عبد العظیم حسنی (ع) برای وکالت در ری
  • گزارش جامع رابطه مالی نفت و دولت در اختیار تصمیم گیران اقتصادی کشور قرار گرفت