Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@02:40:53 GMT

پایش وضعیت عصبی رانندگان به کمک آلودگی صوتی

تاریخ انتشار: ۱۸ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۳۹۹۲۶۲۱

پایش وضعیت عصبی رانندگان به کمک آلودگی صوتی

تراکتورها و سایر ماشین‌آلات سنگین، اغلب سر و صدای زیادی را ایجاد می‌کنند که این اصوات می‌تواند از جنبه‌های مختلف بر عملکرد رانندگان این وسایل تأثیرگذار باشد. محققان کشور با بررسی این موضوع، به روشی دست یافته‌اند که به کمک آن می‌توان وضعیت جسمی-عصبی رانندگان تراکتور را ارزیابی کرد.

به گزارش ایسنا، آلودگی صوتی یکی از مهم‌ترین معضلاتی است که در محیط‌های کار و زندگی به همراه ورود ماشین‌ها و تجهیزات به این عرصه پدیدار شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهم‌ترین آثار نامطلوب سروصدا بر انسان، مواردی مانند افت شنوایی دائم و موقت، اختلال در سیستم بینایی، برهم زدن سیستم تعادلی بدن، ایجاد ناراحتی‌های عصبی و روانی، کاهش بازده کار و افزایش ریسک حوادث و آثار فیزیولوژیکی روی بدن مانند افزایش ضربان قلب، فشارخون، مصرف اکسیژن و تنفس است.

اما به اعتقاد کارشناسان، یکی دیگر از موضوعات مهم مربوط به صدا، مسئله‌ای به نام «آزردگی صوتی» است. آزردگی صوتی ارتباطی با سلامت کاربران نداشته و صرفاً معیاری برای بیان میزان آسایش و راحتی کاربران است. معیارهای کیفی مختلفی در مقوله آزردگی صوتی وجود دارد که از میان مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به بلندی (Loudness)، تیزی (sharpness)، زبری (Roughness) و قدرت نوسان (Fluctuation) صدا اشاره کرد. طی سالیان اخیر، یافتن مدل آزردگی صوتی، اهمیت زیادی در تحقیقات پیدا کرده است.

پژوهشگرانی از دانشگاه اراک و دانشگاه علوم پزشکی این شهر، با توجه به اهمیت موضوع فوق، تحقیقی را به انجام رسانده‌اند که در آن ارتباط بین آزردگی صوتی ناشی از صدای تراکتور و پاسخ‌های عصبی-بدنی یا اصطلاحاً نوروفیزیولوژیک رانندگان این ماشین‌های کشاورزی مورد مطالعه قرار گرفته است.

پژوهشگران فوق در این تحقیق، صدای تراکتور مسی فرگوسن ۲۸۵ را ضبط و اندازه‌گیری کردند. آزمایش‌ها در چهار دور موتور انجام شدند و اندازه‌گیری سیگنال‌های صدا در موقعیت گوش راننده انجام گرفت.

بنا بر نتایج این تحقیق، به‌طورکلی با افزایش دور موتور، سرعت حرکت ماشین افزایش یافته و در نتیجه سروصدای ناشی از حرکت سریع‌تر لاستیک‌ها روی مسیر و همچنین حرکات ارتعاشی قطعات و اجزای مختلف بیشتر می‌شود. بنابراین تغییرات مقادیر معیارهای کیفیت صدا با تغییر دور موتور منطقی به نظر می‌رسد.

به گفته مجید لشگری، محقق گروه مکانیک بیوسیستم دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی اراک و همکارانش در این تحقیق: «با توجه به این‌که مدل آزردگی سایکوآکوستیک بر اساس معیارهای کیفیت صدا شکل می‌گیرد، مواجهه با تغییرات میزان آزردگی سایکوآکوستیک در تراکتور در اثر تغییر دور موتور دور از انتظار نخواهد بود».

آن‌ها می‌افزایند: «از آنجایی‌که ثبت و تحلیل سیگنال‌های مغزی، معمولاً هزینه‌بر و زمان‌بر هستند، می‌توان از پدیده آزردگی روان-آکوستیک به‌عنوان شاخصی برای ارزیابی فعالیت مغزی کاربران بهره گرفت».

درواقع، با توجه به این‌که سنجش حالات افراد هنگام رانندگی بسیار بااهمیت بوده و تشخیص زودهنگام و دقیق مواردی همچون خستگی و خواب‌آلودگی در پیشگیری از حوادث مؤثر است، به نظر می‌رسد می‌توان از مقوله کیفیت صدا در این خصوص بهره‌مند شد.

این نتایج در مجله "ارگونومی"، متعلق به دانشگاه علوم پزشکی همدان منتشر شده‌اند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: آلودگي صوتي پژوهش راننده خودرو

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۳۹۹۲۶۲۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۳۰ میلیون تن کالا توسط ناوگان حمل و نقل جاده‌ای هرمزگان جابجا شد

به گزارش خبرآنلاین، عباس شرفی روز یکشنبه با بیان اینکه حجم بار جابه‌جا شده در سال ۱۴۰۲ و در مقایسه با سال ۱۴۰۱ افزون برهفت درصد افزایش داشته است، افزود: متناسب با این افزایش شاهد افزایش ۶ درصدی صدور بارنامه طی این مدت هستیم

وی بیان کرد: عمده کالاهای جابجا شده در این بازه زمانی شامل انواع بنزین، نفت گاز، محمولات معدنی، سیمان، شمش آهن، کیسه مواد، قطعات یدکی و کالاهای اساسی بوده است.

مدیرکل راهداری و حمل و نقل جاده ای هرمزگن همچنین با قدردانی از تلاش‌های شبانه‌روزی رانندگان سخت‌کوش و فعالان حوزه حمل و نقل اظهار کرد: ۲۳۱ شرکت حمل و نقل کالا در استان هرمزگان مشغول به فعالیت هستند که تقاضا داریم رانندگان قبل از اقدام به بارگیری و حین سفر قوانین و مقررات مربوط به این حوزه را با دقت رعایت کنند تا مشکلی متوجه آنان نشود.

شرفی یادآور شد: رانندگان بخش حمل و نقل کالا و یا سایر کاربران جاده‌ای در صورت داشتن هرگونه شکایت، انتقاد و یا پیشنهاد می‌توانند با تلفن ۱۴۱ تماس بگیرند و یا با مراجعه به سایت www.۱۴۱.ir نسبت به ثبت شکایت و یا انتقاد و پیشنهاد خود اقدام کنند.

46

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1903056

دیگر خبرها

  • هوای رباط کریم تقریبا سالم است/خرابی دستگاه پایش آلودگی هوا
  • رانندگان با سامانه ۱۴۱ از آخرین وضعیت جاده‌ها مطلع شوند
  • هشدار سقوط سنگ در جاده کرج _ چالوس
  • اجرای طرح برخورد با خودرو‌های شوتی در مراغه
  • آلودگی هوا در ۵ شهر خوزستان
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز یکشنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت
  • ۳۰ میلیون تن کالا توسط ناوگان حمل و نقل جاده‌ای هرمزگان جابجا شد
  • ثبت آلودگی هوا در برخی شهرهای خوزستان
  • جزئیات آلودگی هوا در شهرهای خوزستان
  • شاخص آلودگی هوای اصفهان امروز شنبه ۱۵ اردیبهشت ۱۴۰۳ + آخرین وضعیت