Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-07@10:28:03 GMT

پرچمدار جهاد، محور وحدت و تکیه‌گاه مردم

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۵۹۷۳۵

پرچمدار جهاد، محور وحدت و تکیه‌گاه مردم

آیت‌الله شیخ قربان‌علی محقق کابلی هفته گذشته در قم درگذشت. وی در سال ۱۳۰۷ در منطقه پروان در شمال کابل متولد شد و در سن ۲۴سالگی برای تحصیل علوم اسلامی به نجف رفت.

آیت‌الله شیخ قربان‌علی محقق کابلی دروس دینی را نزد استادانی همچون امام خمینی(ره)، آیت‌الله سیدابوالقاسم خویی، آیت‌الله محمدباقر زنجانی و آیت‌الله سیدمحسن حکیم گذراند و به درجه اجتهاد رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محقق کابلی در سال ۱۳۵۱ به کابل بازگشت و زعامت حوزه علمیه کابل را بر عهده گرفت. حضور او در افغانستان همزمان با ترویج اندیشه‌های مارکسیستی در این کشور بود و وی به نقد و مبارزه با اندیشه‌های چپ و تقویت گروه‌های مسلمان شیعی پرداخت تا اینکه همزمان با پیروزی انقلاب اسلامی در ایران و بر اثر فشارهای دولت کمونیستی افغانستان مجبور به ترک این کشور شد و پس از یک سال اقامت در پاکستان به ایران مهاجرت کرد. محقق کابلی تا سال ۱۳۷۱ در ایران بود و با سقوط دولت کمونیستی در افغانستان همراه با مجاهدان اسلامی به کابل بازگشت که از جمله اقدامات وی برپایی نماز جمعه در این شهر بود. او بار دیگر در سال ۱۳۷۲ به ایران بازگشت و به ‌عنوان مرجع تقلید، رساله توضیح‌المسائل خود را منتشر کرد. از جمله فعالیت‌های برجسته این عالم شیعی، علاوه بر ایفای نقش مرجعیت علمی، مشارکت فعال و مبارزه علیه اشغال افغانستان توسط شوروی و سپس آمریکا و همچنین موضع‌گیری در قبال رخدادهای جهان اسلام و دعوت از مردم افغانستان برای مشارکت در تعیین سرنوشت سیاسی این کشور بود. در گرامیداشت این عالم مجاهد با تنی چند از شاگردان و یاران او به گفت‌وگو نشستیم:

کانون وحدت‌بخش افغانستان

آیت‌الله سیدمحمود هاشمی ارزگانی از چهره‌های مذهبی و علمی مطرح در میان مهاجران افغانستانی مقیم ایران است که در حال حاضر مشغول به تدریس در حوزه علمیه مشهد و فعالیت‌های پژوهشی است. او که از دوستان و شاگردان آیت‌الله محقق کابلی است و سابقه آشنایی‌شان به ۳۰ سال پیش برمی‌گردد درخصوص این مرجع شیعیان افغانستان توضیح می‌دهد: آیت‌الله محقق کابلی در شرایطی اعلام مرجعیت کرد که جامعه افغانستان دچار جنگ و بحران شدید داخلی بود. جایگاه والای مرجعیت و فقاهت ایشان ایجاب می‌کرد در حوزه علمیه تنها به مسائل علمی اشتغال داشته و در مسائل اجتماعی و سیاسی دخالت نکند آن هم در بحران و آشوب فراگیری که جهت اندیشه‌ها و سمت‌گیری‌های متعدد افراطی چندان قابل تشخیص نبود؛ اما وی در متن جامعه و در کنار مردم بود و در مشکلات آن‌ها خود را شریک می‌دانست.

این پژوهشگر و استاد حوزه اضافه می‌کند: در آن زمان که مردم نیاز به پایگاه و تکیه‌گاه دینی و مذهبی داشتند ایشان با تشخیص درست اعلام مرجعیت کرد. گرچه از سالیان پیش ایشان جزو شاگردان آیت‌الله خویی(ره) بود و به این علم رسیده بود اما تا آن زمان مناسبت نمی‌دید که اعلام مرجعیت کند و نقشی را ایفا کند که پیشوایان معصوم ما و نیز عالمان دیگری مانند آیت‌الله سیستانی، حضرت امام خمینی(ره) و در شرایط کنونی امام خامنه‌ای ایفا کردند؛ یعنی به عنوان کانون وحدت بخش عمل کرده و بتواند موجب دلگرمی مردم باشد. او با اعلام مرجعیت چنین نقشی را پذیرفت و به عنوان کانون وحدت‌بخش برای جامعه افغانستان مطرح و تبدیل شد. از آن جایی که او خود را شریک دردهای مردم می‌دید و مردم نیز درک می‌کردند که ایشان دور از گرایش‌های منطقه‌ای، قومی و زبانی به عنوان محور وحدت و تکیه‌گاه مطرح است، در اندک زمانی محبوب دل‌ها شد.

