Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «قدس آنلاین»
2024-05-07@13:48:06 GMT

ظرفیت مطلوب ایجاد هاب لجستیک در راه‌آهن گیلان

تاریخ انتشار: ۲۵ خرداد ۱۳۹۸ | کد خبر: ۲۴۰۶۲۱۰۹

ظرفیت مطلوب ایجاد هاب لجستیک در راه‌آهن گیلان

گیلان- استاندار گیلان ارائه خدمات در قالب حمل و نقل ترکیبی را موجب ترغیب افراد برای استفاده از حمل و نقل عمومی و نیز کاهش تردد شخصی دانست و گفت: با توجه به وسعت اراضی حاشیه ایستگاه راه آهن رشت این فرصت فراهم است تا برای اولین بار در کشور حمل و نقل ترکیبی را به صورت کامل همراه با طراحی قوی در این محدوده اجرا کنیم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گزارش قدس آنلاین به نقل از روابط عمومی استانداری گیلان ، مصطفی سالاری در جلسه بررسی ایجاد هاب لجستیکی در راه آهن گیلان با اشاره به ظرفیت حوزه حمل و نقل ریلی در گیلان اظهار کرد : این نوع از حمل و نقل فرآیند توسعه اقتصادی و اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهد و اساس مبادلات بازرگانی محسوب می شود.

وی با بیان اینکه راه آهن گیلان به لحاظ موقعیت جغرافیایی در فاصله منطقی تا شهر قرار گرفته،افزود: باید اراضی این محدوده که غالبا دولتی است را به شکل مطلوبی مورد بهره برداری قرار دهیم.

نماینده عالی دولت در گیلان تصریح کرد: با توجه به وسعت اراضی حاشیه ایستگاه راه آهن رشت این فرصت فراهم است تا برای اولین بار در کشور حمل و نقل ترکیبی را به صورت کامل همراه با طراحی قوی در این محدوده اجرا کنیم.

سالاری با بیان اینکه راه آهن گیلان هم دارای قابلیت مسافربری و هم باربری است،افزود: برای این دو قابلیت باید خدمات لجستیک ویژه ای تعریف شود تا ضمن کاهش هزینه ها، رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال را به دنبال داشته باشد.

وی گفت: در جریان ارائه خدمات لجستیک نیز شاخه های جدیدی از نیازمندی ها از جمله خدمات رفاهی و عمومی ایجاد می شود که تامین همه اینها می تواند پس از طراحی و برنامه ریزی از سوی بخش خصوصی تامین شود.

سالاری، جانمایی مسیر تردد با دوچرخه و توجه به برخی امکانات و نیازمندی های مسافران همچون اجاره خودروی بدون راننده را مورد تاکید قرار داد و گفت: با توجه به ظرفیت و دامنه تردد خودروهای منطقه آزاد می توان در بخش ارائه خدمات خودرویی هم عملکرد قابل توجهی را ارائه کرد.

نماینده عالی دولت در گیلان ارائه خدمات در قالب حمل و نقل ترکیبی را موجب ترغیب افراد برای استفاده از حمل و نقل عمومی و نیز کاهش تردد شخصی دانست و یادآور شد: در مناطق ساحلی هم می توان حمل و نقل دریایی کوتاه مقیاس با رویکرد گردشگری را به عنوان یکی از مزیت های ویژه استان مورد توجه قرار داد.

گفتنی است هاب لجستیکی که از آن به‌عنوان مراکز لجستیکی نیز یاد می‌شود، عبارت است از محلی که در آن همه فعالیت‌های مرتبط با حمل و نقل، ارائه می‌شود و دیگر خدمات لجستیکی کالاها در سطوح بین‌المللی یا ملی توسط چند متصدی انجام می‌گیرد.

انتهای پیام

منبع: قدس آنلاین

کلیدواژه: استانداری گیلان گیلان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.qudsonline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «قدس آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۴۰۶۲۱۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

لزوم بهره‌مندی از ظرفیت‌های گیلان برای توسعه صنایع دریا محور

به گزارش خبرنگار مهر، تیمور پورحیدری ظهر یکشنبه در جلسه ویژه بررسی روند فعالیت صنایع دریا محور در گیلان شناسایی ظرفیت‌های مهم و آسیب شناسی این حوزه را در گام نخست مهم دانست و اظهار کرد: بهره‌مندی از ظرفیت‌های گیلان برای توسعه صنایع دریایی با توجه به ابلاغ سیاست‌های کلی توسعه دریا محور توسط مقام معظم رهبری در دستور کار است.

وی بهره‌برداری حداکثری از ذخایر زیست بوم دریایی را مستلزم ایجاد زیرساخت‌های جدید و همسو شدن نهاده‌های تبط و تدوین سیاست‌های یکپارچه برای توسعه فعالیت‌های دریا محور بر شمرد و گفت: کارخانجات موجود در صنایع تبدیلی و کشتی سازی و سایر فعالیت‌ها بایستی بر اساس الگوی اقتصادی آمایش سرزمینی استقرار و توسعه یابند.

این مسئول بر استفاده بیشتر از حمایت‌های صندوق صنایع دریایی کشور برای ایجاد کارخانجات مرتبط تاکید کرد و عنوان کرد: تدوین سیاست‌های یکپارچه و تقسیم کار برای دستگاه‌های متولی توسط دبیرخانه این کارگروه در سازمان برنامه بودجه استان می‌تواند روند سرمایه‌گذاری و مشارکت داخلی و خارجی در حوزه را تسهیل و تسریع کند.

پورحیدری وجود ساحل ۳۰۰ کیلومتری نوار ساحلی دریای خزر را ظرفیتی بالقوه توصیف کرد و اضافه کرد: نقشه ژئوفیزیکی برای جانمایی دقیق بدور از مخاطرات زمین شناختی، زیرساخت‌های ساحلی گیلان؛ توسط مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی زیر مجموعه وزارت صمت با مقیاس یک پنجاه هزارم در حال انجام است و موضوع سرمایه‌گذاری شرکت کشتی سازی لوتوس روسیه نیز از طریق معاونت امور اقتصادی استانداری در حال پیگیری می‌باشد.

کد خبر 6097266

دیگر خبرها

  • وضعیت خرید گندم در استان بوشهر مطلوب است
  • ارزیابی نهایی خسارت آتش سوزی شفت از سوی متولیان بیمه
  • تعلیق و لغو مجوز فعالیت ۲ دفتر خدمات مسافرتی در گیلان
  • ارائه خدمات امدادی به ۴۱۵ حادثه دیده در چهارمحال و بختیاری
  • لزوم بهره‌مندی از ظرفیت‌های گیلان برای توسعه صنایع دریا محور
  • ۱۸ هزار سالمند نیازمند خراسان‌جنوبی زیر چتر حمایتی مراکز نیکوکاری
  • بیش از ۱۷ هزار سالمند نیازمند، تحت پوشش مراکز نیکوکاری
  • حدود ۱۸ هزار سالمند نیازمند خراسان‌جنوبی زیر چتر حمایتی مراکز نیکوکاری
  • ورزش خوزستان با طرح ملی آمایش سرزمینی به نقطه مطلوب می‌رسد
  • خدمات رسانی جمعیت هلال‌احمر به حادثه دیدگان شهرک امام زاده ابراهیم