Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-30@09:10:20 GMT

«پیش بینی» معیار درجه اول علمیت نظام دانشی است

تاریخ انتشار: ۲۴ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۵۳۳۴۷

«پیش بینی» معیار درجه اول علمیت نظام دانشی است

به گزارش خبرنگار مهر، سید اسماعیل مسعودی، جامعه شناس و عضو پژوهشکده تحول علوم انسانی دانشگاه شیراز در یادداشتی به معنای پیش بینی به لحاظ لغوی، اصطلاحی و تاریخی پرداخته است:

پیش بینی حداقل در سه سطح مفهومی قابل طرح است: مفهوم لغوی، مفهوم اصطلاحی، مفهوم تاریخی.

مفهوم لغوی یعنی اینکه صرفاً با رجوع به معنای لغوی آن، درباره آن اظهار نظر می کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اطلاع از نتایجی که در اینده مترتب بر افکار و اعمال می شود معنای لغوی پیش بینی است. وقتی می دانیم که عمل صالح به نتیجه بهشت ختم می شود نوعی آگاهی از نتایج اینده افعال اکنون است. هر انسانی وقتی در مواجه با شرایط تکراری قرار می گیرد می تواند تشخیص دهد که اگر این شرایط تکرار شود چه نتیجه ای در اینده در پی خواهد داشت. پس در اینجا می توان به پیش بینی از طریق تجربه روزانه یا کلام الهی دست یافت.

مفهوم اصطلاحی یعنی اینکه این مفهوم به منظور چه کاربرد اصطلاحی در نظام دانشی وارد شده است. معنای اصطلاحی این مفهوم مبتنی بر محاسبه پذیری و دقت است، یعنی آگاهی از نتایج آینده از طریق محاسبه و دقت در اکنون. پس پیش بینی مختص اموری است که در آنها محاسبه پذیری و دقت امکان پذیر است. علوم "دقیقه" یعنی علومی که دقت دارند و محاسبه می شوند، که عموماً از طریق ریاضیات انجام می گیرد. بنابراین وقتی یک طرف استدلال می گوید رفتارها و اعمال انسان قابل سنجش و محاسبه هستند علوم انسانی را ذیل علوم دقیقه قرار می دهد، وقتی طرف دیگر می گوید به دلیل وجود اراده انسان و پیچیدگی غیرقابل حل آن اعمال انسان قابل محاسبه پذیری نیست علوم انسانی را از چارچوب علوم دقیقه خارج می کند. در هر دو طرف استدلال، توجه به معنای اصطلاحی پیش بینی قابل مشاهده است.

مفهوم تاریخی به معنای آن است که این اصطلاح در چه برهه ای از تاریخ و برای چه کاربرد تاریخی بکار رفته است. تا انجا که من اطلاع دارم این اصطلاح هر چند در سابقه دانشی بشر حضور داشته است اما در دوران مدرن جایگاه ممتازی یا به عبارت بهتر، جایگاه شماره یک یافته است. اشرف اشرف ملاک های علمیت یک نظام دانشی، قدرت پیش بینی آن شد و سایر ملاک ها در درجه های بعدی قرار گرفت. به لحاظ تاریخی در عصر مدرن این اصطلاح قرین ریاضیات گالیله و دکارت است. گالیله می گوید خداوند جهان را به قلم ریاضی آفرید بنابراین همه امور آن (منظورش طبیعیات است) قابل محاسبه ریاضیاتی است. به همین علت در فلسفه دکارت اشرف علوم، الهیات یا فلسفه یا طبیعیات نیست بلکه ریاضی است.

بنابراین به لحاظ تاریخی مفهوم پیش بینی به عنوان معیار درجه اول علمیت یک نظام دانشی مخصوص دوران مدرن و به خصوص با شروع فیزیک گالیله و فلسفه دکارت است.

کد خبر 4638978

منبع: مهر

کلیدواژه: دانشگاه شیراز جامعه شناسی علوم انسانی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۵۳۳۴۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بارش‌های رگباری بهاره در راه کردستان

علی پناهی در گفت‌وگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: با توجه به پیش‌بینی شرایط مناسب برای رشد ابرهای همرفتی به‌ویژه در ساعات بعدازظهر و عصر، انتظار می‌رود از سه‌شنبه شب تا روز شنبه هفته آینده بارش‌های رگباری بهاره را در استان شاهد باشیم.

وی افزود: این بارش‌ها همراه با وقوع تگرگ و صاعقه به‌خصوص در نیمه غربی و جنوبی استان اتفاق می‌افتد.

معاون توسعه و پیش بینی اداره‌کل هواشناسی کردستان یادآور شد: فعالیت این سامانه در محدوده هشدار سطح نارنجی است و اوج فعالیت سامانه بارشی برای روزهای پنجشنبه و جمعه هفته جاری پیش‌بینی شده است.

پناهی خاطرنشان کرد: رگبار باران، صاعقه، تگرگ، آب‌گرفتگی موقت معابر داخل شهری، سیلابی شدن مسیل‌ها و رودخانه‌ها، امکان ریزش کوه و رانش زمین در مناطق مستعد از جمله مخاطرات احتمالی این سامانه است.

وی اضافه کرد: طی شبانه‌روز گذشته قاملو با دمای منفی یک درجه، سردترین نقطه و سلین نیز با دمای ۳۴ درجه سانتی‌گراد گرم‌ترین نقطه استان بودند و دمای شهر سنندج مرکز کردستان نیز بین هفت و بیست‌وهشت درجه سانتی‌گراد در نوسان بود.

کد خبر 6092138

دیگر خبرها

  • کتاب تاریخ مفهوم عدالت اجتماعی در دوران مشروطه نقد می شود
  • اصفهان پایان هفته بارانی است
  • اصفهان پایان هفته بارانی است/ افزایش ۳ درجه‌ای دما
  • بارش‌های رگباری بهاره در راه کردستان
  • بارش‌های رگباری بهاره در راه کردستان است
  • پیش بینی خیزش گردوخاک محلی و موقتی در خوزستان/ باران در راه است
  • افزایش چند درجه‌ای دمای هوا در اردبیل پیش‌بینی می‌شود
  • پیش بینی بارش باران درچهارمحال و بختیاری
  • سامانه بارشی همراه با رعدوبرق در راه آسمان اصفهان/ هوا گرم می‌شود
  • آذربایجان‌غربی گرمتر می‌شود