محقق کابلی از پرچمداران جهاد مسلحانه علیه کمونیست‌ها بود

در ادامه محمداکبر محقق دایکندی، از وکلای آیت‌‎‌الله محقق کابلی با بیان شأن علمی این عالم فرزانه می‌گوید: ایشان بیشتر از ۲۰ سال مشغول تحصیل در حوزه علمیه نجف بود و از استادان و مراجع بزرگ آن زمان کسب فیض نمود و درجه اجتهاد خود را از آیت‌الله خویی(ره) دریافت کرد. او که سابقه آشنایی‌اش با آیت‌الله محقق کابلی به بیش از ۳۵ سال پیش برمی‌گردد، یادآور می‌شود: ایشان حوزه علمیه بزرگی به نام جامعه‌الاسلام در کابل تأسیس کرد که در این سال‌ها خدمات بزرگی را به جامعه علمی و مردم افغانستان انجام داده است. ایشان از نظر مبارزاتی نیز از دوران جهاد هم مبارزه جدی با افکار و اندیشه‌های متجاوزان داشت و از پرچمداران جهاد مسلحانه علیه کمونیست‌ها بود.

محقق دایکندی عنوان می‌کند: آیت‌الله کابلی از نظر اجتماعی با توجه به شخصیت علمی، تقوا، تعهد و مرکز مراجعات مردمی، محور رسیدگی به مشکلات مردم در شهر کابل بود و توانست به عنوان شخصیت محبوب اجتماعی در داخل کشور توجه عام و خاص را به خود جلب کند. از نظر تقوا و تعهد شخصیتی مثال‌زدنی داشت و با بررسی زندگی ایشان در مدت بیش از ۷۰ سال نمی‌توان کمترین نقطه ضعفی در شخصیت ایشان پیدا کرد.

او تأکید می‌کند: آیت‌الله محقق کابلی از نظر تقوا و تعهد در میان رهبران جهادی، علما و روحانیون در سختگیری و حفظ بیت‌المال و وجوه شرعیه معروف بود. از نظر اجتماعی با توجه به شخصیتی که داشت، مهربان‌ترین چهره و محبوب‌ترین فرد در داخل و کشور افغانستان محسوب می‌شد.

محقق دایکندی در پایان به فعالیت‌های علمی این عالم ربانی نیز اشاره کرده و می‌گوید: ایشان پس از پذیرش مرجعیت بدون وقفه مشغول تدریس فقه شد و کتاب‌های خمس، اجتهاد و تقلید، طهارت و... را تدریس و بنا به اقتضای شرایط افغانستان، کتاب قضاء را نیز تدریس کرده است.

عالمی که تحول بزرگی در جامعه شیعه افغانستان به وجود آورد

حسین‌بخش فهیمی نیز از شاگردان و دوستان قدیمی آیت‌الله محقق کابلی از ولایت بلخ افغانستان است. او با بیان خاطره‌هایی از سال‌های دور می‌گوید: آیت‌الله محقق کابلی حدود سال ۱۳۶۴ از مؤسسان و عضو بسیار فعال پایگاه خاتم‌الانبیاء در ولایت میدان وردک افغانستان بود. در آن زمان روس‌ها در افغانستان بودند و ایشان تلاش بسیاری برای حفظ جبهه‌ها و سنگرها انجام می‌داد. نیروهای تربیت شده توسط ایشان به برکت نمازهای شب و نمازهای جماعتی که صبح‌ها خوانده می‌شد و جلسه سخنرانی پس از آن، از بُعد فرهنگی بسیار غنی هستند.

یار قدیمی آیت‌الله محقق کابلی در ادامه یادآور می‌شود: با توجه به اینکه شیعیان افغانستان اعتقاد و اطمینان کاملی به اخلاص، صداقت، تقوا، تعهد، فضل و علم ایشان داشتند درخواست کردند که در شرایط دشوار آن زمان و به خاطر ضرورت‌های شرعی و ملی رسالت و مسئولیت مرجعیت شیعیان افغانستان را قبول کنند و وجود معظم‌له تحول بزرگی را در جامعه شیعه افغانستان به وجود آورد و برای علما روح امید، برای جوانان شور و نشاط و برای ملت آگاهی به مسائل شرعی به ارمغان آورد.

