Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@20:38:38 GMT

احتمال آتش‌سوزی مجدد در دامنه‌های زاگرس

تاریخ انتشار: ۲۲ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۲۹۸۶۲

احتمال آتش‌سوزی مجدد در دامنه‌های زاگرس

روز جمعه ۱۷ خرداد، در دامنه‌های زاگرس آتش سوزی رخ داد و ۱۷۸۳ هکتار از عرصه‌های منابع طبیعی در اطراف شهرستان‌های بهبهان، گچساران و دهدشت طعمه حریق شد. سازمان فضایی ایران با پردازش تصاویر سنتینل -۲ (بین تاریخ‌های ۱۲ و ۱۷ خرداد ۱۳۹۸) نقشه سطوح سوخته عرصه‌های منابع طبیعی اطراف شهرستان بهبهان تهیه شد.

به همین بهانه با مدیرکل سنجش از دور سازمان فضایی ایران درباره پایش پوشش گیاهی این منطقه و دلایلی که منجر به آتش سوزی شد، گفت‌وگو کردیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مصطفی منصورپور با اشاره به پتانسیلی که در سازمان فضایی ایران وجود دارد و تصاویر ماهواره‌ای که روزانه دو نوبت در ایستگاه ماهدشت اخذ می‌شود، گفت: وجود چنین امکاناتی باعث می‌شود بتوانیم تغییرات پوشش گیاهی را بررسی کنیم و مباحث مورد نیاز را به اطلاع سازمان‌های مربوطه برسانیم.

مدیرکل سنجش از دور سازمان فضایی ایران در ادامه گفت: بارش‌های بهاری امسال، برکت خیلی زیادی را برای کشور ما به ارمغان آورد، اما در کنار این برکت‌ها، متأسفانه مشکلاتی مانند سیل نیز حادث شد. با توجه به این بارش‌ها، پیش‌بینی می‌شد برخی از مراتع کشور که بدون پوشش گیاهی هستند، با علف‌های بهاری با تراکم بالا پوشیده شوند.

او افزود: طول عمر این علف‌ها معمولاً دو ماه است و پس از آن خشک می‌شوند. با توجه به ماهیت اشتعال، تراکم زیاد علف‌ها و افزایش دما، بحران آتش‌سوزی قابل پیش‌بینی بود.

با اینکه آتش مهار شده، اما پایش روزانه آن منطقه به دلایلی که منصورپور به شرح آن می‌پردازد، همچنان ادامه دارد: با توجه به پایش تصاویر ماهواره‌ای که همکاران ما آن را در دستور کار خودشان دارند، طی روزهای آینده دمای دامنه‌های زاگرس و جنوب غرب کشور افزایش پیدا می‌کند و همچنان خطر آتش سوزی در این نقاط وجود دارد. نه تنها طی روزها آینده، بلکه در تیرماه امکان بروز آتش‌سوزی بسیار بالاست.

وی درباره علت این آتش‌سوزی گفت: علف‌های خشک و شکننده‌ای که در منطقه بهبهان روئیدند، پتانسیل بسیار زیادی برای آتش‌سوزی داشتند. علاوه بر این صاعقه و رعد و برق نیز در برخی موارد آتش‌سوزی را رقم می‌زند، خصوصاً در مناطقی که صعب‌العبور است و احتمال بروز آتش‌سوزی به واسطه عامل انسانی وجود ندارد.

او در انتها به یک مورد دیگر نیز اشاره کرد: مورد مهم دیگری که بر اساس پایش‌ها می‌تواند به آتش‌سوزی منجر شود، عامل انسانی است. گاهی یک چوب کبریت کوچک می‌تواند آتش‌سوزی بزرگی را شکل بدهد. گاهی اوقات کشاورزان برای اینکه زمین‌هایشان را سریع‌تر آماده کشت دوم کنند، آن را آتش می‌زنند. وزیدن حتی یک باد خفیف هم باعث می‌شود علف‌هایی که در مراتع خشک شده‌اند، آتش‌سوزی را رقم بزنند.

او به کشاورزان توصیه کرد زمانی برای آتش زدن زمین‌هایشان اقدام کنند که هیچ بادی در جریان نیست، چرا که گاهی یک نسیم ملایم هم بدترین اتفاقات را رقم می‌زند.