انتهای پیام/

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: عالم دینی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۵۹۷۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

حج امسال، حج برائت از دشمن جنایتکار صهیونیستی و حامیانش/حجاج باید بتوانند منطق قرآنی برائت ابراهیمی را برجسته‌تر از همیشه نشان دهند / یاد خدا و وحدت؛ دو عنصر اصلی حج

تابناک _ صبح امروز، رهبر معظم انقلاب اسلامی در دیدار مسئولان و کارگزاران حج و جمعی از زائران بیت‌الله‌الحرام، ذکر پروردگار و «وحدت و ارتباط مسلمانان» را دو عنصر بسیار مهم معنوی و اجتماعی فریضه حج خواندند و با اشاره به حادثه عظیم غزه و جنایات رژیم خون‌آشام صهیونیستی گفتند: حج امسال در پرتو آیات قرآن کریم و یاد و نام مبارک حضرت ابراهیم(ع)، باید فراتر از هر سال، حج برائت از این دشمن جنایتکار مسلمانان و حامیان آن باشد.

رهبر انقلاب اسلامی حج را در جنبه مادی و معنوی، فریضه‌ای چند بعدی برشمردند و افزودند: در بُعد درونی و باطنی، ‌ذکر پروردگار به عنوان «منشأ حقیقی زندگی و عزم و اراده و تصمیم‌گیری‌های فردی، اجتماعی و ملی»، نکته برجسته همه مراحل و مواقف حج است.

ایشان در همین زمینه به زائران بیت‌الله تاکید کردند: در حج متوجه مواردی باشید که در هیچ‌ جای دیگر نیست؛ مانند کعبه، مسجدالحرام و طواف و زیارت نبی اکرم(ص)، وگرنه بازار و اجناس در همه‌جا وجود دارد.

رهبر انقلاب نکته برجسته‌ی بُعد اجتماعی حج را وحدت و ارتباط مسلمانان با یکدیگر برشمردند و گفتند: فلسفه دعوت الهی از همه مردم برای حضور در مکان و ایامی مشخص، آشنایی مسلمانان با یکدیگر و همفکری و تصمیم‌گیری مشترک است تا نتایج مبارک و عینی حج نصیب عالم اسلام و همه بشریت شود که اکنون دنیای اسلام در زمینه تصمیم‌گیری مشترک، خلأ بزرگی دارد.

ایشان نادیده گرفتن تفاوت‌های ملیتی، مذهبی و قومی را مقدمه لازم وحدت دانستند و افزودند: اجتماع عظیم،‌ یکدست و یک‌شکل پیروان همه مذاهب و فرق اسلامی از همه ملیت‌ها، نمود بارز وجه سیاسی-اجتماعی حج است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: البته ضرورت عبور از تفاوت‌ها و مسائل تفرقه‌انگیز مخصوص حج نیست و در آیات متعدد قرآن بر وحدت و همدلی مسلمانان تاکید شده است.

رهبر انقلاب با اشاره به اینکه فریضه حج باید مشحون از نام مبارک حضرت ابراهیم و تعالیم آن پیامبر بزرگ باشد، برائت از دشمنان دین خدا را از جمله تعالیم ارزشمند ابراهیمی خواندند و گفتند: از ابتدای انقلاب، برائت یک رکن جاری در حج بوده است، ولی امسال و با توجه به حوادث عظیم و عجیب غزه که بیش از همیشه چهره خون‌آشام مجموعه‌ی برخاسته از تمدن غربی را آشکار کرده، حج امسال به صورت ویژه حج برائت است.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای حوادث کنونی غزه را شاخصی ماندگار برای تاریخ دانستند و افزودند: حملات وحشیانه سگ هار صهیونیستی از یک طرف و مقاومت و مظلومیت مردم غزه از طرف دیگر در تاریخ می‌ماند و راه را به بشریت نشان می‌دهد که بازتاب شگفت‌انگیز و بی‌سابقه آن در جوامع غیرمسلمان و دانشگاه‌های آمریکا و بعضی کشورهای دیگر، از نشانه‌های این تاریخ‌سازی و شاخص‌سازی است.