منصورپور تاکید کرد: با توجه به نقشه‌های دمایی که از تصاویر ماهواره‌ای به دست آمده، دامنه‌های جنوب غربی و دامنه‌های زاگرس و حتی در برخی از نقاط مرکزی کشور با دمای بالا رو به رو خواهند شد و این مسئله احتمال بروز آتش را مسجل می‌کند. به همین دلیل سازمان‌های ذیربط باید برای پیشگیری از این حادثه و از خاموش کردن آتش هوشیار باشند.

سازمان فضایی ایران، سامانه‌ای با عنوان سامانه تشخیص ریسک آتش را توسعه داده که احتمال آتش‌سوزی را مشخص می‌کند. منصورپور در این‌باره گرفت: این سامانه برای تشخیص نقاط پر خطر همراه با احتمال آتش‌سوزی، برای بررسی وضعیت جنگل‌های شمال کشور توسعه داده شده و با توجه به کاربرد این سامانه، قصد داریم آن را برای کل کشور توسعه بدهیم تا با دقت بالای نقشه‌های پهنه‌بندی، میزان ریسک حریق برای کل کشور را به دست بیاوریم.

او به تفاوت زمان احتمالی آتش‌سوزی در جنگل‌های شمال و نقاط دیگر کشور اشاره کرد و گفت: بررسی‌هایی که کارشناسان در سازمان فضایی و سنجش از دور انجام داده‌اند، نشان می‌دهد احتمال آتش‌سوزی مراتع و جنگل‌های دامنه‌های زاگرس و جنوب غرب کشور معمولاً در ماه‌های پایانی بهار و سه ماه تابستان، بالاتر است.

این در حالی است که آتش‌سوزی در جنگل‌های شمال ایران معمولاً اواخر پاییز و زمستان رخ می‌دهد. در بهار و تابستان شرایط آب و هوایی مانع از آتش‌سوزی در این منطقه می‌شود، به همین دلیل است که در ماه‌های دیگر سال حالت هشدار را برای این منطقه در نظر نمی‌گیریم. هر چند عامل انسانی از آن دست مواردی است که نمی‌توان از آن چشم‌پوشی کرد و هر زمان ممکن است حادثه‌ای را رقم بزند.

او در پاسخ به این سوال که آیا سازمان فضایی دستاوردهای خود را در اختیار دیگر مجموعه‌ها می‌گذارد یا به آنها در خصوص بروز آتش‌سوزی و مسائلی از این دست هشدار می‌دهد، گفت: برای سازمان فضایی با توجه به نقش حاکمیتی که دارد، مسئولیت‌هایی تعریف شده که یکی از آنها پایش پدیده‌های مختلف در سطح ملی و ارائه آن به ارگان‌ها و سازمان‌های ذیربط است.

سازمان‌هایی مانند حفاظت محیط زیست و نهادهای مرتبط دیگر معمولاً درون مجموعه خودشان بخش پایش ماهواره‌ای دارند و در جریان خطرها قرار می‌گیرند. اما هر زمان که آنها از ما دیتا بخواهند آمادگی کامل داریم تا دیتاهای مورد نیاز را در اختیارشان قرار بدهیم. به عنوان مثال، صبح دیروز با سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور جلسه داشتیم و گزارش آتش‌سوزی‌ها را ارائه و آمادگی خودمان را برای کمک به آن‌ها اعلام کردیم.

علمی **۹۲۰۷** ۱۰۵۵

منبع: ایرنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۲۹۸۶۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

آخرین آمار از تعداد دامنه‌های فارسی ثبت در کشور

ایتنا - بر اساس آخرین اعلام مرکز ثبت دامنه کشوری تاکنون یک میلیون و ۶۲۵ هزار و۵۷۶ دامنه فعال فارسی به ثبت رسیده که در این میان پسوند دات‌آی‌آر (ir.) بیشترین دامنه‌ فعال را دارد.
نام دامنه بخشی است که گویای نام برند یا فعالیت کاربر بوده و آن را به دلخواه خود انتخاب می‌کند. پسوندهای مجاز و معتبر در واقع پسوندهایی هستند که توسط کمیته مخصوص تأیید و تصویب پسوندها یعنی آیکن (ICANN) تأیید شده باشند. نمونه‌های پسوندهای متداول  com، org و ir هستند و انتخاب نام دامنه مناسب و ساده بسیار مهم بوده و همچنین در رتبه‌بندی (Ranking) نتایج جست‌وجوی گوگل نیز تأثیرگذار است.