ایشان در تبیین وظیفه امت اسلامی در قبال فجایع غزه در فرصت حج ابراهیمی، به نمونه‌های متعدد قرآنی از سیره حضرت ابراهیم(ع) اشاره کردند و گفتند: ابراهیم(ع) جزو پیامبرانی است که دل رئوف و بسیار مهربانی دارد؛ اما همین پیامبر الهی در مقابل دشمنان ظالم و ستیزه‌گر به شدت اظهار برائت و به صراحت اعلام دشمنی می‌کند.

رهبر انقلاب با اشاره به آیات قرآنی که دوستی با دشمنان ستمگر را هم کاملاً نهی می‌کند، رژیم صهیونیستی را مصداق کامل دشمنی با مسلمانان و آمریکا را همدست این رژیم خواندند و افزودند: اگر کمک آمریکا نبود، رژیم صهیونیستی قدرت و جرأت این رفتار وحشیانه با مردم مسلمان و زنان و کودکان را داشت؟

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: عامل قتل مسلمانان و آواره کردن آنها و پشتیبان آن، هر دو ظالم هستند و طبق صریح قرآن اگر کسی با آنها دست دوستی بدهد، او نیز ظالم و ستمگر و مشمول لعنت خداوند است.

ایشان با توجه به شرایط کنونی جهان اسلام، رویکرد ابراهیمی به حج یعنی برائت آشکار در مقابل دشمنان را ضروری‌تر از همیشه خواندند و گفتند: حجاج ایرانی و غیر ایرانی باید بتوانند منطق قرآنی در پشتیبانی از ملت فلسطین را به همه دنیای اسلام منتقل کنند.

حضرت آیت‌الله خامنه‌ای افزودند: البته جمهوری اسلامی منتظر دیگران نمانده و نمی‌ماند؛ اما اگر دست‌های قوی ملتها و دولت های اسلامی به کمک و همراهی بیاید، حالت رقت‌بار ملت فلسطین ادامه پیدا نخواهد کرد.

ایشان با تشکر از خدمات و فعالیت‌های بعثه و سازمان حج و سایر دستگاه‌های خدمات‌رسان در برگزاری حج، خطاب به آنان تأکید کردند: برای آسایش حجاج ایرانی و انجام حج مبرور و مقبول به‌گونه‌ای برنامه‌ریزی کنید که فاصله بین وضع موجود و مطلوب برطرف شود.

در آغاز این دیدار، حجت‌الاسلام و المسلمین سیدعبدالفتاح نواب نماینده ولی‌فقیه در امور حج و زیارت و سرپرست حجاج ایرانی در سخنانی، شعار حج امسال را «حج؛ قرآن‌محوری، همدلی و اقتدار امت اسلامی و دفاع از فلسطین مظلوم» خواند و گفت: حج ابراهیمی، بستری برای تعلیم خودسازی و همچنین مبارزه با طواغیت بیرونی و دفاع از مظلومان است.

آقای سید عباس حسینی، رییس سازمان حج و زیارت نیز با اشاره به تشرف ۸۷ هزار و ۵۵۰ نفر زایر ایرانی به حج امسال، از برنامه‌ها و فعالیت‌های این سازمان در زمینه افزایش کیفیت خدمات بهداشتی، اسکان، تغذیه و حمل و نقل و همچنین راه‌اندازی عمره مفرده پس از ۹ سال توقف و امکان بهره‌مندی مشتاقان زیارت خانه خدا گزارش داد.

دیگر خبرها

  • حج امسال، حج برائت از دشمن جنایتکار صهیونیستی و حامیانش/حجاج باید بتوانند منطق قرآنی برائت ابراهیمی را برجسته‌تر از همیشه نشان دهند / یاد خدا و وحدت؛ دو عنصر اصلی حج
  • جهش تولید با فعالیت دانشگاه‌های مهارت‌محور محقق خواهد شد
  • شکاف‌ها و دوگانگی‌های مذهبی، ممنوع!
  • نماینده آیت الله سیستانی در ترکیه؛ تأکید بر وحدت و گفت و گوی دینی و نقش مثبت رهبران مذهبی / آینده شیعیان ترکیه، روشن است
  • سیره و روش امام صادق(ع) تعامل با اهل سنت بود
  • رسول الله (ص) محور وحدت هستند
  • غوغای «فرشته‌های کابلی» در «قصر دارالامان»
  • اصل حج بر وحدت بین مسلمانان است
  • حجاج حال معنوی سفر زیارتی را از دست ندهند
  • آیت‌الله جوادی آملی: حجاج باید پرچمدار فرهنگ ایران اسلامی باشند