به گزارش ایتنا از ایسنا، در واقع دامنه یا دامین همان آدرس اینترنتی است که شما با آن شناخته می‌شوید. این آدرس هر چقدر ساده‌تر و سرراست‌تر باشد بهتر بوده و کاربران بیشتری شما را خواهند یافت. دامنه از دو بخش اصلی تشکیل‌شده است؛ نام دامنه و پسوند دامنه، نام دامنه را شما تعیین می‌کنید و در صورتی‌ که این نام آزاد باشد می‌توانید آن را در اختیار بگیرید. البته پسوند دامنه هم‌بستگی به نوع کار شما و گاهی به کشوری که در آن هستید، بستگی دارد.

در ایران، پژوهشگاه دانش‌های بنیادی از جمله مراکز اصلی برای ثبت دامنه‌های اینترنتی به شمار می‌رود و هر کاربری که تمایل به ثبت دامنه‌ای برای بازگشایی سایت خود داشته باشد، باید به سایت این مرکز یا یکی از نمایندگان فعال آن در سطح کشور مراجعه کند.  

این پژوهشگاه همچنین آماری دقیق از دامنه‌های ایرانی را به دست می‌دهد. مرکز ثبت دامنه کشوری ایران زیرمجموعه پژوهشگاه دانش‌های بنیادی است و وظیفه ثبت دامنه‌ها در ایران را برعهده دارد. شاید گستره‌ دامنه‌های سطح بالایی مانند Com، Net، Org و Info که در سراسر وب وجود دارند و زمینه درخواست برای این دامنه‌ها در تمامی کشورها باز است، بسیار گسترده باشد که برآورد آماری دقیق از آن‌ها کمی مشکل شود، اما مرکز ثبت دامنه آمار آخرین دامنه‌های ثبت‌شده را به دست می‌دهد.

طبق آخرین آمار موجود در مرکز ثبت دامنه کشوری ایران، از ابتدای ثبت دامنه‌های فارسی در کشور تاکنون یک میلیون و ۶۲۵ هزار و ۵۷۶ دامنه ثبت شده است و از بین پسوندهای ثبت‌شده‌ فارسی، پسوند ir با یک میلیون و ۶۱۷ هزار و  ۲۹۴ دامنه‌ فعال در صدر قرار دارد. در واقع بیش‌ترین سهم متعلق به همین پسوند است؛ به‌طوری که از میان دیگر پسوندهای فارسی، هر کدام کمتر از ۵۰۰۰ دامنه را ثبت کرده‌اند.

دامنه‌هایی که بیشتر از ۱۰۰۰ مورد ثبت‌شده دارند، co.ir با ۴۳۲۹ مورد، دامنه ایران با ۱۴۸۷ مورد و دامنه ac.ir با ۱۱۱۰ دامنه فعال هستند. هم‌چنین دامنه‌های دیگری وجود دارند که کمتر از ۱۰۰۰ مورد به نام آن‌ها ثبت شده است.

دامنه id.ir با ۷۲۱ مورد، دامنه org.ir  با ۲۳۰ مورد، دامنه sch.ir  با ۲۱۲ مورد و دامنه gov.ir با ۱۶۸ مورد نیز در رتبه‌های بعدی لیست قرار دارند. کمترین دامنه ثبت‌شده نیز متعلق به دامنه net.ir با ۲۵ دامنه فعال است.  
 
 

دیگر خبرها

  • هشدار نارنجی برای استان‌های غربی و دامنه‌های البرز و زاگرس مرکزی | ویدئو
  • کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در ایران؛ قطعه‌ای زیبا از هسته یک سیاره را ببینید | تصویر
  • بارش رگباری و وزش شدید باد در ۱۷ استان/ آماده‌باش هلال‌احمر
  • (عکس) کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در استان لرستان
  • کشف اتفاقی شهاب‌سنگ در استان لرستان/ عکس
  • هشدار نارنجی؛ آماده‌باش مدیریت بحران برای ۱۸ استان
  • شناسایی یک شهاب سنگ از هسته سیارک توسط محققان کشور
  • ایستگاه‌های زمینی؛ کلید توسعه فضایی ایران
  • چند دامنه فارسی به ثبت رسیده است؟
  • آخرین آمار از تعداد دامنه‌های فارسی ثبت در کشور